BMW: Ανακοίνωσε πρώτη το αυτορυθμιζόμενο cruise control

Ο πρώτος τα παίρνει όλα
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

30/6/2020

Σε αυτή την EICMA που ακυρώθηκε, θα βλέπαμε για πρώτη φορά μοτοσυκλέτες με το αυτορυθμιζόμενο cruise control της Bosch. H ΚΤΜ, η Ducati και η BMW δοκίμαζαν εκτενώς τη λειτουργία των ραντάρ και του λογισμικού της Boscsh, ώστε η νέα 1290 Adventure, η νέα Multistrada V4 και τα μεγάλα boxer και εξακύλινδρα μοντέλα της BMW να προσφέρουν στους ιδιοκτήτες την νέα τεχνολογία που κάνει τη χρήση του cruise control πολύ πιο ευχάριστη στον πραγματικό κόσμο. Μέχρι τώρα τα cruise control έχουν περιορισμένη χρησιμότητα διότι τα υπόλοιπα οχήματα μπροστά σου στο δρόμο δεν κινούνται με σταθερή ταχύτητα. Άλλος πάει με 110km/h, άλλος πάει με 90km/h, αλλάζουν λωρίδες χωρίς να προσαρμόζουν την ταχύτητά τους κ.τ.λ. Αυτό έχει ως συνέπεια να βγάζεις κάθε τρεις και λίγο εκτός λειτουργίας το cruise control και να το χρησιμοποιείς μόνο όταν ο δρόμος είναι σχεδόν εντελώς άδειος.

Με το νέο Active Cruise Control της Bosch, η μοτοσυκλέτα προσαρμόζει μόνη της την ταχύτητα ανάλογα με εκείνη του οχήματος που είναι μπροστά σου τη δεδομένη στιγμή. Χρησιμοποιώντας νέας γενιάς ραντάρ, ανιχνεύει την κίνηση των οχημάτων μπροστά σου και αναλόγως προσαρμόζει την ταχύτητα και την απόσταση μεταξύ της μοτοσυκλέτας και του οχήματος που βρίσκεται στην πορεία σου, επεμβαίνοντας στον ride by wire ψεκασμό αλλά και στα φρένα. Το Active Cruise Control υπάρχει εδώ και δύο δεκαετίες στα αυτοκίνητα και εμφανίστηκε μαζί με το brake by wire, δηλαδή το σύστημα που τα φρένα ενεργοποιούνται μέσω λογισμικού και όχι απευθείας από το πόδι του οδηγού στο πεντάλ. Αυτό σημαίνει πως όσες μοτοσυκλέτες θα έχουν το Adaptive Cruise Control θα έχουν και την τεχνολογία Brake By Wire. Ο χειρισμός του Adaptive Cruise Control είναι πολύ απλώς. Ρυθμίζεις τη μέγιστη ταχύτητα που θέλεις να ταξιδεύεις (π.χ. 130km/h) και η μοτοσυκλέτα κινείται έως αυτή την ταχύτητα αν ο δρόμος είναι άδειος, ενώ όταν συναντήσεις μπροστά σου όχημα που πάει πιο αργά, αυτομάτως μειώνει την ταχύτητα και την προσαρμόζει σε εκείνη του οχήματος που μπήκε στην πορεία σου, διατηρώντας ταυτόχρονα μια σταθερή απόσταση μεταξύ σας. Αν το όχημα επιταχύνει, τότε και η μοτοσυκλέτα επιταχύνει (έως την μέγιστη ταχύτητα που έχεις επιλέξει) κι αν φρενάρει, τότε και η μοτοσυκλέτα φρενάρει αναλόγως.

