Δοκιμές MotoGP: Το "ταμείο" της Jerez

Πού βρίσκονται οι ομάδες
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

28/11/2019

Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκαν οι τελευταίας δοκιμές των MotoGP για την χρονιά που διανύουμε. Οι εργοστασιακοί αναβάτες, οι δορυφορικοί αναβάτες και οι test riders των εργοστασίων, θα ανέβουν ξανά πάνω στις σέλες των MotoGP τον Φεβρουάριο του 2020 στην πίστα της Sepang κι αφού οι μηχανολόγοι των ομάδων θα έχουν δουλέψει εντατικά πάνω στα πρωτότυπα της νέας σεζόν.

Οι δύο δοκιμές που έγιναν φέτος, στην Valencia αμέσως μετά τον τελευταίο αγώνα και στην συνέχεια στην Jerez, ήταν το απαραίτητο "εργαλείο" προκειμένου να συγκεντρωθούν δεδομένα και στοιχεία πάνω στα οποία θα δουλέψουν οι μηχανικοί. Καταλαβαίνετε λοιπόν, πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους και πόσο νευραλγικής σημασίας είναι και η παραμικρή πληροφορία που μεταφέρουν οι αναβάτες, καθώς αποτελούν τον βασικό παράγοντα που θα διαμορφώσουν τα πρωτότυπα του 2020, αλλά και πόσο ενδιαφέρον έχει το να κάνουμε μια… σούμα για το πού βρίσκονται οι ομάδες εν όψει της χειμερινής διακοπής.

Ξεκινώντας από την ομάδα και το εργοστάσιο που σάρωσε ό,τι τίτλο υπήρχε την σεζόν που πέρασε –μιλάμε φυσικά για την Honda…- τα δεδομένα που είδαμε σε αυτές τις δύο δοκιμές δεν μας έκαναν πολύ σοφότερους. Ο Marquez εξακολουθεί να είναι ο μοναδικός αναβάτης που μπορεί να οδηγήσει το RC213V στο όριο, αν και πολλές φορές πληρώνει κι αυτός το κόστος μιας τόσο δύσκολης μοτοσυκλέτας, όπως μπορεί να μας διαβεβαιώσει μετά και το δεύτερο χειρουργείο του στον ώμο, το οποίο εξελίχθηκε επιτυχώς πριν από λίγη ώρα. Οι υπόλοιποι αναβάτες της Honda (συμπεριλαμβανομένου και του αδερφού του Alex που θα ξεκινήσει την rookie χρονιά του στην ίδια, εργοστασιακή ομάδα με τον Marc) είναι απλά… απογοητευτικοί. Αυτό, όπως είπαμε δεν είναι κάτι που δεν το ξέραμε. Τώρα όμως ξέρουμε και ποια είναι η οπτική των ανθρώπων του HRC, καθώς οι δηλώσεις του Takeo Yokohama (μηχανολόγος του HRC) δίνουν ακριβώς το στίγμα για το 2020. Ο Yokohama λοιπόν είπε πως το 2019 πήραν την απόφαση να αυξήσουν την δύναμη και την ταχύτητα της μοτοσυκλέτας για να κερδίζει έδαφος όσο είναι όρθια.

Στα φρένα, στις κλίσεις και σε όλες τις άλλες καταστάσεις, είπε ότι έχουν τον Marc που διαχειρίζεται με τον καλύτερο τρόπο όλα αυτά… Συνέχισε μάλιστα λέγοντας πως δεν είναι στο DNA της Honda να φτιάχνει "εύκολες" MotoGP μοτοσυκλέτες, χωρίς όμως να ασπάζεται τελείως την άποψη ότι μια πιο φιλική μοτοσυκλέτα δεν μπορεί να φέρει νίκες. Εκεί πέταξε και την "μπηχτή" για τον Crutchlow, o οποίος είχε ζητήσει μια πιο εύκολη μοτοσυκλέτα, με τον Yokohama να απαντά ότι θα μπορούσαν να του φτιάξουν μία, αλλά δεν ήταν σίγουρο ότι θα τον έκανε πιο γρήγορο. Του είπε επίσης ότι πάνω σε ένα Honda MotoGP θα πρέπει να παλεύει με την μοτοσυκλέτα, αφού γι' αυτό πληρώνεται… Παρ' όλα αυτά, οι κατευθύνσεις τους για το 2020 είναι να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την αποδοτικότητα της καύσης του κινητήρα και να μειώσουν τις τριβές. Ταυτόχρονα όμως θέλουν να ομαλοποιήσουν και λίγο τη δύναμη, χωρίς όμως να θυσιάσουν τα απόλυτα νούμερα ισχύος. Μέχρι στιγμής πάντως, από τα αποτελέσματα των πρώτων δοκιμών, δεν έχει φανεί να αποδίδει η προσπάθεια, εξαιρουμένης πάντα της… εξαίρεσης του Marquez.

