CFMoto 1250TR-G: Πρώτη φωτογραφία και video

Βήματα μπροστά για την κινέζικη εταιρεία
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

19/9/2020

Παρουσιάστηκε -και επίσημα- το νέο touring μοντέλο της CFMoto με κινητήρα που προέρχεται από σχέδια της KTM και εμφάνιση που παραπέμπει απευθείας σε… BMW!

Εδώ και δύο χρόνια έχουμε παρουσιάσει την εξέλιξη της συνεργασίας της CFMoto με την KTM, καθώς ο μόνιμος συνεργάτης του MOTO Alan Cathcart ήταν στα εγκαίνια της θεμελίωσης του νέου «πορτοκαλί» εργοστασίου στην Κίνα. Θα το διαχειρίζεται η CFMoto και θα παράγει μοτοσυκλέτες KTM για την κινεζική αγορά. Μάλιστα μέρος του αρχικού σχεδιασμού ήταν να μεταφερθεί εκεί η παραγωγή για την σειρά 790, σε περίπτωση που η ζήτηση ξεπερνούσε ένα συγκεκριμένο όριο. Ωστόσο εσωτερικές αλλαγές στην Αυστρία, παγκόσμιες πανδημίες κτλ, έβαλαν ένα φρένο σε αυτό το σενάριο. Εκείνο που προχωρούσε κανονικά βέβαια, ήταν η εξέλιξη της CFMoto σε μία αγορά που μέσα σε τρία χρόνια έφτασε να ξεπερνά την Ευρωπαϊκή! Η αγορά της Κίνας στρέφεται στις μεγάλες μοτοσυκλέτες τα τελευταία τρία χρόνια με ρυθμούς ανάπτυξης που είναι εξωπραγματικοί για εμάς τους υπόλοιπους. Η πρόβλεψη των πιο σοβαρών κατασκευαστών έχει λοιπόν βγει αληθινή και η CFMoto εδώ και καιρό είχε προετοιμαστεί αγοράζοντας τα σχέδια του παλιότερου LC8 από την KTM.

Απολειστικό: KTM και CFΜΟΤΟ: Ξεκινά νωρίτερα η παραγωγή στην Κίνα! - Με στόχο τις 250.000 μονάδες

Τα σχέδια δεν μεταφέρουν την γνώση βέβαια, ούτε και την μετέπειτα εμπειρία της εξέλιξης, που είναι και το πρόβλημα με τους κινέζους κατασκευαστές όταν αγοράζουν σχέδια και χτίζουν κινητήρες σε μόλις μερικά βράδια. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως, η CFMoto πήρε μαζί της και στελέχη της KTM που παραιτήθηκαν από τους Αυστριακούς, και επένδυσαν σχεδόν δύο χρόνια στην ανάπτυξη του κινητήρα.

Χτίζοντας την μοτοσυκλέτα, την νέα 1250TR-G αρχικά για αστυνομική χρήση κατάφεραν να έχουν και μία πολύ καλή αρχή σε επίπεδο δοκιμών:

Τα πρώτα αστυνομικά CFMOTΟ 1250! - Τα CF 1250J στην Κίνα
 

Η απόδοση της μοτοσυκλέτας αναμένεται να μην φτάνει το υψηλότατο 160, αλλά με βάση τις πληροφορίες που έχουμε θα είναι 140 ίππους, που είναι εξίσου ικανοποιητικό. Το βάρος είναι ένα ζήτημα, ιδιαίτερα σε μία τόσο φορτωμένη μοτοσυκλέτα με αυτοματισμούς, ενσωματωμένους στο φαίρινγκ καθρέφτες, μπαγκαζιέρες κτλ και θα αγγίζει τα 297 κιλά.

Αυτό που επίσης περιμένουμε με βάση την εμπειρία μας από τα μοντέλα της CFMoto και την εξέλιξη που δείχνουν, είναι η νέα μοτοσυκλέτα -όταν βγει στην παραγωγή- να είναι είναι ευχάριστη στην οδήγηση, με μετρημένη κατανάλωση και σωστή θέση οδήγησης με βάση τα Ευρωπαϊκά πρότυπα.

Πρόκειται για ολοκληρωμένο μοντέλο που αν και “concept” ακόμη, είναι ωστόσο έτοιμο να βγει στην γραμμή παραγωγής.

