Νέο KTM 1290 Adventure T: Με Radar!

Αλουμινένιο υποπλαίσιο και Hi-tech παροξυσμός
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

22/8/2019

Όταν παρουσιάστηκε το 1290 Super Adventure το 2015 ήταν η πιο προηγμένη τεχνολογικά Mega on-off, χάρη στην τόλμη της KTM να συνεργαστεί απευθείας με την Bosch και να βάλει IMU που ήλεγχε το cornering ABS με ενσωματωμένο hill-assist. Φυσικά ακολούθησαν και οι υπόλοιποι κατασκευαστές, είτε χρησιμοποιώντας το ίδιο hardware της Bosch, είτε της ανταγωνίστριας Continental. Για το 2020 η KTM θέλει να επαναλάβει αυτή την τεχνολογική πρωτοπορία που συνοδεύει τα 1290 τα τελευταία χρόνια.

Αυτή τη φορά θα ενσωματώνει τη νέα τεχνολογία ενεργητικής ασφάλειας που εξέλιξε μαζί με την Bosch και χρησιμοποιεί radar για την ανίχνευση οχημάτων γύρω από τη μοτοσυκλέτα. Εδώ να επισημάνουμε, πως η Bosch έχει συνεργαστεί παράλληλα και με την Ducati για την εξέλιξη αυτού του συστήματος (στο περίπτερο της Bosch στην EICMA το είχε τοποθετήσει πάνω σε ένα Multistrada 1260) οπότε φέτος στις διεθνείς εκθέσεις πιθανόν να δούμε έναν αγώνα δρόμου μεταξύ KTM και Ducati για το ποια από τις δύο θα δείξει την πρώτη μοτοσυκλέτα παραγωγής στον κόσμο με Adaptive Cruise Control και Brake by Wire τεχνολογία. Η KTM θα το έχει σίγουρα στο νέο Super Adventure και γι΄αυτό επανασχεδίασε τον προβολέα, ώστε να τοποθετηθεί το radar στο σωστό σημείο. Η Ducati θα πρέπει και αυτή να αλλάξει τη σχεδίαση του Multistrada, όμως μην ξεχνάμε πως φέτος περιμένουμε την V4 Multistrada με τον κινητήρα της Panigale, οπότε για το 2020 μάλλον θα το δούμε σε αυτήν και όχι στα δικύλινδρα Multistrada.

Πάμε όμως πίσω στην ΚΤΜ, διότι αν κάνουμε μια αναδρομή στις κατασκοπικές φωτογραφίες που έχουμε δει τον τελευταίο χρόνο, θα δούμε πως η αυστριακή εταιρεία ετοιμάζει σαρωτικές αλλαγές σε όλες της εκδόσεις του 1290 Adventure. Η έκδοση S με τις χυτές αλουμινένιες ζάντες και η έκδοση R με τις ακτινωτές (tubless) έχουν μικρότερου όγκου ρεζερβουάρ και πιο στενό φαίρινγκ, ενώ στα πρωτότυπα που έχουμε δει έως τώρα το αφαιρούμενο υποπλαίσιο παραμένει ατσάλινο. Όμως στην έκδοση T (αν συνεχίσουν να ονομάζουν έτσι την έκδοση με το μεγάλο ρεζερβουάρ των 30 λίτρων) φαίνεται πως θα έχει χυτό αλουμινένιο υποπλαίσιο. Την λύση του χυτού υποπλαισίου την χρησιμοποιεί ήδη η ΚΤΜ στα Duke 690 και Duke 790, με τεράστια οφέλη στη ακαμψία, στη μείωση του βάρους και του όγκου (ενσωματώνουν το φιλτροκούτι στα Duke).

Προφανώς για την έκδοση Τ του Super Adventure 1290, η ακαμψία του υποπλαισίου αποτελεί προτεραιότητα, λόγω του ταξιδιωτικού του χαρακτήρα (συνεπιβάτης, τρεις βαλίτσες, υψηλές ταχύτητες ταξιδιού στις εθνικές κ.τ.λ.). Επίσης, η αλλαγή του σχήματος του ρεζερβουάρ, που πλέον τοποθετεί μεγάλο μέρος της βενζίνης πολύ χαμηλά (κοντά στη νοητή γραμμή των αξόνων των τροχών όπως στο 790 Adventure) χαρίζει επιπλέον σταθερότητα στη μοτοσυκλέτα στις υψηλές ταχύτητες και πιο ελαφριά αίσθηση στις χαμηλές ταχύτητες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, προστατεύει και το κάτω μέρος των ποδιών του αναβάτη από το κρύο και την βροχή, αλλά και το κυρίως φαίρινγκ της μοτοσυκλέτας από τις συνέπειες μιας μικρής πτώσης.

