Pramac Racing - Με Oliveira και Miller το 2025

Ανακοινώθηκε επίσημα ο Πορτογάλος - Ποντάρει στην εμπειρία του η ομάδα, και περιμένουμε ανακοίνωση και για τον Αυστραλό
Miguel Oliveira Πάει στην Prima Pramac
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

5/9/2024

Η νέα εποχή για την Pramac Racing, ως δορυφορική ομάδα της Yamaha, θα φέρει στις τάξεις της τους έμπειρους Jack Miller και Miguel Oliveira με τον Πορτογάλο να ανακοινώνεται και επίσημα, σήμερα 5/9/2024.

Λίγο πριν την έναρξη των δοκιμαστικών για το Misano GP, ο Oliveira επιβεβαιώθηκε από την Prima Pramac και από την ίδια τη Yamaha -με αυτήν υπέγραψε ο Πορτογάλος- ως ο ένας από τους δύο αναβάτες που θα αγωνιστούν μαζί της την επόμενη χρονιά αλλά και το 2026, και αυτή ήταν μια μεταγραφή που περίμεναν όλοι στο MotoGP, όπως περιμένουν και τη μετακόμιση του Jack Miller στην ιταλική ομάδα για το 2025.

Οι δύο αναβάτες θα ενισχύσουν την Pramac Racing έπειτα από την αποχώρηση του Jorge Martin για την εργοστασιακή ομάδα της Aprilia, με τον Franco Morbidelli να πηγαίνει στην Pertamina Enduro VR46 Racing Team του Valentino Rossi.

Η πολυετής και ιδιαίτερα στενή συνεργασία μεταξύ της Yamaha και της Pramac Racing θα δει την πρώτη να παρέχει στη δεύτερη εργοστασιακές μοτοσυκλέτες (ίδιο spec) αλλά και προσωπικό, με στόχο την αμφίδρομη επικοινωνία στην εξέλιξη της YZR-M1 ώστε να γίνει ανταγωνιστική όσο το δυνατό γρηγορότερα και να επιστρέψει το εργοστάσιο της Iwata στις νίκες και τα πρωταθλήματα.

Miguel Oliveira και Lin Jarvis

Με παρόμοια σωματοδομή, ύψος και βάρος και μόλις 14 ημέρες διαφοράς σε ηλικία οι 29χρονοι Jack Miller και Miguel Oliveira θα φέρουν μαζί τους πολύτιμη εμπειρία στην πιο επιτυχημένη ιδιωτική ομάδα του MotoGP και αυτό θα βοηθήσει τα μέγιστα στην εξέλιξη της μοτοσυκλέτας συντομεύοντας τον απαιτούμενο χρόνο

Ο αγωνιστικός διευθυντής της Pramac Racing, Gino Borsoi φαίνεται να συμφωνεί απόλυτα με αυτό σκιαγραφώντας επί της ουσίας τους αναβάτες που θα έχει η ομάδα του την επόμενη σεζόν πριν από λίγες ημέρες. Σε σχετικές δηλώσεις του ο Ιταλός τόνισε για μία ακόμη φορά ότι η ομάδα έχει ήδη καταλήξει στους αναβάτες που θα έχει το 2025, με τον Oliveira να ανακοινώνεται πρώτος.

Παράλληλα, ο Borsoi υπογράμμισε ότι η καλύτερη φόρμουλα για τη Yamaha, αυτή που θα φέρει τους Ιάπωνες πιο γρήγορα στον δρόμο της επιτυχίας, είναι να έχει αναβάτες που γνωρίζουν ήδη τις ιδιαιτερότητες της κατηγορίας, έχουν οδηγήσει μοτοσυκλέτες άλλων κατασκευαστών και γνωρίζουν τι θα πει "MotoGP Σαββατοκύριακο".

Βέβαια ο νέος τεχνικός διευθυντής της Yamaha, Massimo Bartolini, βλέπει τα πράγματα λίγο πιο απαισιόδοξα από τον Borsoi, αφού ο Ιταλός, που μετακόμισε στην εργοστασιακή ομάδα της Ducati σε εκείνη της Yamaha, θεωρεί ότι θα περάσει ακόμη αρκετός καιρός για να γίνει η μοτοσυκλέτα σταθερά νικηφόρα, αφού είναι άλλο πράγμα να μειωθεί το χάσμα που χωρίζει την απόδοση της YZR-M1 από εκείνη της Desmosedici και άλλο να γίνει η μοτοσυκλέτα ανταγωνιστική.

