Gino Borsoi: “Είτε μας αρέσει είτε όχι η πορεία του Jorge Martin στην Pramac έφτασε στο τέλος της”

Ξεκάθαρα τα πράγματα για τον Ισπανό - Ή στην εργοστασιακή Ducati ή κοιτάμε αλλού, στην Pramac θέση δεν έχει...
motomag MotoGP – Gino Borsoi “Είτε μας αρέσει είτε όχι η πορεία του Martin στην Pramac έφτασε στο τέλος της”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

14/3/2024

Ο Gino Borsoi, Team Manager της Prima Pramac Racing μετά τον πρώτο αγώνα της χρονιάς στο Qatar μίλησε για όλους και για όλα ενώ ξεκαθάρισε πως αυτή είναι η τελευταία χρονιά του Jorge Martin στην ομάδα.

Ο πρώην αναβάτης και νυν Team Manager της Prima Pramac Racing, Gino Borsoi στην πρώτη του χρονιά στο τιμόνι της ομάδας πανηγύρισε τον τίτλο των κατασκευαστών ενώ φέτος όπως ο ίδιος λέει θέλει να κατακτήσει τον τίτλο των αναβατών. Το εγχείρημα αυτό ξεκίνησε με το δεξί καθώς ο Jorge Martin κέρδισε τον Sprint Race αγώνα στο Qatar ωστόσο στον κυρίως αγώνα έμεινε πίσω από τον νικητή Pecco Bagnaia της Ducati Lenovo Team.

Μιλώντας στο Motosport.com μετά το Qatar ο Borsoi ρωτήθηκε για τη σχέση του με τον Martin και το μέλλον του αναβάτη, για τη σχέση μεταξύ της Pramac και της Ducati, για την έλευση του Marc Marquez στην Ducati καθώς και για το νέο big thing του MotoGP, τον Pedro Acosta.

MotoGP – Gino Borsoi “Είτε μας αρέσει είτε όχι η πορεία του Martin στην Pramac έφτασε στο τέλος της”

Ποια είναι η αξιολόγηση της Prima Pramac Racing για τον αγώνα του Qatar σε σχέση με τον Jorge Martin;

"Το Σαββατοκύριακο ήταν πολύ καλό, ξεκινώντας από τις κατατακτήριες δοκιμές, οι οποίες ήταν τέλειες για εμάς. Δεδομένου ότι το απόγευμα του Σαββάτου δεν είχαμε ακόμα τη μοτοσυκλέτα έτοιμη, ο Martin κατάφερε να κερδίσει κόντρα σε όλες τις πιθανότητες. Την Κυριακή είχαμε πολύ λιγότερα προβλήματα σε σχέση με το Σάββατο, αλλά ο Martin επέλεξε να μην επιτεθεί αμέσως για να προστατέψει τα ελαστικά του. Ο Pecco ξεκίνησε δυνατά χωρίς να ανησυχεί πολύ για τα ελαστικά του ενώ εμείς ήμασταν πολύ προσεκτικοί. Νομίζω ότι γι' αυτό χάσαμε την ευκαιρία να παλέψουμε για τη νίκη".

MotoGP – Gino Borsoi “Είτε μας αρέσει είτε όχι η πορεία του Martin στην Pramac έφτασε στο τέλος της”

Ήταν συντηρητική η απόφαση που λάβατε ή ήταν μέρος της στρατηγικής της ομάδας;

"Είναι απόφαση της ομάδας, την αξιολογούμε τόσο από τα δεδομένα του Σαββάτου όσο και από το warm up της Κυριακής και στη συνέχεια επιλέγουμε. Γνωρίζαμε ότι αν διατηρούσαμε τον ίδιο ρυθμό με τον Sprint Race αγώνα, το ελαστικό δεν θα άντεχε. Οι αγώνες που προηγήθηκαν στις κατηγορίες Moto2 και Moto2 άλλαξαν επίσης τα δεδομένα όσον αφορά την φθορά των ελαστικών στον αγώνα της Κυριακής και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λάβουμε υπόψιν στο μέλλον”.

