Yamaha Τ7 Concept: Το Tenere που περιμέναμε!

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

8/11/2016

 

… και που θα αργήσει λίγο ακόμα…

Μετά από μία εντυπωσιακή παρουσίαση του WR450F Rally που ανέβασε στην σκηνή ο Helder Rodrigues, - της ελάχιστα ανανεωμένης μοτοσυκλέτας για το Dakar που πλησιάζει σε λίγο καιρό, η Yamaha μας ετοίμαζε μία έκπληξη. Για την ακρίβεια η έκπληξη ήταν από την αρνητική πλευρά, καθώς αντί για Tenere που περιμέναμε είδαμε μία σχεδόν αγωνιστική concept μοτοσυκλέτα. Ένα πρωτότυπο που αποτελεί πλατφόρμα εξέλιξης ώστε η Yamaha να προσαρμόσει τον γνωστό CP2, τον crossplane κινητήρα του MT 07 σε χωμάτινη έκδοση. Περιμέναμε ένα Tenere των 700 κυβικών, που απλά θα έχει το άρωμα του θρυλικού ονόματος, χωρίς όμως και όλες τις δυνατότητες. Αυτό που είδαμε όμως μας κάνει να πιστεύουμε ότι μπορεί να αξίζει η αναμονή!

Βρισκόμασταν στην μέση μίας μακράς παρουσίασης που αν και εντυπωσιακής σε στήσιμο και σκηνική παρουσία, έκλεινε μία μεγάλη μέρα με αποτέλεσμα το κοινό να παρακολουθεί δύσκολα, τις οικονομικές αναλύσεις που με χαρά παρουσίαζε η Yamaha καθώς για άλλη μία χρονιά, έδειχναν ανάκαμψη. – ας έχουν χάρη τα MT. Μόλις όμως ξεπρόβαλε ο Adrien Van Beveren καμαρωτός πάνω σε μία Rally μοτοσυκλέτα, το ενδιαφέρον αναζωπυρώθηκε απότομα. Βλέπαμε μπροστά μας ένα «πολιτικό Rally», θα μπορούσες να το πεις, με επίπεδη σέλα που έφτανε μπροστά σχεδόν στον λαιμό, ηλεκτρονικό road book και led προβολείς στοιχεία που φώναζαν την λέξη Dakar. Η υπόλοιπη μοτοσυκλέτα όμως ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα ενώ ο γνωστός CP2 φαινόταν να μην έχει υποστεί τεράστιες αλλαγές. Αυτή την στιγμή η Yamaha εξετάζει το πιο σωστό πλαίσιο και αναρτήσεις για να εξελίξει μία μοτοσυκλέτα με σαφείς χωμάτινες καταβολές και όχι μία απλή on-off. Για αυτό, μας είπε, ζητάει την κατανόηση που θα καθυστερήσει, φτάνοντας στο τέλος του ’18 πριν το concept γίνει κανονική μοτοσυκλέτα παραγωγής. Ωστόσο μάθαμε ότι τα πάντα θα είναι έτοιμα μέσα στο ’17 και στην επόμενη EICMA θα την έχουμε ζωντανή μπροστά μας, με το αργότερο που η νέα μοτοσυκλέτα θα βγει στην παραγωγή, να είναι το καλοκαίρι του ’18 και όχι το τέλος του έτους…

Είναι θετικό που η Yamaha προσπαθεί να ξανά στήσει το μύθο του Tenere και δεν αναλώνεται σε μία ακόμα έκδοση του crossplane μικρού κινητήρα…

Το νέο Tenere, ή καλύτερα αυτή η άγρια concept πλευρά του, γιατί αποκλείεται να βγει στην παραγωγή ακριβώς έτσι, προετοιμάζεται από την επίσημη αγωνιστική ομάδα της Yamaha στο Dakar, που εδρεύει στην Γαλλία, σε συνεργασία με το στούντιο GK στην Ολλανδία. Βλέποντας το KYB πιρούνι και την ειδικά σχεδιασμένη Akrapovic, το concept T7 είναι λαχταριστό ακριβώς στην μορφή που έχει τώρα. Αν πράγματι η Yamaha το έχει φτιάξει για να εξερευνήσει πόσο μακριά μπορεί να πάει μία on-off, πόσο απόλυτα μπορεί δηλαδή να εξελίξει την «off» πλευρά, χωρίς να θυσιάσει πόντους από την καθημερινή μετακίνηση, τότε μιλάμε από τώρα για μία μελλοντική εμπορική επιτυχία! 

