Fausto Gresini - Storia Di Un Sognatore: Βιβλίο - φόρος τιμής στον Fausto

Παγκόσμιος Πρωταθλητής στα 125, και επιτυχημένος Διευθυντής της Gresini Racing
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

29/6/2022
Κυκλοφόρησε στα ιταλικά το βιβλίο “ Fausto Gresini - Storia Di Un Sognatore ”, που αποτίει φόρο τιμής στον Παγκόσμιο Πρωταθλητή και μετέπειτα manager Fausto Gresini, ο οποίος έφυγε άδικα το 2021 από επιπλοκές του νέου Κορωνοϊού.
 
Το βιβλίο των 208 σελίδων υπογράφουν οι Marco Masetti και Enrico Borghi, με φωτογραφίες του Mirko Lazzari, ο οποίος αναφέρει πως η ιδέα ξεκίνησε από την ίδια την οικογένεια Gresini, με την πρόταση να γίνεται από τον γιο του Fausto, Lorenzo.
 
Ο Fausto Gresini ήταν δυο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής με μοτοσυκλέτα 125 κυβικών της Gareli, το 1985 και το 1987.
 
Αφού τελείωσε την καριέρα του ως αναβάτης, ο Gresini έγινε ένας άκρως επιτυχημένος Διευθυντής της αγωνιστικής ομάδας Gresini Racing, κερδίζοντας πέντε Παγκόσμιους Τίτλους. Δύο Παγκόσμιους Τίτλους στα 250 κ.εκ. με την Aprilia και τον Daijiro Kato, τον τίτλο της Moto2 το 2010 με τον Toni Elias, τον τίτλο της Moto3 με τον Jorge Martin το 2018, και τον τίτλο της MotoE του 2019 με τον Matteo Ferrari. Δυο εξαιρετικά ταλαντούχοι αναβάτες της Gresini Racing με τεράστιες δυνατότητες, ο Daijiro Kato και ο Marco Simoncelli έφυγαν δυστυχώς νωρίς κι αυτοί. Ο Fausto Gresini απεβίωσε μετά από δύσκολη μάχη με τον νέο Κορωνοϊό στις 23 Φεβρουαρίου του 2021. Ήταν μόλις 60 χρονών.
 
Πλέον, η Gresini Racing αποτελεί μια από τις δορυφορικές ομάδες της Ducati στο MotoGP, ενώ δραστηριοποιείται παράλληλα τόσο στην Moto2 όσο και στη Moto3 αλλά και στο ιταλικό Πρωτάθλημα, με Διευθύντρια τη χήρα του Gresini, Nadia Padovani.
 
Το βιβλίο “Fausto Gresini - Η ιστορία ενός ονειροπόλου / οραματιστή” είναι στα ιταλικά, κοστίζει 23 ευρώ, και θα το βρείτε ΕΔΩ και σε επιλεγμένα δικτυακά βιβλιοπωλεία.
 
 
 
 
 

MotoGP 2025, 9ος γύρος Mugello, Sprint - Νίκη για M.Marquez με Α.Marquez και F.Bagnaia πίσω του!

Καταστροφική εκκίνηση για το Ισπανό και εκπληκτικό "comeback"!
Marc MArquez Mugello 2025 Sprint
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

21/6/2025

Με μια εμφατική εμφάνιση ο M.Marquez πήρε την πρώτη του νίκη στο Mugello έπειτα από μία και πλέον 10ετία σε έναν αγώνα που ξεκίνησε επεισοδιακά για τον ίδιο.

Παίρνοντας την 100η pole της καριέρας του ο M.Marquez ξεκινούσε από την καλύτερη δυνατή θέση για να κερδίσει το Sprint. Ωστόσο ο αγώνας ξεκίνησε καταστροφικά για τον ίδιο που αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα λίγα δευτερόλεπτα πριν την εκκίνηση και αυτό φάνηκε και έπειτα δεν ήταν συγκεντρωμένος όταν έσβησαν τα φώτα -έπιασε τα κλιπόν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή!- χάνοντας πέντε θέσεις μέχρι την πρώτη στροφή, με τον F.Bagnaia να στρίβει πρώτος μπροστά στο κοινό της πατρίδας του, έχοντας πίσω του τον Alex Marquez και τον Fabio Quartararo!

