Νέο Ducati Hypermotard

Η πρώτη δημόσια εμφάνιση
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

17/8/2018

Μόλις λίγους μήνες πριν τις μεγάλες εκθέσεις (INTERMOT & EICMA), η Ducati ετοιμάζεται πυρετωδώς για να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της, ειδικά σε αυτή του Μιλάνου. Ήδη γνωρίζουμε ότι θα δούμε εκεί την νέα γενιά των Diavel, το Panigale V4R των 1000 κυβικών με το οποίο θα συμμετέχει στο WSBK. Tαυτόχρονα όμως θα υπάρχουν και αρκετές ανανεώσεις στις υπόλοιπες σειρές μοντέλων της, τόσο για να τονόσουν το ενδιαφέρον του κοινού, όσο και για να προσαρμοστούν στις αλλαγές που απαιτούν οι νέες προδιαγραφές Euro 5 στο άμεσο μέλλον. Ένα από αυτά τα ανανεομένα μοντέλα θα είναι και το Hypermotard, που ήδη βρήσκεται στο τελευταίο στάδιο δοκιμών και έκανε την πρώτη εμφάνιση του στους δρόμους, με ελαφρύ καμουφλάζ.Το νέο μοντέλο διατηρεί γενικώς τις γραμμές του κοντά στο πνεύμα του προκατόχου του και δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα στο εμπρός τμήμα του, όμως από το υποπλείσιο και πίσω οι αλλαγές είναι πάρα πολλές. Ο κινητήρας όπως φαίνεται είναι βασικά ο ίδιος, αλλά υπάρχουν αλλαγές στο ψυγείο, που απέκτησε μεγαλύτερο όγκο και το σύστημα εξαγωγής, όπου επανέρχονται οι διπλές εξατμίσεις στην ουρά και το υποπλαίσιο χωροδικτυωμα, αντί της μονής εξάτμησης χαμηλά και του χυτού υποπλαισίου που έχει το υπάρχον μοντέλο. Στη πίσω ανάρτηση παρατηρείται ένας αναλογικός αισθητήρας ο οποίος μετράει με ακρίβεια (μεγαλύτερη απ’ ότι ενός ψηφιακού καθώς δεν επηρεάζεται από τους κραδασμούς) την κίνηση του ψαλιδιού και συνολικά τη λειτουργία της ανάρτησης, όμως το πιθανότερο είναι να πρόκειται για αίσθητήρα του οργάνου καταγραφής δεδομένων που χρησιμοπιούν οι δοκιμαστές για την τελική ρύθμιση των αναρτήσεων και όχι για ημι-ενεργητικές αναρτήσεις. Βέβαια με την Ducati δεν μπορείς να αποκλείσεις τίποτα, ειδικά στον τομέα των ηλεκτρονικών, όπου οι Ιταλοί συνηθήζουν τα τελευταία χρόνια να πρωτοπορούν.

Η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα της φωτογραφίας φαίνεται ότι έχει πιρούνι της Marzocchi με αντιτριβηκή επίστρωση DLC σε μαύρο χρώμα, όπως το πρώτο αερόψυκτο Hypermotard 1100 S. Το πίσω αμορτισέρ δεν είναι σαφές αν πρόκειται για Ohlins ή αν είναι της Sachs. Θυμίζουμε ότι αυτή τη στιγμή η έκδοση SP έχει Ohlins εμπρός (48mm) και πίσω, ενώ η βασική έχει πιρούνι kayaba (43mm) εμπρός και Sachs αμορτισέρ πίσω. 

Η επιστροφή της Marzocchi είναι σίγουρα μια πολύ ευχάρηστη είδηση για όσους έχουν οδηγήσει Ducati ή MV Agusta με πιρούνι της ιταλικής εταιρείας. Οι υπόλοιποι μάλλον θα γκρινιάξουν γιατί τους ενδιαφέρει περισσότερο η "λεζάντα" και το brand name της Ohlins. Βεβαια αυτά λέμε με την υπόθεση ότι η μοτοσυκλέτα της φωτόγραφίας είναι η κορυφαία έκδοση SP, διότι αν είναι η βασική ή κάποια ενδιάμεση έκδοση εξοπλισμού, τότε όλοι θα είναι χαρούμενοι! 

