Αποφεύγει το τέταρτο χειρουργείο ο Marquez

Καλά τα αποτελέσματα των εξετάσεων
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

15/1/2021

Χθες, όπως ανακοίνωσε, η Respol Honda Team, ο έξι φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Marc Marquez, βρέθηκε στο νοσοκομείο Ruber International, για την προγραμματισμένη εξέτασή του, έξι εβδομάδες μετά την εγχείρηση που έκανε στον δεξί βραχίονά του. Το τελευταίο χειρουργείο είχε γίνει στις 3 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια μολύνθηκε η ψευδο-άρθρωση που είχε δημιουργηθεί.

Τα αποτελέσματα των ακτινογραφιών και η κλινική του εικόνα άφησαν ικανοποιημένους τους γιατρούς, και φαίνεται πως αποφεύγει το ενδεχόμενο ο Marquez να επιβαρύνει τον οργανισμό του με ένα ακόμη χειρουργείο. Σύμφωνα και με το ιατρικό ανακοινωθέν, ο Ισπανός θα συνεχίσει την συγκεκριμένη αντιβιοτική αγωγή του, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα των φυσιοθεραπειών το οποίο θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Να θυμίσουμε ότι η περιπέτεια του Marquez ξεκίνησε μετά τον τραυματισμό του στον πρώτο αγώνα της χρονιάς για τα MotoGP στην Jerez, ενώ έκανε και δεύτερο χειρουργείο όταν έσπασε η πλάκα τιτανίου μετά την προσπάθειά του να επιστρέψει στην ενεργό δράση μία εβδομάδα μετά.

Η θεραπεία όμως των οστών δεν πήγε έτσι όπως έπρεπε μετά και την δεύτερη εγχείρηση, δημιουργώντας ένα φαινόμενο που ονομάζεται φευδο-άρθρωση, επιβάλλοντας στον Marquez να ξαπλώσει ξανά στο χειρουργικό τραπέζι τον περασμένο Δεκέμβριο. Σ' αυτό το τρίτο χειρουργείο ήταν που διαπιστώθηκε και η μόλυνση που έπαθε λόγω της ψευδο-άρθρωσης, με τους γιατρούς να τον υποβάλλουν σε μια μακροχρόνια αντιβιοτική αγωγή, η οποία όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ομάδας θα συνεχιστεί.

MotoGP-Pedro Acosta: Χειρουργείο στο δεξί χέρι έκανε ο Ισπανός

Στον πήχη για να λύσει το πρόβλημα του “arm pump” που τον ταλαιπωρούσε
Pedro Acosta χειρουργείο
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

2/5/2025

Ο Pedro Acosta χειρουργήθηκε για τη θεραπεία του “χρόνιου συνδρόμου διαμερίσματος” στο δεξί του αντιβράχιο έπειτα από τις δοκιμές του MotoGP στη Jerez, και αναμένεται να επιστρέψει για το γαλλικό GP, όπως επιβεβαίωσε η ομάδα του αναβάτη Red Bull KTM.

Ο 20χρονος εργοστασιακός αναβάτης της KTM, ο οποίος σημείωσε τον πέμπτο ταχύτερο χρόνο στις δοκιμές της περασμένης δευτέρας στη Jerez, παρά μια μικρή πτώση το πρωί, υποβλήθηκε σε επιτυχημένη επέμβαση το βράδυ της Τρίτης (6 Μαΐου).

“Ο Pedro Acosta υποβλήθηκε απόψε σε επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση στο δεξί του αντιβράχιο για τη θεραπεία του χρόνιου συνδρόμου διαμερίσματος” (πιο γνωστού ως “arm pump”), ανακοίνωσε η KTM. O εργοστασιακός αναβάτης της ΚΤΜ θα παραμείνει υπό παρακολούθηση για 24 ώρες και αναμένεται να επιστρέψει για το Γαλλικό Grand Prix, εφόσον δοθεί και η έγκριση από το ιατρικό team -λογικά δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις.

Ο Acosta, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη δέκατη θέση της βαθμολογίας του MotoGP, έχει αντιμετωπίσει μια δύσκολη αρχή στη σεζόν του 2025, όπως και οι περισσότεροι αναβάτες της KTM, εξαιτίας προβλημάτων κραδασμών και συνολικού χειρισμού των μοτοσυκλετών τους. Ζητήματα που τον οδήγησαν να επιστρέψει στη περσινή μοτοσυκλέτα του 2024 στο Grand Prix του Qatar .

Red Bull KTM - Pedro Acosta


Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής Moto3 και Moto2 κατέγραψε την καλύτερη φετινή του επίδοση την Κυριακή στη Jerez με την έβδομη θέση, αν και στην περσινή του σεζόν ως rookie είχε ήδη τρεις παρουσίες στο βάθρο μέχρι το ίδιο σημείο.

Το σύνδρομο διαμερίσματος στο αντιβράχιο (πήχης), γνωστό και ως arm pump, εμφανίζεται όταν η επαναλαμβανόμενη φυσική καταπόνηση και η υπετροφία που δημιουργείται στον μυ περιορίζει τη ροή αίματος, προκαλώντας πόνους, απώλεια δύναμης αλλά και αίσθησης.

Είναι ένα συχνό πρόβλημα στο MotoGP, κυρίως εξαιτίας των ακραίων δυνάμεων που δέχονται οι αναβάτες κατά το έντονο φρενάρισμα. Αγωνιζόμενοι με τις βαρύτερες μοτοσυκλέτες της μεγάλης κατηγορίας -σε σχέση με τις μικρότερες- και έχοντας να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα φορτία και δυνάμεις οι περισσότεροι αναβάτες του MotoGP έχουν υποβληθεί τουλάχιστον μία φορά σε επέμβαση για arm pump.

Το δεξί αντιβράχιο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς εκτελεί ιδιαίτερα λεπτούς χειρισμούς τόσο στο γκάζι όσο και στο εμπρός φρένο. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Acosta υποβάλλεται σε εγχείρηση -φαινόταν ότι ήθελε να την αποφύγει με κάθε τρόπο- και μέχρι τώρα προσπαθούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με συντηρητικά (φυσιοθεραπεία αλλά και διαφορετικά γάντια που δοκίμαζε, κάτι που τελικά δεν απέδωσε καρπούς.

Το γαλλικό Grand Prix στο Le Mans θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Le Mans μεταξύ 9 και 11 Μαΐου.