Νέο KTM 1290 Adventure T: Με Radar!

Αλουμινένιο υποπλαίσιο και Hi-tech παροξυσμός
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

22/8/2019

Όταν παρουσιάστηκε το 1290 Super Adventure το 2015 ήταν η πιο προηγμένη τεχνολογικά Mega on-off, χάρη στην τόλμη της KTM να συνεργαστεί απευθείας με την Bosch και να βάλει IMU που ήλεγχε το cornering ABS με ενσωματωμένο hill-assist. Φυσικά ακολούθησαν και οι υπόλοιποι κατασκευαστές, είτε χρησιμοποιώντας το ίδιο hardware της Bosch, είτε της ανταγωνίστριας Continental. Για το 2020 η KTM θέλει να επαναλάβει αυτή την τεχνολογική πρωτοπορία που συνοδεύει τα 1290 τα τελευταία χρόνια.

Αυτή τη φορά θα ενσωματώνει τη νέα τεχνολογία ενεργητικής ασφάλειας που εξέλιξε μαζί με την Bosch και χρησιμοποιεί radar για την ανίχνευση οχημάτων γύρω από τη μοτοσυκλέτα. Εδώ να επισημάνουμε, πως η Bosch έχει συνεργαστεί παράλληλα και με την Ducati για την εξέλιξη αυτού του συστήματος (στο περίπτερο της Bosch στην EICMA το είχε τοποθετήσει πάνω σε ένα Multistrada 1260) οπότε φέτος στις διεθνείς εκθέσεις πιθανόν να δούμε έναν αγώνα δρόμου μεταξύ KTM και Ducati για το ποια από τις δύο θα δείξει την πρώτη μοτοσυκλέτα παραγωγής στον κόσμο με Adaptive Cruise Control και Brake by Wire τεχνολογία. Η KTM θα το έχει σίγουρα στο νέο Super Adventure και γι΄αυτό επανασχεδίασε τον προβολέα, ώστε να τοποθετηθεί το radar στο σωστό σημείο. Η Ducati θα πρέπει και αυτή να αλλάξει τη σχεδίαση του Multistrada, όμως μην ξεχνάμε πως φέτος περιμένουμε την V4 Multistrada με τον κινητήρα της Panigale, οπότε για το 2020 μάλλον θα το δούμε σε αυτήν και όχι στα δικύλινδρα Multistrada.

Πάμε όμως πίσω στην ΚΤΜ, διότι αν κάνουμε μια αναδρομή στις κατασκοπικές φωτογραφίες που έχουμε δει τον τελευταίο χρόνο, θα δούμε πως η αυστριακή εταιρεία ετοιμάζει σαρωτικές αλλαγές σε όλες της εκδόσεις του 1290 Adventure. Η έκδοση S με τις χυτές αλουμινένιες ζάντες και η έκδοση R με τις ακτινωτές (tubless) έχουν μικρότερου όγκου ρεζερβουάρ και πιο στενό φαίρινγκ, ενώ στα πρωτότυπα που έχουμε δει έως τώρα το αφαιρούμενο υποπλαίσιο παραμένει ατσάλινο. Όμως στην έκδοση T (αν συνεχίσουν να ονομάζουν έτσι την έκδοση με το μεγάλο ρεζερβουάρ των 30 λίτρων) φαίνεται πως θα έχει χυτό αλουμινένιο υποπλαίσιο. Την λύση του χυτού υποπλαισίου την χρησιμοποιεί ήδη η ΚΤΜ στα Duke 690 και Duke 790, με τεράστια οφέλη στη ακαμψία, στη μείωση του βάρους και του όγκου (ενσωματώνουν το φιλτροκούτι στα Duke).

Προφανώς για την έκδοση Τ του Super Adventure 1290, η ακαμψία του υποπλαισίου αποτελεί προτεραιότητα, λόγω του ταξιδιωτικού του χαρακτήρα (συνεπιβάτης, τρεις βαλίτσες, υψηλές ταχύτητες ταξιδιού στις εθνικές κ.τ.λ.). Επίσης, η αλλαγή του σχήματος του ρεζερβουάρ, που πλέον τοποθετεί μεγάλο μέρος της βενζίνης πολύ χαμηλά (κοντά στη νοητή γραμμή των αξόνων των τροχών όπως στο 790 Adventure) χαρίζει επιπλέον σταθερότητα στη μοτοσυκλέτα στις υψηλές ταχύτητες και πιο ελαφριά αίσθηση στις χαμηλές ταχύτητες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, προστατεύει και το κάτω μέρος των ποδιών του αναβάτη από το κρύο και την βροχή, αλλά και το κυρίως φαίρινγκ της μοτοσυκλέτας από τις συνέπειες μιας μικρής πτώσης.

