QJMotor Super4: Παρουσιάστηκε η Mini-Superveloce της Κίνας

Η QJMotor παρουσιάζει μια μοτοσυκλέτα μεσαίου κυβισμού εμπνευσμένη από τη θρυλική MV Agusta Superveloce
QJMotor-Super4
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

26/8/2025

Η νέα QJMotor Super4 αντλεί ξεκάθαρα τη σχεδιαστική της ταυτότητα από τη Superveloce, αλλά αυτή τη φορά υπάρχει και ένα θεμιτό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών, που προσδίδει νομιμότητα στην ομοιότητα

Με την KTM να αποδευσμεύει την MV Agusta έχοντας όμως πραγματοποιήσει ήδη σειρά επενδύσεων, ξεκινώντας από το γραφείο σχεδιασμού μέσα στο εργοστάσιο στο Varese, βλέπουμε μία μεταστροφή στις παλιές αγάπες.

Πριν την απόκτηση της MV Agusta από τον Pierer οι Ιταλοί είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους με την QJMotor σχεδιάζοντας και την μεσαία Adventure που ήταν κατά βάση ένα Benelli TRK με άλλη εμφάνιση. Η Benelli ανήκει στην QJ Motor η οποία διατηρεί για αυτήν ξεχωριστή γραμμή παραγωγής μέσα στο εργοστάσιό της στην Κίνα ενώ παράλληλα είναι και αντιπρόσωπος της MV Agusta για την κινέζικη αγορά. Το εγχείρημα που από κοινού είχαν στήσει με την MV Agusta αλλά ακόμη και η συνέχιση της συνεργασίας τους εντός Κίνας, είχε μπει στον πάγο αμέσως μόλις παρέλαβε την μάρκα η KTM. Κανείς από την πλευρά της QJMotor δεν ή γνώριζε πώς θα εξιλιχθούν τα πράγματα και αν θα μπορεί να συνεχίσει να εμπορεύοται μοντέλα της MV Agusta.

Ο Pierer είχε υπάρξει κατηγορηματικός τόσο για την έλευση μίας Adventure από την MV Agusta, αλλά τελικά έκανε πίσω σε αυτό, όσο και σε συνεργασία με κινέζους κατακασκευαστές, που τελικά τώρα δεν μπορεί να το αλλάξει.

Η QJMotor δεν χρειάστηκε να περιμένει πολύ για να δει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα καθώς κράτησε λιγότερο από δύο χρόνια, ο παγετός στις σχέσεις με την MV Agusta.

Το Super4 χρησιμοποιεί έναν παράλληλο δικύλινδρο κινητήρα 449cc, απόδοσης 52 ίππων στις 9500 rpm, σε πλαίσιο που βασίζεται σε υπάρχουσες μοτοσυκλέτες της QJMotor. Το συνολικό βάρος περιορίζεται στα μόλις 169 κιλά, με μικρό μεταξόνιο στα 1.389 mm και τελική ταχύτητα περίπου 190 χλμ/ώρα.

Οι σχεδιαστικές γραμμές παραπέμπουν ξεκάθαρα στην MV Agusta Superveloce, καθώς ορισμένα από τα πιο πρόσφατα μοντέλα της QJMotor έχουν χρησιμοποιήσει σχέδια που προέρχονται από δουλειά της ιταλικής σχεδιαστικής εταιρείας C-Creative. Η C-Creative ιδρύθηκε από τον πρώην πρόεδρο της MV, Giovanni Castiglioni, γιο του Claudio Castiglioni, ο οποίος αναβίωσε τηn MV Agusta με την superbike F4 στα τέλη της δεκαετίας του 1990, μαζί με τον πρώην επικεφαλής σχεδίασης της MV, Adrian Morton, και τον Paolo Bianchi, που προηγουμένως διηύθυνε το CRC (Centro Ricerche Castiglioni ή Castiglioni Research Center), το οποίο λειτουργούσε ως το τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης της MV.

QJMotor Super9

QJ-MV μια παλιά ιστορία

Η QJMotor έχει ξαναχρησιμοποιήσει σχέδια της MV στο μοντέλο Super9, που όχι μόνο δανείζεται τη σχεδίαση της MV Superveloce, αλλά βασίζεται και σε τεχνική συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών για τη χρήση μιας έκδοσης 921cc του παλαιότερης γενιάς τετρακύλινδρου εν σειρά κινητήρα της MV, καθώς και πλαισίου και μονόμπρατσου ψαλιδιού δανεισμένα από τη MV Agusta Brutale. Οι δεσμοί μεταξύ QJ και MV χρονολογούνται αρκετά χρόνια πίσω, με την μητρική εταιρεία της QJMotor, Qianjiang, να σκοπεύει αρχικά να χρησιμοποιήσει τον τετρακύλινδρο κινητήρα που είχε σχεδιάσει η MV σε μία sport μοτοσυκλετα υπο το σήμα της Benelli, πριν στραφεί στην ανάπτυξη της δικής της γκάμας QJMotor. Επίσης υπήρχε σχέδιο συνεργασίας για την παραγωγή πιο προσιτών μοντέλων της MV Agusta, όπως το Lucky Explorer 5.5, και αναφέραμε στην αρχή του άρθρου με κινητήρες και πλαίσια της QJMotor/Benelli. Το μοντέλο όμως, δεν πήρε ποτέ το πράσινο φως, μετά την απόκτηση της MV από την ΚΤΜ, αλλά με την επιστροφή της MV στους προηγούμενους ιδιοκτήτες της, δεν αποκλείεται τέτοια σχέδια να αναβιώσουν.

