Yamaha Τ7 Concept: Το Tenere που περιμέναμε!

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

8/11/2016

 

… και που θα αργήσει λίγο ακόμα…

Μετά από μία εντυπωσιακή παρουσίαση του WR450F Rally που ανέβασε στην σκηνή ο Helder Rodrigues, - της ελάχιστα ανανεωμένης μοτοσυκλέτας για το Dakar που πλησιάζει σε λίγο καιρό, η Yamaha μας ετοίμαζε μία έκπληξη. Για την ακρίβεια η έκπληξη ήταν από την αρνητική πλευρά, καθώς αντί για Tenere που περιμέναμε είδαμε μία σχεδόν αγωνιστική concept μοτοσυκλέτα. Ένα πρωτότυπο που αποτελεί πλατφόρμα εξέλιξης ώστε η Yamaha να προσαρμόσει τον γνωστό CP2, τον crossplane κινητήρα του MT 07 σε χωμάτινη έκδοση. Περιμέναμε ένα Tenere των 700 κυβικών, που απλά θα έχει το άρωμα του θρυλικού ονόματος, χωρίς όμως και όλες τις δυνατότητες. Αυτό που είδαμε όμως μας κάνει να πιστεύουμε ότι μπορεί να αξίζει η αναμονή!

Βρισκόμασταν στην μέση μίας μακράς παρουσίασης που αν και εντυπωσιακής σε στήσιμο και σκηνική παρουσία, έκλεινε μία μεγάλη μέρα με αποτέλεσμα το κοινό να παρακολουθεί δύσκολα, τις οικονομικές αναλύσεις που με χαρά παρουσίαζε η Yamaha καθώς για άλλη μία χρονιά, έδειχναν ανάκαμψη. – ας έχουν χάρη τα MT. Μόλις όμως ξεπρόβαλε ο Adrien Van Beveren καμαρωτός πάνω σε μία Rally μοτοσυκλέτα, το ενδιαφέρον αναζωπυρώθηκε απότομα. Βλέπαμε μπροστά μας ένα «πολιτικό Rally», θα μπορούσες να το πεις, με επίπεδη σέλα που έφτανε μπροστά σχεδόν στον λαιμό, ηλεκτρονικό road book και led προβολείς στοιχεία που φώναζαν την λέξη Dakar. Η υπόλοιπη μοτοσυκλέτα όμως ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα ενώ ο γνωστός CP2 φαινόταν να μην έχει υποστεί τεράστιες αλλαγές. Αυτή την στιγμή η Yamaha εξετάζει το πιο σωστό πλαίσιο και αναρτήσεις για να εξελίξει μία μοτοσυκλέτα με σαφείς χωμάτινες καταβολές και όχι μία απλή on-off. Για αυτό, μας είπε, ζητάει την κατανόηση που θα καθυστερήσει, φτάνοντας στο τέλος του ’18 πριν το concept γίνει κανονική μοτοσυκλέτα παραγωγής. Ωστόσο μάθαμε ότι τα πάντα θα είναι έτοιμα μέσα στο ’17 και στην επόμενη EICMA θα την έχουμε ζωντανή μπροστά μας, με το αργότερο που η νέα μοτοσυκλέτα θα βγει στην παραγωγή, να είναι το καλοκαίρι του ’18 και όχι το τέλος του έτους…

Είναι θετικό που η Yamaha προσπαθεί να ξανά στήσει το μύθο του Tenere και δεν αναλώνεται σε μία ακόμα έκδοση του crossplane μικρού κινητήρα…

Το νέο Tenere, ή καλύτερα αυτή η άγρια concept πλευρά του, γιατί αποκλείεται να βγει στην παραγωγή ακριβώς έτσι, προετοιμάζεται από την επίσημη αγωνιστική ομάδα της Yamaha στο Dakar, που εδρεύει στην Γαλλία, σε συνεργασία με το στούντιο GK στην Ολλανδία. Βλέποντας το KYB πιρούνι και την ειδικά σχεδιασμένη Akrapovic, το concept T7 είναι λαχταριστό ακριβώς στην μορφή που έχει τώρα. Αν πράγματι η Yamaha το έχει φτιάξει για να εξερευνήσει πόσο μακριά μπορεί να πάει μία on-off, πόσο απόλυτα μπορεί δηλαδή να εξελίξει την «off» πλευρά, χωρίς να θυσιάσει πόντους από την καθημερινή μετακίνηση, τότε μιλάμε από τώρα για μία μελλοντική εμπορική επιτυχία! 

