Φοράς λίγα στην μοτοσυκλέτα αποζημιώνεσαι και λιγότερο. Η πρακτική των ασφαλιστικών στην Γερμανία.

Μειώνουν τις αποζημιώσεις για ελαφρά εξοπλισμένους αναβάτες
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

20/9/2021

Στην Ελλάδα της σαγιονάρας και του τυφλόνους που θα σχολιάσει πως το να μιλά κανείς για καλοκαιρινά μπουφάν και γάντια είναι μέρος απώτερου σχεδίου με στόχο την τσέπη του και όχι την ασφάλειά του, η παρακάτω είδηση θα ακουστεί σίγουρα σαν θεωρία συνομωσίας: Οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Γερμανία χρησιμοποιούν ως μοχλό πίεσης για να μειώσουν τις αποζημιώσεις που δίνουν στα θύματα τροχαίων, το κατά πόσο φορούσαν πλήρη εξοπλισμό αναβάτη. Ο νόμος στην Γερμανία δεν έχει αλλάξει, μονάχα η μη χρήση κράνους διώκεται από τον νόμο και δεν υπάρχει πρόστιμο αν οδηγείς χωρίς προστατευτικό μπουφάν. Ο μη σωστά εξοπλισμένος αναβάτης υπάρχει και στην Γερμανία όπως υπάρχει και παντού, αλλά δεν αποτελεί τον βασικό κορμό του μοτοσυκλετισμού, όπως συμβαίνει εδώ σε εμάς.

Σύμφωνα με το βερολινέζικο German Insurance Association (GDV), τον σύνδεσμο που εκπροσωπεί 460 ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, η αποζημίωση ενός θύματος θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά για συγκεκριμένους τύπους κακώσεων καθώς το να μην φορά επαρκή εξοπλισμό ασφαλείας φανερώνει αμέλεια για την δική του ασφάλεια, πράγμα που μπορεί να επιφέρει αντίστοιχες μειώσεις.

Οι αποφάσεις του GDV προφανώς και βάζουν μπροστά το συμφέρον των ασφαλιστικών εταιρειών, έχουν ήδη εφαρμοστεί σε διάφορες περιπτώσεις και φυσικά δεν επηρεάζουν στο παραμικρό το εθνικό σύστημα υγείας της Γερμανίας (GKV-Spitzenverband) που προφανώς και καλύπτει τα έξοδα νοσηλείας. Οι αποφάσεις του GDV έχουν να κάνουν μόνο με την αποζημίωση που καλείται να δώσει η ασφαλιστική εταιρεία του θύτη, στο θύμα. Σύμφωνα με τον γερμανικό νόμο το εθνικό σύστημα υγείας μπορεί να ζητήσει τα έξοδα νοσηλείας, περίθαλψης κτλ μόνο στην περίπτωση που έχει διαπραχθεί έγκλημα ή σκόπιμη πρόκληση αυτοτραυματισμού, όχι στην περίπτωση δηλαδή που κάποιος κατέληξε τραυματισμένος στο νοσοκομείο γιατί χτυπήθηκε από αυτοκίνητο ενώ οδηγούσε αμέριμνος την μοτοσυκλέτα του, φορώντας μόνο το κράνος από εξοπλισμό αναβάτη.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Γερμανία μπορεί λοιπόν να προσπαθήσουν να μειώσουν το κόστος με βάση τον προστατευτικό εξοπλισμό που φορούσε ο αναβάτης την ώρα του ατυχήματος, χωρίς αυτό να αποτελεί πανάκεια για τον τρόπο λειτουργείας τους, αλλά έχει ήδη συμβεί και αποτελεί μάλιστα και οδηγία του GDV προς το μέλη του, οπότε και θα συμβαίνει περισσότερο στο μέλλον. Οι Γερμανοί δεν χρειάζονται βέβαια και ιδιαίτερα μαθήματα για να οδηγούν με πλήρη εξοπλισμό ασφαλείας, αυτό είναι κάτι που πρωτίστως συμβαίνει στην Ελλάδα, και είναι ένα καλό σημείο προβληματισμού για το πόσο μακριά είμαστε σε αυτό το θέμα. Άλλωστε το πρώτο σχόλιο που περιμένουμε είναι πως αυτά είναι λογικά πράγματα για την Γερμανία αλλά δεν μπορείς να γυρνάς με μπουφάν το καλοκαίρι στους 40 βαθμούς, αγνοώντας πόση υγρασία και ζέστη μπορεί να έχει το Μόναχο (για παράδειγμα). Έχουμε καταρρίψει πολλές φορές τον ισχυρισμό πως η ζέστη θέλει γυμνό δέρμα με επιχειρήματα, αλλά κυρίως με το παράδειγμά μας. Ίσα – ίσα που η προστασία από τον ήλιο με διάτρητο μπουφάν και αντίστοιχα γάντια, κάνει την οδήγηση στον καύσωνα ευκολότερη από το εκτεθειμένο δέρμα που αναπτύσσει πολλαπλάσια θερμοκρασία… Προφανώς ούτε λόγος για τον χειμώνα. Εμείς θα θέλαμε να δούμε τους αναβάτες να εξοπλίζονται από μόνοι τους με κατάλληλο ρουχισμό και τις ασφαλιστικές να μην κοιτούν νέους τρόπους περιορισμού των αποζημιώσεων.