O Martin κατέκτησε δύο βάθρα όμως την Κυριακή η εντύπωση που άφησε περιείχε και μία μικρή απογοήτευση. Μήπως σας ασκείται υπερβολική πίεση;

"Ο Jorge δεν έχει καμία πίεση όπως δεν υπάρχει πίεση στην ομάδα. Τη φετινή χρονιά έχει βελτιωθεί ακόμη περισσότερο σε όλους τους τομείς -σωματικά και πνευματικά- και μένει να βρούμε κάποιες μικρές λεπτομέρειες”.

MotoGP – Gino Borsoi “Είτε μας αρέσει είτε όχι η πορεία του Martin στην Pramac έφτασε στο τέλος της”

O Pecco Bagnaia μετά το τέλος του αγώνα δήλωσε "Δουλεύουμε σιωπηλά", πως το αντιλαμβάνεται αυτό η Pramac σε σχέση με την Ducati;

"Δεν υπάρχει καμία διαμάχη με τον Pecco ή με την ομάδα της Ducati. Αυτή είναι μια πτυχή που πρέπει να μελετήσουμε και να μάθουμε. Τις περισσότερες φορές ξεκινούν το Σαββατοκύριακο με πολλές δυσκολίες και όσο πλησιάζει ο αγώνας βελτιώνονται όλο και περισσότερο. Είναι κάτι που πρέπει να καταλάβουμε γιατί στο τέλος καταφέρνουν να κερδίσουν. Η άλλη επιλογή είναι να ζητήσουμε από την Dorna να... εξαλείψει την Κυριακή”.

MotoGP – Gino Borsoi “Είτε μας αρέσει είτε όχι η πορεία του Martin στην Pramac έφτασε στο τέλος της”

Η στρατηγική της Ducati είναι η Prima Pramac Racing να γίνει επί της ουσίας μία ομάδα φυτώριο νέων αναβατών ενώ έγινε γνωστό πως αυτή θα είναι η τελευταία χρονιά του Martin στην ομάδα. Η Pramac δεν έχει λόγο;

"Προφανώς είμαστε μέρος ενός σχεδίου της Ducati. Η Pramac γεννήθηκε για να είναι η ομάδα junior, ώστε νέοι αναβάτες να εξελίσσονται και να μεταπηδούν στην εργοστασιακή ομάδα της Ducati. Αυτό είναι το πρότζεκτ με το οποίο ξεκίνησε η Pramac.

Προσωπικά πιστεύω ότι ο χρόνος του Jorge με την ομάδα της Pramac, είτε του αρέσει είτε όχι, έχει φτάσει στο τέλος του. Είναι πολλά χρόνια μαζί μας, ξεκίνησε από την πρώτη χρονιά στο MotoGP και βρισκόμαστε στον τέταρτο χρόνο. Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι με μια εργοστασιακή μοτοσυκλέτα, είτε της Ducati είτε κάποιας άλλης εταιρείας.

Συνεχίζει να αποδεικνύει ότι είναι ένας από τους ταχύτερους, ή ίσως ο ταχύτερος μαζί με τον Pecco, και αξίζει εκτός από μια σπουδαία σεζόν μαζί μας φέτος, να έχει μια εργοστασιακή μοτοσυκλέτα του χρόνου”.

MotoGP – Gino Borsoi “Είτε μας αρέσει είτε όχι η πορεία του Martin στην Pramac έφτασε στο τέλος της”

O Franco Morbidelli μετά τον τραυματισμό του επέστρεψε πως κύλησαν τα πράγματα στο ντεμπούτο του με την ομάδα;

“Το ντεμπούτο του Franco ήταν πέρα από τις προσδοκίες μας. Κάθε φορά που έβγαινε στην πίστα βελτιωνόταν όλο και περισσότερο, χρειάζεται ακόμη χρόνος για να μάθει τι μπορεί να κάνει με την νέα μοτοσυκλέτα”.

