Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Yamaha R1/R1M 2018

Αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά… χάρη στο ΜΟΤΟ

Δύο πολύ ενδιαφέρουσες αναβαθμίσεις έχουν τα ηλεκτρονικά της R1M για το 2018 και όλα τους αφορούν την κριτική που ΜΟΝΟ το ΜΟΤΟ είχε κάνει! Τελικά όχι μόνο δοκιμάζουμε τις μοτοσυκλέτες αλλά τις βελτιώνουμε κιόλας!

 

Εμείς λοιπόν ήμασταν οι μόνοι δημοσιογράφοι στον κόσμο που είχαμε ασκήσει έντονη κριτική στον Project Leader της R1 για την απουσία quick shifter με λειτουργία up/down και οι μόνοι που δεν κατάπιαμε αμάσητη την δικαιολογία ότι η επιλογή αυτή έγινε για λόγους αξιοπιστίας του κιβωτίου ταχυτήτων.

Έτσι λίγους μήνες μετά την παρουσίαση της R1, η Yamaha έκανε ανάκληση στα κιβώτια της R1 αποδεικνύοντας ότι τα “κακά παιδιά” του ΜΟΤΟ ξέρουν τι λένε όταν κάνουν κριτική. Από φέτος λοιπόν η R1 θα έχει quick shifter up/down που όχι μόνο δεν θα χαλάει το κιβώτιο, αλλά θα το προστατεύει, αφού η ηλεκτρονική της μοτοσυκλέτας μέσω του ψεκασμού ride by wire ρυθμίζει τις στροφές του κινητήρα στα κατεβάσματα ώστε να ταιριάζουν με την ταχύτητα περιστροφής του τροχού.

Επίσης αυτό αυξάνει και την ζωή του μονόδρομου συμπλέκτη. Το βασικότερο όλων όμως είναι η επιπλέον σταθερότητα της μοτοσυκλέτας στα δυνατά φρεναρίσματα με κατεβάσματα δύο-τριών ταχυτήτων και την ομαλότερη είσοδο στη στροφή.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά μόνο την έκδοση Μ με τις ημί-ενεργητικές αναρτήσεις της Öhlins. Εδώ έχουμε πλέον την δεύτερη γενιά των Smart EC 2 ERS, όπου επικοινωνούν και αυτορυθμίζονται μέσω της κεντρικής μονάδας IMU. Έτσι πλέον οι αναρτήσεις γνωρίζουν από πριν πόσο ανοίγεις το γκάζι, πόσο πατάς τα φρένα και πόσο πλαγιασμένη είναι η μοτοσυκλέτα. Αντί λοιπόν να αντιδρά παθητικά μετά το γεγονός, τώρα προσαρμόζεται  σε πραγματικό χρόνο στις συνθήκες. Ουσιαστικά η Öhlins και η R1M βρίσκονται μια ανάσα πριν τις πλήρως ενεργητικές αναρτήσεις, που μέσω GPS και ανιχνευτών θα προσαρμόζουν τις αποσβέσεις  τους για κάθε ένα χιλιοστό του συγκεκριμένου δρόμου που βρίσκεσαι.