MotoGP: LCR Honda - Ακόμη χωρίς αντικαταστάτη του Johann Zarco για το Mugello

O Takaaki Nakagami εμφανίζεται ως επικρατέστερη επιλογή
Zarco
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

27/5/2026

Η LCR Honda επιβεβαίωσε ότι δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τον αντικαταστάτη του Johann Zarco για το Grand Prix Ιταλίας στο Mugello, καθώς ο Γάλλος αναρρώνει από τους τραυματισμούς που υπέστη στο σοβαρό ατύχημα της Καταλονίας.

Ο Zarco θα απουσιάσει από τον αγώνα της Ιταλίας μετά τον τραυματισμό του στον πρώτο γύρο του Grand Prix Καταλονίας στις 17 Μαΐου, όταν υπέστη ρήξη στους συνδέσμους του γονάτου αλλά και κάταγμα στο κάτω μέρος της περόνης. Ο Γάλλος μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο και πήρε εξιτήριο την επόμενη ημέρα.

Λόγω του διαστήματος δύο εβδομάδων ανάμεσα στους αγώνες της Καταλονίας και του Mugello, οι κανονισμοί υποχρεώνουν τη LCR Honda να χρησιμοποιήσει αντικαταστάτη, ωστόσο η ομάδα δεν έχει ακόμη ανακοινώσει ποιος θα καλύψει τη θέση του Zarco στην ομάδα.

Zarco

Σε επίσημη ενημέρωση μέσω social media στις 25 Μαΐου, η ομάδα ανέφερε: "Ενώ ο Johann Zarco περιμένει να υποβληθεί σε επέμβαση, η Castrol Honda LCR συνεχίζει να εργάζεται για την εύρεση αντικαταστάτη για τους επόμενους αγώνες. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα, μόλις οριστικοποιηθούν όλα."

O Zarco θα απουσιάσει σίγουρα από τους δύο επόμενους αγώνες σε Mugello και Balaton Park, αλλά η φύση των τραυματισμών του και κυρίως οι ρήξεις πρόσθιων και οπίσθιων συνδέσμων στο γόνατο μάλλον θα χρειαστούν περισσότερο καιρό για να θεραπευτούν, ειδικά αν σκεφτούμε πως ακόμη ο Γάλλος δεν έχει εγχειριστεί γι' αυτά τα τραύματα.

Το επικρατέστερο όνομα για τη θέση θεωρείται ο Takaaki Nakagami, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τη δομή της LCR Honda μετά την πολυετή παρουσία του στην ομάδα από το 2019 έως και το 2024.

Nakagami

Ο Ιάπωνας είχε πετύχει τρεις τέταρτες θέσεις με τη Honda, ενώ το 2020 κατέκτησε και pole position στο δεύτερο Grand Prix του Aragon. Παρότι το Mugello δεν συγκαταλεγόταν ποτέ στις πιο δυνατές του πίστες, είχε τερματίσει πέμπτος εκεί το 2019, στη δεύτερη του σεζόν στη μεγάλη κατηγορία.

Το 2026 ο Nakagami έχει επικεντρωθεί κυρίως στον ρόλο του δοκιμαστή της Honda και στην εξέλιξη της νέας MotoGP μοτοσυκλέτας των 850 κυβικών για το 2027. Ωστόσο, χρειάστηκε να επιστρέψει και στο πρόγραμμα της υπάρχουσας RC213V μετά τον τραυματισμό του Aleix Espargaro στις δοκιμές της Sepang τον Απρίλιο.

Nakagami

Η τελευταία αγωνιστική συμμετοχή του Nakagami στα MotoGP ήταν ως wildcard στην Ιαπωνία πέρυσι, όπου εγκατέλειψε τον αγώνα, ενώ είχε αγωνιστεί και στο Mugello το 2025 ως αντικαταστάτης του Luca Marini μετά τον τραυματισμό του Ιταλού στις δοκιμές για τον 8ώρο αγώνα της Suzuka.