Lucky Explorer 5.5

Το Super4 θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για την αγορά προσιτών sportbikes υψηλής αισθητικής, όπως τα Triumph Speed 400 και Scrambler 400, που κατασκευάζονται στην Ινδία από την Bajaj και έχουν σημειώσει μεγάλη επιτυχία.

Συνηθίζεται να υπάρχει καθυστέρηση μερικών μηνών μεταξύ της έγκρισης τύπου των κινεζικών μοτοσυκλετών και της επίσημης παρουσίασής τους, γεγονός που υποδεικνύει ότι το Super4 πιθανότατα θα αποκαλυφθεί κατά τη διάρκεια της EICMA στο Μιλάνο τον Νοέμβριο και θα φτάσει στην γραμμή παραγωγή ως μοντέλο του 2026.

Σε κάθε περίπτωση εμείς αναμένουμε να δούμε εάν το μοντέλο θα καταφέρει να βρει τον δρόμο του προς την ευρωπαϊκή αγορά.

Phelon & Moore: Επέκταση στην Α2 με Capetown 5X και 5 Rally στην EICMA

Θα πλαισιώσουν τα Capetown 7S, 7X και 7X by Pininfarina
capetown5
Από τον

Παύλο Καρατζά

22/10/2026

Στην EICMA 2026 η Phelon & Moore θα παρουσιάσει δύο νέες Adventure μοτοσυκλέτες που θα έρθουν να εμπλουτίσουν τη γκάμα της δίπλα σε Capetown 7S, 7X και 7X by Pininfarina.

Η Phelon & Moore προετοιμάζεται για την EICMA 2026 με δύο νέες προσθήκες που διευρύνουν την οικογένεια των μοτοσυκλετών Adventure και πρόκειται για τις Capetown 5X και Capetown 5 Rally, που θα έρθουν να πλαισιώσουν τις ήδη υπάρχουσες Capetown 7S, 7X και 7X by Pininfarina.

Τα δύο νέα μοντέλα θα φέρουν δικύλινδρο κινητήρα 449 κυβικών εκατοστών με στρόφαλο 270° που θα αποδίδει 46 ίππους στις 10.000 στροφές και 3,99 kg.m ροπής στις 6.500 στροφές και θα οδηγούνται και με δίπλωμα Α2. Μάλιστα πιθανότατα πρόκειται για τον κινητήρα που φέρει το ελληνικό best-seller CFMOTO 450MT, στην ίδια λογική που κινούνται και τα Capetown 7 με τον δικύλινδρο κινητήρα των 693 κυβικών του 700MT.

Phelon & Moore

Τα νέα μοντέλα Capetown 5X και 5 Rally διαθέτουν ρυθμιζόμενο ανεστραμμένο πιρούνι 43 χιλιοστών και μονό αμορτισέρ πίσω. Το σύστημα πέδησης μπροστά διαθέτει ακτινική δαγκάνα τεσσάρων εμβόλων σε μονό δίσκο 320 χιλιοστών και στο πίσω μέρος υπάρχει δαγκάνα δύο εμβόλων και δίσκος 240 χιλιοστών.

Η Capetown 5X έχει crossover χαρακτήρα με τροχούς 19-17 με μικρότερες διαδρομές αναρτήσεων (180 χιλιοστά μπροστά και 190 χιλιοστά πίσω), χαμηλό φτερό και πίσω σχάρα, με το βάρος να ανακοινώνεται στα 192 κιλά χωρίς υγρά. Η Capetown 5 Rally έχει τροχούς 21-18, μεγαλύτερες διαδρομές αναρτήσεων (220 χιλιοστά μπροστά και 230 χιλιοστά πίσω), ψηλό φτερό και το βάρος ανακοινώνεται στα 197 κιλά χωρίς υγρά.

Ο εξοπλισμός είναι κοινός και στις δύο εκδόσεις και περιλαμβάνει ρυθμιζόμενη ζελατίνα, ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, οθόνη TFT 7 ιντσών με συνδεσιμότητα, ρυθμιζόμενο ύψος σέλας, Traction Control, φώτα LED, ζάντες με ελαστικά tubeless, θερμαινόμενα grip και προστατευτική αλουμινένια ποδιά κινητήρα.

Η παρουσίαση των δύο νέων μοντέλων θα πραγματοποιηθεί στην έκθεση EICMA στις 4 Νοέμβρη και το MOTO θα βρίσκεται φυσικά εκεί για να σας πληροφορήσει για τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά τους.