Φήμες για Pedrosa και Yamaha

Στο Assen θα ξεκαθαρίσει το τοπίο
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

27/6/2018

Αυτή τη στιγμή αναμφίβολα, το όνομα του Dani Pedrosa είναι το μεγαλύτερο από αυτά που "παίζουν" στο μεταγραφικό παζάρι για τα MotoGP του 2019. Παρόλα αυτά, αν και ακούγονται πολλές φήμες και εικασίες, ο ίδιος δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του και δεν αφήνει να διαρρεύσει καμία πρόθεση ή πλάνο που μπορεί να έχει.
Η ανακοίνωση για την λήξη της συνεργασίας με την Repsol Honda και η αντικατάστασή του από τον Jorge Lorenzo, που έγινε στην συνέντευξη τύπου πριν τον αγώνα της Catalunya, μπορεί να σόκαρε μεγάλο μέρος του κοινού, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτή η λήξη της συνεργασίας φέτος είχε προαποφασιστεί από τη σεζόν του 2016 κιόλας. Όπως δήλωσε ο ίδιος, την πρόθεσή του να αφήσει την ομάδα με την οποία είχε ταυτιστεί την είχε εκφράσει για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια. Μάλιστα, το 2017 είχε φτάσει πολύ κοντά στο να αποτελέσει τον αντικαταστάτη του Lorenzo στη Yamaha, αλλά τελικά παρέμεινε στην Repsol Honda παίζοντας τον δεύτερο ρόλο πίσω από τον Marc Marquez.

"Αν ο Dani καταλήξει να είναι ένας από τους αναβάτες, νομίζω ότι τόσο εγώ όσο και η Yamaha θα είμασταν πολύ ευτυχείς". Lin Jarvis

Στην ίδια συνέντευξη είχε ερωτηθεί κι ο ίδιος από τους δημοσιογράφους σχετικά με τα μελλοντικά του πλάνα, με τον Pedrosa να δηλώνει πως ήλπιζε να μπορεί να δώσει μερικά στοιχεία, αλλά δυστυχώς η κατάσταση δεν ήταν τόσο ξεκάθαρη όσο θα ήθελε ο ίδιος. "Το μόνο που μπορώ να πω", δήλωσε, "είναι ότι έχω πολλές εναλλακτικές και μάλιστα καλές. Χρειάζομαι χρόνο για να τις αξιολογήσω.."
Ο Pedrosa ποτέ δεν ήταν θιασώτης των φημών, ούτε θέλησε ποτέ να αφήσει να αιωρούνται εικασίες γύρω από το όνομά του, γι' αυτό και δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο σχετικά με το ποιες είναι αυτές οι εναλλακτικές, ούτε καν να επιβεβαιώσει ή να αρνηθεί μια ενδεχόμενη αποχώρησή του από τους αγώνες. Αυτό έκανε πολλούς να θεωρήσουν ότι ο Pedrosa θα συνεχίσει να τρέχει με μια άλλη ομάδα, ενώ κι ο ίδιος ο Marquez όταν ρωτήθηκε για το μέλλον του team mate του, απάντησε λακωνικά ότι "θα συνεχίσει να τρέχει".


Εξετάζοντας πλέον τα δεδομένα έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί στα paddock των MotoGP, και με όλες τις εργοστασιακές θέσεις να είναι κατειλημμένες, όλες οι ενδείξεις οδηγούν τον Pedrosa στην καινούργια δορυφορική ομάδα της Yamaha που θα δημιουργηθεί με την υποστήριξη της Petronas. Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που θεωρούν δεδομένη αυτή την συνύπαρξη, αλλά περισσότερα για το project της Yamaha Petronas θα μάθουμε στο ολλανδικό GP του Assen. Αυτό άφησε να εννοηθεί και ο αγωνιστικός διευθυντής της Yamaha Lin Jarvis, ο οποίος είχε πει στην Catalunya πως οι συζητήσεις έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο και σύντομα θα καταλήξουμε σε μια καλή λύση, σχετικά με τη νέα δορυφορική ομάδα. "Ελπίζω ότι θα έχουμε μερικές θετικές εξελίξεις μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, που θα αφορούν το 2019 κι έπειτα. Αν ο Dani καταλήξει να είναι ένας από τους αναβάτες, νομίζω ότι τόσο εγώ όσο και η Yamaha θα είμασταν πολύ ευτυχείς."
Σχόλια έκανε όμως και ο Maverick Vinales, ο οποίος δήλωσε ότι ο ερχομός του Pedrosa στην Yamaha θα συνοδευόταν κι από αρκετή πληροφορία σχετικά με τους ανταγωνιστές τους.

