Ανοιχτή επιστολή Ezpeleta: "Πράξτε υπεύθυνα"!

Παρότρυνση υπευθυνότητας και αισιοδοξία για το μέλλον
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

20/3/2020

Με την κατάσταση που επικρατεί παγκοσμίως λόγω της πανδημίας, ο CEO της Dorna, Carmelo Ezpeleta, δημοσίευσε μια ανοιχτή επιστολή για να μοιραστεί τις σκέψεις του για το μέλλον των αγώνων, να τονίσει τη σημασία των φιλάθλων και να μας παροτρύνει όλους να πράξουμε ανάλογα και υπεύθυνα, ώστε να ξεπεράσουμε τον κορωνοϊό όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Παρακάτω ακολουθεί η επιστολή του Ezpeleta.

 

"Αγαπητοί φίλοι,

Σήμερα, θα ξεκινούσε το αγωνιστικό τριήμερο της Ταϊλάνδης και θα ήταν ο δεύτερος αγώνας της φετινής σεζόν. Ολόκληρο τα paddock των MotoGP και το προσωπικό του θα έκανε αυτό που όλοι λαχταρούμε: Θα αγωνιζόταν. Θα θέλαμε πάρα πολύ να δούμε τους αναβάτες της κάθε κατηγορίας να μάχονται στην πίστα και να μας προσφέρουν θέαμα και μάχες μέχρι και την τελευταία στροφή, όπως γίνεται κάθε φορά στην Ταϊλάνδη.

Θα θέλαμε να δούμε όλα τα διεθνή μέλη των paddock να δουλεύουν σκληρά για τους φιλάθλους τόσο αυτούς που ταξιδεύουν από κάθε άκρη της γης για να βρεθούν στην πίστα και να απολαύσουν τον αγώνα από κοντά όσο και αυτούς που μας παρακολουθούν απ’ το σπίτι τους.

Η πανδημία του COVID-19 έχει εξαπλωθεί πλέον σε ολόκληρο το πλανήτη και η διεξαγωγή των αγώνων του πρωταθλήματος είναι πλέον αδύνατη, λόγω των προληπτικών μέτρων που έχουν λάβει οι εκάστοτε Κυβερνήσεις για την προστασία και την υγεία των πολιτών τους. Γι' αυτό τώρα, πέρα από κάθε άλλη φορά, θα πρέπει να κατανοήσουμε πλήρως την ευθύνη μας και να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον, ακολουθώντας τους περιορισμούς και τις συστάσεις των Αρχών για το καλό όλων μας. Ο κορωνοϊός πλέον έχει καταφέρει να σταματήσει τη Γη να κινείται και είναι άγνωστο το πότε θα επιστρέψουμε στους φυσιολογικούς μας ρυθμούς. Αλλά είμαστε σίγουροι ότι όχι μόνο θα καταφέρουμε να επιστρέψουμε στη καθημερινότητά μας, αλλά θα επανέλθουμε δριμύτεροι και πιο δυνατοί από ποτέ. Πρόκειται για ένα προσωρινό διάλειμμα του Πρωταθλήματος και θέλω να πω σε όλους ότι δεν χρειάζεται να χάνουμε την ψυχραιμία και την αυτοπεποίθησή μας.

Από την εποχή που η Dorna ανέλαβε την διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Grand Prix, πριν από 29 ολόκληρες σεζόν, ήταν ξεκάθαρο πως η αποστολή μας ήταν οι αγώνες και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο στόχο. Ο ανταγωνισμός κυλά στο αίμα μας και δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει κάποιο σενάριο ικανό να μας σταματήσει απ’ το να κάνουμε αυτό που ξέρουμε: Να αγωνιζόμαστε. Ο COVID-19 έχει επηρεάσει όλα τα πρωταθλήματα και η πανδημία έπληξε και την αρχή των MotoGP. Όμως θα ανταπεξέλθουμε και οι αγώνες μοτοσυκλέτας θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να πραγματοποιούνται – όπως έκαναν πάντα απ’ την αρχή της Ιστορίας τους, το 1949.

Παρά τις προκλήσεις που έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε παραμένουμε χαρούμενοι και περήφανοι, γνωρίζοντας ότι οι αγώνες μοτοσυκλέτας είναι στο απόγειο της Ιστορίας τους – όπως αποδείχτηκε μέσα απ’ τις χειμερινές δοκιμές των MotoGP, όπου οι χρόνοι των αναβατών ήταν πιο ανταγωνιστικοί από ποτέ. Στο Qatar, πήραμε μια γεύση χάρη στους εκπληκτικούς αγώνες που μας χάρισαν οι Moto2 και Moto3 – οι οποίοι ήταν μόλις το ορεκτικό απ’ αυτά που περιμένουμε.

Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με τα Motul WSBK, αν και ευτυχώς καταφέραμε να δούμε τον πρώτο αγώνα του πρωταθλήματος στην Αυστραλία – και τι αγώνα...! Τα FIM Enel MotoE World Cup, FIM Moto3 Junior World Championship και κάθε άλλο Κύπελλο και πρόγραμμα που οδηγεί στο δρόμο για τα MotoGP έχει δεχτεί αλλαγές στο ημερολόγιό του και κάνουμε ότι μπορούμε για την ομαλή διεξαγωγή τους βάσει των δυνατοτήτων μας.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τις FIM και IRTA, τους κατασκευαστές, τους αναβάτες από όλα τα πρωταθλήματα, τα μέλη των ομάδων, τους διοργανωτές, τους χορηγούς, τις διαδικτυακές και τηλεοπτικές πλατφόρμες, τον Ειδικό Τύπο και κάθε έναν εργαζόμενο της Dorna που βρίσκονται σε κάθε άκρη της γης, για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την όλη κατάσταση με τρομερή υπομονή, επαγγελματισμό και πραγματική κατανόηση. Είναι μεγάλη μας τιμή και χαρά που έχουμε τόσο αξιόλογους συνεργάτες.

Όλα αυτά γίνονται για να σιγουρευτούμε ότι θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε και να προσφέρουμε απίστευτες στιγμές έντασης στους φίλαθλους το συντομότερο δυνατόν. Η δίψα τους είναι ακόρεστη και μας ακολουθούν πιστά από πίστα σε πίστα ή μέσα απ’ τις πλατφόρμες που έχουμε. Σε εσάς οφείλουμε την απίστευτη Ιστορία που έχουν μέχρι σήμερα οι αγώνες μοτοσυκλέτας.

Οπότε για όλους τους φιλάθλους εκεί έξω, απομένει μόνο ένα πράγμα να σας πω: Ανυπομονούμε να σας ξαναδούμε σύντομα στην πίστα!"

Ετικέτες

MotoGP 2023: Έτσι θα γίνονται οι αγώνες φέτος

Η επίσημες ανακοινώσεις για το αγωνιστικό τριήμερο
2023
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

1/2/2023

Όπως ξέρουμε ήδη, το 2023 οι αναβάτες των MotoGP θα τρέχουν δύο αγώνες σε κάθε πίστα, αφού το Σάββατο μετά τα χρονομετρημένα Q1 και Q2 θα γίνεται αγώνας Sprint. Τώρα η Dorna με επίσημη ανακοίνωσή της, διευκρινίζει τις λεπτομέρειες του αγωνιστικού προγράμματος για κάθε τριήμερο.

Σύμφωνα με αυτή την ανακοίνωση, την Παρασκευή θα υπάρχουν όπως και πριν δύο περίοδοι ελεύθερων δοκιμαστικών, με την πρώτη (10:45  τοπική ώρα) να έχει διάρκεια 45 λεπτών και την δεύτερη (15:00 τοπική ώρα)  να φτάνει πλέον τα 60 λεπτά.  

 

Στο Σάββατο έχουμε τις μεγαλύτερες αλλαγές, καθώς στις 15:00 τοπική ώρα θα γίνεται ο αγώνας Spring, του οποίου η απονομή θα γίνεται σε διαφορετικό σημείο από του αγώνα της Κυριακής και η Dorna υπόσχεται πως θα είναι κοντά στο κοινό που θα βρίσκεται στην πίστα.

Φυσικά πιο πριν θα έχουν ολοκληρωθεί τα Q1 και Q2, όπου θα καθορίζουν την σειρά εκκίνησης τόσο του αγώνα Sprint του Σαββάτου, όσο και του αγώνας της Κυριακής. Αυτό σημαίνει (και επίσημα πλέον) πως το αποτέλεσμα του αγώνα του Σαββάτου δεν θα επηρεάζει την σειρά εκκίνησης του αγώνα της Κυριακής.

Επίσης στο τέλος της ανακοίνωσης η Dorna λέει πως σε κάποιους αγώνες θα υπάρχει η δυνατότητα για το κοινό να έχει ελεύθερη πρόσβαση στον χώρο απονομής.

Αυτή είναι ίσως η πιο σημαντική αλλαγή απ’ όλες, διότι τα τελευταία χρόνια τα MotoGP είχαν γίνει σαν την Formula 1 για τους θεατές, δηλαδή ήταν αδύνατον να πλησιάσεις τους αναβάτες και τα pits και η συνολική ατμόσφαιρα μέσα στην πίστα ήταν υπερβολικά αποστερημένη.