Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Έρχονται φτηνότερα V4 από την Ducati

Είδηση από το στόμα του Προέδρου της Ducati

Ο Claudio Domenicali είχε ήδη πει στην παρουσίαση του νέου V4 κινητήρα της Panigale, ότι στα πλάνα της Ducati είναι η δημιουργία μιας ολόκληρης σειράς τετρακύλινδρων μοντέλων. Στο μυαλό όλων μας σχηματίστηκε αμέσως η εικόνα ενός Streetfighter V4 που θα αντιπαρατεθεί με το Aprilia Tuono και απουσιάζει πολλά χρόνια τώρα από την γκάμα της εταιρείας. Φυσικά φανταστήκαμε και ένα Diavel V4, ενώ κάποιοι πήγαν ακόμα παραπέρα τις επιθυμίες τους, βάζοντας τον V4 κινητήρα σε ένα Multistrada που θα θυμίζει την έκδοση Pikes Pike. Όλα αυτά τα μοντέλα όμως θα ήταν εξ ορισμού τα κορυφαία της κάθε οικογένειας και αντίστοιχη θα ήταν η τιμή τους, δηλαδή για λίγους…

Τώρα ο Domenicali αποκάλυψε σε βρετανούς δημοσιογράφους, ότι η Ducati θα έχει έτοιμη πολύ σύντομα μια φτηνότερη έκδοση του V4 κινητήρα, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μιας ολόκληρης σειράς μοντέλων. Πιθανότατα οι φτηνότερες εκδόσεις του V4 κινητήρα θα έχουν λιγότερη ιπποδύναμη, αλλά όσα και να κόψουν από τα σχεδόν 200 πραγματικά άλογα στον τροχό του Panigale V4, θα μείνουν αρκετά για να προσφέρουν υψηλές επιδόσεις. Επίσης δεν θα πρέπει να αποκλείσουνε την πιθανότητα να δούμε και μικρότερου κυβισμού εκδόσεις του V4. Αυτή τη στιγμή οι ιταλοί έχουν στην παραγωγή μόνο την έκδοση δρόμου των 1100 κυβικών και έχουν ανακοινώσει ότι στην προσεχή έκθεση του Μιλάνου, θα δούμε την Panigale V4R με 1000 κυβικά (θα βγάζει τα ίδια ή και περισσότερα άλογα από τον 1100, έχοντας πολλές αλλαγές στην κεφαλή, στον ψεκασμό, μπιέλες τιτανίου και θα είναι ελαφρύτερη χάρη στην εκτεταμένη χρήση μαγνησίου και carbon) ώστε να έχει δικαίωμα συμμετοχής στο παγκόσμιο πρωτάθλημα SBK και ήδη δοκιμάζεται (διαβάστε σχετικά εδώ). Η έκδοση του κινητήρα των 1000 κυβικών της Panigale V4R, όχι μόνο δεν θα είναι φτηνότερη από την 1100, αλλά πολύ-πολύ ακριβότερη και περιορισμένης παραγωγής.

Οπότε η δημιουργία μιας σειράς μοντέλων με V4 κινητήρα και γήινες τιμές πώλησης, απαιτεί την παραγωγή ενός τρίτου φτηνότερου τετρακύλινδρου κινητήρα από τους Ιταλούς. Κι αυτό ακριβώς μας υπόσχεται ο Domenicali.