 

Ετικέτες

Zontes 125X και 125V με αλουμινένιο πλαίσιο – Πότε έρχονται στην Ελλάδα

Δύο καινοτόμα σκούτερ προδιαγραφών Α1 που πρωτοεμφανίστηκαν στην EICMA θα έρθουν στη χώρα μας
Zontes 125X
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

13/3/2026

Η Zontes συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχύτατο ρυθμό και, πέραν της τρικύλιδρης γενιάς των μοτοσυκλετών 703 που αναμενόμενα έχει πρωταγωνιστήσει στη δημοσιότητα, στην πρόσφατη έκθεση EICMA είχε αρκετά ακόμη ενδιαφέροντα.

Ήδη αυτές τις μέρες καταφτάνει στη χώρα μας το ανανεωμένο best seller G368 ETC, ενώ ακόμη περιμένουμε να έρθει η ασφάλτινη adventure 703T και η νέα δικύλινδρη σειρά σκούτερ 552 με τέσσερα μοντέλα.

Zontes 125X
Zontes 125X

Δεν μένουμε μόνο στους μεσαίους και μεγάλους κυβισμούς ωστόσο, καθώς οι Κινέζοι είχαν μια νοστιμότατη έκπληξη και για την Α1 κατηγορία. Ο λόγος για τα δύο σκούτερ που παρουσίασαν στην έκθεση του Μιλάνου, 125Χ και 125V.

Εκ πρώτη όψεως είναι δύο τυπικά μοντέλα της κατηγορίας τους, με τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 13 πίσω. Ο μονοκύλινδρος υγρόψυκτος κινητήρας τους τροδοφοτείται από ψεκασμό Bosch και αποδίδει μέγιστη ισχύ 15 ίππων και ροπή 1.3 χιλιογραμμόμετρων, δηλώνοντας πολύ χαμηλή ονομαστική κατανάλωση 1.8 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα.

Zontes 125V
Zontes 125V

Μοιράζονται εν πολλοίς τον ίδιο ακριβώς εξοπλισμό και οι διαφορές τους εστιάζουν στη σχεδίαση, με το 125Χ σε πιο GT κατεύθυνση και το 125V σε μια πιο λιτή και σπορ σιλουέτα.

Κατά τον κατασκευαστή τους τα δύο σκούτερ επιτυγχάνουν μέγιστη ταχύτητα 99 km/h με δυνατή επιτάχυνση, ενώ διακρίνονται επίσης για τον άφθονο αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα που, κατά τη Zontes, δέχεται δύο full-face κράνη!

Zontes 125X

Αυτά ωστόσο είναι τα τετριμμένα, σε πλήρη αντίθεση με το κρυφό τους όπλο που παραμένει αθέατο και κρυμμένο κάτω από τα πλαστικά τους: αλουμινένιο πλαίσιο!

Χάρη σε αυτό, η Zontes μας λέει πως τα 125Χ και 125V ζυγίζουν 108 στεγνά κιλά ή περίπου 117 όταν τα 11λιτρα ρεζερβουάρ τους είναι γεμάτα.

Zontes 125X
Zontes 125X

Η Zontes πρωτοπορεί εδώ, αν και δεν πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή αλουμινένιου σκελετού σε σκούτερ. Το Yamaha TMAX είναι ένα πασίγνωστο μοντέλο με πλαίσιο από αλουμίνιο, όπως ήταν και πριν αρκετά χρόνια το GP1 250 της Derbi.

Ακόμη και στα 125άρια σκούτερ δεν είναι η πρώτη τέτοια εφαρμογή, καθώς είχε προηγηθεί πριν περίπου είκοσι χρόνια το Peugeot Jet Force 125, που κυκλοφορούσε και σε μια θεοπάλαβη έκδοση Compressor. Ναι, με κομπρέσορα, όπως ακριβώς τα Kawasaki H2.

Zontes 125X

Ωστόσο έκτοτε δύσκολα θα έβλεπε κανείς τις λέξεις “αλουμινένια πλαίσια” και “μικρά σκούτερ” στην ίδια πρόταση, γεγονός που θα αλλάξει με την έλευση των δύο νέων Zontes, κάτι που αναμένεται να συμβεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2026, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας.

Ετικέτες