Φοράς λίγα στην μοτοσυκλέτα αποζημιώνεσαι και λιγότερο. Η πρακτική των ασφαλιστικών στην Γερμανία.

Μειώνουν τις αποζημιώσεις για ελαφρά εξοπλισμένους αναβάτες
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

20/9/2021

Στην Ελλάδα της σαγιονάρας και του τυφλόνους που θα σχολιάσει πως το να μιλά κανείς για καλοκαιρινά μπουφάν και γάντια είναι μέρος απώτερου σχεδίου με στόχο την τσέπη του και όχι την ασφάλειά του, η παρακάτω είδηση θα ακουστεί σίγουρα σαν θεωρία συνομωσίας: Οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Γερμανία χρησιμοποιούν ως μοχλό πίεσης για να μειώσουν τις αποζημιώσεις που δίνουν στα θύματα τροχαίων, το κατά πόσο φορούσαν πλήρη εξοπλισμό αναβάτη. Ο νόμος στην Γερμανία δεν έχει αλλάξει, μονάχα η μη χρήση κράνους διώκεται από τον νόμο και δεν υπάρχει πρόστιμο αν οδηγείς χωρίς προστατευτικό μπουφάν. Ο μη σωστά εξοπλισμένος αναβάτης υπάρχει και στην Γερμανία όπως υπάρχει και παντού, αλλά δεν αποτελεί τον βασικό κορμό του μοτοσυκλετισμού, όπως συμβαίνει εδώ σε εμάς.

Σύμφωνα με το βερολινέζικο German Insurance Association (GDV), τον σύνδεσμο που εκπροσωπεί 460 ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, η αποζημίωση ενός θύματος θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά για συγκεκριμένους τύπους κακώσεων καθώς το να μην φορά επαρκή εξοπλισμό ασφαλείας φανερώνει αμέλεια για την δική του ασφάλεια, πράγμα που μπορεί να επιφέρει αντίστοιχες μειώσεις.

Οι αποφάσεις του GDV προφανώς και βάζουν μπροστά το συμφέρον των ασφαλιστικών εταιρειών, έχουν ήδη εφαρμοστεί σε διάφορες περιπτώσεις και φυσικά δεν επηρεάζουν στο παραμικρό το εθνικό σύστημα υγείας της Γερμανίας (GKV-Spitzenverband) που προφανώς και καλύπτει τα έξοδα νοσηλείας. Οι αποφάσεις του GDV έχουν να κάνουν μόνο με την αποζημίωση που καλείται να δώσει η ασφαλιστική εταιρεία του θύτη, στο θύμα. Σύμφωνα με τον γερμανικό νόμο το εθνικό σύστημα υγείας μπορεί να ζητήσει τα έξοδα νοσηλείας, περίθαλψης κτλ μόνο στην περίπτωση που έχει διαπραχθεί έγκλημα ή σκόπιμη πρόκληση αυτοτραυματισμού, όχι στην περίπτωση δηλαδή που κάποιος κατέληξε τραυματισμένος στο νοσοκομείο γιατί χτυπήθηκε από αυτοκίνητο ενώ οδηγούσε αμέριμνος την μοτοσυκλέτα του, φορώντας μόνο το κράνος από εξοπλισμό αναβάτη.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Γερμανία μπορεί λοιπόν να προσπαθήσουν να μειώσουν το κόστος με βάση τον προστατευτικό εξοπλισμό που φορούσε ο αναβάτης την ώρα του ατυχήματος, χωρίς αυτό να αποτελεί πανάκεια για τον τρόπο λειτουργείας τους, αλλά έχει ήδη συμβεί και αποτελεί μάλιστα και οδηγία του GDV προς το μέλη του, οπότε και θα συμβαίνει περισσότερο στο μέλλον. Οι Γερμανοί δεν χρειάζονται βέβαια και ιδιαίτερα μαθήματα για να οδηγούν με πλήρη εξοπλισμό ασφαλείας, αυτό είναι κάτι που πρωτίστως συμβαίνει στην Ελλάδα, και είναι ένα καλό σημείο προβληματισμού για το πόσο μακριά είμαστε σε αυτό το θέμα. Άλλωστε το πρώτο σχόλιο που περιμένουμε είναι πως αυτά είναι λογικά πράγματα για την Γερμανία αλλά δεν μπορείς να γυρνάς με μπουφάν το καλοκαίρι στους 40 βαθμούς, αγνοώντας πόση υγρασία και ζέστη μπορεί να έχει το Μόναχο (για παράδειγμα). Έχουμε καταρρίψει πολλές φορές τον ισχυρισμό πως η ζέστη θέλει γυμνό δέρμα με επιχειρήματα, αλλά κυρίως με το παράδειγμά μας. Ίσα – ίσα που η προστασία από τον ήλιο με διάτρητο μπουφάν και αντίστοιχα γάντια, κάνει την οδήγηση στον καύσωνα ευκολότερη από το εκτεθειμένο δέρμα που αναπτύσσει πολλαπλάσια θερμοκρασία… Προφανώς ούτε λόγος για τον χειμώνα. Εμείς θα θέλαμε να δούμε τους αναβάτες να εξοπλίζονται από μόνοι τους με κατάλληλο ρουχισμό και τις ασφαλιστικές να μην κοιτούν νέους τρόπους περιορισμού των αποζημιώσεων.

