Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

CFMoto 1250TR-G: Πρώτη φωτογραφία και video

Βήματα μπροστά για την κινέζικη εταιρεία

Παρουσιάστηκε -και επίσημα- το νέο touring μοντέλο της CFMoto με κινητήρα που προέρχεται από σχέδια της KTM και εμφάνιση που παραπέμπει απευθείας σε… BMW!

Εδώ και δύο χρόνια έχουμε παρουσιάσει την εξέλιξη της συνεργασίας της CFMoto με την KTM, καθώς ο μόνιμος συνεργάτης του MOTO Alan Cathcart ήταν στα εγκαίνια της θεμελίωσης του νέου «πορτοκαλί» εργοστασίου στην Κίνα. Θα το διαχειρίζεται η CFMoto και θα παράγει μοτοσυκλέτες KTM για την κινεζική αγορά. Μάλιστα μέρος του αρχικού σχεδιασμού ήταν να μεταφερθεί εκεί η παραγωγή για την σειρά 790, σε περίπτωση που η ζήτηση ξεπερνούσε ένα συγκεκριμένο όριο. Ωστόσο εσωτερικές αλλαγές στην Αυστρία, παγκόσμιες πανδημίες κτλ, έβαλαν ένα φρένο σε αυτό το σενάριο. Εκείνο που προχωρούσε κανονικά βέβαια, ήταν η εξέλιξη της CFMoto σε μία αγορά που μέσα σε τρία χρόνια έφτασε να ξεπερνά την Ευρωπαϊκή! Η αγορά της Κίνας στρέφεται στις μεγάλες μοτοσυκλέτες τα τελευταία τρία χρόνια με ρυθμούς ανάπτυξης που είναι εξωπραγματικοί για εμάς τους υπόλοιπους. Η πρόβλεψη των πιο σοβαρών κατασκευαστών έχει λοιπόν βγει αληθινή και η CFMoto εδώ και καιρό είχε προετοιμαστεί αγοράζοντας τα σχέδια του παλιότερου LC8 από την KTM.

Απολειστικό: KTM και CFΜΟΤΟ: Ξεκινά νωρίτερα η παραγωγή στην Κίνα! - Με στόχο τις 250.000 μονάδες

Τα σχέδια δεν μεταφέρουν την γνώση βέβαια, ούτε και την μετέπειτα εμπειρία της εξέλιξης, που είναι και το πρόβλημα με τους κινέζους κατασκευαστές όταν αγοράζουν σχέδια και χτίζουν κινητήρες σε μόλις μερικά βράδια. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως, η CFMoto πήρε μαζί της και στελέχη της KTM που παραιτήθηκαν από τους Αυστριακούς, και επένδυσαν σχεδόν δύο χρόνια στην ανάπτυξη του κινητήρα.

Χτίζοντας την μοτοσυκλέτα, την νέα 1250TR-G αρχικά για αστυνομική χρήση κατάφεραν να έχουν και μία πολύ καλή αρχή σε επίπεδο δοκιμών:

Τα πρώτα αστυνομικά CFMOTΟ 1250! - Τα CF 1250J στην Κίνα
 

Η απόδοση της μοτοσυκλέτας αναμένεται να μην φτάνει το υψηλότατο 160, αλλά με βάση τις πληροφορίες που έχουμε θα είναι 140 ίππους, που είναι εξίσου ικανοποιητικό. Το βάρος είναι ένα ζήτημα, ιδιαίτερα σε μία τόσο φορτωμένη μοτοσυκλέτα με αυτοματισμούς, ενσωματωμένους στο φαίρινγκ καθρέφτες, μπαγκαζιέρες κτλ και θα αγγίζει τα 297 κιλά.

Αυτό που επίσης περιμένουμε με βάση την εμπειρία μας από τα μοντέλα της CFMoto και την εξέλιξη που δείχνουν, είναι η νέα μοτοσυκλέτα -όταν βγει στην παραγωγή- να είναι είναι ευχάριστη στην οδήγηση, με μετρημένη κατανάλωση και σωστή θέση οδήγησης με βάση τα Ευρωπαϊκά πρότυπα.

Πρόκειται για ολοκληρωμένο μοντέλο που αν και “concept” ακόμη, είναι ωστόσο έτοιμο να βγει στην γραμμή παραγωγής.

Η CFMoto είναι μία από τις τρεις (ή τέσσερις αν διευρύνεις πολύ τα όρια) κινεζικές εταιρείες που στοχεύουν σε Ευρωπαϊκή και παγκόσμια πορεία. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους, τα βήματα που έχει κάνει η CFMoto της δίνουν αυτή την στιγμή μεγάλο προβάδισμα καθώς έχει οργανωθεί και λειτουργεί με τελείως Ευρωπαϊκό τρόπο, μαζί με τις γραμμές παραγωγής. Βρισκόμαστε στην απαρχή ενός νέου κύματος ανταγωνισμού και η 1250TR-G είναι το ξεκάθαρο παράδειγμα του πόσο έντονος αναμένεται να είναι…