Zontes: Ετοιμάζει αντίπαλο του X-Max 300 και Forza 300

Έβαλε στο μάτι την Ευρώπη
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

24/6/2020

Η Zontes είναι πλέον πολύ γνωστή στη χώρα μας, καθώς το μονοκύλινδρο on-off T310 κατάφερε μέσα σε μόλις δύο χρόνια να γίνει μία από τις πιο καλοπουλημένες μοτοσυκλέτες της ελληνικής αγοράς. Η γκάμα μοντέλων της κινέζικης εταιρείας ήταν μέχρι τώρα προσανατολισμένη στις ασιατικές αγορές και στην Ευρώπη είχε παρουσία στο κάτω άκρο της Α2 κατηγορίας διπλωμάτων. Πριν από λίγες μέρες όμως δημοσίευσε δύο φωτογραφίες από το ολοκαίνουριο scooter των 300 κυβικών που ετοιμάζει, με σαφή στόχο το Yamaha Xmax 300 και το Honda Forza 300, έχοντας μάλιστα και συγκριτικό πίνακα τεχνικών χαρακτηριστικών. Σύμφωνα με αυτόν τον πίνακα της Zontes, ο κινητήρας τους θα έχει 309 κυβικά και θα βγάζει 24,5 kw (33,4hp) στις 7.500, με την ροπή να είναι στα 3,4kg/m στις 5.500 στροφές. Αυτοί οι αριθμοί το κάνουν 6 kw (8 hp)πιο δυνατό από το X-Max των 279 κυβικών και 4,5 kw (6 hp) από το Forza 300 των 292 κυβικών. Με τα λίγα κινέζικα που ξέρουμε, οι εξωτερικές διαστάσεις θα είναι ελαφρώς μικρότερες από του X-Max και του Forza, ενώ τα όργανα θα είναι έγχρωμα TFT.

Αμφότερα τα δύο “ιαπωνικά” scooter πουλάνε σαν τρελά στην γειτονική Ιταλία και μάλιστα έχουν πολύ μεγάλο περιθώριο κέρδους για τους Ιάπωνες κατασκευαστές. Αν λάβουμε υπόψη μας την τιμή και τον εξοπλισμό που έχουν οι μοτοσυκλέτες της, τότε η είσοδος της Zontes σε αυτή την κατηγορία των scooter είναι βέβαιο πως θα αλλάξει τις ισορροπίες. Κρίνοντας από τις φωτογραφίες, η εμφάνιση είναι  κοντά σε εκείνη του Yamaha X-Max, δείχνοντας πως οι κινέζοι αρχίζουν σιγά-σιγά να εγκαταλείπουν τις σχεδιαστικές… “κινεζιές” και πλησιάζουν όλο και περισσότερο προς τα ευρωπαϊκά αισθητικά πρότυπα.    

Zontes 703T – Πότε φτάνει στην Ελλάδα η ασφάλτινη και ισχυρότερη έκδοση

Μετά το 703F, η Zontes ξεκινά μέσα στο 2026 και την εμπορική διάθεση της έκδοσης Τ(ouring) με 17άρες ζάντες
Zontes 703T
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

5/3/2026

Αν και η ύπαρξή της πιο ασφάλτινης εναλλακτικής 703T στη γκάμα των τρικύλινδρων crossover μοντέλων της Zontes μας ήταν γνωστή εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, από το ντεμπούτο της EICMA 2024 συγκεκριμένα, ήταν η επανεμφάνιση στην έκθεση του Μιλάνου πριν μερικούς μήνες αυτή που σφράγισε την έλευσή του στην Ευρώπη.

Έχοντας πια παρουσιαστεί με προδιαγραφές Euro 5+ και με το 703F να έχει ήδη έναν χρόνο παρουσίας στις ευρωπαϊκές αγορές, το 703Τ πλησιάζει στα μέρη μας με αρκετές διαφορές από το on-off μοντέλο.

Η τρέχουσα εκτίμηση είναι πως θα καταφτάσει στην ελληνική αγορά μέσα στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, δηλαδή από το Καλοκαίρι και μετά.

