Νέο KTM 1290 Adventure T: Με Radar!

Αλουμινένιο υποπλαίσιο και Hi-tech παροξυσμός
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

22/8/2019

Όταν παρουσιάστηκε το 1290 Super Adventure το 2015 ήταν η πιο προηγμένη τεχνολογικά Mega on-off, χάρη στην τόλμη της KTM να συνεργαστεί απευθείας με την Bosch και να βάλει IMU που ήλεγχε το cornering ABS με ενσωματωμένο hill-assist. Φυσικά ακολούθησαν και οι υπόλοιποι κατασκευαστές, είτε χρησιμοποιώντας το ίδιο hardware της Bosch, είτε της ανταγωνίστριας Continental. Για το 2020 η KTM θέλει να επαναλάβει αυτή την τεχνολογική πρωτοπορία που συνοδεύει τα 1290 τα τελευταία χρόνια.

Αυτή τη φορά θα ενσωματώνει τη νέα τεχνολογία ενεργητικής ασφάλειας που εξέλιξε μαζί με την Bosch και χρησιμοποιεί radar για την ανίχνευση οχημάτων γύρω από τη μοτοσυκλέτα. Εδώ να επισημάνουμε, πως η Bosch έχει συνεργαστεί παράλληλα και με την Ducati για την εξέλιξη αυτού του συστήματος (στο περίπτερο της Bosch στην EICMA το είχε τοποθετήσει πάνω σε ένα Multistrada 1260) οπότε φέτος στις διεθνείς εκθέσεις πιθανόν να δούμε έναν αγώνα δρόμου μεταξύ KTM και Ducati για το ποια από τις δύο θα δείξει την πρώτη μοτοσυκλέτα παραγωγής στον κόσμο με Adaptive Cruise Control και Brake by Wire τεχνολογία. Η KTM θα το έχει σίγουρα στο νέο Super Adventure και γι΄αυτό επανασχεδίασε τον προβολέα, ώστε να τοποθετηθεί το radar στο σωστό σημείο. Η Ducati θα πρέπει και αυτή να αλλάξει τη σχεδίαση του Multistrada, όμως μην ξεχνάμε πως φέτος περιμένουμε την V4 Multistrada με τον κινητήρα της Panigale, οπότε για το 2020 μάλλον θα το δούμε σε αυτήν και όχι στα δικύλινδρα Multistrada.

Πάμε όμως πίσω στην ΚΤΜ, διότι αν κάνουμε μια αναδρομή στις κατασκοπικές φωτογραφίες που έχουμε δει τον τελευταίο χρόνο, θα δούμε πως η αυστριακή εταιρεία ετοιμάζει σαρωτικές αλλαγές σε όλες της εκδόσεις του 1290 Adventure. Η έκδοση S με τις χυτές αλουμινένιες ζάντες και η έκδοση R με τις ακτινωτές (tubless) έχουν μικρότερου όγκου ρεζερβουάρ και πιο στενό φαίρινγκ, ενώ στα πρωτότυπα που έχουμε δει έως τώρα το αφαιρούμενο υποπλαίσιο παραμένει ατσάλινο. Όμως στην έκδοση T (αν συνεχίσουν να ονομάζουν έτσι την έκδοση με το μεγάλο ρεζερβουάρ των 30 λίτρων) φαίνεται πως θα έχει χυτό αλουμινένιο υποπλαίσιο. Την λύση του χυτού υποπλαισίου την χρησιμοποιεί ήδη η ΚΤΜ στα Duke 690 και Duke 790, με τεράστια οφέλη στη ακαμψία, στη μείωση του βάρους και του όγκου (ενσωματώνουν το φιλτροκούτι στα Duke).

