Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Οδηγούμε το Kawasaki Z900 2020: Ένα τετρακύλινδρο για όλους

Δώστε στο λαό κυλίνδρους και κυβικά!

Κάποτε η αγορά μιας τετρακύλινδρης μοτοσυκλέτας ήταν προσιτή σε ένα μεγάλο φάσμα κοινού. Τα ιαπωνικά εργοστάσια είχαν στην γκάμα τους πολυκύλινδρους κινητήρες που ξεκινούσαν από τα μόλις 250 κυβικά, δίνοντας το δικαίωμα και φυσικά την δυνατότητα σε νέους και άπειρους αναβάτες να πάρουν μια γεύση και κυρίως την αίσθηση οδήγησης ενός πολυκύλινδρου κινητήρα που ουρλιάζει μεταξύ 10.000-18.000 στροφών.

Όμως τα τελευταία χρόνια, η προσπάθεια μείωσης του κόστους παραγωγής και οι αυστηρότερες προδιαγραφές εκπομπής ρύπων, εξαφάνισαν τους τετρακύλινδρους κινητήρες στις μικρές και μεσαίου κυβισμού μοτοσυκλέτες.

Η Kawasaki Z900 εκπροσωπεί τους τετρακύλινδρους κινητήρες σε μια κατηγορία κυβισμού και τιμής που κυριαρχούν τα δικύλινδρα και τρικύλινδα sport-naked-streetfighter.

Στον εμπορικό στίβο οι πραγματικοί του αντίπαλοι είναι το δικύλινδρο KTM 790 Duke και το τρικύλινδρο Yamaha MT-09, έστω κι αν στην ίδια κατηγορία θα μπορούσαμε να βάλουμε τα μικρότερου κυβισμού Triumph Street Triple, Suzuki GSX-S 750 και Honda CB 650.

Πρακτικά όμως, οι ταξινομήσεις της ευρωπαϊκής αγοράς δείχνουν ξεκάθαρα πως μόνο η KTM και η Yamaha μπόρεσαν να πλησιάσουν τις πωλήσεις του Z900.

Η βασική αιτία της εμπορικής επιτυχίας του Ζ900 στην ευρωπαϊκή αγορά δεν είναι απλά το γεγονός πως αποτελεί τον μοναδικό τετρακύλινδρο εκπρόσωπο σε αυτή την κατηγορία κυβισμού-τιμής, αλλά και η ισορροπία του χαρακτήρα μεταξύ σπορ και καθημερινής χρήσης.

Η Kawasaki απέφυγε τις ακρότητες σε κάθε σημείο του Z900 και το ίδιο ακριβώς έκανε σε αυτό το νέο μοντέλο με αφορμή την αναγκαστική προσαρμογή του στις προδιαγραφές Euro 5. Όσοι φοβόσασταν πως οι αυστηρότερες προδιαγραφές Euro 5 θα έκαναν τις μοτοσυκλέτες μας πιο αργές, πιο βαριές, πιο φιμωμένες και πιο… ξενέρωτες, μπορείτε να χαλαρώσετε. Όχι μόνο δεν έχασε δύναμη ο τετρακύλινδρος κινητήρας του Ζ900, αλλά χάρη στο νέο σχεδιασμό της εξάτμισης και τις ρυθμίσεις της - επίσης νέας - τροφοδοσίας, τα άλογα παραμένουν 125 στις 9.500 στροφές και ακούγονται υγιέστατα όσο ποτέ! Όχι μόνο αυτό, αλλά τώρα έχεις τη δυνατότητα επιλογής τριών προκαθορισμένων “riding mode” που ρυθμίζουν την απόδοση του κινητήρα και την επέμβαση του traction control. Αν δεν σου αρέσει κανένα από αυτά, τότε υπάρχει και η δυνατότητα μιας τέταρτης επιλογής, όπου διαλέγεις ξεχωριστά ποια ρύθμισης θέλεις για την απόδοση του κινητήρα και ξεχωριστά για το traction control (απενεργοποιείται επίσης αν θέλεις).

Επ’ ευκαιρία των αλλαγών στον κινητήρα, η Kawasaki αναβάθμισε τον εξοπλισμό και έκανε μερικές στοχευμένες βελτιώσεις στο πλαίσιο, τις αναρτήσεις και την εργονομία.

Η νέα έγχρωμη οθόνη TFT με διαγώνιο 4,3’ εκσυγχρονίζει και ταυτόχρονα αναβαθμίσει αισθητικά την Ζ900, αντικαθιστώντας εκείνο το πλαστικό μονόχρωμο LCD πολυόργανο του προηγούμενου μοντέλου που έμοιαζε σαν φτηνό ρολόι της casio. Τώρα έχεις εμπρός στα μάτια σου κάθε πληροφορία που μπορείς να φανταστείς και επιπλέον, χάρη στη σύνδεση Bluetooth με το κινητό σου, μπορείς ακόμα και να έχεις ενδείξεις πλοήγησης.

Ταυτόχρονα, η Kawasaki έχει σχεδιάσει το ειδικό App (Rideology) όπου προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες παροχής πληροφοριών σχετικές με την κάθε βόλτα που κάνεις.