 

ΦΩΤΟ: Motorrad Magazine

Zontes 125Χ: Η νέα γενιά με αλουμινένιο πλαίσιο έφτασε στην Ευρώπη – Ανταγωνιστικότατη τιμή στην Ισπανία

Στην EICMA η Zontes είχε αποκαλύψει το δίδυμο των 125Χ και 125V
Zontes_125X
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

12/6/2026

Η Zontes συνεχίζει να διευρύνει τη γκάμα της με πολύ ενδιαφέροντα μοντέλα και δύο εξ αυτών έκαναν το παγκόσμιο ντεμπούτο τους στην EICMA 2025 πριν μερικούς μήνες.

Τα 125Χ και 125V έρχονται για να τα βάλουν με τα ορόσημα της κατηγορίας τους, Honda PCX και Yamaha NMAX, φέρνοντας τον συνήθη πλουσιότατο εξοπλισμό που χαρακτηρίζει όλα τα μοντέλα της Zontes, αλλά και μια ουσιώδη καινοτομία: αλουμινένιο πλαίσιο!

Zontes_125X

Χάρη σε αυτό δηλώνουν στεγνό βάρος 108 κιλών, κάτι που με τα 11 λίτρα βενζίνης, ή περίπου 8 κιλά, μας κάνουν ένα τελικό ζύγι της τάξης των 116 κιλών, διατηρώντας μια χορταστική απόσταση από τα 130+ που ζυγίζει ο ανταγωνισμός τους.

Στην Ισπανία κάνει αυτόν τον καιρό το ντεμπούτο του το 125Χ, το πρώτο εκ των δύο μοντέλων που πατάει επί ευρωπαϊκού εδάφους και δη το πιο πλούσια εξοπλισμένο εκ των δύο.

Zontes_125X

Ο υγρόψυκτος τετραβάλβιδος μονοκύλινδρος κινητήρας αποδίδει αναμενόμενα 15 ίππους στις 8.700 σ.α.λ. και ροπή 1,3 kgm στις 6.500 σ.α.λ., ενώ κυλούν σε τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 13 πίσω.

Η λίστα του βασικού εξοπλισμού του 125Χ πάντως είναι αυτή που κλέβει την παράσταση, καθώς περιλαμβάνει:

  • Έγχρωμη οθόνη TFT 5 ιντσών με συνδεσιμότητα Bluetooth και δυνατότητα πλοήγησης και mirroring του κινητού τηλεφώνου του αναβάτη
  • Traction control με επιλογή απενεργοποίησης
  • Αισθητήρες πίεσης και θερμοκρασίας ελαστικών
  • Keyless κεντρικό διακόπτη
  • Σύστημα start-stop
  • Χώρο για δύο full-face κράνη κάτω από τη σέλα
  • Δύο ντουλαπάκια στην ποδιά
  • Πλαϊνό και κεντρικό σταντ
  • LED φωτιστικά σώματα
  • Φώτα ημέρας DRL
  • Φώτα ειδοποίησης απότομου φρεναρίσματος
  • Παροχή φόρτισης USB
  • Προεγκατάσταση για τοποθέτηση καμερών (dash cam).
Zontes 125X

Εξίσου γευστική είναι και η τιμή με την οποία λανσάρεται στην Ισπανία το νέο 125Χ: στα 2.688 ευρώ προτάσσει ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των βαριών χαρτιών της κατηγορίας αυτής, που στη χώρα μας παίζουν αρκετά πάνω από τα 3.000.

Γνωρίζοντας ήδη πως και στην Ελλάδα αναμένονται σύντομα τα νέα αλουμινένια 125άρια σκούτερ της Zontes, πλέον περιμένουμε να μάθουμε την τιμή τους στην αγορά μας.

Ετικέτες