Νέο KTM 1290 Adventure T: Με Radar!

Αλουμινένιο υποπλαίσιο και Hi-tech παροξυσμός
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

22/8/2019

Όταν παρουσιάστηκε το 1290 Super Adventure το 2015 ήταν η πιο προηγμένη τεχνολογικά Mega on-off, χάρη στην τόλμη της KTM να συνεργαστεί απευθείας με την Bosch και να βάλει IMU που ήλεγχε το cornering ABS με ενσωματωμένο hill-assist. Φυσικά ακολούθησαν και οι υπόλοιποι κατασκευαστές, είτε χρησιμοποιώντας το ίδιο hardware της Bosch, είτε της ανταγωνίστριας Continental. Για το 2020 η KTM θέλει να επαναλάβει αυτή την τεχνολογική πρωτοπορία που συνοδεύει τα 1290 τα τελευταία χρόνια.

Αυτή τη φορά θα ενσωματώνει τη νέα τεχνολογία ενεργητικής ασφάλειας που εξέλιξε μαζί με την Bosch και χρησιμοποιεί radar για την ανίχνευση οχημάτων γύρω από τη μοτοσυκλέτα. Εδώ να επισημάνουμε, πως η Bosch έχει συνεργαστεί παράλληλα και με την Ducati για την εξέλιξη αυτού του συστήματος (στο περίπτερο της Bosch στην EICMA το είχε τοποθετήσει πάνω σε ένα Multistrada 1260) οπότε φέτος στις διεθνείς εκθέσεις πιθανόν να δούμε έναν αγώνα δρόμου μεταξύ KTM και Ducati για το ποια από τις δύο θα δείξει την πρώτη μοτοσυκλέτα παραγωγής στον κόσμο με Adaptive Cruise Control και Brake by Wire τεχνολογία. Η KTM θα το έχει σίγουρα στο νέο Super Adventure και γι΄αυτό επανασχεδίασε τον προβολέα, ώστε να τοποθετηθεί το radar στο σωστό σημείο. Η Ducati θα πρέπει και αυτή να αλλάξει τη σχεδίαση του Multistrada, όμως μην ξεχνάμε πως φέτος περιμένουμε την V4 Multistrada με τον κινητήρα της Panigale, οπότε για το 2020 μάλλον θα το δούμε σε αυτήν και όχι στα δικύλινδρα Multistrada.

Πάμε όμως πίσω στην ΚΤΜ, διότι αν κάνουμε μια αναδρομή στις κατασκοπικές φωτογραφίες που έχουμε δει τον τελευταίο χρόνο, θα δούμε πως η αυστριακή εταιρεία ετοιμάζει σαρωτικές αλλαγές σε όλες της εκδόσεις του 1290 Adventure. Η έκδοση S με τις χυτές αλουμινένιες ζάντες και η έκδοση R με τις ακτινωτές (tubless) έχουν μικρότερου όγκου ρεζερβουάρ και πιο στενό φαίρινγκ, ενώ στα πρωτότυπα που έχουμε δει έως τώρα το αφαιρούμενο υποπλαίσιο παραμένει ατσάλινο. Όμως στην έκδοση T (αν συνεχίσουν να ονομάζουν έτσι την έκδοση με το μεγάλο ρεζερβουάρ των 30 λίτρων) φαίνεται πως θα έχει χυτό αλουμινένιο υποπλαίσιο. Την λύση του χυτού υποπλαισίου την χρησιμοποιεί ήδη η ΚΤΜ στα Duke 690 και Duke 790, με τεράστια οφέλη στη ακαμψία, στη μείωση του βάρους και του όγκου (ενσωματώνουν το φιλτροκούτι στα Duke).

Προφανώς για την έκδοση Τ του Super Adventure 1290, η ακαμψία του υποπλαισίου αποτελεί προτεραιότητα, λόγω του ταξιδιωτικού του χαρακτήρα (συνεπιβάτης, τρεις βαλίτσες, υψηλές ταχύτητες ταξιδιού στις εθνικές κ.τ.λ.). Επίσης, η αλλαγή του σχήματος του ρεζερβουάρ, που πλέον τοποθετεί μεγάλο μέρος της βενζίνης πολύ χαμηλά (κοντά στη νοητή γραμμή των αξόνων των τροχών όπως στο 790 Adventure) χαρίζει επιπλέον σταθερότητα στη μοτοσυκλέτα στις υψηλές ταχύτητες και πιο ελαφριά αίσθηση στις χαμηλές ταχύτητες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, προστατεύει και το κάτω μέρος των ποδιών του αναβάτη από το κρύο και την βροχή, αλλά και το κυρίως φαίρινγκ της μοτοσυκλέτας από τις συνέπειες μιας μικρής πτώσης.