Έπειτα όμως ο Ισπανός έβαλε το κεφάλι κάτω και ανέκτησε έδαφος πολύ γρήγορα περνώντας και τον Γάλλο στις πρώτες στροφές του πρώτου γύρου για να κολλήσει πίσω από τον αδερφό του με τους τρεις αναβάτες της Ducati να μάχονται σώμα με σώμα στον πρώτο γύρο και τον Alex να πέρνει προσωρινά τα ηνία στην αρχή του δεύτερου με τον Bagnaia πίσω του που έχασε σύντομα τη δεύτερη θέση από τον αποφασισμένο Μ.Marquez!

O Alex έδειξε ότι μπορεί να μείνει μπροστά από τον αδερφό του στην αρχή του δεύτερου γύρου φτιάχοντας και μια μικρή διαφορά, όμως ο Marc που ήδη είχε ανακτήσει την ψυχραιμία του μετά την επεισοδιακή εκκίνηση, εξάλειψε την διαφορά πυο τους χώριζε στον τρίτο γύρο και με την αρχή του 4ου, στο τέλος της μεγάλης ευθείας πέρασε τον Alex και δεν ξανακοίταξε πίσω του.

Ο Quartararo που βρέθηκε πίσω από τους τρεις πρώτους και προσπάθησε να μείνει εκεί έχοντας στην πλάτη του τον M.Vinales και τον P.Acosta (έπεσε στον δεύτερο γύρο) και τους δύο αναβάτες της VR46. Ωστόσο φάνηκε πολύ γρήγορα ότι δεν είναι δυνατό να γίνει με τον Γάλλο να μην έχει την σταθερότητα που επέδειξε στους προηγούμενους Sprint. Ο πρώτος που τον πέρασε ήταν ο Vinales στο τέλος του 4ου γύρου με τον di Giannantonio που τον ακολουθούσε να κάνει την κίνησή του στην αρχή του 5ου όπως έκανε και ο Morbidelli λίγο αργότερα, ενώ στον 6ο γύρο, ερχόμενος από πίσω, ο Bezzechi πέρασε τον Γάλλο και τον Morbidelli και έβαλε στον στόχο του και τον di Giannantonio. O Quartararo συνέχισε να χάνει θέσεις καθώς τον πέρασε και ο R.Fernandez για να τον ρίξει στην 9η θέση.

Μπροστά ο M.Marquez έλεγχε τον ρυθμό ανοίγοντας ελαφρώς την διαφορά του από τον Alex με τους δυο τους να απομακρύνονται περαιτέρω από τον Bagnaia που δεν μπόρεσε να ακολουθήσει έπειτα από τις μάχες στον πρώτο γύρο και ένα γύρο πριν το τέλος η θέση του Ιταλού απειλούνταν και από τον Maverick Vinales, ο οποίος συμβιβάστηκε τελικά με την τέταρτη θέση!

Έτσι ο M.Marquez έφτασε σε μια εύκολη νίκη, για όποιον δεν είδε την επεισοδιακή εκκίνηση του Sprint, με τον Alex δεύτερο και τον Bagnaia τρίτο. Έσπασε παράλληλα και το αρνητικό σερί που μετρούσε από το 2014, όταν και πήρε την τελευταία του νίκη στο Mugello ενώ έβαλε τέλος στο σερί νικών του Bagnaia που ήθελε μια τέταρτη νίκη μπροστά στο κοινό της πατρίδας του.

1

M. Marquez

Ducati Lenovo Team

19:31.416

 
 

2

 

 A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

1.441

 
 
 
 

3

 

 F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

2.561

 
 
 
 

4

 

 M. Viñales

Red Bull KTM Tech3

3.099

 
 
 
 

5

 F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

4.139

 
 
 
 

6

 

 M. Bezzecchi

Aprilia Racing

6.391

 
 
 
 

7

F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

7.631

 
 
 
 

8

R. Fernandez

Trackhouse MotoGP Team

8.926

 
 
 
 

9

 

 F. Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

10.361

 
 
 
 

10

 F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

11.096

 
 
 
 

11

 

E. Bastianini 

Red Bull KTM Tech3

11.870

 
 
 
 

12

A. Ogura

Trackhouse MotoGP Team

12.930

 
 
 
 

13

M. Oliveira

Prima Pramac Yamaha MotoGP

13.916

 
 
 
 

14

J. Mir

Honda HRC Castrol

15.460

 
 
 
 

15

T. Nakagami

Honda HRC Castrol

17.038

 
 
 
 

16

J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

20.031

 
 
 
 

17

L. Savadori

Aprilia Racing

20.729

 
 
 
 

18

A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

24.661

 
 
 
 

19

S. Chantra

IDEMITSU Honda LCR

+31.53