Yamaha Τ7 Concept: Το Tenere που περιμέναμε!

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

8/11/2016

 

… και που θα αργήσει λίγο ακόμα…

Μετά από μία εντυπωσιακή παρουσίαση του WR450F Rally που ανέβασε στην σκηνή ο Helder Rodrigues, - της ελάχιστα ανανεωμένης μοτοσυκλέτας για το Dakar που πλησιάζει σε λίγο καιρό, η Yamaha μας ετοίμαζε μία έκπληξη. Για την ακρίβεια η έκπληξη ήταν από την αρνητική πλευρά, καθώς αντί για Tenere που περιμέναμε είδαμε μία σχεδόν αγωνιστική concept μοτοσυκλέτα. Ένα πρωτότυπο που αποτελεί πλατφόρμα εξέλιξης ώστε η Yamaha να προσαρμόσει τον γνωστό CP2, τον crossplane κινητήρα του MT 07 σε χωμάτινη έκδοση. Περιμέναμε ένα Tenere των 700 κυβικών, που απλά θα έχει το άρωμα του θρυλικού ονόματος, χωρίς όμως και όλες τις δυνατότητες. Αυτό που είδαμε όμως μας κάνει να πιστεύουμε ότι μπορεί να αξίζει η αναμονή!

Βρισκόμασταν στην μέση μίας μακράς παρουσίασης που αν και εντυπωσιακής σε στήσιμο και σκηνική παρουσία, έκλεινε μία μεγάλη μέρα με αποτέλεσμα το κοινό να παρακολουθεί δύσκολα, τις οικονομικές αναλύσεις που με χαρά παρουσίαζε η Yamaha καθώς για άλλη μία χρονιά, έδειχναν ανάκαμψη. – ας έχουν χάρη τα MT. Μόλις όμως ξεπρόβαλε ο Adrien Van Beveren καμαρωτός πάνω σε μία Rally μοτοσυκλέτα, το ενδιαφέρον αναζωπυρώθηκε απότομα. Βλέπαμε μπροστά μας ένα «πολιτικό Rally», θα μπορούσες να το πεις, με επίπεδη σέλα που έφτανε μπροστά σχεδόν στον λαιμό, ηλεκτρονικό road book και led προβολείς στοιχεία που φώναζαν την λέξη Dakar. Η υπόλοιπη μοτοσυκλέτα όμως ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα ενώ ο γνωστός CP2 φαινόταν να μην έχει υποστεί τεράστιες αλλαγές. Αυτή την στιγμή η Yamaha εξετάζει το πιο σωστό πλαίσιο και αναρτήσεις για να εξελίξει μία μοτοσυκλέτα με σαφείς χωμάτινες καταβολές και όχι μία απλή on-off. Για αυτό, μας είπε, ζητάει την κατανόηση που θα καθυστερήσει, φτάνοντας στο τέλος του ’18 πριν το concept γίνει κανονική μοτοσυκλέτα παραγωγής. Ωστόσο μάθαμε ότι τα πάντα θα είναι έτοιμα μέσα στο ’17 και στην επόμενη EICMA θα την έχουμε ζωντανή μπροστά μας, με το αργότερο που η νέα μοτοσυκλέτα θα βγει στην παραγωγή, να είναι το καλοκαίρι του ’18 και όχι το τέλος του έτους…

Είναι θετικό που η Yamaha προσπαθεί να ξανά στήσει το μύθο του Tenere και δεν αναλώνεται σε μία ακόμα έκδοση του crossplane μικρού κινητήρα…

Το νέο Tenere, ή καλύτερα αυτή η άγρια concept πλευρά του, γιατί αποκλείεται να βγει στην παραγωγή ακριβώς έτσι, προετοιμάζεται από την επίσημη αγωνιστική ομάδα της Yamaha στο Dakar, που εδρεύει στην Γαλλία, σε συνεργασία με το στούντιο GK στην Ολλανδία. Βλέποντας το KYB πιρούνι και την ειδικά σχεδιασμένη Akrapovic, το concept T7 είναι λαχταριστό ακριβώς στην μορφή που έχει τώρα. Αν πράγματι η Yamaha το έχει φτιάξει για να εξερευνήσει πόσο μακριά μπορεί να πάει μία on-off, πόσο απόλυτα μπορεί δηλαδή να εξελίξει την «off» πλευρά, χωρίς να θυσιάσει πόντους από την καθημερινή μετακίνηση, τότε μιλάμε από τώρα για μία μελλοντική εμπορική επιτυχία! 

