Pramac Racing - Με Oliveira και Miller το 2025

Ανακοινώθηκε επίσημα ο Πορτογάλος - Ποντάρει στην εμπειρία του η ομάδα, και περιμένουμε ανακοίνωση και για τον Αυστραλό
Miguel Oliveira Πάει στην Prima Pramac
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

5/9/2024

Η νέα εποχή για την Pramac Racing, ως δορυφορική ομάδα της Yamaha, θα φέρει στις τάξεις της τους έμπειρους Jack Miller και Miguel Oliveira με τον Πορτογάλο να ανακοινώνεται και επίσημα, σήμερα 5/9/2024.

Λίγο πριν την έναρξη των δοκιμαστικών για το Misano GP, ο Oliveira επιβεβαιώθηκε από την Prima Pramac και από την ίδια τη Yamaha -με αυτήν υπέγραψε ο Πορτογάλος- ως ο ένας από τους δύο αναβάτες που θα αγωνιστούν μαζί της την επόμενη χρονιά αλλά και το 2026, και αυτή ήταν μια μεταγραφή που περίμεναν όλοι στο MotoGP, όπως περιμένουν και τη μετακόμιση του Jack Miller στην ιταλική ομάδα για το 2025.

Οι δύο αναβάτες θα ενισχύσουν την Pramac Racing έπειτα από την αποχώρηση του Jorge Martin για την εργοστασιακή ομάδα της Aprilia, με τον Franco Morbidelli να πηγαίνει στην Pertamina Enduro VR46 Racing Team του Valentino Rossi.

Η πολυετής και ιδιαίτερα στενή συνεργασία μεταξύ της Yamaha και της Pramac Racing θα δει την πρώτη να παρέχει στη δεύτερη εργοστασιακές μοτοσυκλέτες (ίδιο spec) αλλά και προσωπικό, με στόχο την αμφίδρομη επικοινωνία στην εξέλιξη της YZR-M1 ώστε να γίνει ανταγωνιστική όσο το δυνατό γρηγορότερα και να επιστρέψει το εργοστάσιο της Iwata στις νίκες και τα πρωταθλήματα.

Miguel Oliveira και Lin Jarvis

Με παρόμοια σωματοδομή, ύψος και βάρος και μόλις 14 ημέρες διαφοράς σε ηλικία οι 29χρονοι Jack Miller και Miguel Oliveira θα φέρουν μαζί τους πολύτιμη εμπειρία στην πιο επιτυχημένη ιδιωτική ομάδα του MotoGP και αυτό θα βοηθήσει τα μέγιστα στην εξέλιξη της μοτοσυκλέτας συντομεύοντας τον απαιτούμενο χρόνο

Ο αγωνιστικός διευθυντής της Pramac Racing, Gino Borsoi φαίνεται να συμφωνεί απόλυτα με αυτό σκιαγραφώντας επί της ουσίας τους αναβάτες που θα έχει η ομάδα του την επόμενη σεζόν πριν από λίγες ημέρες. Σε σχετικές δηλώσεις του ο Ιταλός τόνισε για μία ακόμη φορά ότι η ομάδα έχει ήδη καταλήξει στους αναβάτες που θα έχει το 2025, με τον Oliveira να ανακοινώνεται πρώτος.

Παράλληλα, ο Borsoi υπογράμμισε ότι η καλύτερη φόρμουλα για τη Yamaha, αυτή που θα φέρει τους Ιάπωνες πιο γρήγορα στον δρόμο της επιτυχίας, είναι να έχει αναβάτες που γνωρίζουν ήδη τις ιδιαιτερότητες της κατηγορίας, έχουν οδηγήσει μοτοσυκλέτες άλλων κατασκευαστών και γνωρίζουν τι θα πει "MotoGP Σαββατοκύριακο".

Βέβαια ο νέος τεχνικός διευθυντής της Yamaha, Massimo Bartolini, βλέπει τα πράγματα λίγο πιο απαισιόδοξα από τον Borsoi, αφού ο Ιταλός, που μετακόμισε στην εργοστασιακή ομάδα της Ducati σε εκείνη της Yamaha, θεωρεί ότι θα περάσει ακόμη αρκετός καιρός για να γίνει η μοτοσυκλέτα σταθερά νικηφόρα, αφού είναι άλλο πράγμα να μειωθεί το χάσμα που χωρίζει την απόδοση της YZR-M1 από εκείνη της Desmosedici και άλλο να γίνει η μοτοσυκλέτα ανταγωνιστική.

Moto3: Ριζικά αλλαγμένος με 95 hp ο CP2 της Yamaha – Μισό κόστος από τους τρέχοντες μονοκύλινδρους [Video]

Paolo Pavesio: “Δεν έχουμε πάρει ούτε μια βίδα από τα υπάρχοντα εξαρτήματα που διαθέτει η Yamaha μέσω της πλατφόρμας Superbike για να φτιάξουμε τη νέα Moto3”
yamaha-cp2-moto3
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/8/2026

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που έγινε γνωστό πως το 2028 η μικρή κατηγορία του MotoGP, Moto3, θα αλλάξει άρδην, αφήνοντας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους απίθανους μονοκύλινδρους 250cc που καταφέρνουν τελική ταχύτητα κοντά στα 260 χ.α.ώ.