Η CFMoto είναι μία από τις τρεις (ή τέσσερις αν διευρύνεις πολύ τα όρια) κινεζικές εταιρείες που στοχεύουν σε Ευρωπαϊκή και παγκόσμια πορεία. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους, τα βήματα που έχει κάνει η CFMoto της δίνουν αυτή την στιγμή μεγάλο προβάδισμα καθώς έχει οργανωθεί και λειτουργεί με τελείως Ευρωπαϊκό τρόπο, μαζί με τις γραμμές παραγωγής. Βρισκόμαστε στην απαρχή ενός νέου κύματος ανταγωνισμού και η 1250TR-G είναι το ξεκάθαρο παράδειγμα του πόσο έντονος αναμένεται να είναι…

Νέο Beta XTrainer 200 2Τ και αναβαθμισμένος εξοπλισμός στο 300 2Τ

Μεγαλώνει η οικογένεια δίχρονων enduro
beta xtrainer 200 2t
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

19/6/2026

Η σειρά των XTrainer μοντέλων δημιουργήθηκε με το μοντέλο 300 κυβικών για να φέρει μια επιπλέον επιλογή που απευθύνεται στον ερασιτέχνη, στον χομπίστα που δεν έχει απαραιτήτως ανάγκη τα πιο εστιασμένα σε αγωνιστική χρήση RR, RR Race και RR X-Pro.

Στη γκάμα του 2027 η ιταλική εταιρεία προσθέτει ένα νέο μοντέλο, το XTrainer 200 2T που έχει εξελιχθεί πάνω στον κινητήρα των ανάλογων RR.

Beta XTrainer 200 2T

Η Beta ενσωμάτωσε στη σειρά XTrainer μερικές αλλαγές για τον επόμενο χρόνο που είναι κοινές στα μοντέλα 200 και 300 κυβικών. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Νέος προβολέας και μάσκα,
  • Επανασχεδιασμένος οδηγός αλυσίδας,
  • Επανασχεδιασμένο προστατευτικό γραναζιού τελικής μετάδοσης,
  • Νέα γραφικά και χρώματα,
  • Μαύρο πλαίσιο, για πρώτη φορά στα μοντέλα XTrainer,
  • Νέα πίσω δισκόπλακα 240 mm με κυματιστό προφίλ.
Beta XTrainer 200 2T

Το νέο XTrainer 200 2Τ εισάγεται στη γκάμα προκειμένου να εξυπηρετήσει αναβάτες που βρίσκουν το 300 πολύ ψηλό και δυνατό, φέρνοντας χαμηλότερο ύψος σέλας, κατά 20 mm συγκριτικά με τα RR, καθώς και ηλεκτρική μίζα.

Beta XTrainer 200 2T

Ο κινητήρας του XTrainer 200 έχει υποστεί αρκετές αλλαγές από την RR αφετηρία του προκειμένου να προσαρμόσει την απόδοσή του ως ένα φιλικό μοντέλο για εισαγωγή στο enduro:

  • Νέα εξάτμιση, σχεδιασμένη για περισσότερη ροπή χαμηλά,
  • Νέα κεφαλή με διαφορετικό σχήμα για τον θάλαμο καύσης, επίσης για να τονωθεί η απόδοση στις χαμηλές και μεσαίες στροφές,
  • Νέο πιστόνι με μακρύτερες φούστες,
  • Μαλακότερα ελατήρια συμπλέκτη για ελαφρύτερη αίσθηση στο χέρι,
  • Αναθεωρημένη θυρίδα εξαγωγής για ενίσχυση της ροπής και ομαλότερες εκκινήσεις,
  • Νέα χαρτογράφηση ανάφλεξης για να συμβαδίσει με τις υπόλοιπες αλλαγές στον κινητήρα,
  • Επανασχεδιασμένη εξάτμιση προερχόμενη από το 300άρι XTrainer,
  • Επανασχεδιασμένη εισαγωγή αέρα στο φιλτροκούτι, επίσης για να ταιριάξει με τις αλλαγές στον κινητήρα.
  • Ηλεκτρικό βεντιλατέρ για το ψυγείο, όπως και στο 300.
Beta XTrainer 200 2T

Το πλαίσιο του XTrainer 200 2Τ βασίζεται σε αυτό το 300, τροποποιημένο καταλλήλως για την απόδοση και την κατανομή βάρους του νέου μοντέλου.

Τα νέα Beta XTrainer 200 και 300 2Τ του 2027 είναι διαθέσιμα στο δίκτυο της εταιρείας από τα μέσα του Ιούνη 2026.

Ετικέτες