Pramac Racing - Με Oliveira και Miller το 2025

Ανακοινώθηκε επίσημα ο Πορτογάλος - Ποντάρει στην εμπειρία του η ομάδα, και περιμένουμε ανακοίνωση και για τον Αυστραλό
Miguel Oliveira Πάει στην Prima Pramac
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

5/9/2024

Η νέα εποχή για την Pramac Racing, ως δορυφορική ομάδα της Yamaha, θα φέρει στις τάξεις της τους έμπειρους Jack Miller και Miguel Oliveira με τον Πορτογάλο να ανακοινώνεται και επίσημα, σήμερα 5/9/2024.

Λίγο πριν την έναρξη των δοκιμαστικών για το Misano GP, ο Oliveira επιβεβαιώθηκε από την Prima Pramac και από την ίδια τη Yamaha -με αυτήν υπέγραψε ο Πορτογάλος- ως ο ένας από τους δύο αναβάτες που θα αγωνιστούν μαζί της την επόμενη χρονιά αλλά και το 2026, και αυτή ήταν μια μεταγραφή που περίμεναν όλοι στο MotoGP, όπως περιμένουν και τη μετακόμιση του Jack Miller στην ιταλική ομάδα για το 2025.

Οι δύο αναβάτες θα ενισχύσουν την Pramac Racing έπειτα από την αποχώρηση του Jorge Martin για την εργοστασιακή ομάδα της Aprilia, με τον Franco Morbidelli να πηγαίνει στην Pertamina Enduro VR46 Racing Team του Valentino Rossi.

Η πολυετής και ιδιαίτερα στενή συνεργασία μεταξύ της Yamaha και της Pramac Racing θα δει την πρώτη να παρέχει στη δεύτερη εργοστασιακές μοτοσυκλέτες (ίδιο spec) αλλά και προσωπικό, με στόχο την αμφίδρομη επικοινωνία στην εξέλιξη της YZR-M1 ώστε να γίνει ανταγωνιστική όσο το δυνατό γρηγορότερα και να επιστρέψει το εργοστάσιο της Iwata στις νίκες και τα πρωταθλήματα.

Miguel Oliveira και Lin Jarvis

Με παρόμοια σωματοδομή, ύψος και βάρος και μόλις 14 ημέρες διαφοράς σε ηλικία οι 29χρονοι Jack Miller και Miguel Oliveira θα φέρουν μαζί τους πολύτιμη εμπειρία στην πιο επιτυχημένη ιδιωτική ομάδα του MotoGP και αυτό θα βοηθήσει τα μέγιστα στην εξέλιξη της μοτοσυκλέτας συντομεύοντας τον απαιτούμενο χρόνο

Ο αγωνιστικός διευθυντής της Pramac Racing, Gino Borsoi φαίνεται να συμφωνεί απόλυτα με αυτό σκιαγραφώντας επί της ουσίας τους αναβάτες που θα έχει η ομάδα του την επόμενη σεζόν πριν από λίγες ημέρες. Σε σχετικές δηλώσεις του ο Ιταλός τόνισε για μία ακόμη φορά ότι η ομάδα έχει ήδη καταλήξει στους αναβάτες που θα έχει το 2025, με τον Oliveira να ανακοινώνεται πρώτος.

Παράλληλα, ο Borsoi υπογράμμισε ότι η καλύτερη φόρμουλα για τη Yamaha, αυτή που θα φέρει τους Ιάπωνες πιο γρήγορα στον δρόμο της επιτυχίας, είναι να έχει αναβάτες που γνωρίζουν ήδη τις ιδιαιτερότητες της κατηγορίας, έχουν οδηγήσει μοτοσυκλέτες άλλων κατασκευαστών και γνωρίζουν τι θα πει "MotoGP Σαββατοκύριακο".

Βέβαια ο νέος τεχνικός διευθυντής της Yamaha, Massimo Bartolini, βλέπει τα πράγματα λίγο πιο απαισιόδοξα από τον Borsoi, αφού ο Ιταλός, που μετακόμισε στην εργοστασιακή ομάδα της Ducati σε εκείνη της Yamaha, θεωρεί ότι θα περάσει ακόμη αρκετός καιρός για να γίνει η μοτοσυκλέτα σταθερά νικηφόρα, αφού είναι άλλο πράγμα να μειωθεί το χάσμα που χωρίζει την απόδοση της YZR-M1 από εκείνη της Desmosedici και άλλο να γίνει η μοτοσυκλέτα ανταγωνιστική.

CFMOTO: Βρήκε αναβάτη εξέλιξης και ετοιμάζεται για WSBK

Ο Matteo Ferrari ο εκλεκτός της κινέζικης εταιρείας
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

10/12/2025

Η CFMOTO θέλει να γίνει ο πρώτος κατασκευαστής από την Κίνα που θα συμμετέχει στην κορυφαία κατηγορία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Superbike και εργάζεται για την είσοδό της το 2027. Μάλιστα έχει προσλάβει και αναβάτη δοκιμών που έχει στεφθεί πρωταθλητής στην MotoE.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από όταν είδαμε από κοντά την πρωτότυπη CFMOTO SR-RR V4 στην έκθεση EICMA και ο Κινέζος κατασκευαστής φαίνεται πως έχει μεγαλεπήβολα πλάνα, καλοβλέποντας το WSBK. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η απόφαση της εταιρείας να προσλάβει αναβάτη εξέλιξης και αυτός φαίνεται ότι θα είναι ο Ιταλός Matteo Ferrari που έχει στεφθεί Παγκόσμιος Πρωταθλητής MotoE το 2019.

Ferrari

Ο Ιταλός συμμετείχε από την πρώτη χρονιά στο πρωτάθλημα ηλεκτρικών μοτοσυκλετών που φέτος ήταν η τελευταία του σεζόν, ενώ παράλληλα έχει πραγματοποιήσει και κάποιες εμφανίσεις στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike, στην Moto2 αλλά και στο Ιταλικό Πρωτάθλημα Ταχύτητας. Το 2026, ο 28χρονος θα οδηγήσει για την Ducati Team WRP στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supersport κάτι αντιφατικό αν είναι να κάνει και τον δοκιμαστή εξέλιξης για την κινέζικη εταιρεία.

Να υπενθυμίσουμε πως ήδη δύο ακόμη Κινέζοι κατασκευαστές συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike, με την Kove στα 300άρια και την QJ Motor στην κατηγορία Supersport. Από την επόμενη σεζόν στην ίδια κατηγορία θα συμμετέχει και η ZXMoto, όμως η CFMOTO θέλει να γίνει η πρώτη Κινέζικη κατασκευάστρια εταιρεία που θα συμμετέχει στην κορυφαία κατηγορία Superbike.

CFMOTO

Μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί η V4 μοτοσυκλέτα της CFMOTO που ανακοινώθηκε πως αποδίδει 210 ίππους με βάρος μικρότερο των 200 κιλών για την έκδοση δρόμου, αλλά και την επίσημη ανακοίνωση του Ferrari ως δοκιμαστή, ο οποίος δεν προέρχεται ομολογουμένως από το πάνω ράφι.