Jerez - Χτυπήθηκε από τρομερή καταιγίδα κατά την παρουσίαση του Yamaha R9! [VIDEO]

Νερό, λάσπες και χαλάζι πλημμύρισαν την πίστα και δημιούργησαν μεγάλες καταστροφές - Η παρουσίαση μεταφέρθηκε στη Σεβίλλη
Jerez flood
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

5/3/2025

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Yamaha R9 -όπου το ΜΟΤΟ έχει παρουσία-, το βράδυ της Δευτέρας 3 Μαρτίου, πριν οι δημοσιογράφοι του ειδικού τύπου οδηγήσουν τη μοτοσυκλέτα στην πρώτη ημέρα της διοργάνωσης, οι ουρανοί άνοιξαν και η πίστα της Jerez de la Frontera χτυπήθηκε από πρωτοφανή καταιγίδα, με φοβερή βροχή και χαλάζι! Τα νερά και ο αέρας μετέφεραν χώματα μέσα στην πίστα, με την άσφαλτο να παθαίνει ζημιές, και με την δημοσιογραφική παρουσίαση να μεταφέρεται αλλού.

Θυμίζουμε πως η πίστα της Jerez θα φιλοξενήσει αγώνα MotoGP τον Απρίλιο, με τους ιδιοκτήτες της πίστας να σπεύδουν να δηλώσουν πως αυτό θα γίνει δίχως προβλήματα, καθώς μέχρι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι επισκευές.

Βίντεο και φωτογραφίες δείχνουν την πίστα να έχει γεμίσει από νερά και λάσπες, με τις μπουλντόζες να έχουν πιάσει δουλειά καθαρίζοντας σε πρώτο στάδιο τα χώματα.

Εντωμεταξύ, οι δημοσιογράφοι μεταφέρθηκαν στη Σεβίλλη, όπου θα δοκιμάσουν τη νέα τρικύλινδρη σπορ μοτοσυκλέτα της Iwata στην ολοκαίνουργια πίστα που δοκιμάσαμε πριν λίγες εβδομάδες το νέο Ducati Panigale V2.

Jerez flood

Το χαλάζι βούλωσε τις υδρορροές, και νερό πλημμύρισε τους χώρους της πίστας αλλά και τα pits όπου βρισκόταν τα R9. Εκεί δυστυχώς είχαμε μεγάλη καταστροφή για τους φωτογράφους της παρουσίασης, καθώς είχαν αφήσει τα φωτογραφικά τους στο πάτωμα, τα οποία γέμισαν με νερά και λάσπες.

Ακολουθεί η ανακοίνωση των υπευθύνων της πίστας για τον αντίκτυπο της καταιγίδας.

“Παρά τις ζημιές που υπέστη μετά τη χθεσινή καταιγίδα, το Circuito de Jerez-Ángel Nieto εγγυάται τη διεξαγωγή του Ισπανικού γύρου του MotoGP.

Μετά τη διέλευση μιας έντονης καταιγίδας το απόγευμα της Δευτέρας, η οποία προκάλεσε πολυάριθμα περιστατικά τόσο στη γύρω αγροτική περιοχή κοντά στο Circuito de Jerez-Ángel Nieto όσο και στην ίδια την πίστα, οι εργασίες αποκατάστασης των εγκαταστάσεων ξεκίνησαν σήμερα (σσ. την Τρίτη 4 Μαρτίου), με στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτερη επανέναρξη των δραστηριοτήτων εντός πίστας. Από τις πρώτες πρωινές ώρες, οι εργαζόμενοι της πίστας πραγματοποιούν εργασίες καθαρισμού, οι οποίες θα διαρκέσουν αρκετές ημέρες.

Jerez flood

Το Circuito de Jerez εγγυάται ότι οι εργασίες που ξεκίνησαν στις εγκαταστάσεις εγγυώνται πως το Ισπανικό GP  θα διεξαχθεί όπως έχει προγραμματιστεί, από τις 25 έως τις 27 Απριλίου. Μόνο οι πλησιέστερες προς το παρόν δραστηριότητες θα επηρεαστούν από τις εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης των ζημιών. Το Circuito de Jerez-Ángel Nieto έχει ήδη διαθέσει όλα τα ανθρώπινα και υλικά μέσα που απαιτούνται για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση της δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τα βροχόμετρα των αγροτικών επιχειρήσεων γύρω από την πίστα, στην περιοχή έπεσαν χθες το απόγευμα πάνω από 120 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα, γεγονός που προκάλεσε έντονη συγκέντρωση νερού σε ορισμένα σημεία της πίστας, ιδιαίτερα στις στροφές κοντά στο ρέμα Cat Creek, το οποίο διασχίζει το εσωτερικό της εγκατάστασης και υπερχείλισε, πλημμυρίζοντας με νερό, λάσπη και χαλίκι τους χώρους διαφυγής στις στροφές 7, 8 και 11.

Jerez flood

Από την άλλη, η περιοχή που υπέστη τη μεγαλύτερη ζημιά από την πλημμύρα είναι η στροφή 13, η στροφή Jorge Lorenzo. Η ίδια η στροφή βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, όμως η ασφαλτοστρωμένη διαφυγή στη δεξιά πλευρά της έχει υποστεί σοβαρές ζημιές σε αρκετά σημεία και θα χρειαστεί επισκευή.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή άλλες ανθρώπινες απώλειες μεταξύ του προσωπικού που βρισκόταν στις εγκαταστάσεις της πίστας χθες.”

