Yamaha Τ7 Concept: Το Tenere που περιμέναμε!

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

8/11/2016

 

… και που θα αργήσει λίγο ακόμα…

Μετά από μία εντυπωσιακή παρουσίαση του WR450F Rally που ανέβασε στην σκηνή ο Helder Rodrigues, - της ελάχιστα ανανεωμένης μοτοσυκλέτας για το Dakar που πλησιάζει σε λίγο καιρό, η Yamaha μας ετοίμαζε μία έκπληξη. Για την ακρίβεια η έκπληξη ήταν από την αρνητική πλευρά, καθώς αντί για Tenere που περιμέναμε είδαμε μία σχεδόν αγωνιστική concept μοτοσυκλέτα. Ένα πρωτότυπο που αποτελεί πλατφόρμα εξέλιξης ώστε η Yamaha να προσαρμόσει τον γνωστό CP2, τον crossplane κινητήρα του MT 07 σε χωμάτινη έκδοση. Περιμέναμε ένα Tenere των 700 κυβικών, που απλά θα έχει το άρωμα του θρυλικού ονόματος, χωρίς όμως και όλες τις δυνατότητες. Αυτό που είδαμε όμως μας κάνει να πιστεύουμε ότι μπορεί να αξίζει η αναμονή!

Βρισκόμασταν στην μέση μίας μακράς παρουσίασης που αν και εντυπωσιακής σε στήσιμο και σκηνική παρουσία, έκλεινε μία μεγάλη μέρα με αποτέλεσμα το κοινό να παρακολουθεί δύσκολα, τις οικονομικές αναλύσεις που με χαρά παρουσίαζε η Yamaha καθώς για άλλη μία χρονιά, έδειχναν ανάκαμψη. – ας έχουν χάρη τα MT. Μόλις όμως ξεπρόβαλε ο Adrien Van Beveren καμαρωτός πάνω σε μία Rally μοτοσυκλέτα, το ενδιαφέρον αναζωπυρώθηκε απότομα. Βλέπαμε μπροστά μας ένα «πολιτικό Rally», θα μπορούσες να το πεις, με επίπεδη σέλα που έφτανε μπροστά σχεδόν στον λαιμό, ηλεκτρονικό road book και led προβολείς στοιχεία που φώναζαν την λέξη Dakar. Η υπόλοιπη μοτοσυκλέτα όμως ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα ενώ ο γνωστός CP2 φαινόταν να μην έχει υποστεί τεράστιες αλλαγές. Αυτή την στιγμή η Yamaha εξετάζει το πιο σωστό πλαίσιο και αναρτήσεις για να εξελίξει μία μοτοσυκλέτα με σαφείς χωμάτινες καταβολές και όχι μία απλή on-off. Για αυτό, μας είπε, ζητάει την κατανόηση που θα καθυστερήσει, φτάνοντας στο τέλος του ’18 πριν το concept γίνει κανονική μοτοσυκλέτα παραγωγής. Ωστόσο μάθαμε ότι τα πάντα θα είναι έτοιμα μέσα στο ’17 και στην επόμενη EICMA θα την έχουμε ζωντανή μπροστά μας, με το αργότερο που η νέα μοτοσυκλέτα θα βγει στην παραγωγή, να είναι το καλοκαίρι του ’18 και όχι το τέλος του έτους…

Είναι θετικό που η Yamaha προσπαθεί να ξανά στήσει το μύθο του Tenere και δεν αναλώνεται σε μία ακόμα έκδοση του crossplane μικρού κινητήρα…

Το νέο Tenere, ή καλύτερα αυτή η άγρια concept πλευρά του, γιατί αποκλείεται να βγει στην παραγωγή ακριβώς έτσι, προετοιμάζεται από την επίσημη αγωνιστική ομάδα της Yamaha στο Dakar, που εδρεύει στην Γαλλία, σε συνεργασία με το στούντιο GK στην Ολλανδία. Βλέποντας το KYB πιρούνι και την ειδικά σχεδιασμένη Akrapovic, το concept T7 είναι λαχταριστό ακριβώς στην μορφή που έχει τώρα. Αν πράγματι η Yamaha το έχει φτιάξει για να εξερευνήσει πόσο μακριά μπορεί να πάει μία on-off, πόσο απόλυτα μπορεί δηλαδή να εξελίξει την «off» πλευρά, χωρίς να θυσιάσει πόντους από την καθημερινή μετακίνηση, τότε μιλάμε από τώρα για μία μελλοντική εμπορική επιτυχία! 

