Ducati Multistrada V4: 19 ίντσες εμπρός - Η χωμάτινη πλευρά του νέου V4 Multi

χωροδικτύωμα στο ψαλίδι αντί για μονόμπρατσο
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

14/9/2020

Το νέο Multistrada V4 πέρασε από το στάδιο των τελικών δοκιμών και μετρήσεων, στο στάδιο των γυρισμάτων για το προωθητικό υλικό, από όπου έρχονται οι τελευταίες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στον ιταλικό τύπο πριν από τρεις μέρες.

Για αυτό τον λόγο, αυτή την φορά δεν το βλέπουμε με μπαγκαζιέρα και όργανα μετρήσεων αλλά με τα κλασσικά Pirelli που έχουν σχεδιαστεί σε συνεργασία με την Ducati, κάμερες GoPro και... σε δράση στο χώμα.

Οι νέες φωτογραφίες δεν έχουν να μας αποκαλύψουν κάτι νεότερο, από όλα αυτά που ξέρουμε ήδη για την νέα μοτοσυκλέτα και τα έχουμε αναλύσει τελευταία φορά εδώ. Απλά μπορούμε να εστιάσουμε στο χωμάτινο εξοπλισμό του και τον 19άρη εμπρός τροχό του, ενδεικτικό για το γεγονός πως το V4 στοχεύει ταυτόχρονα στους πελάτες του GS αλλά και του Super Adventure. Η δικύλινδρη έκδοση Enduro για παράδειγμα που πωλείται τώρα, είναι απευθείας προσανατολισμένη στο κοινό της Adventure έκδοσης του GS και μία ασφαλής εικασία είναι πως θα συνεχίσουμε να έχουμε και V2 αλλά και V4 Multistrada.

Ωστόσο η BMW έχει και μία άλλη μοτοσυκλέτα, το S1000XR που με 17 ιντσών εμπρός τροχό είναι μία ξεκάθαρα street μοτοσυκλέτα με όρθια θέση οδήγησης, που ήταν κι αυτή με την σειρά της, στο στόχαστρο της Multistrada V4. Αν δεν βγει μία Pikes Peak έκδοση της V4, τότε η νέα Multistrada θα προσπαθήσει να καλύψει αυτό το κενό με τον 19άρη εμπρός τροχό. Με δεδομένο πως υπάρχει κόσμος που θέλει μία τέτοια έκδοση, αναμένουμε να δούμε και τις street επιδόσεις της νέας V4 με τον 19άρη εμπρός, αν τελικά δεν υπάρχει και έκδοση με 17 ίντσες εμπρός.

Από την πρόσφατη δοκιμή του Streetfighter V4, που υπάρχει στο τεύχος που κυκλοφορεί τώρα, κρατάμε ως δεδομένο πως η Ducati έχει βρει επιτέλους τον δρόμο προς την φιλικότητα που από καιρό της ζητείται. Δοκιμάζοντας επίσης την νέα Panigale V4 στις Σέρρες για το προσεχές τεύχος της 1ης Οκτωβρίου, είδαμε πως η φιλικότητα αυτή ακολουθεί τις νέες V4 της Ducati, οπότε δεν θα μας κάνει εντύπωση αν στο τέλος η V4 Multistrada είναι καλύτερη στο χώμα από την εξαιρετικά δυσκίνητη στις πέτρες, εντελώς για καφετέρια και ταξίδια αλλά όχι για χώμα, Multistrada Enduro. Το ακριβώς αντίθετο, περιμένουμε να είναι καλύτερη!

Ωστόσο διαφορές υπάρχουν από τον κινητήρα του Streetfighter που είναι εξαιρετικά αποδοτικός σε άλογα, τουλάχιστον με όσα φαίνονται στις φωτογραφίες. Με βάση αυτά που θα διαβάσετε και στην δοκιμή της Panigale, οι αλλαγές αυτές μάλλον είναι για καλό και στοχεύουν σε μία μοτοσυκλέτα που δεν ψήνει τον αναβάτη της στην σέλα, αλλά τον «ψήνει» να ανέβει και να ταξιδέψει. Μία μικρή αύξηση στον κυβισμό για μόλις εκατό κυβικά, θα έφερνε εύκολα όλες αυτές τις αλλαγές για τους ρύπους, την θερμοκρασία λειτουργίας αλλά και την διατήρηση υψηλής ροπής χαμηλά.

Το κλασσικό μονόμπρατσο έχει δώσει την θέση του σε ένα κανονικό ψαλίδι, αν και υπάρχουν πολλά στοιχεία που το ανεβάζουν ένα επίπεδο επάνω από το αυστηρά συμβατικό, με στοιχεία χωροδικτυώματος.