Σχεδιαστικά υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις στο μοντέλο με τις 17άρες ζάντες, με κυριότερη αυτή στα πλευρικά του φέρινγκ και του ρεζερβουάρ με διαφορετικά πλαστικά, άλλο σχήμα για το κάλυμμα του ρεζερβουάρ και αρκετά ψηλότερο ανεμοθώρακα, ωστόσο κοιτώντας προσεκτικότερα εντοπίζουμε ακόμη πιο σημαντικές αλλαγές.

Zontes 703T

Η Zontes φορά στο 703Τ ένα νέο αλουμινένιο ψαλίδι και αλλάζει την εξάτμιση με μια εμφανώς μικρότερη που καταλήγει χαμηλά δίπλα στο ψαλίδι.

Η αλουμινένια προστατευτική ποδιά του F έχει δώσει τη θέση της σε μια πλαστική καρίνα που γεμίζει οπτικά το υπογάστριο της μοτοσυκλέτας, διαφορές έχουμε και στη θέση οδήγησης, με τιμόνι που έρχεται πιο κοντά στον αναβάτη και λίγο πιο χαμηλά από το on-off αδελφάκι, ενώ τα προστατευτικά κάγκελα μπροστά είναι κοντύτερα από αυτά του 703F φτάνοντας ως το ύψος των κυλίνδρων.

Αυτές οι διαφορές πολλαπλασιάζονται όταν μετατραπούν σε αριθμούς στα τεχνικά χαρακτηριστικά των δύο μοντέλων, καθώς το 703Τ δηλώνει υγρό βάρος 206 κιλών με το 20λιτρο ρεζερβουάρ του γεμάτο. Μιλάμε δηλαδή για πολύ μεγάλη διαφορά από τα 241 του 703F με το 22λιτρο δοχείο καυσίμου.

Αλλαγμένος είναι ο τρικύλινδρος κινητήρας των 699 cc, ο οποίος στην ασφάλτινη παραλλαγή έχει εξοπλιστεί με νέο σύστημα ψεκασμού, στροφάρει ψηλότερα ως τις 11.200 rpm (10.000 στο 703F) και αποδίδει μέγιστη ονομαστική ισχύ 102 ίππων (95 το 703F) με παρόμοια μέγιστη ονομαστική ροπή 7.6 kgm, αλλά επίσης ψηλότερα στις 8.500 rpm, αντί των 7.500 του 703F.

Zontes 703T

Από πλευράς εξοπλισμού το 703Τ δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το F, με αδρανειακά ηλεκτρονικά που χαρίζουν cornering ικανότητες σε ABS και traction control, τέσσερις ride modes, quickshifter δύο δρόμων, αλλά και έναν πλούτο ανέσεων και πρακτικότητας που περιλαμβάνει οθόνη έγχρωμη TFT 8 ιντσών με συνδεσιμότητα, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενο ανεμοθώρακα, θερμαινόμενα γκριπ και σέλα, αλουμινένια σχάρα με χειρολαβές συνεπιβάτη, ρυθμιζόμενο κατά μήκος λεβιέ ταχυτήτων στο πόδι – μα ανεξήγητα δεν φαίνεται ούτε αυτό να έχει cruise control, όπως και το 703F.

Οι αναρτήσεις φέρουν την υπογραφή της Marzocchi και είναι ρυθμιζόμενες, ενώ στα φρένα επικρατεί ένα μικρό μυστήριο, μιας και η κινέζικη ιστοσελίδα της Zontes επικεντρώνει στις νέες ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες της Nissin (στη θέση των J.Juan που φορά το 703F ως έρχεται φέτος στην Ευρώπη), αλλά στην EICMA υπήρχε και μια μοτοσυκλέτα με δαγκάνες της Brembo – υπονοώντας ενδεχόμενη διαφορετική έκδοση του 703Τ ίσως;

Όλες οι απορίες μας θα λυθούν όταν με το καλό το νέο Zontes 703T πατήσει τους τροχούς του στην Ελλάδα, όταν και θα βρεθεί αντιμέτωπο με το δυναμόμετρο και τις ζυγαριές μας.

 

Ετικέτες