Η Husqvarna ετοιμάζει μεσαίο δικύλινδρο On-Off

Στους δρόμους για δοκιμές το πρώτο δικύλινδρο Husky μετά από δέκα χρόνια
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

29/11/2018

Το Nuda ήταν η πρώτη και η τελευταία δικύλινδρη εν σειρά μοτοσυκλέτα της Husqvarna – όχι όμως η μοναδική δικύλινδρη στην ιστορία της. Τότε ήταν υπό την “γερμανική κατοχή” της BMW και χρησιμοποιούσε τον κινητήρα των F650/700 με κάποιες αλλαγές για να αποκτήσει πιο σπορ συμπεριφορά. Τώρα η ιστορία επαναλαμβάνεται ως ένα βαθμό, καθώς η μοτοσυκλέτα που βλέπετε στη φωτογραφία έχει τον κινητήρα των 790 Duke/Adventure της KTM, αφού η Husqvarna βρίσκεται υπό “Αυστριακή κατοχή”. Σε αντίθεση όμως με το Nuda που ήταν ένα διαστημικής εμφάνισης supermotard, η νέα δικύλινδρη εν σειρά μοτοσυκλέτα της Husqvarna θα είναι μια on-off με neo-retro σχεδιαστικά στοιχεία, όμοια με των μονοκύλινδρων Vitpilen και Svartpilen.

Φυσικά το κυρίως πλαίσιο, οι αναρτήσεις και τα φρένα θα είναι κοινά με του KTM 790 Adventure, όμως το υποπλαίσιο θα διαφέρει, αλλάζοντας σημαντικά την εργονομία της θέσης οδήγησης, αλλά και την εργονομία της θέσης του συνεπιβάτη.

Πιθανόν την μοτοσυκλέτα θα την δούμε στην επόμενη έκθεση της Eicma σε μορφή πρωτότυπου και από το 2020 θα μπει στην παραγωγή.    

BMW M1300GS: Από το 2019 το ακούμε, μόλις εμφανίστηκε για πρώτη φορά!

Ήταν θέμα χρόνου η περιποίηση της σειράς Μ να συναντήσει το GS
bmw-m1300gs-spy
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

31/7/2026

Το 2019 η BMW είχε κατοχυρώσει στην Υπηρεσία Πνευματικών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. (EUIPO) τις ονομασίες Μ1000RR, M1000XR και Μ1300GS. Αυτή ήταν ουσιαστικά η πρώτη δήλωση των Γερμανών πως σκόπευαν να επεκτείνουν τις χάρες της σειράς Μ και στις μοτοσυκλέτες τους, μετά τα αυτοκίνητα.

Ήταν όμως και κάτι παραπάνω, καθώς τότε η BMW είχε μόλις δείξει το R1250GS και φυσικά η δήλωση για ένα Μ1300GS δεν είχε εκληφθεί ως μήνυμα από το μέλλον της γερμανικής γκάμας, αλλά ως ένδειξη πως το M GS θα έχει μεγαλύτερο και ισχυρότερο κινητήρα.

Σήμερα γνωρίζουμε πως δεν έχουν έτσι τα πράγματα και πως οι Μ μοτοσυκλέτες κερδίζουν απόδοση χάρη σε περιποιήσεις και καλούδια στους κινητήρες τους, όχι όμως μέσω αύξησης κυβισμού. Όχι μέχρι τώρα τουλάχιστον, με βάση την εμπειρία των Μ1000RR και M1000XR που έχουν ήδη ενταχθεί στη γκάμα της εταιρείας.

Το M1300GS δεν έχει εμφανιστεί ακόμη, αλλά πλέον έχει αποκτήσει το αναμενόμενο νόημα έχοντας ήδη στην αγορά την τελευταία γενιά R1300GS.

Στο μεταξύ, το όνομα αυτό είχε επανεμφανιστεί το 2022 στην επικαιρότητα της BMW μέσω μιας λίστας στην ιστοσελίδα της, η οποία περιείχε τόσο τα R1300GS και M1300GS, αλλά και ένα R1400GS, μοντέλο που επίσης δεν έχει εμφανιστεί ακόμη και μάλλον αφήνει να εννοηθεί πως θα είναι το επόμενο βήμα του μεγάλου GS, όποτε η BMW αποφασίσει να το κάνει.

Πριν όμως πάμε σε μια υποθετική νέα γενιά 1400, έχουμε την πρώτη ένδειξη πως το M1300GS πλησιάζει στην πραγματικότητά μας, καθώς εμφανίστηκε μια αρκούντως “ύποπτη” φωτογραφία στον γερμανικό Τύπο.

Η μπλε κουκούλα μας κρύβει το περισσότερο ενδιαφέρον, αλλά οι ενδείξεις είναι εκεί και δένουν άριστα με την ιστορία που αναφέραμε στις προηγούμενες αράδες.

Η μπλε δαγκάνα Μ που διακρίνεται καθαρά μπροστά δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολίες, ενώ είναι εξίσου σαφές πως πρόκειται για μια μεγάλη on-off με τρακτερωτά λάστιχα και πιθανότατα boxer κινητήρα, κρίνοντας από τη διαδρομή της εξάτμισης που διακρίνεται στην αριστερή πλευρά του κινητήρα.

Αυτή είναι η πρώτη θέαση της μοτοσυκλέτας που κατά πάσα πιθανότητα είναι το Μ1300GS, μετά από κάμποσα χρόνια θεωριών, φημών και ψηφιακών σχεδίων. Να το περιμένουμε άραγε στη γκάμα του 2027; Θα το γνωρίζουμε στους επόμενους λίγους μήνες.

Ετικέτες