Yamaha, MotoGP - Νέος προμηθευτής καυσίμων η TotalEnergies

Παρελθόν αποτελεί η συνεργασία των Ιαπώνων με την ENEOS - Στους στόχους και η μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων
Monster Energy Yamaha MotoGP και Totalenergies 2024
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

1/7/2024

Η Monster Energy Yamaha MotoGP έχει πλέον ως προμηθευτή καυσίμων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP τη γαλλική Totalenergies με την οποία και έφτασε σε πολυετή συμφωνία.

Παρελθόν αποτελεί η συνεργασία της εργοστασιακής ομάδας της Yamaha στο MotoGP με την ιαπωνική ENEOS, ως προμηθευτή καυσίμων, με τη γαλλική TotalEnergies να παίρνει τη θέση της σε αυτή τη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται το πρωτάθλημα με τις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες να χρησιμοποιούν συνθετικά καύσιμα.

Η αρχή γίνεται από την ερχόμενη σεζόν με τις ομάδες να υποχρεώνονται να χρησιμοποιούν καύσιμο, το οποίο θα είναι κατά 40% (το λιγότερο) μη ορυκτό και το υπόλοιπο ορυκτό. Έως το 2027 το καύσιμο που θα χρησιμοποιείται στις πρωτότυπες αγωνιστικές θα είναι 100% μη ορυκτό.

Monster Energy Yamaha MotoGP και Totalenergies 2024

Σύμφωνα και με τα όσα ανακοίνωσαν οι δυο πλευρές, το καύσιμο που θα προέρχεται από τον γαλλικό κολοσσό θα είναι ειδικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες της YZR-M1 με την εξέλιξή του να γίνεται από κοινού ώστε να μεγιστοποιηθεί η απόδοση του κινητήρα και να μειωθεί η κατανάλωση. Να θυμίσουμε ότι μικρότερα θα είναι και τα ρεζερβουάρ των MotoGP μοτοσυκλετών με τη χωρητικότητά τους να μειώνεται από τα 22 στα 20 λίτρα.

Το αγωνιστικό καύσιμο της γαλλικής εταιρείας θα έχει και τα πρόσθετα "Excellium" που χρησιμοποιεί η TotalEnergies στα καύσιμά της, τα οποία προστατεύουν το μοτέρ από φθορές και βελτιώνουν την καύση.

Ετικέτες

MotoGP: Συνεργασία με SHARK για νέα σειρά κρανών με το λογότυπό τους το 2026

Η γνωστή εταιρεία SHARK συμμαχεί με τα MotoGP για την δημιουργία επίσημης σειράς κρανών του παγκοσμίου πρωταθλήματος
MotoGP SHARK Helmets
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

26/11/2025

Η SHARK και τα MotoGP ανακοίνωσαν την συνεργασία τους, παρουσιάζοντας την πρώτη επίσημη συλλογή κρανών MotoGP που θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 2026, μια κίνηση που ενισχύει τη θέση της SHARK στον κορυφαίο θεσμό των δύο τροχών, φέρνοντας στους αναβάτες κράνη κατασκευασμένα με τεχνολογία που εξελίχθηκε σε ακραίες αγωνιστικές συνθήκες.

Η SHARK, με ρίζες στα γαλλικά paddock από το 1989 και 79 παγκόσμιους πρωταθλητές στο ενεργητικό της, ενισχύει την παρουσία της στα MotoGP όπου ήδη εκπροσωπείται από τους Johann Zarco και Raul Fernandez. Η νέα σειρά κρανών, σχεδιασμένη στη Μασσαλία, αξιοποιεί την τεχνολογία που η εταιρεία εξελίσσει μέσα στις πίστες: σύνθετα υλικά, αεροδυναμική βελτιστοποίηση και αφοσίωση στην προστασία.

Τα MotoGP, ως κορυφαίο πρωτάθλημα μοτοσυκλετών παγκοσμίως, αποτελεί ιδανικό συνεργάτη με 22 πίστες σε 5 ηπείρους και συνεχής τεχνολογική εξέλιξη σε αεροδυναμική, ηλεκτρονικά και ασφάλεια.

Η συλλογή SHARK x MotoGP θα περιλαμβάνει δύο Aeron GP FIM #2 πιστοποιημένα με το νέο πρότυπο FIM 2026, ένα Aeron χωρίς το A2S spoiler, καθώς και τα ολοκαίνουργια Skwal Cup και Skwal Jet Cup. Πρόκειται για κράνη που κουβαλούν αγωνιστικό DNA, αλλά προορίζονται για καθημερινή αστική χρήση από όλους τους αναβάτες.

Ο CEO της Dorna, Carmelo Ezpeleta, χαρακτήρισε τη συλλογή "σύμβολο ανάπτυξης και πάθους", ενώ ο CEO της 2Ride (μητρική εταιρεία γνωστών brands όπως SHARK, NOLAN, SEGURA, BERING, και CAIRN) Christophe Merkel, τόνισε ότι η σειρά αντανακλά τις αξίες και των δύο μερών, φέρνοντας τεχνολογία από τα MotoGP στο δρόμο.

Η συνεργασία θα διαρκέσει από το 2026 έως το τέλος του 2028, σηματοδοτώντας μια τριετία τεχνολογικής και εμπορικής σύμπραξης, κυρίως το δεύτερο για να είμαστε ειλικρινείς. Το διαδικτυακό κατάστημα των MotoGP πηγαίνει πολύ καλά και για να συνεχίσει θα πρέπει να εμπλουτίζεται με προϊόντα. Ένα δικό τους κράνος, είναι κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς κάποια άλλη επιρροή στο καθαυτό κομμάτι των αγώνων.