 

Ετικέτες

Zontes 125X και 125V με αλουμινένιο πλαίσιο – Πότε έρχονται στην Ελλάδα

Δύο καινοτόμα σκούτερ προδιαγραφών Α1 που πρωτοεμφανίστηκαν στην EICMA θα έρθουν στη χώρα μας
Zontes 125X
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

13/3/2026

Η Zontes συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχύτατο ρυθμό και, πέραν της τρικύλιδρης γενιάς των μοτοσυκλετών 703 που αναμενόμενα έχει πρωταγωνιστήσει στη δημοσιότητα, στην πρόσφατη έκθεση EICMA είχε αρκετά ακόμη ενδιαφέροντα.

Ήδη αυτές τις μέρες καταφτάνει στη χώρα μας το ανανεωμένο best seller G368 ETC, ενώ ακόμη περιμένουμε να έρθει η ασφάλτινη adventure 703T και η νέα δικύλινδρη σειρά σκούτερ 552 με τέσσερα μοντέλα.

Zontes 125X
Zontes 125X

Δεν μένουμε μόνο στους μεσαίους και μεγάλους κυβισμούς ωστόσο, καθώς οι Κινέζοι είχαν μια νοστιμότατη έκπληξη και για την Α1 κατηγορία. Ο λόγος για τα δύο σκούτερ που παρουσίασαν στην έκθεση του Μιλάνου, 125Χ και 125V.

Εκ πρώτη όψεως είναι δύο τυπικά μοντέλα της κατηγορίας τους, με τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 13 πίσω. Ο μονοκύλινδρος υγρόψυκτος κινητήρας τους τροδοφοτείται από ψεκασμό Bosch και αποδίδει μέγιστη ισχύ 15 ίππων και ροπή 1.3 χιλιογραμμόμετρων, δηλώνοντας πολύ χαμηλή ονομαστική κατανάλωση 1.8 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα.

Zontes 125V
Zontes 125V

Μοιράζονται εν πολλοίς τον ίδιο ακριβώς εξοπλισμό και οι διαφορές τους εστιάζουν στη σχεδίαση, με το 125Χ σε πιο GT κατεύθυνση και το 125V σε μια πιο λιτή και σπορ σιλουέτα.

Κατά τον κατασκευαστή τους τα δύο σκούτερ επιτυγχάνουν μέγιστη ταχύτητα 99 km/h με δυνατή επιτάχυνση, ενώ διακρίνονται επίσης για τον άφθονο αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα που, κατά τη Zontes, δέχεται δύο full-face κράνη!

Zontes 125X

Αυτά ωστόσο είναι τα τετριμμένα, σε πλήρη αντίθεση με το κρυφό τους όπλο που παραμένει αθέατο και κρυμμένο κάτω από τα πλαστικά τους: αλουμινένιο πλαίσιο!

Χάρη σε αυτό, η Zontes μας λέει πως τα 125Χ και 125V ζυγίζουν 108 στεγνά κιλά ή περίπου 117 όταν τα 11λιτρα ρεζερβουάρ τους είναι γεμάτα.

Zontes 125X
Zontes 125X

Η Zontes πρωτοπορεί εδώ, αν και δεν πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή αλουμινένιου σκελετού σε σκούτερ. Το Yamaha TMAX είναι ένα πασίγνωστο μοντέλο με πλαίσιο από αλουμίνιο, όπως ήταν και πριν αρκετά χρόνια το GP1 250 της Derbi.

Ακόμη και στα 125άρια σκούτερ δεν είναι η πρώτη τέτοια εφαρμογή, καθώς είχε προηγηθεί πριν περίπου είκοσι χρόνια το Peugeot Jet Force 125, που κυκλοφορούσε και σε μια θεοπάλαβη έκδοση Compressor. Ναι, με κομπρέσορα, όπως ακριβώς τα Kawasaki H2.

Zontes 125X

Ωστόσο έκτοτε δύσκολα θα έβλεπε κανείς τις λέξεις “αλουμινένια πλαίσια” και “μικρά σκούτερ” στην ίδια πρόταση, γεγονός που θα αλλάξει με την έλευση των δύο νέων Zontes, κάτι που αναμένεται να συμβεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2026, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας.

Ετικέτες