Ούτε όμως από το στρατόπεδο της Yamaha έρχονται θεαματικές μεταβολές. Μπορεί οι μηχανικοί της να έφεραν βαρέως τις ταπεινωτικές ήττες στις ευθείες, αλλά και μετά τις δοκιμές της Jerez ο καινούργιος κινητήρας δεν έφερε την πολυαναμενόμενη ανταγωνιστικότητα που ζητούσαν οι αναβάτες της. Τόσο ο Vinales όσο και ο Rossi υπολείπονταν τουλάχιστον 10km/h τελικής από τις Ducati και τις Honda, με τον Γιατρό να δηλώνει ότι το χάσμα με τους υπόλοιπους είναι ακόμη μεγάλο. Ο Vinales βέβαια, παρά τα θέματα με την τελική, κατάφερε να γράψει τον ταχύτερο χρόνο του διημέρου στην Jerez, αλλά το πρόβλημα είναι κάτι που πρέπει να λυθεί. "Οι χρόνοι είναι καλοί, η αίσθηση είναι καλή, αλλά αν δεν ξεκινάμε πρώτοι θα έχουμε πρόβλημα", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Maverick. Με αυτές τις δηλώσεις ήταν απόλυτα σύμφωνος και ο Rossi ο οποίος δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από τα να βρεθεί στο τέλος της πρώτης δεκάδας των χρόνων.

Ο Quartararo από την άλλη, ο οποίος έχει κι αυτός στην διάθεσή του μια πλήρως εργοστασιακή Μ1, τα είπε όλα μέσα σε ελάχιστες λέξεις: "Το έχουμε"! Κι αυτός όμως παραδέχτηκε ότι δεν νιώθει το ίδιο άνετα όσο με τον προηγούμενο κινητήρα, αλλά οι χρόνοι του ήταν άκρως ανταγωνιστικοί μέσα στην πρώτη πεντάδα.

Από την πλευρά της Suzuki τα νέα είναι πιο αισιόδοξα καθώς ο Mir έδωσε το οκ για τον νέο κινητήρα, αν και δεν ήταν απόλυτα σίγουρος για το αν υπάρχει όντως διαφορά στην τελική ταχύτητα. Τις βελτιώσεις που είχε διαπιστώσει στην Valencia τις επιβεβαίωσε και στην Jerez, ενώ τα πολύ καλά αποτελέσματα του team mate του, Alex Rins, είναι ακόμη μια απόδειξη ότι το Suzuki του 2020 βρίσκεται στον σωστό δρόμο.

Στην φιλοσοφία του "χρειαζόμαστε κι άλλα" κινείται και ο Dovizioso με την Ducati, με το νέο πλαίσιο να αποτελεί ένα θετικό βήμα εξέλιξης, αλλά σύμφωνα με τον Ιταλό χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά για να φτάσει την συμπεριφορά των αντιπάλων τους στις στροφές. Όπως είπε ο Dovi, "υπάρχουν αρκετά θετικά, αλλά και μερικά αρνητικά στοιχεία", κάνοντας τους μηχανικούς της Ducati να προετοιμάζονται για έναν δύσκολο χειμώνα. Όπως τόνισε ο Dovizioso, χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη συλλογή και ανάλυση δεδομένων για να γίνει ένα πραγματικά μεγάλο βήμα εξέλιξης για του χρόνου.

Για τα δεδομένα της ΚΤΜ μπορείτε να διαβάσετε μια εκτενή ανάλυση εδώ, όπως και για το ότι οι επόμενες δοκιμές τη νέα χρονιά στην Μαλαισία είναι το Α και το Ω για την ομάδα των Αυστριακών, μιας και τα δεδομένα συλλέγονται ουσιαστικά μόνο από τον Espargaro με τους άλλους τρεις αναβάτες να βρίσκονται στο στάδιο της… εκπαίδευσης.

 

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια με την Aprilia ξανά στο προσκήνιο

Η εργοστασιακή ομάδα της Aprilia παραμένει πιθανή επιλογή του 8 φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή για το 2025
motomagMarc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

23/4/2024

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Marc Marquez στο TNT Sports δήλωσε ότι “όλες οι πόρτες είναι ανοιχτές”, ξεκαθαρίζοντας ότι θα ακούσει όλους του κατασκευαστές πριν αποφασίσει τον σταθμό του για την επόμενη χρονιά, με την Aprilia να έχει μία θέση στις πιο δυνατές υποψηφιότητες, μαζί με την Ducati.

Το 2024 είναι μία χρονιά που τα συμβόλαια πολλών από τους αναβάτες του grid λήγουν, με την μεταγραφική περίοδο (γνωστή και ως silly season) να έχει ξεκινήσει από πολύ νωρίς. Ήδη στο τραπέζι έχουν πέσει οι υπογραφές των Quartararo και Bagnaia, οι οποίο ανανέωσαν με Yamaha και Ducati, αντίστοιχα. Για πολλούς, όμως, τα πράγματα παραμένουν ακόμα αρκετά ρευστά, όσον αφορά το μέλλον τους στα MotoGP.