Ετικέτες

WorldSBK: Οι επικρατέστεροι στην μάχη για τη θέση του Bulega στη Ducati

Βασικοί υποψήφιοι ο Franco Morbidelli και ο Manuel Gonzalez
morbidelli
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

30/7/2026

Με τον Nicolo Bulega να βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη μεταγραφή του στη VR46 Ducati για το MotoGP του 2027, η Aruba.it Racing Ducati έχει ήδη στρέψει την προσοχή της στον διάδοχό του. Τα ονόματα που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας είναι εκείνα των Franco Morbidelli και Manuel Gonzalez.

Ο Nicolo Bulega πραγματοποιεί μια εντυπωσιακή σεζόν στο WorldSBK, έχοντας κερδίσει σχεδόν όλους τους αγώνες μέχρι στιγμής και βρισκόμενος πολύ κοντά στην κατάκτηση του πρώτου του παγκόσμιου τίτλου. Παράλληλα, έχει συμμετάσχει στις δοκιμές της νέας Ducati MotoGP των 850 κ.εκ., ενώ όλα δείχνουν ότι το 2027 θα μετακινηθεί στα MotoGP με την ομάδα VR46 του Valentino Rossi.

Με τον Iker Lecuona να έχει ήδη ανανεώσει το συμβόλαιό του με την εργοστασιακή Ducati στο WorldSBK, απομένει μία μόνο διαθέσιμη θέση για το 2027.

Ο παλιός είναι αλλιώς - Το φαβορί της Ducati

Σύμφωνα με το πληροφορίες, ο Franco Morbidelli εμφανίζεται αυτή τη στιγμή ως το φαβορί για το κόκκινο γκαραζ.

Η πορεία του Ιταλού στα MotoGP φαίνεται να ολοκληρώνεται στο τέλος του 2026. Μετά τη σπουδαία σεζόν του 2020, όταν κατέκτησε τρεις νίκες και ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα στη δεύτερη θέση με την Petronas Yamaha SRT, η καριέρα του δεν ακολούθησε ανάλογη πορεία.

Morbidelli

Η μετακίνησή του στην εργοστασιακή Yamaha δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, ενώ η πρώτη του χρονιά με Ducati στην Pramac επηρεάστηκε από σοβαρό τραυματισμό πριν από την έναρξη της σεζόν. Από το 2025 αγωνίζεται με τη VR46, χωρίς όμως να έχει καταφέρει να επανέλθει στα επίπεδα απόδοσης του παρελθόντος.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο επικεφαλής της Aruba Ducati, Serafino Foti, βλέπει θετικά την επιλογή του Morbidelli. Επιπλέον, η ιταλική του υπηκοότητα θεωρείται πλεονέκτημα για μια εργοστασιακή ιταλική ομάδα.

Ένα ακόμη στοιχείο υπέρ του είναι ότι χρησιμοποιεί συστηματικά μια Ducati Panigale V4 στις προπονήσεις της VR46 Academy, ενώ η μετάβαση του WorldSBK στα ελαστικά Michelin από το 2027 θα μπορούσε να διευκολύνει σημαντικά την προσαρμογή του, καθώς διαθέτει πολυετή εμπειρία με τα συγκεκριμένα ελαστικά από τα MotoGP.

Μα και ο νέος είναι ωραίος - Η εναλλακτική λύση

Ο δεύτερος βασικός υποψήφιος είναι ο Manuel Gonzalez, ο οποίος προηγείται στο πρωτάθλημα Moto2 με σημαντική διαφορά.

Παρά την εξαιρετική του πορεία, οι πιθανότητες να βρεθεί στα MotoGP το 2027 φαίνεται να μειώνονται, καθώς οι διαθέσιμες θέσεις είναι ελάχιστες. Έτσι, μια εργοστασιακή θέση στο WorldSBK θα αποτελούσε ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή.

Manuel Gonzalez

Ο Ισπανός γνωρίζει ήδη το περιβάλλον των μοτοσυκλετών παραγωγής, αφού πριν μεταβεί στα Grand Prix είχε στεφθεί Παγκόσμιος Πρωταθλητής Supersport 300 το 2019, ενώ το 2021 ολοκλήρωσε τρίτος το παγκόσμιο Supersport.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τον Morbidelli, δεν διαθέτει εμπειρία με τα ελαστικά Michelin ούτε με τις σύγχρονες μοτοσυκλέτες του WorldSBK, κάτι που θα μπορούσε να δυσκολέψει την προσαρμογή του.

Η τελική απόφαση εκκρεμεί

Η Ducati δεν έχει ακόμη λάβει την οριστική της απόφαση, όμως όλα δείχνουν ότι η επιλογή θα γίνει μεταξύ των Franco Morbidelli και Manuel Gonzalez, χωρίς πάντως να αποκλείονται εκπλήξεις με τόσους έμπειρους και γνωστούς αναβάτες να περισσεύουν από το MotoGP.

Αν τελικά ο Bulega μετακινηθεί στη VR46 για το MotoGP του 2027, η εργοστασιακή ομάδα του WorldSBK θα κληθεί να αποφασίσει αν θα επενδύσει στην εμπειρία ενός αναβάτη με πολυετή παρουσία στα MotoGP ή σε έναν από τους πιο ελπιδοφόρους νέους αναβάτες της Moto2.