Ο αναβάτης έχει τη δυνατότητα να διαλέξει ποια απόσταση θέλει να κρατάει το ACC από το προπορευόμενο όχημα, αλλά και τον τρόπο που θα αντιδρά στις μεταβολές της ταχύτητα. Επίσης όταν ανάβεις φλας για να προσπεράσεις, έχεις τον έλεγχο του γκαζιού εσύ και το Active Cruise Control ενεργοποιείται μόνο του ξανά μόλις σβήσεις το φλας. Η BMW λέει πως στις δικές της μοτοσυκλέτες θα έχεις δύο προγράμματα Comfort και Dynamic, όπου στο πρώτο η μοτοσυκλέτα θα επιταχύνει και θα επιβραδύνει ομαλά και στο δεύτερο θα έχει πιο άμεσες αντιδράσεις στις μεταβολές ταχύτητας του οχήματος που βρίσκεται εμπρός. Η διαφορά με τα αντίστοιχα συστήματα των αυτοκινήτων είναι πως οι μοτοσυκλέτες πλαγιάζουν στις στροφές και πως οι περισσότερες δεν έχουν αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων. Η BMW λέει πως στις στροφές, το ACC έχει τη αδυνατότητα να ρυθμίζει το γκάζι και τα φρένα ώστε να μην ταράσσει την ισορροπία της μοτοσυκλέτας. Επίσης λέει πως το σύστημα είναι προγραμματισμένο να λειτουργεί μόνο λαμβάνοντας υπόψη την σχετική ταχύτητα των οχημάτων.

Αυτό σημαίνει πως δεν λαμβάνει υπόψη του τα ακινητοποιημένα οχήματα (π.χ. εκείνα που περιμένουν στο κόκκινο φανάρι) ή οποιοδήποτε ακίνητο εμπόδιο πάνω στο δρόμο (π.χ. κομμάτια ελαστικού από φορτηγό) και πως ο αναβάτης έχει την ευθύνη για το φρενάρισμα της μοτοσυκλέτας. Επίσης τονίζει πως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσα στην αργή κίνηση της πόλης. Αντίστοιχες δυνατότητες και αντίστοιχους περιορισμούς θα έχουν και τα συστήματα ACC των KTM και Ducati, όμως υπάρχει πιθανότητα να διαφέρουν ως προς την ευαισθησία απόκρισης και το εύρος των ρυθμίσεων, αφού ο κάθε κατασκευαστής θα πρέπει να προσαρμόσει το λογισμικό του συστήματος της Bosch στα υπόλοιπα ηλεκτρονικά συστήματα της μοτοσυκλέτας. Θυμίζουμε επίσης, πως και η Kawasaki θα έχει το ACC της Bosch και μάλιστα πρόσφατα κατέθεσε μια επιπλέον πατέντα, που αφορά την επόμενη γενιά του συστήματος, το οποίο θα επεξεργάζεται δεδομένα από, GPS, κάμερες και αισθητήρες, προχωρώντας ουσιαστικά ένα βήμα πιο κοντά στην αυτόνομη οδήγηση.

BMW F 450 R 2027 - Το δικύλινδρο Α2 naked με 47 ίππους και βάρος 175 "γεμάτων" κιλών

Στοχεύει κορυφή η BMW βάζοντας στο μάτι Aprilia και KTM
BMW F 450 R 2027
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

2/10/2026

Αφήνοντας πίσω το μονοκύλινδρο G 310 R η BMW παρουσίασε το σαφώς πιο αξιόμαχο δικύλινδρο προσθέτοντας την δική της πρόσταση στις μικρομεσαίες naked που οδηγούνται με δίπλωμα κατηγορίας Α2.

Μετά την Aprilia με το Tuono 457 που έφτιαξε μια μοτοσυκλέτα στα όρια της A2 κατηγορίας, με το μίνιμου επιτρεπόμενο βάρος και τη μέγιστη δυνατή ισχύ -δύο στοιχεία που πρέπει να ισχύουν ταυτόχρονα ώστε να επιτρέπεται μια μοτοσυκλέτα να οδηγείται από κατόχους διπλώματα Α2-, έρχεται τώρα και η BMW να κάνει το ίδιο με το F 450 R.

Ο εν σειρά δικύλινδρος των 420 κ.εκ. που γνωρίσαμε για πρώτη φορά στο F 450 GS, αποδίδει και εδώ 47 ίππους (35 KW) στις 8.750 με τη μέγιστη τιμή της ροπής να βρίσκεται στα 4,39 χιλιογραμμόμετρα στις 6.750 σ.α.λ., ενώ ο ασυνήθιστος στρόφαλος των 135 μοιρών κινεί ασύμμετρα τα πιστόνια (225-495 μοίρες) και διαφοροποιεί έτσι τον τρόπο που κατεβάζει τη ροπή στον δρόμο τόσο σε σχέση με τους παραδοσιακούς στροφάλους των 180 και 360 μοιρών, όσο και εκείνον των 270 μοιρών (270-450) που επιλέγουν όλο και περισσότεροι κατασκευαστές στο κυνήγι της αύξησης της πρόσφυσης του πίσω ελαστικού.