MotoGP: Στα άκρα η σχέση Quartararo και Yamaha – Δηλώσεις εκατέρωθεν

Ο Γάλλος ξεκαθάρισε πως δεν θέλει να εμπλέκεται πλέον στην ανάπτυξη της νέας μοτοσυκλέτας - Οι Ιάπωνες διαφωνούν
Quartararo
Από τον

Παύλο Καρατζά

2/9/2026

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Yamaha στο MotoGP συμβούλεψε τον Fabio Quartararo να ακολουθήσει το παράδειγμα του Jack Miller, αφού ο Γάλλος δήλωσε ότι δεν θα αναλάβει πλέον την ανάπτυξη της μοτοσυκλέτας για την ομάδα.

Ο Quartararo παραδέχτηκε νωρίτερα φέτος ότι δεν είχε συζητήσει την παράταση της συνεργασίας του με τη Yamaha πέρα από το 2026, καθώς τελικά υπέγραψε συμβόλαιο με τη Honda.

Εν μέσω μιας δύσκολης σεζόν με τη νέα V4 της Yamaha, η απογοήτευση του Παγκόσμιου Πρωταθλητή του 2021 απέναντι στην εταιρεία έχει αυξηθεί, καθώς θεωρεί ότι οι Ιάπωνες έχουν κάνει ελάχιστα πράγματα για να βελτιώσουν τη μοτοσυκλέτα από την πρώτη της εμφάνιση πέρυσι. Μάλιστα ο Γάλλος είπε στο GP της Aragon πως δεν θα βοηθά πλέον την ιαπωνική εταιρεία στην ανάπτυξη της μοτοσυκλέτας της και πως αυτό οφείλεται στην απόφαση της Yamaha να μην τον αφήσει να δοκιμάσει ελαστικά Pirelli στην M1 μετά το GP της Αυστρίας, κάτι που θεωρεί άδικο δεδομένης της εξέλιξης που του έχει ζητηθεί να κάνει με στόχο το 2027.

Τα στελέχη της Yamaha, Paolo Pavesio και Massimo Meregalli, απάντησαν στον Quartararo σε συνέντευξη που έδωσαν στην L’Equipe. Ο Pavesio δήλωσε: “Ο Fabio παραπονιέται συνεχώς ότι δεν εξελίσσουμε τη μοτοσυκλέτα, και όταν του ζητάμε να δοκιμάσει νέα εξαρτήματα, μας επικρίνει γι’ αυτό, λέγοντας ότι χάνει τον προσανατολισμό του.

Του λείπει λίγη αντικειμενικότητα. Φυσικά, δεν βρισκόμαστε στο επίπεδο που θα θέλαμε. Όμως, όπως και οι αντίπαλοί μας, προσπαθούμε να προχωρήσουμε μπροστά.”

Ο Meregalli ήταν πιο ευθύς στην εκτίμησή του, καθώς κάλεσε τον Quartararo να συμπεριφέρεται περισσότερο όπως ο Jack Miller, ο οποίος, κατά τη γνώμη του, συνεχίζει να προωθεί το αναπτυξιακό έργο παρά την απώλεια της θέσης του στη γραμμή εκκίνησης με τους Ιάπωνες.

Ο Fabio πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα του Jack – δίνει πάντα τον καλύτερό του εαυτό και φροντίζει ώστε, ακόμα και όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα, όλοι να διατηρούν το καλό τους κέφι.

Θα χρησιμοποιήσουμε τον Razgatlioglu και σίγουρα τον Guevara για τις δοκιμές στην Αυστρία, επειδή θα είναι μαζί μας το επόμενο έτος.

Όλοι οι κατασκευαστές έχουν λάβει αυτή την απόφαση. Ο Martin και ο Ogura δεν θα δοκιμάσουν την Aprilia, ο Bagnaia δεν θα δοκιμάσει τη Ducati, ο Acosta δεν θα δοκιμάσει την KTM, και ούτε εμείς θα αφήσουμε τον Miller να δοκιμάσει τη δική μας 850cc.”

Βέβαια, στην πρώτη δοκιμή της σεζόν για τα ελαστικά Pirelli και τις μοτοσυκλέτες 850 κυβικών για αγωνιζόμενους, η KTM επέλεξε να βάλει τον Acosta, παρά το γεγονός ότι θα μετακομίσει στη Ducati τον επόμενο χρόνο.