Tokyo Motor Show:Το MOTO είναι εκεί! Όλα τα μοντέλα μέσα από την έκθεση!

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

28/10/2015

Πρώτη ημέρα του Tokyo Motor Show σήμερα, με την έκθεση να κλείνει πριν λίγες ώρες, καθώς ο ήλιος έφευγε από την χώρα που επισκέφτηκε πρώτα απ’ όλες. Το MOTO είναι η μόνη δημοσιογραφική αποστολή από την Ελλάδα, που ταξίδεψε ως εκεί για να δει τα πρωτότυπα μοντέλα από κοντά! Όμως ο βασικότερος λόγος που βρεθήκαμε τόσο μακριά, ήταν να εκμεταλλευτούμε μια από τις παλαιότερες παραδόσεις των Ιαπώνων κατασκευαστών, που εκφράζεται με τον καλύτερο τρόπο στο Tokyo Motor Show: Παρευρίσκονται στις εκδηλώσεις, ενώ ειδικά στην έκθεση αυτή, έχεις την σπάνια ευκαιρία να μιλήσεις ακόμα και με τους προέδρους των εταιριών!

Έχει τεράστια σημασία να μιλάς με τους ανθρώπους που βρίσκονται στα υψηλότερα κλιμάκια των εταιριών, κι όλους όσους δούλεψαν πάνω σε πρωτότυπα, τα οποία διαφορετικά θα τα βλέπαμε μονάχα σε φωτογραφίες, χωρίς να μπορούμε να πούμε πολλά περισσότερα, πέρα από όσα λένε τα site των εταιριών.

Σε μια έκθεση που οι μοτοσυκλέτες συνυπάρχουν με τα αυτοκίνητα, τα περίπτερα των εταιριών γεμίζουν ασφυκτικά από δημοσιογράφους πριν από κάθε παρουσίαση, δηλώνοντας την σημασία της μοτοσυκλέτας, στην ιαπωνική κουλτούρα.

Για τις μοτοσυκλέτες λοιπόν, την εκκίνηση έδωσε η Honda με το Super Cub Concept να δεσπόζει στο κέντρο της μεγάλης σκηνής, και τα αυτοκίνητα εκατέρωθεν, σαν να θέλει να θυμίσει ότι η πορεία της εταιρίας, ξεκίνησε ουσιαστικά με το πρώτο παπί. Άλλωστε ολόκληρη η έκθεση φέτος, έχει σημειολογικό χαρακτήρα καθώς γιορτάζει τα εξηκοστά γενέθλιά της…

Παράλληλα είδαμε από κοντά και το EV-Cub, την ηλεκτρική έκδοση του Super cab Concept που όμως εξασφαλίσαμε την υπόσχεση ότι θα βγει σύντομα στην παραγωγή. Το που και το πότε, είναι ίσως η μεγαλύτερη σκέψη  του project manager, που τον ρωτήσαμε ανάμεσα στα υπόλοιπα και για την τοποθέτηση της μπαταρίας η οποία μάλιστα αφαιρείται ώστε να την φορτίσεις στο σπίτι, ακόμα και αν μένεις σε διαμέρισμα.

Μαζί του τα πανέμορφα GROM  με εμφάνιση Scrambler, και μία ποιότητα φινιρίσματος που δύσκολα συναντάς σε concept, εκθεσιακό μοντέλο. Επίσης τα NC750X και 400X, μοιάζουν από κοντά ακόμα περισσότερο, όσο ακριβώς και η περιγραφή του χαρακτήρα τους, που δίνει η Honda.