 

Ετικέτες

Jawa JD750: Νέα δικύλινδρη γκάμα με τέσσερα μοντέλα

Σύμπραξη της Τσέχικης Jawa με την Κινέζικη Jedi Motors για μια τετράδα δικύλινδρων 750 – Και στο βάθος χιλιάρια!
Jawa 730 Twin
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

2/2/2026

Η Jawa αποκάλυψε στην Τσεχία μια νέα γκάμα δικύλινδρων μοτοσυκλετών που έχουν κατασκευαστεί σε συνεργασία με την Κινέζικη Jedi Motors, με τρία μοντέλα JD750: Retro, Touring και Racing. Πρόκειται για μια σειρά μοντέλων που δεν έχει φτάσει ακόμη στις αγορές, παρόλα αυτά μόλις απέκτησε κι ένα τέταρτο μέλος ονόματι 730 Twin.

Στο σημείο αυτό να εξηγήσουμε πως μιλάμε για τη Jawa Moto s.r.o., την αυθεντική εταιρεία που είχε ιδρύσει το 1929 στην Πράγα ο František Janeček και όχι αυτή που συστάθηκε πριν μερικά χρόνια στην Ινδία από την Classic Legends της Mahidra&Mahindra με άδεια της Τσέχικης εταιρείας που δραστηριοποιείται ανεξάρτητα.

Jawa JD750

Η οικογένεια των JD750 βασίζεται στον δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα της Jedi με χωρητικότητα 730 cc, μέγιστη ισχύ 74 hp, ονομαστική τελική ταχύτητα 185 km/h και αρχικά παρουσιάστηκε με τρία μέλη. Το JD750 Retro είναι το γυμνό μοντέλο της φαμίλιας και το πρώτο που αναμένεται στην αγορά, δίπλα στο Touring που δανείζεται αρκετά από τη σχεδίαση του BMW R1300RT, ενώ το τρίτο μοντέλο είναι το Racing.

Η νέα προσθήκη στην οικογένεια παραδόξως δεν κρατά το JD750 όνομα, αλλά δηλώνει 730 Twin και δείχνει και πιο ρετρό από το … Retro μοντέλο.

Jawa 730 Twin

Η Jawa μας λέει πως όλη η σειρά έχει σχεδιαστεί από τον Ιταλικό οίκο Marabese και οι κινητήρες τους έχουν περάσει από τη φροντίδα της Ελβετικής Suter Racing για την προσαρμογή στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα αφορούν στα πρώτα τρία μοντέλα, είναι κατά βάση κοινά και πατούν πάνω σε υπάρχοντα μοντέλα της Jedi Motors ως πωλούνται στην Κίνα – και κάποια εξ αυτών κυκλοφορούν σε ευρωπαϊκές αγορές με το λογότυπο της Mash Motors. Οι διαφορές τους έγκεινται κυρίως στη σχεδίαση και τον εξοπλισμό, καθώς και στις επιδράσεις αυτών στα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Jawa JD750 Retro

Τα δύο γυμνά μοντέλα δηλώνουν 213 κιλά στεγνό βάρος και ρεζερβουάρ 18 λίτρων, ενώ το Racing ανεβάζει την ένδειξη της ζυγαριάς στα 217 στεγνά κιλά και κουβαλά μικρότερο δοχείο καυσίμου 14 λίτρων.

Αναμενόμενα το Touring είναι αυτό που σπάει τη ζυγαριά στα 275 στεγνά κιλά, στα οποία θα προστεθούν και 24 λίτρα καυσίμου.

Κοινός τόπος στην πρώτη τριάδα των JD750 είναι το αλουμινένιο πλαίσιο δύο δοκών, καθώς και η χρήση επώνυμων περιφερειακών, όπως τα φρένα της Brembo και οι αναρτήσεις της ΚΥΒ, ωστόσο με το 730 Twin η Jawa μας δείχνει μια νέα αρχιτεκτονική με ατσάλινο πλαίσιο.

Jawa JD750

Προς το παρόν το μέλλον των νέων δικύλινδρων Jawa δεν είναι ξεκάθαρο, καθώς δεν είναι γνωστό το πλάνο παραγωγής και εμπορικής διάθεσής τους. Αν μη τι άλλο όμως, μας δείχνουν την πρόθεση των Τσέχων να αναπτύξουν ξανά τη γκάμα τους και μάλιστα με μεγαλεπίβολα σχέδια.

Η Jawa δηλώνει πως θα παρουσιάσει αναλυτικά το νέο 730 Twin στην έκθεση Motosalon στην πόλη Brno τον ερχόμενο Μάρτιο, όπου και θα μας αποκαλύψει ένα ακόμη μελλοντικό της βήμα: το 1000 Twin.

Ετικέτες