 

Ετικέτες

Honda CB750 Hornet 2027: Με 5 νέα χρώματα/γραφικά η δικύλινδρη Σφήκα

Χωρίς μηχανικές αλλαγές για τη νέα χρονιά - Διαθέσιμη και με E-Clutch, και σε έκδοση Α2
Honda CB750 Hornet 2027 με νέα χρώματα
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

8/9/2026

Χωρίς αλλαγές στα μηχανικά και ηλεκτρονικά του μέρη θα συνεχίσει την εμπορική του πορεία το Honda CB750 Hornet στην Ευρώπη, το οποίο όμως ανανεώνει πλήρως τις διαθέσιμες χρωματικές επιλογές για τον αναβάτη.

Η γυμνή μοτοσυκλέτα της Honda δέχτηκε την τελευταία μεγάλη αλλαγή το 2025 (ως μοντέλο 2025), όταν άλλαξε τη μάσκα και τον LED προβολέα του με τη Honda να τοποθετεί παράλληλα και την έγχρωμη TFT οθόνη των 5 ιντσών που έχουμε δει και σε άλλα μοντέλα της και προσφέρει και συνδεσιμότητα. 

Το 2026 ήρθε και η έκδοση με το σύστημα E-Clutch ως εξέλιξη της πολιτικής της Honda να τοποθετήσει το εν λόγω σύστημα που διαχειρίζεται αυτόματα τη λετουργία του συμπλέκτη χωρίς να καταργείται η μανέτα σε ολοένα και περισσότερα μοντέλα της.

Honda CB750 Hornet 2027 με νέα χρώματα

Για 2027 η Honda προχώρησε σε αλλαγές ουσίας βλέποντας τη μοτοσυκλέτα της να έχει πιάσει τον παλμό των αναβατών καταγράφοντας μόνο το 2025 περισσότερς από 10.000 πωλήσεις στις αγορές της Ευρώπης, ενώ βρίσκεται στην πρώτη τριάδα πωλήσεων στην κατηγορία της.

Οι αλλαγές στη δικύλινδρη μοτοσυκλέτα περιορίζονται στη χρωματική παλέτα που είναι διαθέσιμη στον αναβάτη, η οποία έχει ως εξής αναφορικά με τους χρωματικούς συνδυασμούς και τα γραφικά της μοτοσυκλέτας:

Gunmetal Black Metallic & Ballistic Black Metallic (μαύρο/μαύρο)
Mat Beta Silver Metallic & Iridium Gray Metallic (ασημί/γκρι)
Glint Wave Blue & Mat Ballistic Black Metallic (μπλε/μαύρο)
Grand Prix Red & Gunmetal Black Metallic (κόκκινο/μαύρο)

Να σημειωθεί ότι στις σχετικές φωτογραφίες που μπορείτε να δείτε και εσείς υπάρχει και CB750 Hornet σε μαύρο χρώμα με κίτρινα γραφικά, με το όνομα του συγκεκριμένου συνδυασμού να μην αναφέρεται.

Κατά τα άλλα, η μοτοσυκλέτα της Honda παραμένει ως είχε, διατηρώντας τον ευχάριστο, δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα των 755 κ.εκ. με τον στρόφαλο των 270 μοιρών και την χαμηλή κατανάλωση που δεν ξεπρνά τα 4,3 λτ./100 χλμ. κατά το πρότυπο WMTC. Η απόδοση του είναι 90,5 ίπποι και 7,6 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 9.500 και 5.250 σ.α.λ. αντίστοιχα. 

Ίδιες οι αναρτήσεις της Showa, ίδιο το πλαίσιο και η γεωμετρία του, ενώ ίδια είναι και τα φρένα, με τη μοτοσυκλέτα να είναι διαθέσιμη και σε έκδοση "Α2" και την ισχύ της να περιορίζεται στους 47 ίππους για τους αναβάτες που έχουν στα χέρια τους αντίστοιχης κατηγορίας δίπλωμα οδήγησης.

Το ρεζερβουάρ έχει χωρητικότητα 15,2 λίτρων, το ύψος σέλας ανακοινώνεται στα 795 mm και το βάρος βρίσκεται στα 192 επίσημα κιλά με υγρά.

Στον εξοπλισμό περιλαμβάνονται, immobiliser, θύρα USB-C τρία Riding Modes και ρυθμιζόμενο Traction Control που μπορεί να απενεργοποιηθεί και ενσωματώνει σύστημα ελέγχου ανύψωσης εμπρός τροχού.