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Ο Marquez, ένας από τους καλύτερους αναβάτες στην ιστορία των MotoGP, παραμένει ένας από τους αναβάτες του μεταγραφικού πυρετού, καθώς το μονοετές συμβόλαιό του με την Gresini Ducati λήγει στο τέλος του 2024, χωρίς ακόμα να υπάρχουν καθαρές ενδείξεις για το μέλλον του. Μπορεί στην συνείδηση όλων το πέρασμα από την Gresini να είναι απλά η πύλη εισόδου για την εργοστασιακή ομάδα, ωστόσο ο Marquez θέλει να αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, ή πολύ απλά να πιέσει καταστάσεις από τώρα. Σε κάθε περίπτωση τα πρώτα δείγματα που έχει να επιδείξει με την μοτοσυκλέτα του Borgo Panigale, είναι αρκετά θετικά, με δεδομένο ότι ο Ισπανός τρέχει με την GP23, καταφέρνοντας να μείνει στο γκρουπ των πρωτοπόρων και βάζοντας δύσκολα στους αναβάτες της GP24 στον τελευταίο αγώνα.

Από την μία θα μπορούσε να επεκτείνει την συνεργασία του με την δορυφορική Gresini. Η αλήθεια όμως είναι ότι μία εργοστασιακή ομάδα ή τουλάχιστον η τελευταία έκδοση της πρωτότυπης μοτοσυκλέτας θα βοηθήσει πολύ περισσότερο τον Marquez, ώστε να είναι ανταγωνιστικός. Στην εξίσωση έρχεται να προστεθεί και ο Fermin Aldeguer, τον οποίο έχει ήδη αποκτήσει η Ducati για την σεζόν του 2025. Οι πιθανότητες τον θέλουν εκτός εργοστασιακής ομάδας, τουλάχιστον για την πρώτη του σεζόν στα MotoGP, όμως ακόμα δεν είναι σίγουρο αν θα κατευθυνθεί προς Pramac ή προς Gresini, με την Pramac επίσης να μην έχει ξεκάθαρο πλάνο για τη νέα σεζόν.

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Η Ducati είναι αυτή την στιγμή η ταχύτερη μοτοσυκλέτα στο grid, είναι όμως ταυτόχρονα και αρκετά ιδιόρρυθμη, απαιτώντας ένα ιδιαίτερο στυλ οδήγησης. Ήδη ο Marquez προσπαθεί να συνηθίσει τα νέα δεδομένα και είναι λογικό ότι μετά από ένα χρόνο, πρώτη του προτεραιότητα θα είναι να παραμείνει στην Ducati, γιατί σε διαφορετική περίπτωση όλη η δουλειά που έχει κάνει να συνηθίσει την νέα του μοτοσυκλέτα θα πάει στράφι. Έχει όμως απέναντί του πολλούς μνηστήρες, με τους Jorge Martin και Enea Bastianini να είναι δύο από τους βασικούς διεκδικητές της μίας εργοστασιακής θέσης που απομένει.

Το εργοστάσιο του Borgo Panigale έχει τα δεδομένα από τις τηλεμετρίες όλων των αναβατών της, εργοστασιακούς και δορυφορικούς. Μετά από τρεις γύρους γνωρίζει ήδη αν οι τραυματισμοί έχουν επηρεάσει τον Marquez και κατά πόσο μπορεί να είναι περισσότερο ανταγωνιστικός από τους υπόλοιπους διεκδικητές του θρόνου της GP25, όπως θα ονομάζεται το πρωτότυπο την επόμενη χρονιά. Επομένως η Ducati αυτή την στιγμή κρατά και το καρπούζι και το μαχαίρι, έχοντας την επιλογή να κόψει το πιο γλυκό κομμάτι για τον εαυτό της, σε μία περίοδο που βλέπει ότι οι δύο άλλοι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αρχίζουν να απειλούν την απόλυτη κυριαρχία της.

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Αν όμως ο Marquez θέλει μία εργοστασιακή σέλα, αλλά δεν βρει την απάντηση στην Ducati, τότε μια πιθανή επιλογή είναι αυτή της Aprilia, η οποία φέτος έχει να επιδείξει μία αξιοσημείωτη πορεία, ιδιαίτερα μετά την επιτυχία του Vinales στην πίστα των ΗΠΑ. Αν συνεχίσει έτσι, τότε σίγουρα θα μπει στο ραντάρ του Marquez, σε μία περίοδο που ο Aleix Espargaro θα μπορούσε να κρεμάσει την φόρμα του, αφήνοντας την μία θέση κενή. Το “Μυρμήγκι” έχει και την προϊστορία του με το Noale, έχοντας κερδίσει τον τίτλο στα 125GP πάνω σε μία Derbi (σαν να λέμε Aprilia με άλλο όνομα).

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Σε κάθε περίπτωση ο Marc Marquez δεν θα δυσκολευτεί να βρει στέγη την νέα χρονιά με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και με την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξει νέος τραυματισμός.