Yamaha, MotoGP - Νέος προμηθευτής καυσίμων η TotalEnergies

Παρελθόν αποτελεί η συνεργασία των Ιαπώνων με την ENEOS - Στους στόχους και η μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων
Monster Energy Yamaha MotoGP και Totalenergies 2024
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

1/7/2024

Η Monster Energy Yamaha MotoGP έχει πλέον ως προμηθευτή καυσίμων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP τη γαλλική Totalenergies με την οποία και έφτασε σε πολυετή συμφωνία.

Παρελθόν αποτελεί η συνεργασία της εργοστασιακής ομάδας της Yamaha στο MotoGP με την ιαπωνική ENEOS, ως προμηθευτή καυσίμων, με τη γαλλική TotalEnergies να παίρνει τη θέση της σε αυτή τη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται το πρωτάθλημα με τις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες να χρησιμοποιούν συνθετικά καύσιμα.

Η αρχή γίνεται από την ερχόμενη σεζόν με τις ομάδες να υποχρεώνονται να χρησιμοποιούν καύσιμο, το οποίο θα είναι κατά 40% (το λιγότερο) μη ορυκτό και το υπόλοιπο ορυκτό. Έως το 2027 το καύσιμο που θα χρησιμοποιείται στις πρωτότυπες αγωνιστικές θα είναι 100% μη ορυκτό.

Monster Energy Yamaha MotoGP και Totalenergies 2024

Σύμφωνα και με τα όσα ανακοίνωσαν οι δυο πλευρές, το καύσιμο που θα προέρχεται από τον γαλλικό κολοσσό θα είναι ειδικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες της YZR-M1 με την εξέλιξή του να γίνεται από κοινού ώστε να μεγιστοποιηθεί η απόδοση του κινητήρα και να μειωθεί η κατανάλωση. Να θυμίσουμε ότι μικρότερα θα είναι και τα ρεζερβουάρ των MotoGP μοτοσυκλετών με τη χωρητικότητά τους να μειώνεται από τα 22 στα 20 λίτρα.

Το αγωνιστικό καύσιμο της γαλλικής εταιρείας θα έχει και τα πρόσθετα "Excellium" που χρησιμοποιεί η TotalEnergies στα καύσιμά της, τα οποία προστατεύουν το μοτέρ από φθορές και βελτιώνουν την καύση.

Ετικέτες

MotoGP: Ο Enea Bastianini στην Trackhouse από το 2027

Ο Ιταλός υπέγραψε διετές συμβόλαιο
MotoGP
Από τον

Παύλο Καρατζά

24/8/2026

Η ομάδα SuperFile Trackhouse MotoGP ανακοίνωσε την άφιξη του Enea Bastianini από το 2027, με τον Ιταλό να γίνεται teammate του Raul Fernandez που πρόσφατα ανανέωσε το συμβόλαιό του για τις επόμενες δύο σεζόν.

Ο Bastianini έκανε το ντεμπούτο του στην Moto3 το 2014 και έξι χρόνια αργότερα στέφθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής Moto2, κάτι που του έδωσε το εισιτήριο για την κορυφαία κατηγορία. Εκεί στην δεύτερή του σεζόν κατέκτησε την τρίτη θέση στη γενική κατάταξη. Φέτος ο Ιταλός βρίσκεται στη 12η θέση της σχετικής λίστας.

Enea Bastianini: “Είμαι εξαιρετικά ενθουσιασμένος που θα ενταχθώ στην ομάδα SuperFile Trackhouse MotoGP για τα επόμενα δύο πρωταθλήματα MotoGP. Ξεκινώντας από τις δοκιμές στη Βαλένθια φέτος, θα είναι μια πραγματικά νέα πρόκληση για μένα, καθώς μπαίνουμε σε μια νέα εποχή με νέα μοτοσυκλέτα, νέα ελαστικά και νέους κανονισμούς. Για αυτό, χαίρομαι που θα προσφέρω την εμπειρία μου και το αγωνιστικό μου πνεύμα στην Trackhouse, ώστε να αναπτύξουμε μαζί τη νέα Aprilia RS-GP. Η ομάδα έχει αναπτυχθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του 2026 και έχει εξελιχθεί σε υποψήφια για τον τίτλο – σίγουρα θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για να παραμείνουμε στην κορυφή.”

Justin Marks, ιδιοκτήτης της Trackhouse Entertainment Group: “Είναι μια πολύ συναρπαστική στιγμή για την ομάδα SuperFile Trackhouse να καλωσορίσει κάποιον όπως τον Enea να αγωνιστεί με τις Aprilia μας. Το αγωνιστικό του παρελθόν, το ιστορικό νικών του στο MotoGP και η εμπειρία του στην κορυφή αυτού του αθλήματος συντελούν όλα στο τέλειο σενάριο για μια αγωνιστική ομάδα που όλοι πιστεύουμε ότι βρίσκεται στα πρόθυρα της μεγαλοσύνης. Η μεταδοτική προσωπικότητα του Enea, η ανυπομονησία του να ξεκινήσει, η ταπεινότητα και η θετική του διάθεση είναι τα χαρακτηριστικά που αναζητούμε πάντα στην αποστολή μας να προσελκύουμε αθλητές που διαθέτουν το πλήρες πακέτο. Θα διασκεδάσουμε πολύ κυνηγώντας τρόπαια και δημιουργώντας αξέχαστες στιγμές τα επόμενα χρόνια με τον Enea, τον Raul και όλους τους καταπληκτικούς ανθρώπους και συνεργάτες της Trackhouse.”

Τελικώς η αγγελία προς εύρεση αναβάτη που είχε κοινοποιήσει η Trackhouse την περασμένη εβδομάδα στα κοινωνικά της δίκτυα μάλλον ήταν αστειάκι...