Παρουσίαση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος MotoE 2023 στη Vallelunga

Ducati MotoE
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

22/3/2023

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoE 2023, με ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες τις οποίες παρέχει η Ducati ως αποκλειστικός προμηθευτής με το πρωτότυπο "V21L", παρουσιάστηκε επίσημα στην πίστα Vallelunga έξω από τη Ρώμη. Ο Claudio Domenicali, Διευθύνων Σύμβουλος της Ducati μαζί με τον Carmelo Ezpeleta, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Dorna Sports και τους εκπροσώπους των κύριων συνεργατών παρουσίασαν στον Τύπο την πέμπτη έκδοση του «πρωταθλήματος μηδενικών εκπομπών», το οποίο για πρώτη φορά θα έχει την αίγλη και το status του παγκόσμιου τίτλου.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Ducati:

"O Claudio Domenicali, Διευθύνων Σύμβουλος της Ducati, δήλωσε: "Η απόφαση να συμμετάσχει η Ducati στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoE ως αποκλειστικός προμηθευτής των μοτοσυκλετών, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής της Ducati. Στην πραγματικότητα, η ηλεκτροκίνηση, μαζί με την εισαγωγή καυσίμων ουδέτερων ως προς τον άνθρακα για κινητήρες εσωτερικής καύσης (e-fuel), είναι απαραίτητες για να μειωθεί το αποτύπωμα άνθρακα της Ducati και να μας επιτρέψει να επιτύχουμε τους μακροπρόθεσμους στόχους αειφορίας. Ωστόσο, κάθε αληθινή Ducati είναι πάνω από όλα συναίσθημα, επομένως είναι πολύ σημαντικό να διαχειριστούμε αυτή τη μετάβαση με μεγάλη προσοχή, φροντίζοντας να διατηρήσουμε το σπορ χαρακτήρα και τα χαρακτηριστικά διασκέδασης κάθε μοτοσυκλέτας από το Borgo Panigale.

Με το πρωτότυπο V21L θέλαμε να ξεπεράσουμε τα όρια του κλάδου, στοχεύοντας να δημιουργήσουμε την ηλεκτρική μοτοσυκλέτα με τις καλύτερες επιδόσεις που έχει φτιαχτεί ποτέ για την πίστα. Πάνω απ' όλα, θέλαμε να αναπτύξουμε την εσωτερική τεχνογνωσία της εταιρείας ώστε να είναι έτοιμη όταν η τεχνολογία μπαταριών, ιδίως όσον αφορά το βάρος, θα επιτρέψει τη δημιουργία μιας ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας δρόμου με όλα τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν μια Ducati. Η ταυτόχρονη παρουσία 18 αναβατών με διαφορετικές ανάγκες και στυλ οδήγησης στην πίστα αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για την εταιρεία να μελετήσει σε τι θα μπορούσε να εξελιχθεί ο χαρακτήρας μιας μελλοντικής ηλεκτρικής Ducati. Οι πρώτες δοκιμές στη Jerez πήγαν πολύ καλά. Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, τα σχόλια για τη μοτοσυκλέτα από τους αναβάτες και τις ομάδες ήταν πολύ καλή, με το νέο ανεπίσημο ρεκόρ πίστας. Η Ducati δεν έχει κατασκευάσει ποτέ τόσο μεγάλο αριθμό πρωτοτύπων και αυτό επίσης αντιπροσωπεύει μια επιπλέον πρόκληση μέσα στην υπάρχουσα πρόκληση, για εμάς».