Προφανώς για την έκδοση Τ του Super Adventure 1290, η ακαμψία του υποπλαισίου αποτελεί προτεραιότητα, λόγω του ταξιδιωτικού του χαρακτήρα (συνεπιβάτης, τρεις βαλίτσες, υψηλές ταχύτητες ταξιδιού στις εθνικές κ.τ.λ.). Επίσης, η αλλαγή του σχήματος του ρεζερβουάρ, που πλέον τοποθετεί μεγάλο μέρος της βενζίνης πολύ χαμηλά (κοντά στη νοητή γραμμή των αξόνων των τροχών όπως στο 790 Adventure) χαρίζει επιπλέον σταθερότητα στη μοτοσυκλέτα στις υψηλές ταχύτητες και πιο ελαφριά αίσθηση στις χαμηλές ταχύτητες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, προστατεύει και το κάτω μέρος των ποδιών του αναβάτη από το κρύο και την βροχή, αλλά και το κυρίως φαίρινγκ της μοτοσυκλέτας από τις συνέπειες μιας μικρής πτώσης.

 

ΦΩΤΟ: Motorrad Magazine

Suzuki RM-Z450 και RM-Z250: Βελτιώσεις με βάση την πρωταθλήτρια AMA SX του Ken Roczen

Η Suzuki ανανεώνει τις δύο ΜΧ μοτοσυκλέτες της σε αναρτήσεις, κινητήρα και τροχούς
Suzuki RM-Z450
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

10/7/2026

Σπουδαία χρονιά αυτή για τη Suzuki στις ΗΠΑ, όπου ο Ken Roczen κατέκτησε το πρωτάθλημα 2026 AMA Supercross με το RM-Z450, εμπνέοντας τη Suzuki να προχωρήσει σε αναβαθμίσεις και βελτιώσεις της ΜΧ μοτοσυκλέτας της για το 2027 και να την παρουσιάσει στις ΗΠΑ, πρώτα απ’ όλον τον κόσμο.

Το RM-Z450 του 2027 (κεντρική φωτογραφία) αποκτά νέες αναρτήσεις της ΚΥΒ μπροστά και πίσω, καθώς και νέες μαύρες ζάντες RK Excel με εργοστασιακή τοποθέτηση ελαστικών Bridgestone Battlecross X30.

Αλλαγή συναντάμε και στο φιλτροκούτι, συγκεκριμένα στον αυλό που στέλνει τον αέρα στα σώματα του ψεκασμού, το οποίο έχει νέο σχήμα για αποδοτικότερη τροφοδοσία με αέρα και αμεσότερη αίσθηση στο γκάζι.

Suzuki RM-Z250

To RM-Z 250 βλέπει ανανέωση στις αναρτήσεις του, οι οποίες έχουν νέο σετάρισμα για το 2027. Μια ακόμη διαφορά στο νέο μοντέλο είναι η εξάτμιση, που έχει καινούργιο τελικό, όπως πάντα συμβατό με τις προδιαγραφές FIM και ΑΜΑ.

Όπως και το 450, το RM-Z250 φορά νέες ζάντες RK Excel και τις ντύνει με νέα λάστιχα Dunlop GEOMAX MX34.

Η Suzuki δεν είχε αλλάξει σχεδόν καθόλου τις δύο ΜΧ μοτοσυκλέτες τα τελευταία χρόνια και, παρότι στα μοντέλα του 2027 έχει ενσωματώσει τις παραπάνω αλλαγές, δεν πειράζει καθόλου την εμφάνισή τους που συνεχίζει με τα ίδια χρώματα και γραφικά που γνωρίζουμε από φέτος.

Suzuki RM-Z250 Champions

Παράλληλα, για να τιμήσει το πρωτάθλημα του Roczen στις ΗΠΑ θα διαθέσει και δύο ανάλογες ρέπλικες στην αμερικανική αγορά - RM-Z450 Champions Edition και RM-Z250 Champions Edition - επενδυμένες με το πακέτο Suzuki RM Army Package που περιλαμβάνει ολόσωμη εξάτμιση Pro Circuit T-6 και κιτ γραφικών που αντιγράφουν την εργοστασιακή RM-Z450 του Roczen.