BMW F 450 R 2027

Η BMW κάνει λόγο για διαθεσιμότητα του 80% της ροπής από τις 3.000 σ.α.λ. και για κατανάλωση που δεν υπερβαίνει τα 3,8 λτ./100 χλμ. κατά το πρότυπο WMTC, τη στιγμή που το ρεζερβουάρ έχει χωρητικότητα 14,5 λίτρα, για να προσφέρει αυτονομία 350+ χιλιομέτρων.

Όπως και το μικρότερο το GS έτσι και εδώ είναι διαθέσιμος προαιρετικά ο Easy Ride Clutch (ERC) συμπλέκτης που δεν απαιτεί από τον αναβάτη να χρησιμοποιεί τη μανέτα για να ξεκινήσει από στάση και σε συνδυασμό με το quickshifter, ούτε όταν επιταχύνει, κινείται με σταθερή ταχύτητα ή επιβραδύνει. Ο αναβάτης έχει επίσης στη διάθεσή του τα στάνταρ προγράμματα λειτουργίας Rain, Road, και Dynamic, όπως και τα στάνταρ συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης Cornering ABS, Dynamic Brake Control (DBC), Dynamic Traction Control (DTC) και το σύστημα ελέγχου του φρένου του κινητήρα (MSR).

Εκτός από τον κινητήρα και το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο χωροδικτύωμα (με αφαιρούμενο πλαίσιο χωροδικτύωμα) προέρχεται από το F 450 GS, ή για να το θέσουμε καλύτερα βασίζεται σε αυτό. Το πιρούνι είναι 43άρι ανεστραμμένο της KYB, όπως και το αμορτισέρ και το ψαλίδι είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο. Αλουμινένιες είναι και οι χυτές 17άρες ζάντες με ελαστικά 110/70 και 150/60 εμπρός και πίσω αντίστοιχα, ενώ οι διαδρομές και στα δύο άκρα βρίσκονται στα γενναιόδωρα 140 χλστ. και το μεταξόνιο στα σχετικά "μακριά" για τα δεδομένα της κατηγορίας 1.405 χλστ., ενώ το ίχνος των 110 χλστ. υπονοεί σταθερότητα στην επίσημη τελική των 169 χλμ./ώρα.

BMW F 450 R 2027

Γνωρίζοντας πολύ καλά τη εξαιρετική συμπεριφορά στην άσφαλτο της μικρής adventure της  BMW από το φετινό MEGA TEST Mini On-Off (τεύχος ΜΟΤΟ #680), περιμένουμε από τη μοτοσυκλέτα των Βαυαρών να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, όταν έρθει η ώρα να αντιμετωπίσει τα Aprilia Tuono 457 και KTM 390 Duke στον τομέα της συμπεριφοράς, αλλά και τον υπόλοιπο και ολοένα σκληρότερο ανταγωνισμό της κατηγορίας, όπως ανακαλύψαμε και στο συγκριτικό που μπορείτε να βρείτε στο τρέχον τεύχος του ΜΟΤΟ (#683) που κυκλοφορεί στα περίπτερα!

Εκτός από το χαμηλό βάρος της μοτοσυκλέτας, στη φιλικότητα συνεισφέρει το χαμηλό ύψος της σέλας στα 790 χλστ. με την BMW να έχει διαθέσιμες και άλλες δύο σέλες για τον αναβάτη στα 810 και 775 ώστε να καλύψει όσο το δυνατό περισσότερους σωματότυπους. 

Στον στάνταρ εξοπλισμό ανήκουν επίσης τα full LED φώτα και η TFT οθόνη των 6,5 ιντσών που προσφέρει συνδεσιμότητα και ένα ευρύ φάσμα πληροφόρησης στον αναβάτη με τη F 450 R να είναι διαθέσιμη σε τέσσερεις εκδόσεις, τις Base, Exclusive, M Sport και M Sport με το πακέτο Innovation που περιλαμβάνει και τον "rekluse" συμπλέκτη.