Ducati Multistrada V4: 19 ίντσες εμπρός - Η χωμάτινη πλευρά του νέου V4 Multi

χωροδικτύωμα στο ψαλίδι αντί για μονόμπρατσο
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

14/9/2020

Το νέο Multistrada V4 πέρασε από το στάδιο των τελικών δοκιμών και μετρήσεων, στο στάδιο των γυρισμάτων για το προωθητικό υλικό, από όπου έρχονται οι τελευταίες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στον ιταλικό τύπο πριν από τρεις μέρες.

Για αυτό τον λόγο, αυτή την φορά δεν το βλέπουμε με μπαγκαζιέρα και όργανα μετρήσεων αλλά με τα κλασσικά Pirelli που έχουν σχεδιαστεί σε συνεργασία με την Ducati, κάμερες GoPro και... σε δράση στο χώμα.

Οι νέες φωτογραφίες δεν έχουν να μας αποκαλύψουν κάτι νεότερο, από όλα αυτά που ξέρουμε ήδη για την νέα μοτοσυκλέτα και τα έχουμε αναλύσει τελευταία φορά εδώ. Απλά μπορούμε να εστιάσουμε στο χωμάτινο εξοπλισμό του και τον 19άρη εμπρός τροχό του, ενδεικτικό για το γεγονός πως το V4 στοχεύει ταυτόχρονα στους πελάτες του GS αλλά και του Super Adventure. Η δικύλινδρη έκδοση Enduro για παράδειγμα που πωλείται τώρα, είναι απευθείας προσανατολισμένη στο κοινό της Adventure έκδοσης του GS και μία ασφαλής εικασία είναι πως θα συνεχίσουμε να έχουμε και V2 αλλά και V4 Multistrada.

Ωστόσο η BMW έχει και μία άλλη μοτοσυκλέτα, το S1000XR που με 17 ιντσών εμπρός τροχό είναι μία ξεκάθαρα street μοτοσυκλέτα με όρθια θέση οδήγησης, που ήταν κι αυτή με την σειρά της, στο στόχαστρο της Multistrada V4. Αν δεν βγει μία Pikes Peak έκδοση της V4, τότε η νέα Multistrada θα προσπαθήσει να καλύψει αυτό το κενό με τον 19άρη εμπρός τροχό. Με δεδομένο πως υπάρχει κόσμος που θέλει μία τέτοια έκδοση, αναμένουμε να δούμε και τις street επιδόσεις της νέας V4 με τον 19άρη εμπρός, αν τελικά δεν υπάρχει και έκδοση με 17 ίντσες εμπρός.

Από την πρόσφατη δοκιμή του Streetfighter V4, που υπάρχει στο τεύχος που κυκλοφορεί τώρα, κρατάμε ως δεδομένο πως η Ducati έχει βρει επιτέλους τον δρόμο προς την φιλικότητα που από καιρό της ζητείται. Δοκιμάζοντας επίσης την νέα Panigale V4 στις Σέρρες για το προσεχές τεύχος της 1ης Οκτωβρίου, είδαμε πως η φιλικότητα αυτή ακολουθεί τις νέες V4 της Ducati, οπότε δεν θα μας κάνει εντύπωση αν στο τέλος η V4 Multistrada είναι καλύτερη στο χώμα από την εξαιρετικά δυσκίνητη στις πέτρες, εντελώς για καφετέρια και ταξίδια αλλά όχι για χώμα, Multistrada Enduro. Το ακριβώς αντίθετο, περιμένουμε να είναι καλύτερη!

Ωστόσο διαφορές υπάρχουν από τον κινητήρα του Streetfighter που είναι εξαιρετικά αποδοτικός σε άλογα, τουλάχιστον με όσα φαίνονται στις φωτογραφίες. Με βάση αυτά που θα διαβάσετε και στην δοκιμή της Panigale, οι αλλαγές αυτές μάλλον είναι για καλό και στοχεύουν σε μία μοτοσυκλέτα που δεν ψήνει τον αναβάτη της στην σέλα, αλλά τον «ψήνει» να ανέβει και να ταξιδέψει. Μία μικρή αύξηση στον κυβισμό για μόλις εκατό κυβικά, θα έφερνε εύκολα όλες αυτές τις αλλαγές για τους ρύπους, την θερμοκρασία λειτουργίας αλλά και την διατήρηση υψηλής ροπής χαμηλά.

Το κλασσικό μονόμπρατσο έχει δώσει την θέση του σε ένα κανονικό ψαλίδι, αν και υπάρχουν πολλά στοιχεία που το ανεβάζουν ένα επίπεδο επάνω από το αυστηρά συμβατικό, με στοιχεία χωροδικτυώματος.

Εκείνο που περιμένουμε από την Ducati, είναι μία μοτοσυκλέτα φτιαγμένη γύρω από τον νέο κινητήρα, με εξαιρετικό ζύγισμα και κορυφαία ηλεκτρονικά που θα σου επιτρέπουν να κάνεις πράγματα που φαίνονται εντυπωσιακά, χωρίς να παίρνεις το απαραίτητο ρίσκο στον βαθμό που αντιπροσωπεύει η εντύπωση που δίνεις. Για παράδειγμα, η πλαγιολίσθηση στο χώμα θα επιτηρείται από τα ηλεκτρονικά σε καλύτερο βαθμό από τώρα με στόχο να σε κρατάει στο σημείο εκείνο που πλαγιολισθαίνεις με ασφάλεια χωρίς κίνδυνο…

Αναμένουμε την νέα Multistrada V4 με μεγάλη ενδιαφέρον καθώς δείχνει το μέλλον σε μία πολύ εμπορική κατηγορία, ένα μέλλον που όσο προχωράμε βρίσκει εφαρμογή και σε πιο προσιτές, για όλους μας, μοτοσυκλέτες!

 

 

Ετικέτες

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες