QJMOTOR Fortress 350 - Νέο scooter με ευρωπαϊκές προοπτικές

Με σύγχρονο design και υψηλό επίπεδο εξοπλισμού
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

24/6/2022
Το Fortress 350 είναι το πρώτο scooter μεγάλου κυβισμού από την κινεζική QJMOTOR, έχει σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ενώ αποτελεί προϊόν συνεργασίας με την Ricardo Motorcycles.
 
Η Ricardo Motorcycles αποτελεί παρακλάδι του βρετανικού ομίλου παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Ricardo PLC, έχει βάση την Ιταλία και ουσιαστικά πρόκειται για την EXNOVO, μια σχεδιαστική εταιρεία που εξαγοράστηκε to 2016 από την Ricardo.
Στο διαδίκτυο τώρα εμφανίστηκαν φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης του Fortress 350 από το επίσημο press kit του, ενώ παρόλο που οι πληροφορίες αναφέρουν πως το scooter παρουσιάστηκε / κυκλοφόρησε στην Κίνα, εντούτοις για την ώρα τουλάχιστον δεν εμφανίζεται στο επίσημο site της QJMOTOR.
 
Το design του Fortress 350 είναι ιδιαίτερα καλόγουστο και σύγχρονο, ενώ η τιμή του ανακοινώθηκε στα 5.300 ευρώ. Μια τιμή που δείχνει αρκετά ψηλή για scooter που προορίζεται αποκλειστικά για την αγορά της Κίνας, και μαζί με το design ανεβάζουν την πιθανότητα να δούμε το Fortress και στην Ευρώπη.
Άλλωστε γνωρίζουμε εδώ και καιρό πως η QJMOTOR θα εισέλθει στις αγορές της Ε.Ε., με τη Γαλλία και τη Γερμανία να αποτελούν τις πρώτες χώρες που θα ξεκινήσει να δραστηριοποιείται, με την Ισπανία και την Ιταλία να έπονται. Και το Fortress 350 έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο της γκάμας της QJ για τις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου.
 
Ο μονοκύλινδρος τετράχρονος, τετραβάλβιδος και ψεκαστός υγρόψυκτος κινητήρας των 349 κ.εκ. του Fortress αποδίδει επίσημα 34 hp, ενώ το γεμάτο με υγρά βάρος ανακοινώνεται στα 195 κιλά.
Στα όργανα του Fortress θα βρει κανείς μια TFT ψηφιακή οθόνη που θυμίζει αρκετά εκείνες της Zontes, με δυνατότητες συνδεσιμότητας.
 
Επώνυμα είναι τα φρένα, που προέρχονται από τη θυγατρική της Brembo ByBre, ενώ στον στάνταρ εξοπλισμό περιλαμβάνεται δικάναλο ABS, Traction Control και ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα!
Αναμένουμε να δούμε με ενδιαφέρον την ενεργοποίηση της QJMOTOR στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και γιατί όχι και στην χώρα μας.
Ετικέτες

Haojue-Suzuki UHR350: Αναμένεται στην Κίνα ο νέος ανταγωνιστής των Honda Forza 350 και Yamaha XMAX300

Η Haojue θα παρουσιάσει τους ερχόμενους μήνες ένα νέο GT σκούτερ που πολύ θα θέλαμε να δούμε και με το έμβλημα της Suzuki
haojue uhr350
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

18/3/2026

Η κατασκευάστρια Haojue είναι συνεργάτιδα της Suzuki στην Κίνα και μια από τις μεγάλες επιτυχίες στην εγχώρια αγορά της είναι το UHR150, ένα σκούτερ σχεδιασμένο ειδικά για να τα βάλει με το Honda PCX.

Εδώ και αρκετό καιρό κυκλοφορεί στην Κίνα η φήμη πως η Haojue σχεδιάζει να βγάλει στην αγορά και ένα μεγαλύτερο μοντέλο που θα στοχεύει απευθείας στο Honda Forza 350 – μάλιστα υπάρχουν πολλές αναφορές που μιλούν για αντιγραφή, βλέπε reverse engineering, του κινητήρα του Forza 350 για λογαριασμό του UHR350.

Ανεξαρτήτως της αλήθειας αυτού πάντως, πλησιάζει η ώρα της αποκάλυψης του UHR350 καθώς ο κινέζικος Τύπος ανακάλυψε πληροφορίες από το υπουργείο Βιομηχανίας της χώρας, στο οποίο οι κατασκευαστές καταχωρούν τα νέα τους μοντέλα. Με βάση αυτές λοιπόν προκύπτει πως το Haojue UHR350 βρίσκεται προ των πυλών, με τις πιθανές ημερομηνίες παρουσίασης που έχουν δοθεί να απλώνονται από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο, αν και η λογικότερη όλων είναι από 15 ως 18 Μαΐου που θα διοργανωθεί η μεγάλη έκθεση μοτοσυκλέτας του Πεκίνου, Motor China.

 

Haopjue UHR150
Haojue UHR150 ως πωλείται στην Κίνα το 2026

Τα τεχνικά στοιχεία που έχουν κυκλοφορήσει στην κινέζικη επικαιρότητα μιλούν για έναν υγρόψυκτο μονοκύλινδρο τετραβάλβιδο κινητήρα 330 cc με μέγιστη ονομαστική ισχύ 32 ίππων και ροπή 3.3 χιλιογραμμόμετρων.

Ένα χαρακτηριστικό του που τονίζεται ιδιαίτερα σε κάθε αναφορά που εντοπίσαμε στα κινέζικα μέσα είναι ο αχόρταγος αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα που δηλώνει 42 λίτρα χωρητικότητας για δύο full-face κράνη, ενώ και όλες οι άλλες παράμετροι που έχουν αποκαλυφθεί δείχνουν έναν τυπικά πλούσιο εξοπλισμό: ηλεκτρικά ρυθμιζόμενος ανεμοθώρακας, έγχρωμη TFT οθόνη με συνδεσιμότητα, keyless κεντρικός διακόπτης, δικάναλο ABS, traction control, μπροστινή κάμερα καταγραφής.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν το UHR350 θα βασίζεται έντονα στη σιλουέτα του UHR150 - κάτι πολύ πιθανό δεδομένου πως το μικρότερο μοντέλο συνιστά εμπορική επιτυχία στην Κίνα - όπως επίσης και αν θα ξεμακρύνει από τον συνδυασμό τροχών 14 ιντσών μπρος-πίσω το 150αριού μοντέλου για να κινηθεί προς τη λογική 15-14 ιντσών, όπως τα Forza 350 και XMAX 300 που είναι οι προφανείς του στόχοι.

 

haojue uhr350

Θα παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, αν και η μη έλευση του UHR150 στην Ευρώπη (όπου λογικά θα ερχόταν ως 125) δημιουργεί μια σχετική απαισιοδοξία για το ανάλογο 350. Έχει πάντως το δικό του ιδιαίτερο ενδιαφέρον το παραπάνω σχέδιο του UHR350 που κυκλοφορεί στο κινέζικο διαδίκτυο και φέρει την υπογραφή του σχεδιαστή Yacouba. Αν όντως ο Γάλλος έχει εμπλακεί στη σχεδίαση του σκούτερ της Haojue, είναι μια ένδειξη ευρωπαϊκής προοπτικής στο πλάνο των Κινέζων.

Σε κάθε περίπτωση, η γκάμα της Suzuki θα είχε να κερδίσει πολύ από ένα σκούτερ σε μια από τις πιο καυτές κατηγορίες κυβισμού της αγοράς σκούτερ, αρκεί φυσικά να ερχόταν σε μια λογική και ανταγωνιστική τιμή, κάτι που η κινέζικη προέλευση μέσω Haojue θα μπορούσε να εξασφαλίσει.

Ετικέτες