Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Yamaha Crypton X 135 2021: Παρουσιάστηκε στη Μαλαισία

Σε τέσσερα νέα χρώματα

Το Crypton X 135 είναι το παπί της Yamaha που αγαπήθηκε από τους ιδιοκτήτες του περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο Crypton στην Ελλάδα, καθώς συνδύαζε τις επιδόσεις ενός σύγχρονου υγροψυκτου κινητήρα με το κλασικό ημί-αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Όμως οι προδιαγραφές Euro4 του έκοψαν το δρόμο προς την Ευρώπη και τώρα οι προδιαγραφές Euro5 κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την επιστροφή του.

Όχι βέβαια από τεχνολογική άποψή, αφού έχει έναν από τους πιο σύγχρονους τεχνολογικά κινητήρες και δεν είναι ακατόρθωτο να γίνει Euro5, όσο από οικονομική άποψη, καθώς η προσαρμογή και η έγκριση τύπου στις Euro5 προδιαγραφές θα επιβαρύνει δυσανάλογα την τιμή του. Παρ’ όλα αυτά, στις χώρες της Ασίας και συγκεκριμένα στη Μαλαισία, συνεχίζει ακάθεκτο την εμπορική σταδιοδρομία του, και για το 2021 αναβαθμίστηκε αισθητικά με τέσσερα νέα χρώματα.

Η ιπποδύναμη είναι 12 ίπποι στις 8.500 στροφές και το βάρος δεν ξεπερνά τα 105 κιλά, διατηρώντας τις πολύ καλές επιδόσεις του. Εμπρός υπάρχει ένα μεγάλο δυσκόφρενο, όμως πίσω παραμένει το μηχανικό ταμπούρο, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την προσαρμογή του στις προδιαγραφές της E.E. που απαιτούν υποχρεωτικά ABS και στους δύο τροχούς σε δίκυκλα άνω των 125 κυβικών και τα συστήματα ABS χρειάζονται πλήρως υδραυλικό κύκλωμα εμπρός-πίσω. Αν ήταν 125, τότε θα αρκούσε να είχε ABS μόνο στο εμπρός δισκόφρενο ή απλώς συνδυασμένα φρένα.