Ωστόσο την παράσταση έκλεψε το Project 2&4 με τον κινητήρα της RC213V, που είχαμε αναλύσει αρκετές μέρες πριν, ωστόσο εκτός απ’ το να το βλέπεις ζωντανό, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και με τον άνθρωπο που το σχεδίασε, και που δεν είναι Ιάπωνας! Παράλληλα το Neowing, είναι το πρώτο τρίκυκλο που είδαμε πριν ακόμα από την έκθεση, προσπαθώντας να υποσκελίσει το δεύτερο, που είναι concept της Yamaha.. Η διαφορά στην εξέλιξη τους όμως είναι τεράστια, υπέρ της Yamaha, και όλα αυτά βέβαια, θα τα αναλύσουμε στο τεύχος με το άρθρο της έκθεσης. Μαζί με το concept CB και το νέο supersport που ετοιμάζει!

Επόμενη στη σειρά η Suzuki, με τον πρόεδρο κ. Toshihiro Suzuki να προλογίζει την πορεία της εταιρίας για τα επόμενα εκατό χρόνια! Πρόκειται για ένα project που θα εντατικοποιήσει την βιομηχανοποίηση της εταιρίας και που τώρα είμαστε στην απαρχή του. Δηλαδή αυτή τη στιγμή γίνεται το πρώτο βήμα… Οπότε το μοναδικό concept, μοτοσυκλέτας, που έχουμε τώρα να δούμε, είναι ένα φελιζολένιο GSX για το οποίο όμως θα μάθουμε περισσότερα όσο η έκθεση συνεχίζεται. Διαφορετικά ήταν ενδιαφέροντα, τόσο το νεανικό σκούτερ Hustler, με τους πανέξυπνους αποθηκευτικούς χώρους, όσο και η μοτοσυκλέτα / «σαν ποδήλατο»  των 49 κυβικών εκατοστών και των χιλίων gadget.

 

 

 

 

 

Η Yamaha ξεχώρισε παρουσιάζοντας την συνέχεια του αυτοκινήτου «σαν το smart» από το περσινό Tokyo Motor Show, με την διαφορά ότι τώρα είχε μεταλλαχθεί σε σπορ αυτοκίνητο με προκλητικό σχεδιασμό. Εκεί βρισκόταν ο εκπληκτικός Dezi Nagaya, ο επικεφαλής σχεδιασμού, που με την έντονη προσωπικότητα που τον διακατέχει, μετατρέπει κάθε απάντηση στις ερωτήσεις μας, σε ένα μικρό σόου, κάνοντας τον κόσμο να μαζευτεί γύρω μας.

 

Μεγαλύτερης σημασίας όμως ήταν η τρίκυκλη μοτοσυκλέτα βασισμένη στο Tracer, χωρίς όμως να μπορείς να πεις ότι είναι κι ένα τρίκυκλο Tracer… Το MOTO μπορεί να επιβεβαιώσει ότι βρίσκεται πιο κοντά στην παραγωγή, από αυτό που πιστεύει πολύς κόσμος, θέτοντας τους αμέσως μια εύλογη ερώτηση: Γιατί φτιάξατε κάτι τέτοιο; Μονάχα που η απάντηση που λάβαμε είχε κάποια επιχειρήματα, φανερώνοντας κι έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης.

Άκρως εντυπωσιακό, να βλέπεις και το ρομποτ που έφτιαξαν, έχοντας ίσως στο μυαλό σου, ότι για τα Ιαπωνικά δεδομένα της λατρείας προς τα ρομπότ, είναι περίεργο που δεν είχε κάνει κάτι τόσο μεγάλο και στη μοτοσυκλέτα. Πρόκειται για ένα ρομπότ που είναι κανονικός αναβάτης, οδηγώντας αυτόνομα  και με έναν «σκοτεινό» σκοπό: Να γίνει στην επόμενη έκδοσή του, την Ver.2, ο καλύτερος αναβάτης, νικώντας τον Rossi! (Τα δικά τους λόγια).

Πανέμορφα από κοντά τα PES2 και PEDS2 για τα οποία είχαμε γράψει εδώ, όπως και το Resonator 125 με τα ξύλινα πάνελ στο ρεζρβουάρ!