 

ΦΩΤΟ: Motorrad Magazine

EICMA: Yadea Velax 2026 - Στην Ευρώπη η νέα σειρά σκούτερ – Σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις

Δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου - Αυτονομία έως και 110 χλμ.
Yadea Velax EICMA 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

17/11/2025

Η Yadea φέρνει στην Ευρώπη τη σειρά Velax που απαρτίζεται από τρία νέα μοντέλα τα Velax U, Velax H και Velax H-Fast Charge, ενισχύοντας περαιτέρω την γκάμα της.

Οι τρεις εκδόσεις του Velax δεν έχουν διαφορές αναφορικά με τις διαστάσεις με το μήκος και το πλάτος να βρίσκεται για όλα στα 1.944 και 704 χλστ. αντίστοιχα. Το μεταξόνιο είναι επίσης ίδιο στα 1.331 χλστ. και οι τροχοί έχουν ζάντες 14 ιντσών και ελαστικά 90/90 εμπρός και 100/90 πίσω.

Στα φρένα έχουμε συνδυασμένο σύστημα πέδησης με δίσκους 220 χλστ. και στα δύο άκρα, με το συμβατικό πιρούνι και τα διπλά αμορτισέρ να φροντίζουν για την ανάρτηση του Velax.

Τα Velax έχουν σύστημα που επιτηρεί την κατάσταση της μπαταρίας τους διαρκώς, ακόμη και όταν δεν λειτουργούν και μπορούν να ενημερώνουν τον αναβάτη μέσω της σχετικής εφαρμογής για smartphone της κινέζικης εταιρείας, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου, όπως για παράδειγμα το ξεκλείδωμα του σκούτερ από απόσταση.

Μέσω της ίδιας εφαρμογής το Velax μπορεί να ενημερώσει σε πραγματικό χρόνο τον αναβάτη στην περίπτωση που το σκούτερ κουνηθεί από τη θέση του, ενώ το ηλεκτρικό του σύστημα μπορεί να δεχτεί ενημερώσεις επίσης απομακρυσμένα.

Το Velax ξεκλειδώνει μέσω Bluetooth ασύρματα, σε όλες τις εκδόσεις του, έχει συνδυασμένο σύστημα πέδησης -το ABS απουσιάζει- με δίσκους 220 χλστ. και στα δύο άκρα, ασύρματο σύστημα εκκίνησης και τροχούς 14 ιντσών.

Τα τρία Velax διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τις επιδόσεις που προσφέρουν και τον τρόπο που φορτίζουν. Η έκδοση U έχει ηλεκτρικό κινητήρα που αποδίδει σταθερά τέσσερεις ίππους και 6,6 ίππους μέγιστη ισχύ και η τελική του φτάνει τα 80 χλμ./ώρα. Το ηλεκτρικό μοτέρ τροφοδοτείται από δύο αποσπώμενες μπαταρίες λιθίου NMC (θετικό ηλεκτρόδιο από νικέλιο, μαγγάνιο και κοβάλτιο) των 2,07 kWh έκαστη, οι οποίες, σύμφωνα με τη Yadea, του προσφέρουν αυτονομία έως και 110 χλμ., ενώ χρειάζονται επτά ώρες για να φορτίσουν από οικιακή πρίζα.
 
Η εκδοση είναι η βασική έκδοση της σειράς με κινητήρα 2,68 ίππων (2 kW), μέγιστη ισχύ στους 4,3 ίππους και τελική ταχύτητα στα 60 χλμ./ώρα. Εδώ η μπαταρία είναι LFP (ηλεκτρόδιο φωσφορικού λιθίου σιδήρου -LiFePO4), που έχει χαμηλότερο κόστος, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και φορτίζει σχετικά πιο αργά και χωρητικότητα 2,16 kWh. Και εδώ για μία πλήρη φόρτιση χρειάζονται επτά ώρες, η αυτονομία φτάνει έως τα 66 χλμ. και το βάρος του σκούτερ ανακοινώνεται στα 92 κιλά.

Ακολουθεί η H που έχει επίσης μπαταρία LFP στα 2,28 kWh, όμως αυτή είναι 76 Volt (από 72) και προσφέρει δυνατότητα ταχυφόρτισης. Η Yadea αναφέρει ότι μπορεί να φορτίσει από το 20 στο 80% σε 20 λεπτά και προσφέρει την ίδια αυτονομία των 66 χλμ. με την έκδοση H να έχει και λίγο μεγαλύτερη τελική στα 65 χλμ./ώρα.

Στην EICMA η Yadea παρουσίασε και το οικοσύστημα που έχει δημιουργήσει για τα ηλεκτρικά της μοντέλα με σταθμούς ανταλλαγής μπαταριών που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο όλη την εβδομάδα, όπως και μία νέα μπαταρία που μπορεί να λειτουργήσει με -20 βαθμούς Κελσίου.