Όλα τα φώτα είναι πλέον LED – ακόμα και τα φλας – και όλα τα χρώματα είναι μεταλλικά. Το μαύρο κυριαρχεί, αλλά μπορείς να το συνδυάσεις με ένα πολύ βαθύ μεταλλικό γκρι ή με το παραδοσιακό πράσινο μεταλλικό ή με το λευκό πέρλα. Σε ό,τι αφορά την εργονομία, όλα τα νέα Ζ900 θα πωλούνται με την ψηλή σέλα (820mm) και ως έξτρα θα υπάρχει η χαμηλή (στο προηγούμενο μοντέλο ήταν ακριβώς το ανάποδο).

Η Kawasaki έχει ετοιμάσει μια αρκετά μεγάλη σειρά από γνήσια αξεσουάρ, που περιλαμβάνουν τόσο εξαρτήματα που αναβαθμίσουν την άνεση (ζελατίνες, σέλες αναβάτη/συνεπιβάτη, tank bag, θήρα usb) όσο και αισθητικής (κάλυμμα σέλας συνεπιβάτη, “μανιτάρια”, καπάκια κινητήρα κ.τ.λ.).

Στον τομέα των δυναμικών χαρακτηριστικών, το πλαίσιο έχει ενισχυθεί στις βάσεις σύνδεσης του κινητήρα με το ψαλίδι και οι ρυθμιζόμενες αναρτήσεις έχουν πιο σπορ χαρακτηριστικά λειτουργίας. Επίσης τα ελαστικά είναι πλέον τα πιο σύγχρονα Dunlop Roadsport 2, που προσφέρουν αυξημένα επίπεδα κρατήματος και έχουν πιο γρήγορα γεωμετρικά χαρακτηριστικά. Οι αναγνώστες του ΜΟΤΟ θα ξέρουν πως αυτά τα ελαστικά λένε Dunlop και στην πράξη δεν είναι κιόλας, περιμένεις να τα βγάλεις με την πρώτη ευκαιρία, κι αυτό γιατί κατασκευάζονται στην Ιαπωνία με μόνο στόχο τον περιορισμό του κόστους για OEM εγκατάσταση. Την ίδια την Dunlop την στεναχωρεί που βάζει το όνομα της επάνω - έχουμε ρωτήσει κορυφαία στελέχη του εργοστασίου και το λέμε αυτό - αλλά εξακολουθεί να το κάνει και θα το κάνει ξεκάθαρα για λόγους κέρδους. Από την πλευρά τους οι Ιάπωνες κατασκευαστές θα συνεχίζουν να πιέζουν για την πλέον χαμηλότερη τιμή, όλοι τους ανεξαιρέτως, και θα το κάνουν και σε superbike ακόμη. Κι εμείς θα τους το χτυπάμε κάθε φορά. Το νέο εδώ είναι πως η Kawasaki άκουσε τα παράπονα και έκανε μια μικρή αναβάθμιση στα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης του νέου Ζ900, έστω κι αν ακόμα δεν είναι στο επίπεδο των σπορ ικανοτήτων της μοτοσυκλέτας.

Το βάρος της νέας Ζ900 έχει περιοριστεί στα 212 κιλά γεμάτη παρά την βαριά εξάτμιση των προδιαγραφών Euro 5. Γενικά, η οδήγηση του Ζ900 με χαμηλές ταχύτητες είναι το δυνατό σημείο του νέου μοντέλου και αποτελεί τεράστια αναβάθμιση σε σχέση με το παρελθόν. Πρόκειται για μία από τις ευκολότερες τετρακύλινδρες μοτοσυκλέτες για αναβάτες που έρχονται από μικρότερες κατηγορίες. Η απόκριση του γκαζιού είναι σαφέστατα βελτιωμένη, όπως και η γραμμικότητα του νέου συμπλέκτη. Πατάς με σιγουριά στο έδαφος και οι μανούβρες μπρος-πίσω είναι παιχνιδάκι.

Για όσους έχουν δίπλωμα Α2 και μπορούν οικονομικά να ανέβουν στο φάσμα των 10.000-13.000 ευρώ που κυμαίνεται η τιμή της Ζ900 στις χώρες της Ευρώπης, αυτή η μοτοσυκλέτα είναι από τις καλύτερες επιλογές που μπορούν να κάνουν. Όμως σε καμία περίπτωση μην μπερδέψετε την ευκολία οδήγησης με τις χαμηλές επιδόσεις. Η full-power έκδοση που οδηγήσαμε εμείς σε αυτή την παρουσίαση έχει όσο γκάζι θέλεις για να χορτάσεις, μιλώντας πάντα για τα δεδομένα της κατηγορίας, αλλά και την πραγματικότητα των στενών επαρχιακών δρόμων. Προφανώς το πεδίο δράσης της είναι η πόλη και οι επαρχιακοί δρόμοι και όχι οι μεγάλες ευθείες της εθνικής, έστω κι αν η πίεση του αέρα είναι μικρή έως τα 150km/h και τα μεσαίων αποστάσεων ταξίδια μέσα στο ρεπερτόριο της Ζ900. Όμως στα στροφιλίκια θα την χαρείς περισσότερο, χάρη στην ελαφριά αίσθηση και κυρίως στον απόλυτα γραμμικό κινητήρα.

