Yamaha Τ7 Concept: Το Tenere που περιμέναμε!

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

8/11/2016

 

… και που θα αργήσει λίγο ακόμα…

Μετά από μία εντυπωσιακή παρουσίαση του WR450F Rally που ανέβασε στην σκηνή ο Helder Rodrigues, - της ελάχιστα ανανεωμένης μοτοσυκλέτας για το Dakar που πλησιάζει σε λίγο καιρό, η Yamaha μας ετοίμαζε μία έκπληξη. Για την ακρίβεια η έκπληξη ήταν από την αρνητική πλευρά, καθώς αντί για Tenere που περιμέναμε είδαμε μία σχεδόν αγωνιστική concept μοτοσυκλέτα. Ένα πρωτότυπο που αποτελεί πλατφόρμα εξέλιξης ώστε η Yamaha να προσαρμόσει τον γνωστό CP2, τον crossplane κινητήρα του MT 07 σε χωμάτινη έκδοση. Περιμέναμε ένα Tenere των 700 κυβικών, που απλά θα έχει το άρωμα του θρυλικού ονόματος, χωρίς όμως και όλες τις δυνατότητες. Αυτό που είδαμε όμως μας κάνει να πιστεύουμε ότι μπορεί να αξίζει η αναμονή!

Βρισκόμασταν στην μέση μίας μακράς παρουσίασης που αν και εντυπωσιακής σε στήσιμο και σκηνική παρουσία, έκλεινε μία μεγάλη μέρα με αποτέλεσμα το κοινό να παρακολουθεί δύσκολα, τις οικονομικές αναλύσεις που με χαρά παρουσίαζε η Yamaha καθώς για άλλη μία χρονιά, έδειχναν ανάκαμψη. – ας έχουν χάρη τα MT. Μόλις όμως ξεπρόβαλε ο Adrien Van Beveren καμαρωτός πάνω σε μία Rally μοτοσυκλέτα, το ενδιαφέρον αναζωπυρώθηκε απότομα. Βλέπαμε μπροστά μας ένα «πολιτικό Rally», θα μπορούσες να το πεις, με επίπεδη σέλα που έφτανε μπροστά σχεδόν στον λαιμό, ηλεκτρονικό road book και led προβολείς στοιχεία που φώναζαν την λέξη Dakar. Η υπόλοιπη μοτοσυκλέτα όμως ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα ενώ ο γνωστός CP2 φαινόταν να μην έχει υποστεί τεράστιες αλλαγές. Αυτή την στιγμή η Yamaha εξετάζει το πιο σωστό πλαίσιο και αναρτήσεις για να εξελίξει μία μοτοσυκλέτα με σαφείς χωμάτινες καταβολές και όχι μία απλή on-off. Για αυτό, μας είπε, ζητάει την κατανόηση που θα καθυστερήσει, φτάνοντας στο τέλος του ’18 πριν το concept γίνει κανονική μοτοσυκλέτα παραγωγής. Ωστόσο μάθαμε ότι τα πάντα θα είναι έτοιμα μέσα στο ’17 και στην επόμενη EICMA θα την έχουμε ζωντανή μπροστά μας, με το αργότερο που η νέα μοτοσυκλέτα θα βγει στην παραγωγή, να είναι το καλοκαίρι του ’18 και όχι το τέλος του έτους…

Είναι θετικό που η Yamaha προσπαθεί να ξανά στήσει το μύθο του Tenere και δεν αναλώνεται σε μία ακόμα έκδοση του crossplane μικρού κινητήρα…

Το νέο Tenere, ή καλύτερα αυτή η άγρια concept πλευρά του, γιατί αποκλείεται να βγει στην παραγωγή ακριβώς έτσι, προετοιμάζεται από την επίσημη αγωνιστική ομάδα της Yamaha στο Dakar, που εδρεύει στην Γαλλία, σε συνεργασία με το στούντιο GK στην Ολλανδία. Βλέποντας το KYB πιρούνι και την ειδικά σχεδιασμένη Akrapovic, το concept T7 είναι λαχταριστό ακριβώς στην μορφή που έχει τώρα. Αν πράγματι η Yamaha το έχει φτιάξει για να εξερευνήσει πόσο μακριά μπορεί να πάει μία on-off, πόσο απόλυτα μπορεί δηλαδή να εξελίξει την «off» πλευρά, χωρίς να θυσιάσει πόντους από την καθημερινή μετακίνηση, τότε μιλάμε από τώρα για μία μελλοντική εμπορική επιτυχία! 

 

Ετικέτες

Royal Enfield Himalayan 440: Η αερόψυκτη γενιά επιστρέφει! Εξατάχυτο κιβώτιο και αναβαθμισμένος εξοπλισμός

Ο αντικαταστάτης του πρώτου Himalayan 411 ξαναχτυπά την πόρτα της ευρωπαϊκής αγοράς
royal enfield himalayan 440
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

10/9/2026

Συμπληρώνεται φέτος μια δεκαετία από την πρώτη εμφάνιση μιας πολύ σημαντικής μοτοσυκλέτας για τη Royal Enfield. Το Himalayan 411 έφερε τον πρώτο νέο κινητήρα της Royal Enfield μετά από πολλές δεκαετίες βασισμένες στο ίδιο δίδυμο των “αρχαίων” μονοκύλινδρων των Bullet 350 και 500. Η κίνηση αυτή σηματοδότησε μια απότομη και τεράστιας σημασίας στροφή στη στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας, η οποία έκτοτε έχει παρουσιάσει πληθώρα νέων κινητήρων.