Ducati MotoE

Μετά τις πρώτες επίσημες δοκιμές στη Jerez στις αρχές Μαρτίου, οι αναβάτες θα ξαναβρεθούν για δοκιμές στη Βαρκελώνη στις 3-5 Απριλίου, για να ξεκινήσει επίσημα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στις 13 Μαΐου με το Γαλλικό Grand Prix στο Le Mans. Στη συνέχεια, το ημερολόγιο περιλαμβάνει Mugello (10 Ιουνίου), Sachsenring (17 Ιουνίου) και Assen (24 Ιουνίου). Μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα, οι μοτοσυκλέτες Ducati MotoE θα επιστρέψουν σε αγωνιστική δράση στο Silverstone στις 5 Αυγούστου, πριν ακολουθήσουν τα τρία τελευταία Grand Prix στο Red Bull Ring (19 Αυγούστου), στην Catalunya (2 Σεπτεμβρίου) και στο Misano (9 Σεπτεμβρίου).

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, θα υπάρχουν δύο ελεύθερα δοκιμαστικά το πρωί της Παρασκευής, ακολουθούμενα από δύο προκριματικούς το απόγευμα. Οι δύο αγώνες θα διεξαχθούν το Σάββατο, ο πρώτος στο τέλος των προκριματικών MotoGP και ο δεύτερος μετά τον αγώνα Sprint, ένα άλλο χαρακτηριστικό που παρουσιάζεται για τη σεζόν του 2023. Προβλέπεται νέα διαδικασία πρόκρισης ενώ οι ομάδες θα μπορούν να υπολογίζουν σε μια εντελώς νέα δομή στα paddock.

Οι 18 αναβάτες, υποστηριζόμενοι από 9 ομάδες, θα αγωνιστούν με το πρωτότυπο "V21L", που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την Ducati σε μια διαδικασία εξέλιξης που κράτησε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο και με τη συμβολή των Michele Pirro, Chaz Davies και Alex De Angelis, αναβατών δοκιμών της εταιρείας, οι οποίοι στη Vallelunga έκαναν μερικούς γύρους επίδειξης με την ηλεκτρική μοτοσυκλέτα Ducati. Για τον κατασκευαστή από τη Μπολόνια, αυτό το project στοχεύει την ανάπτυξη τεχνογνωσίας για το μέλλον του, διατηρώντας την προσέγγιση που πάντα τροφοδοτούσε το DNA της Ducati: πειραματισμός με τεχνολογικές λύσεις στον κόσμο των αγώνων και στη συνέχεια υιοθέτηση όλων όσων αναπτύσσονται σε αυτόν τον τομέα από τις μοτοσυκλέτες που προορίζονται για λάτρεις της μάρκας από όλο τον κόσμο.

Η πρωτότυπη Ducati "V21L" έχει συνολικό βάρος 225 κιλά (12 κιλά λιγότερο από τις ελάχιστες απαιτήσεις που επιβάλλουν η Dorna και η FIM για μια μοτοσυκλέτα ικανή να ολοκληρώσει αγωνιστικές αποστάσεις) και έχει μέγιστη ισχύ και τιμές ροπής 110 kW (150 hp) και 140 Nm (14,3 kgm) αντίστοιχα, που σε μια πίστα όπως το Mugello της επέτρεψε να φτάσει ταχύτητα 275 km/h. Η "V21L" είναι η MotoGP των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών, συνδυάζει τις ηλεκτρονικές τεχνολογίες και τις διαστάσεις του πλαισίου που αναπτυχθήκανε από την Ducati Corse με μια διαδικασία σχεδιασμού και διαχείριση έργου που χαρακτηρίζει μια μοτοσυκλέτα δρόμου όπως η Panigale V4.

Είναι ο συγκερασμός της καλύτερης τεχνογνωσίας των δύο κόσμων, των αγώνων και της παραγωγής, ένα πρωτότυπο με το οποίο η Ducati πειραματίζεται σε έναν κόσμο που τώρα ξεκινά η διαδικασία ανακάλυψής του, αυτόν των ηλεκτρικών σπορ μοτοσυκλετών."

Ετικέτες