Εκείνο που περιμένουμε από την Ducati, είναι μία μοτοσυκλέτα φτιαγμένη γύρω από τον νέο κινητήρα, με εξαιρετικό ζύγισμα και κορυφαία ηλεκτρονικά που θα σου επιτρέπουν να κάνεις πράγματα που φαίνονται εντυπωσιακά, χωρίς να παίρνεις το απαραίτητο ρίσκο στον βαθμό που αντιπροσωπεύει η εντύπωση που δίνεις. Για παράδειγμα, η πλαγιολίσθηση στο χώμα θα επιτηρείται από τα ηλεκτρονικά σε καλύτερο βαθμό από τώρα με στόχο να σε κρατάει στο σημείο εκείνο που πλαγιολισθαίνεις με ασφάλεια χωρίς κίνδυνο…

Αναμένουμε την νέα Multistrada V4 με μεγάλη ενδιαφέρον καθώς δείχνει το μέλλον σε μία πολύ εμπορική κατηγορία, ένα μέλλον που όσο προχωράμε βρίσκει εφαρμογή και σε πιο προσιτές, για όλους μας, μοτοσυκλέτες!

 

 

Ετικέτες

QJMOTOR SRT800RX – Έρχεται στην Ελλάδα με τιμή 1,5 χιλιάρικο κάτω από τον άμεσο ανταγωνισμό

Πότε αναμένεται στη χώρα μας το πιο χωματερό μέλος στη γκάμα των SRT
qjmotor srt 800 rx
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

8/6/2026

Το πρωτοείδαμε το 2024 στην κινέζικη επικαιρότητα και έναν χρόνο μετά εμφανίστηκε στην EICMA, έτοιμο για τις ευρωπαϊκές αγορές με πιστοποίηση Euro 5+.

Το νέο SRT800RX ετοιμάζεται για την άφιξή του στην Ελλάδα, εμπλουτίζοντας τη γκάμα των SRT μοντέλων με το ονομαστικά ελαφρύτερο και θεωρητικά ικανότερο να κινηθεί εκτός δρόμου.

Πρόκειται για μια μοτοσυκλέτα με ίδια σχεδίαση με το SRT450RX, εφοδιασμένη με δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα 799 cc και απόδοση 95 hp και 8,9 kgm για 194 στεγνά κιλά, η άφιξη της οποίας ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τον Απρίλιο, ωστόσο καθυστέρησε λίγο και πλέον δεν αναμένεται στη χώρα μας πριν τα τέλη Αυγούστου.

qjmotor srt 800 rx

Μάλιστα μόλις πριν λίγες μέρες το ΜΟΤΟ βρέθηκε στην Κίνα, όπου είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε μια έκδοση προπαραγωγής του SRT800RX.

Εκεί ενημερωθήκαμε πως το νέο μοντέλο θα μπει στην κανονική ροή παραγωγής του κινέζικου εργοστασίου στα τέλη Ιουνίου και δεν αναμένεται να βρεθεί στην Ελλάδα πριν την 30ή Αυγούστου, με το πιθανότερο σενάριο να το τοποθετεί την άφιξή του ως τα μέσα το Σεπτέμβρη.

Σύντομα θα έχετε την ευκαιρία να το δείτε σε δράση με βίντεο από την επίσκεψή μας στη γραμμή παραγωγής της QJMOTOR και την πρώτη μας οδηγική επαφή με τη μοτοσυκλέτα που θέλει να βάλει φωτιά στα οικονομικά δεδομένα της κατηγορίας.

Το καλύτερο ωστόσο αφορά την τιμή του, καθώς η Γκοργκόλης ΑΕ έχει ανακοινώσει τη λιανική του SRT800RX στα 7.495 ευρώ, τιμή που του δίνει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού του. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως δύο μοτοσυκλέτες που στα χαρτιά είναι άμεσες αντίπαλοί του στη μάχη της αγοράς στη χώρα μας, οι CFMOTO 800MT-X και Voge DS800 X Rally, κοστολογούνται προς 8.990 και 8.995 αντιστοίχως, γεγονός που γίνει μια γερή αβάντα της τάξης των 1.500 ευρώ στο νέο μοντέλο της QJMOTOR και το χρίζει ως το φθηνότερο μοντέλο της κατηγορίας των 800 κυβικών, ενώ ανταγωνίζεται σε τιμή ακόμη και μοντέλα μικρότερου κυβισμού! 

Ετικέτες