 

ΦΩΤΟ: Motorrad Magazine

Royal Enfield Hunter 350 2025: Αναβάθμιση σε αναρτήσεις και συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση

Αναβάθμιση και στον εξοπλισμό – Σε 3 νέους χρωματικούς συνδυασμούς, με LED προβολέα
Royal Enfield HNTR 350 2025
Από το

motomag

29/4/2025

Η Royal Enfield προχώρησε στο φρεσκάρισμα του Hunter 350 για το 2025 με αλλαγές ουσίας που βελτιώνουν τη συμπεριφορά, τη χρηστικότητά του αλλά και την ασφάλεια.

Συγκεκριμένα η ρετρό σχεδίασης μοτοσυκλέτα της ινδικής εταιρείας διατηρεί τον μονοκύλινδρο αερόψυκτο κινητήρα J-series 349 κ.εκ. των 20,4 ίππων με τις υποτετράγωνες διαστάσεις του κυλίνδρου και το χαρακτηριστικά ευχάριστο, αργόστροφο δούλεμά που ταιριάζει γάντι στην αισθητική και τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας. 

Ωστόσο, το μικρό commuter έχει υποστεί μια σειρά από αλλαγές που στοχεύουν στη συνολική βελτίωσή του με τους Ινδούς να “απαντούν” στις κινήσεις του ανταγωνισμού  (βλ. Honda GB350) ώστε να διατηρήσουν ή ακόμη και να αυξήσουν το μερίδιο που έχουν -αρχικά- στην τεράστια ινδική αγορά.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Συγκεκριμένα η θέση οδήγησης έχει αναθεωρηθεί με το εργονομικό τρίγωνο του αναβάτη να επηρεάζεται από το νέο τιμόνι αλλά και από τη σέλα που φέρει νέο αφρώδες και επένδυση. Στο παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι αλλαγές στην πίσω ανάρτηση με νέα προοδευτικά ελατήρια και set up για τις αποσβέσεις των αμορτισέρ, ενώ έχει αυξηθεί και η απόσταση από το έδαφος.

 

Royal Enfield HNTR 350 2025

Παράλληλα, ο συμβατικός συμπλέκτης άλλαξε και έδωσε τη θέση του σε έναν περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση στη μανέτα, για πρώτη φορά σε 350άρι της Royal Enfield. Το τελευταίο το HNTR δεν το χρειαζόταν αφού η μανέτα του συμπλέκτη είναι ήδη ελαφριά στο τράβηγμα, αλλά όχι δεν λέμε σε τέτοιες αλλαγές με τη μοτοσυκλέτα να γίνεται ακόμη πιο φιλική στην καθημερινότητα, ειδικά για τις γυναίκες.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Νέος είναι επίσης ο LED προβολέας, ο οποίος λογικά θα αναβαθμίσει αρκετά την ορατότητα τη νύχτα, ενώ στον εξοπλισμό έρχονται να προστεθούν το κομψό όργανο πλοήγησης tripper pod -όχι στη στάνταρ έκδοση "Factory Black"- που συνδέεται με smartphone και η “απαραίτητη” πλέον θύρα φόρτισης USB Type-C.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Η πρώτη παρουσίαση έγινε σε φεστιβάλ της Royal Enfield στην Ινδία και συνολικά τα χρώματα που θα προσφέρονται είναι τα: Factory Black, Rio White και Dapper Grey, Tokyo Black, London Red και Rebel Blue ενώ είμαστε σε αναμονή για ανακοινώσεις από την ελληνική αντιπροσωπεία σχετικά με την εισαγωγή και την τιμή του στην Ελλάδα. Στην Ινδία πάντως η στάνταρ έκδοση παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με την απερχόμενη μοτοσυκλέτα.

 

Ετικέτες