 

Ετικέτες

CFMOTO – Νέες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες mini-motocross

Για τους μικρούς αναβάτες
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

31/3/2023

Η CFMOTO έχει ήδη αρχίσει να ασχολείται με την κατασκευή ηλεκτρικών μοτοσυκλετών με την ίδρυση της θυγατρική της εταιρείας ZEEHO. Τώρα, νέα σχέδια έρχονται να προσθέσουν δύο νέες minicross μοτοσυκλέτες που απευθύνονται στους μικρούς αναβάτες.

Η στενή συνεργασία της CFMOTO με την KTM είναι σε όλους μας γνωστή και οι δύο εταιρείες, όχι μόνο δεν το κρύβουν, αλλά διαρκώς την διευρύνουν σε όλους τους τομείς.

Την ίδια στιγμή όμως, η ίδια η CFMOTO ακολουθεί έναν παράλληλο δικό της δρόμο, δημιουργώντας νέα μοντέλα, εντελώς δικής της σχεδίασης και με δικούς της κινητήρες. Μάλιστα κάποια από αυτά φαίνονται ως άμεσοι ανταγωνιστές των αντίστοιχων μοντέλων της Αυστριακής εταιρείας, όπως αυτές οι δύο ηλεκτρικές mini-motocross.

Για τις motocross μοτοσυκλέτες η αυτονομία δεν αποτελεί αποθαρρυντικό παράγοντα για τη χρήση μπαταριών αντί για κινητήρων εσωτερικής καύσης, καθώς η συνολική χρήση τους διαρκεί μερικές ώρες. Ήδη, εταιρείες όπως η ΚΤΜ, που είναι και ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στην κατηγορία των χωμάτινων μοτοσυκλετών, έχει ένα ηλεκτρικό μοντέλο κανονικών διαστάσεων το Freeride E-XC και δύο παιδικά τα SX-E 3 και SX-E5.

2

Τώρα η CFMOTO έρχεται να προστεθεί στις εταιρείες που προσφέρουν ηλεκτρικές minicross μοτοσυκλέτες. Παρά την συνεργασία της με την ΚΤΜ τα minicross της CFMOTO δεν μοιάζουν πανομοιότυπα με αυτά των “πορτοκαλί”, τουλάχιστον στα σχέδια. Ο σχεδιασμός φαίνεται να είναι πιο φουτουριστικός, χωρίς να μιμείται αυτόν των συμβατικών μοντέλων.

Όσον αφορά το μικρότερο από τα δύο, θα έχει τροχούς 10 ιντσών μπροστά και πίσω, ενώ γενικότερα οι διαστάσεις του θυμίζουν το SX-E 3 της ΚΤΜ.

Το δεύτερο μοντέλο θα έχει μεγαλύτερους τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 12 πίσω. Επίσης έχει πιο ογκώδες πλαίσιο και μακρύτερο ψαλίδι, καθιστώντας το μεγαλύτερο από το SX-E 5 της ΚΤΜ. Και τα δύο μοντέλα φαίνεται ότι μοιράζονται το ίδιο σύνολο κινητήρα/μπαταρία χωρίς να γίνονται γνωστές τυχόν διαφορές στην μέγιστη ισχύ ανάμεσα στα δύο μοντέλα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η CFMOTO έδωσε στην δημοσιότητα τα σχέδια των ηλεκτρικών motocross μοντέλων της μέσα από το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της E.E., κάτι που ίσως υποδηλώνει και την αγορά στην οποία στοχεύει κυρίως η Κινέζικη εταιρεία.