Μπορείς να τον κάνεις να ουρλιάζει συνεχώς μεταξύ 8500-10.500 στροφές ή απλώς να βάλεις μια 4η από τις μόλις 2500 στροφές και να σε ανεβάσει ως την κορυφή του ορεινού δρόμου σαν να είναι αυτόματο! Αυτή η δυνατότητα να επιλέγεις με τί ρυθμό θέλεις να οδηγάς είναι από τα βασικά χαρίσματα των τετρακύλινδρων κινητήρων και ως εκ τούτου διαφοροποιεί το Z900 από τους ανταγωνιστές τους σε αυτή την κατηγορία. Τα 900 κυβικά είναι πραγματικά η χρυσή τομή μεταξύ φιλικότητας και αγριάδας. Αυτή η μοτοσυκλέτα έχει πλέον ότι χρειάζεται για να γεφυρώσει τον κόσμο της φιλικότητας των CB 650 και GSX-S 750, με τον κόσμο της απόλυτης αγριάδας των γυμνών τετρακύλινδρων 1000 (Z1000, CB1000, GSX-S 1000, MT-10). Το κάνει τόσο καλά, που αν θέλεις μπορείς να πάρεις κατευθείαν το Ζ900 παρακάμπτοντας τους μικρότερους κυβισμούς και να μείνεις μαζί του για πολλά χρόνια, χωρίς να νοιώσεις την ανάγκη να “μπλέξεις” με τα θηρία των 1000 κυβικών. Κι από αυτό το σημείο θα ξεκινάει το πολυσέλιδο άρθρο από την παγκόσμια δημοσιογραφική παρουσίαση του νέου Ζ900 στη Βαρκελώνη, που θα δημοσιεύσουμε σε προσεχές τεύχος του ΜΟΤΟ.

 

 
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ           
Αντιπρόσωπος:
ΤΕΟΜΟΤΟ Α.Ε.
Τιμή:
€ Αναμένεται
 
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΚΙΤΣΟ
Μήκος (mm):
2.050
Ύψος (mm):
1.065
Μεταξόνιο (mm):
1.450
Απόσταση από το έδαφος (mm):
130
Ύψος σέλας (mm):
820
Ίχνος (mm):
103
Γωνία κάστερ (˚):
24,5
Απόσταση σέλας - τιμονιού (mm):
700
Απόσταση σέλας -μαρσπιέ (mm):
450
Απόσταση μαρσπιέ- τιμονιού (mm):
850
Απόσταση πίσω σέλας - πίσω μαρσπιέ (mm):
460
 
 
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος:
Ατσάλινο σωληνωτό
Πλάτος (mm):
 
Βάρος κατασκευαστή, κενή / γεμάτη (kg):
-/212
 
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος:
Τετρακύλινδρος, υγρόψυκτος σε σειρά με 4 Β/Κ
Διάμετρος επί διαδρομή (mm):
73,4 Χ 56
Χωρητικότητα (cc):
948
Σχέση συμπίεσης:
11,8:1
Ισχύς (ΗΡ/rpm):
125/9.500
Ροπή (kg.m/rpm):
10,1/7.700
Ειδική ισχύς (ΗΡ/l):
131,8
Τροφοδοσία:
Ψεκασμός 34mm
Σύστημα εξαγωγής:
4 σε 1
Σύστημα λίπανσης:
Υγρό κάρτερ
Σύστημα εκκίνησης:
Μίζα
 
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Συμπλέκτης:
Μονόδρομος με υποβοήθηση
Πρωτεύουσα μετάδοση / σχέση:
Γρανάζια / 1.627
Τελική μετάδοση / σχέση:
Αλυσίδα/2,933
 
Σχέσεις / km/h ανά 1.000 rpm
1η
2.692
2α
2.059
3η
1.650
4η
1.409
5η
1.222
6η
1.034
 
 
ΠΙΣΩ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Μοχλισμού με έκκεντρο μονό αμορτισέρ
Διαδρομή (mm):
110
Ρυθμίσεις:
Προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση επαναφοράς
ΤΡΟΧΟΣ
Ζάντα:
5,5 Χ 17
Ελαστικό:
180/55-17
Πίεση:
-
ΦΡΕΝΟ
Δίσκος 250mm με δαγκάνα δύο εμβόλων και ABS
 
ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Ψηφιακή οθόνη TFT 4,3’ πολυμέσων με Bluetooth, full-led φώτα
 
ΕΜΠΡΟΣ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Upside-Down τηλεσκοπικό πιρούνι
Διαδρομή/Διάμετρος (mm):
41 / 120
Ρυθμίσεις:
Προφόρτιση ελατηρίου / απόσβεση επαναφοράς
ΤΡΟΧΟΣ
Ζάντα:
3,5 Χ 17
Ελαστικό:
120/70-17
Πίεση:
-
ΦΡΕΝΟ
Δύο δίσκου 300mm με δαγκάνες 4 εμβόλων και ABS