MotoGP, Balaton Park Practice: Άνετα πρώτος ο Acosta μπροστά από Di Giannantonio και Fernandez

Εκτός δεκάδας ο Bagnaia, πολύ κοντά στο Q2 έφτασε ο καλύτερος φετινός Razgatlioglu
pedro acosta
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

5/6/2026

Ο Pedro Acosta ήταν ακαταμάχητος στις κρίσιμες απογευματινές δοκιμές της Balaton Park, γράφοντας τον ταχύτερο γύρο με απόσταση άνω των 4 δεκάτων από τον δεύτερο Fabio Di Giannantonio και τον τρίτο Raul Fernandez.

Η πρώτη δεκάδα που οδηγεί κατευθείαν στο δεύτερο session των κατατακτήριων δοκιμών (Q2) γέμισε με νέους αναβάτες, καθώς ο Fermin Aldeguer έγραψε τον τέταρτο ταχύτερο γύρο, με τον Ai Ogura πέμπτο.

Οι δύο εργοστασιακοί αναβάτες της Aprilia προκρίθηκαν στο Q2, με τον Marco Bezzecchi έκτο και τον Jorge Martin ένατο, ενώ από την εργοστασιακή Ducati πέρασε μόνο ο Marc Marquez στην έβδομη θέση.

Τη δεκάδα συμπληρώνει ο εντυπωσιακός Diogo Moreira στην όγδοη θέση, όντας ο μοναδικός αναβάτης της Honda στη δεκάδα, ενώ ανάλογο ρόλο για τη Yamaha ανέλαβε ο Jack Miller που πήρε τη δέκατη και τελευταία θέση.

Ο Fabio Quartararo έχασε τη δεκάδα για κάτι περισσότερο από ένα δέκατο, ενώ μισό δέκατο πίσω του τερμάτισε την ημέρα ο Toprak Razgatlioglu στην πιο δυνατή του φετινή εμφάνιση, που δείχνει πως δεν είχε τυχαία τον δέκατο ταχύτερο χρόνο στο πρωινό FP1.

Ο Pecco Bagnaia ήταν όγδοος καθώς η διαδικασία έμπαινε στο τελευταίο πεντάλεπτο, ωστόσο ο γύρος που χρειαζόταν δεν ήρθε και στο τέλος έμεινε 14ος, έτσι θα πρέπει να περάσει από το αυριανό Q1. Είναι μάλιστα ενδεικτικό το γεγονός πως μόλις τρεις Ducati έμειναν εκτός δεκάδας και οι άλλες δύο είναι αυτές των Franco Morbidelli (20ός) και του θετικότατου Iker Lecuona.

Ο Ισπανός αναβάτης της Ducati στο WSBK τρέχει στη θέση του Alex Marquez και έδειξε πολύ καλά σημάδια με τη Desmosedici GP26, περνώντας μεγάλο μέρος του Practice μέσα στους πρώτους δέκα, ενώ η 17η θέση που πήρε στο τέλος απέχει μόλις τρία δέκατα από τη 10η του Miller.

Αποτελέσματα MotoGP Practice - Balaton Park

#

Αναβάτης

Ομάδα

Μοτοσυκλέτα

Ταχύτερος χρόνος

Από πρώτο

Από προηγ.

1 37

Pedro ACOSTA

Red Bull KTM Factory Racing

KTM

1'36.827

 

 

2 49

Fabio DI GIANNANTONIO

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

DUCATI

1'37.240

0.413

0.413

3 25

Raul FERNANDEZ

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

APRILIA

1'37.328

0.501

0.088

4 54

Fermin ALDEGUER

BK8 Gresini Racing MotoGP

DUCATI

1'37.440

0.613

0.112

5 79

Ai OGURA

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

APRILIA

1'37.481

0.654

0.041

6 72

Marco BEZZECCHI

Aprilia Racing

APRILIA

1'37.502

0.675

0.021

7 93

Marc MARQUEZ

Ducati Lenovo Team

DUCATI

1'37.560

0.733

0.058

8 11

Diogo MOREIRA

Pro Honda LCR

HONDA

1'37.708

0.881

0.148

9 89

Jorge MARTIN

Aprilia Racing

APRILIA

1'37.734

0.907

0.026

10 43

Jack MILLER

Prima Pramac Yamaha MotoGP

YAMAHA

1'37.760

0.933

0.026

11 20

Fabio QUARTARARO

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

YAMAHA

1'37.871

1.044

0.111

12       7

Toprak RAZGATLIOGLU

Prima Pramac Yamaha MotoGP

YAMAHA

1'37.925

1.098

0.054

13 10

Luca MARINI

Honda HRC Castrol

HONDA

1'37.949

1.122

0.024

14 63

Francesco BAGNAIA

Ducati Lenovo Team

DUCATI

1'37.986

1.159

0.037

15 23

Enea BASTIANINI

Red Bull KTM Tech3

KTM

1'38.003

1.176

0.017

16 36

Joan MIR

Honda HRC Castrol

HONDA

1'38.024

1.197

0.021

17 27

Iker LECUONA

BK8 Gresini Racing MotoGP

DUCATI

1'38.049

1.222

0.025

18 33

Brad BINDER

Red Bull KTM Factory Racing

KTM

1'38.065

1.238

0.016

19 12

Maverick VIÑALES

Red Bull KTM Tech3

KTM

1'38.109

1.282

0.044

20 21

Franco MORBIDELLI

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

DUCATI

1'38.336

1.509

0.227

21 42

Alex RINS

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

YAMAHA

1'38.673

1.846

0.337

22 35

Cal CRUTCHLOW

Castrol Honda LCR

HONDA

1'39.734

2.907

1.061

Ετικέτες