Ένας εξ αυτών ήταν ο αερόψυκτος μονοκύλινδρος LS410 που με τα 411 κυβικά του τροφοδότησε την πρώτη γενιά Himalayan 411, μοντέλο που έμεινε στην παραγωγή ως το 2024, πριν η Royal Enfield σταματήσει να το κατασκευάζει όταν κατέφτασε η νέα υγρόψυκτη γενιά του Himalayan 450.

Στο μεταξύ όμως είχε ήδη δείξει την επόμενη μέρα του αερόψυκτου κινητήρα όταν λάνσαρε τον LS440, υπερκυβισμένο στα 443 κυβικά εκατοστά και ντεμπουτάροντας στο Scram 440. Με αυτόν ακριβώς τον κινητήρα οι Ινδοί επαναφέρουν στη γκάμα τους το αερόψυκτο Himalayan ως 440 πλέον.

Royal Enfield Himalayan 440

Από τις εικόνες γίνεται άμεσα σαφές πως το νέο μοντέλο δεν έχει καμιά σχεδόν εμφανισιακή διαφορά από το παλιότερο Himalayan 411 που γνωρίζαμε και στην ελληνική αγορά: Ίδια σχεδίαση, ίδιες αναρτήσεις και φρένα, ίδιες διαστάσεις.

Αλλάζει προφανώς ο κινητήρας, μεγαλώνοντας τη χωρητικότητά του μέσω διεύρυνσης του πιστονιού. Ο αρχικός κινητήρας LS410 των 411 cc είχε διαστάσεις 78 x 86 mm, με τον νέο να ανεβαίνει στα 443 cc με διαστάσεις 81 x 86 mm, παραμένοντας δηλαδή σε εμφανώς υποτετράγωγη γεωμετρία.

Από πλευράς απόδοσης η διαφορά είναι ελάχιστη: 24,3 hp στις 6.500 rpm δήλωνε στα 411 κυβικά, 25,4 στις 6.250 δηλώνει τώρα με 443 cc, ενώ και η ροπή δεν έχει αλλάξει δραστικά με 3,5 kgm στις 4.000 rpm, από 3,3 στις ίδιες στροφές πριν.

Royal Enfield Himalayan 440

Η μεγάλη διαφορά είναι στο σύστημα μετάδοσης, όπου η Royal Enfield αναβάθμισε το κιβώτιο σε εξατάχυτο από πεντατάχυτο, βελτιώνοντας την ικανότητα της μοτοσυκλέτας στον αυτοκινητόδρομο.

Μια ακόμη αναβάθμιση βρίσκουμε στο μπροστινό φρένο, το οποίο παραμένει με διπίστονη δαγκάνα σε δίσκο 300 mm, αλλά η Royal Enfield μας λέει πως έχει χρησιμοποιήσει μεγαλύτερα έμβολα στη δαγκάνα ώστε να παρέχει περισσότερη δύναμη.

Επιπλέον, νέα προσθήκη στο Himalayan 440 είναι το δικάναλο ABS με δυνατότητα απενεργοποίησης στον πίσω τροχό.

Royal Enfield Himalayan 440

Μια ακόμη διαφορά του 440 ως προς το 411 είναι αόρατη στο μάτι αλλά έχει ουσία, καθώς το υποπλαίσιο δηλώνει ενισχυμένο για αυξημένη αντοχή στο βαρύ φόρτωμα.

Τέλος, νέος είναι ο LED προβολέας με (θεωρητικά) ισχυρότερη δέσμη, ενώ νέα είναι και τα όργανα με ένα μεγάλο στρογγυλό κεντρικό ρολόι που φιλοξενεί το ταχύμετρο με μια ψηφιακή οθόνη LCD μέσα του, ενώ δίπλα ένα μικρότερο στεγάζει το σύστημα πλοήγησης Tripper.

Royal Enfield Himalayan 440

Κατά τα λοιπά, το νέο Himalayan 440 ακολουθεί πιστά τα γεωμετρικά στοιχεία του προκατόχου του, με τροχούς 21 και 17 ιντσών μπρος-πίσω, τις ίδιες αναρτήσεις με διαδρομές 200 και 180 mm, ρεζερβουάρ 15 λίτρων, ελάχιστη απόσταση από το έδαφος 200 mm και ύψος σέλας στα 800 mm.

Μια τελευταία διαφορά εντοπίζουμε στο ζύγι, καθώς το νέο 440 δηλώνει 199 υγρά κιλά, δηλαδή 8 περισσότερα από αυτά που δήλωνε το 411.

Στην Ινδία το Himalayan 440 παρουσιάστηκε σε τρία χρώματα – λευκό, καφέ και μαύρο – και το περιμένουμε να έρθει και στην Ευρώπη ως απλούστερη και οικονομικότερη εναλλακτική στο υγρόψυκτο Himalayan 450.

Ετικέτες