Στη θέση τους θα έρθει ο δικύλινδρος CP2 της Yamaha για να τροφοδοτήσει μια αγωνιστική κατηγορία με κοινά μοτέρ στο ίδιο μοτίβο με αυτό της Moto2. Μόνο που ο δικύλινδρος των 689 κυβικών εκατοστών δεν θα έχει και πολύ στενή σχέση με αυτόν που πωλείται στις βιτρίνες ή τις αγωνιστικές του παραλλαγές σε κατηγορίες του WSBK όπως η Sportbike (WSPB) και η Γυναικεία (WCR).

Όπως εξήγησε σε συνέντευξη ο διευθύνων σύμβουλος του MotoGP Entertainment Group, Carlos Ezpeleta, ο στόχος είναι να ανέβει η απόδοση συγκριτικά με τη σημερινή Moto3, περιγράφοντας απόδοση που θα ξεπερνά τους 95 ίππους για 120 κιλά.

Παράλληλα έχει θέσει ως στόχο η τελική μοτοσυκλέτα να κοστίζει στις ομάδες περίπου τα μισά χρήματα από τις τρέχουσες μονοκύλινδρες 250.

Αποκαλύπτει δε πως αυτός ο κινητήρας προορίζεται και για αρκετές άλλες χρήσεις καθώς, όπως ακριβώς και οι σημερινές Moto3, θα χρησιμοποιηθεί και για τα Junior πρωταθλήματα, λ.χ. τα Red Bull Rookies Cup και MotoJunior.

Στη συνέχεια ο διευθυντής της Yamaha Racing, Paolo Pavesio, εξήγησε τη φύση της υπό εξέλιξη αγωνιστικής.

“Αυτή δεν είναι μια μοτοσυκλέτα που βασίζεται σε μοντέλο παραγωγής. Μόνο ο κινητήρας θα προέρχεται από τη μαζική παραγωγή, αλλά κι αυτός θα είναι βαρύτατα τροποποιημένος.

“Θα μειώσουμε δραματικά το βάρος του χρησιμοποιώντας πολύ μαγνήσιο και θα έχουμε περισσότερη δύναμη, καθώς και πλήρως αγωνιστικό κιβώτιο.

“Πλαίσιο, ψαλίδι και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του πλαισίου (αναρτήσεις, φρένα) θα είναι αντάξια μιας πρωτότυπης αγωνιστικής μοτοσυκλέτας. Δεν έχουμε πάρει ούτε μια βίδα από τα υπάρχοντα εξαρτήματα που διαθέτει η Yamaha μέσω της πλατφόρμας Superbike για να φτιάξουμε τη νέα Moto3.”

Στη συνέχεια ο Ιταλός εξήγησε πως η Yamaha έχει συστήσει μιαν ομάδα νεαρών μηχανικών από διάφορες τμήματα της εταιρείας που θα ξεκινήσει τις δοκιμές από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

“Έχουμε αυτήν την ομάδα από νέους ταλαντούχους μηχανικούς, με κάποιους εξ αυτών από την Ιαπωνία που ζουν πλέον στην Ιταλία, καθώς η μοτοσυκλέτα εξελίσσεται κατά βάση στην Ευρώπη. Τοποθετήσαμε στην ομάδα αυτή άτομα από τον χώρο του WSBK και μερικούς από το MotoGP, ενώ υπάρχουν και μερικοί φοιτητές. Είναι ένα σχέδιο που εξελίσσεται 100% από τη Yamaha.”

Κατά τον αγωνιστικό διευθυντή της Yamaha Racing, το βασικό ζητούμενο δεν είναι εμπορικό στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά επικεντρώνει στα έμμεσα οφέλη από την έρευνα και ανάπτυξη, περισσότερο από τα έσοδα από πωλήσεις κινητήρων για τις άλλες ομάδες.

“Θα έχουμε κι εμείς ως Yamaha μια δική μας ομάδα, αλλά στην ίδια λογική που τρέχουμε ήδη στη Moto2 με τη Yamaha Pramac, ένα πλαίσιο Boscoscuro με κινητήρα Triumph. Δεν μας ενδιαφέρει όλες οι ομάδες να έχουν λογότυπα Yamaha στις μοτοσυκλέτες τους.

“Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε μιαν αγορά, αλλά να παραγάγουμε γνώση, να έρθουμε σε επαφή με τις νεότερες γενιές σε χώρες και χώρους που η μοτοσυκλέτα και οι αγώνες της μεγαλώνουν διαρκώς. Μέρη όπως η Νότια Αμερική και η Ασία όπου πιστεύουμε πως, με αυτό το προϊόν και την προώθηση μέσω του MotoGP, αλλά και την παγκόσμια παρουσία της Yamaha, θα προσφέρουμε κάτι στους μηχανοκίνητους αγώνες. Στο τέλος της ημέρας και οι αγώνες είναι μια προωθητική δραστηριότητα. Όσο περισσότερο διαφημίζουμε τη δουλειά μας, τόσο το καλύτερο για όλη τη βιομηχανία και, κατά συνέπεια, και για μας ως μέλη της.”

Ετικέτες