Έρχονται φτηνότερα V4 από την Ducati

Είδηση από το στόμα του Προέδρου της Ducati
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

13/8/2018

Ο Claudio Domenicali είχε ήδη πει στην παρουσίαση του νέου V4 κινητήρα της Panigale, ότι στα πλάνα της Ducati είναι η δημιουργία μιας ολόκληρης σειράς τετρακύλινδρων μοντέλων. Στο μυαλό όλων μας σχηματίστηκε αμέσως η εικόνα ενός Streetfighter V4 που θα αντιπαρατεθεί με το Aprilia Tuono και απουσιάζει πολλά χρόνια τώρα από την γκάμα της εταιρείας. Φυσικά φανταστήκαμε και ένα Diavel V4, ενώ κάποιοι πήγαν ακόμα παραπέρα τις επιθυμίες τους, βάζοντας τον V4 κινητήρα σε ένα Multistrada που θα θυμίζει την έκδοση Pikes Pike. Όλα αυτά τα μοντέλα όμως θα ήταν εξ ορισμού τα κορυφαία της κάθε οικογένειας και αντίστοιχη θα ήταν η τιμή τους, δηλαδή για λίγους…

Τώρα ο Domenicali αποκάλυψε σε βρετανούς δημοσιογράφους, ότι η Ducati θα έχει έτοιμη πολύ σύντομα μια φτηνότερη έκδοση του V4 κινητήρα, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μιας ολόκληρης σειράς μοντέλων. Πιθανότατα οι φτηνότερες εκδόσεις του V4 κινητήρα θα έχουν λιγότερη ιπποδύναμη, αλλά όσα και να κόψουν από τα σχεδόν 200 πραγματικά άλογα στον τροχό του Panigale V4, θα μείνουν αρκετά για να προσφέρουν υψηλές επιδόσεις. Επίσης δεν θα πρέπει να αποκλείσουνε την πιθανότητα να δούμε και μικρότερου κυβισμού εκδόσεις του V4. Αυτή τη στιγμή οι ιταλοί έχουν στην παραγωγή μόνο την έκδοση δρόμου των 1100 κυβικών και έχουν ανακοινώσει ότι στην προσεχή έκθεση του Μιλάνου, θα δούμε την Panigale V4R με 1000 κυβικά (θα βγάζει τα ίδια ή και περισσότερα άλογα από τον 1100, έχοντας πολλές αλλαγές στην κεφαλή, στον ψεκασμό, μπιέλες τιτανίου και θα είναι ελαφρύτερη χάρη στην εκτεταμένη χρήση μαγνησίου και carbon) ώστε να έχει δικαίωμα συμμετοχής στο παγκόσμιο πρωτάθλημα SBK και ήδη δοκιμάζεται (διαβάστε σχετικά εδώ). Η έκδοση του κινητήρα των 1000 κυβικών της Panigale V4R, όχι μόνο δεν θα είναι φτηνότερη από την 1100, αλλά πολύ-πολύ ακριβότερη και περιορισμένης παραγωγής.

Οπότε η δημιουργία μιας σειράς μοντέλων με V4 κινητήρα και γήινες τιμές πώλησης, απαιτεί την παραγωγή ενός τρίτου φτηνότερου τετρακύλινδρου κινητήρα από τους Ιταλούς. Κι αυτό ακριβώς μας υπόσχεται ο Domenicali.

   

 

CFMOTO – Νέες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες mini-motocross

Για τους μικρούς αναβάτες
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

31/3/2023

Η CFMOTO έχει ήδη αρχίσει να ασχολείται με την κατασκευή ηλεκτρικών μοτοσυκλετών με την ίδρυση της θυγατρική της εταιρείας ZEEHO. Τώρα, νέα σχέδια έρχονται να προσθέσουν δύο νέες minicross μοτοσυκλέτες που απευθύνονται στους μικρούς αναβάτες.

Η στενή συνεργασία της CFMOTO με την KTM είναι σε όλους μας γνωστή και οι δύο εταιρείες, όχι μόνο δεν το κρύβουν, αλλά διαρκώς την διευρύνουν σε όλους τους τομείς.

Την ίδια στιγμή όμως, η ίδια η CFMOTO ακολουθεί έναν παράλληλο δικό της δρόμο, δημιουργώντας νέα μοντέλα, εντελώς δικής της σχεδίασης και με δικούς της κινητήρες. Μάλιστα κάποια από αυτά φαίνονται ως άμεσοι ανταγωνιστές των αντίστοιχων μοντέλων της Αυστριακής εταιρείας, όπως αυτές οι δύο ηλεκτρικές mini-motocross.

Για τις motocross μοτοσυκλέτες η αυτονομία δεν αποτελεί αποθαρρυντικό παράγοντα για τη χρήση μπαταριών αντί για κινητήρων εσωτερικής καύσης, καθώς η συνολική χρήση τους διαρκεί μερικές ώρες. Ήδη, εταιρείες όπως η ΚΤΜ, που είναι και ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στην κατηγορία των χωμάτινων μοτοσυκλετών, έχει ένα ηλεκτρικό μοντέλο κανονικών διαστάσεων το Freeride E-XC και δύο παιδικά τα SX-E 3 και SX-E5.

2

Τώρα η CFMOTO έρχεται να προστεθεί στις εταιρείες που προσφέρουν ηλεκτρικές minicross μοτοσυκλέτες. Παρά την συνεργασία της με την ΚΤΜ τα minicross της CFMOTO δεν μοιάζουν πανομοιότυπα με αυτά των “πορτοκαλί”, τουλάχιστον στα σχέδια. Ο σχεδιασμός φαίνεται να είναι πιο φουτουριστικός, χωρίς να μιμείται αυτόν των συμβατικών μοντέλων.

Όσον αφορά το μικρότερο από τα δύο, θα έχει τροχούς 10 ιντσών μπροστά και πίσω, ενώ γενικότερα οι διαστάσεις του θυμίζουν το SX-E 3 της ΚΤΜ.

Το δεύτερο μοντέλο θα έχει μεγαλύτερους τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 12 πίσω. Επίσης έχει πιο ογκώδες πλαίσιο και μακρύτερο ψαλίδι, καθιστώντας το μεγαλύτερο από το SX-E 5 της ΚΤΜ. Και τα δύο μοντέλα φαίνεται ότι μοιράζονται το ίδιο σύνολο κινητήρα/μπαταρία χωρίς να γίνονται γνωστές τυχόν διαφορές στην μέγιστη ισχύ ανάμεσα στα δύο μοντέλα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η CFMOTO έδωσε στην δημοσιότητα τα σχέδια των ηλεκτρικών motocross μοντέλων της μέσα από το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της E.E., κάτι που ίσως υποδηλώνει και την αγορά στην οποία στοχεύει κυρίως η Κινέζικη εταιρεία.