Η Kawasaki έδειξε τελικώς ένα νέο χρώμα για το H2, το οποίο δεν θα μπει στο μοντέλο του 2016, και ευτυχώς γιατί ήταν τόσο καφέ-χρυσό, που θα ταίριαζε μονάχα τα Χριστούγεννα! Πρόκειται για ένα απλό project για όλα όσα μπορούν να κάνουν με τον επαναστατικό τρόπο βαφής που βρήκαν, ενώ σημαντικότερο είναι πως η κύρια αλλαγή του H2 για τον επόμενο χρόνο δεν θα είναι στο χρώμα.

Βασικό επίσης θέμα είναι η ανακοίνωση - και με το όνομα- ενός νέου υπερτροφοδοτούμενου μοντέλου που προς το παρόν εκφράζεται οπτικά μέσα από το Concept SC 01. Κι ακόμα πιο πάνω από αυτό, σε σημασία, είναι η μετατροπή στο σύστημα του υπερσυμπιεστή που ερευνά η εταιρία. Μόλις έναν χρόνο έπειτα από το H2 και ήδη μελετά μια τεράστια αλλαγή στον υπερσυμπιεστή, όχι γιατί θέλησε να βελτιώσει την αξιοπιστία του, που τη θεωρεί δεδομένη, αλλά για να αυξήσει ακόμα περισσότερο την ήδη τρομακτική ιπποδύναμη! Προς το παρόν βέβαια, όλα αυτά είναι ακόμη στο στάδιο του σχεδιαμού, και μάλιστα σε αρχικό…

Το MOTO θα σας μεταφέρει αναλυτικά όλες τις αποκλειστικές πληροφορίες μέσα από την έκθεση, ενώ μέχρι τότε θα ακολουθήσει και video από όλες τις παρουσιάσεις και τα μοντέλα της έκθεσης!

 

Ετικέτες

BMW S 1000 XR με νέα σχεδίαση από το 2027

Έγγραφα έγκρισης τύπου από την Αυστραλία αποκαλύπτουν τα μελλοντικά σχέδια των Γερμανών
bmw s 1000 xr 2027
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

16/3/2026

Η BMW Motorrad καταχώρησε προς έγκριση τύπου στην Αυστραλία όλη την τετρακύλινδρη γκάμα της και, μεταξύ των μοντέλων που περιλαμβάνονται σε αυτήν, ξεχωρίζει το S 1000 XR που διακρίνεται με εντελώς νέα σχεδίαση.

Στην χαμηλής ανάλυσης φωτογραφία που κάνει τον γύρο του κόσμου προερχόμενη από αυτά τα αυστραλέζικα έγγραφα διακρίνεται καθαρά το νέο σχέδιο της ασφάλτινης crossover μοτοσυκλέτας, αλλαγμένο σε όλο το κορμί της και κυρίως με πολύ διαφορετική λογική στο ρύγχος.

Εκεί βρίσκεται ένας κεντρικός προβολέας στη θέση των δύο που χαρακτηρίζουν τα S και Μ 1000 XR από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκαν, ενώ δύο προεξοχές εκατέρωθεν του προβολέα θυμίζουν αρκετά το ανάλογο σχέδιο της Honda CB1000 GT με ακόμη εντονότερες αιχμές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνοδεύουν τη φωτογραφία αυτή, τα S 1000 XR και M 1000 XR δεν εμφανίζουν διαφορές στους κινητήρες τους, αποδίδοντας τους ίδιους 170 και 201 ίππους αντιστοίχως, ενώ ομοίως και τα ονομαστικά βάρη δεν εμφανίζουν διαφορές στα 227 και 223 κιλά.

Η νέα ομολογκασιόν για την Αυστραλία προφανώς αναφέρεται σε μοντέλα 2027, καθώς η γκάμα του 2026 είναι ήδη γνωστή και δεν περιλαμβάνει νέα XR, έτσι λογικά αυτή η νέα γενιά θα παρουσιαστεί κάποια στιγμή στην πορεία της φετινής χρονιάς για τη γκάμα της επόμενης.

Ετικέτες