Η Ducati υπέγραψε με τον Fermin Aldeguer θα θέλατε να τον έχετε μαζί σας του χρόνου;

"Ναι η Ducati υπέγραψε τον Aldeguer, μένει να δούμε σε ποια ομάδα θα τον τοποθετήσουν. Προφανώς και θα θέλαμε να τον έχουμε μαζί μας”.

MotoGP – Gino Borsoi “Είτε μας αρέσει είτε όχι η πορεία του Martin στην Pramac έφτασε στο τέλος της”

Τι γνώμη έχετε για το ντεμπούτο του Pedro Acosta στο MotoGP;

"Γνωρίζαμε πως είναι πολύ καλός αναβάτης. Με το καλημέρα κατάφερε να είναι μαζί με τους ταχύτερους αναβάτες και να μάθει πως οδηγούν αυτοί. Χρειάζεται ακόμη χρόνος για να συνηθίσει το βάρος των μοτοσυκλετών καθώς και το πως να διαχειρίζεται τα ελαστικά. Για μένα έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει, να επιτεθεί και να διασκεδάσει. Νομίζω ότι σύντομα θα τον δούμε να παλεύει για κάτι περισσότερο".

MotoGP – Gino Borsoi “Είτε μας αρέσει είτε όχι η πορεία του Martin στην Pramac έφτασε στο τέλος της”

Τι γίνεται με τον Marc Marquez με την Ducati;

"Νομίζω ότι ο Marc πραγματοποίησε ένα “έξυπνο Σαββατοκύριακο” καθώς θέλησε να μάθει σιγά σιγά την μοτοσυκλέτα χωρίς να κάνει λάθη. Δεν μπορώ να πω τίποτα για αυτόν ξέρει απείρως καλύτερα από εμένα πώς να χειριστεί αυτή την κατάσταση. Ξέρω ότι έχει ως στόχο να μάθει σταδιακά τα μυστικά της Ducati καθώς είναι μία διαφορετική μοτοσυκλέτα από αυτήν που είχε συνηθίσει. Αλλά, επιμένω, κανείς δεν ξέρει καλύτερα από τον ίδιο πώς να χειριστεί αυτή την κατάσταση".

Πιο ξεκάθαρος δεν γινόταν να γίνει ο Gino Borsoi, Team Manager της Prima Pramac Racing και όπως φαντάζεστε το μεταγραφικό παζάρι του 2024 στο MotoGP κάθε μέρα που περνάει θα γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρον.

Ετικέτες

Aspar Circuit - Η πίστα του Jorge Martinez “Aspar” άνοιξε τις πύλες της

Ανακοινώθηκαν οι μέρες και ώρες λειτουργίας
motomagAspar Circuit – Η πίστα του Jorge Martinez “Aspar” άνοιξε τις πύλες της
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

17/5/2024

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο αναμονής, οι εργασίες αναβάθμισης στην ιδιωτική πίστα Aspar ολοκληρώθηκαν, με το “Aspar Universe”, όπως αποκαλείται το τεράστιο σύμπλεγμα, να ανοίγει τις πύλες του στο κοινό από Πέμπτη μέχρι και Κυριακή, έχοντας ως στόχο να γίνει μήτρα νέων πρωταθλητών αλλά και ένας χώρος που θα μπορούν όλοι να διασκεδάσουν με ασφάλεια.

Σας έχουμε ήδη ενημερώσει για το μεγαλεπήβολο όραμα του θρυλικού τέως αναβάτη των GP και νυν ιδιοκτήτη ομάδας σε Moto2 και Moto3, Jorge Martinez “Aspar”. Με έδρα την Guadassuar της Valencia, το τεράστιο σύμπλεγμα της πίστας Aspar απλώνεται σε συνολική έκταση 370.000 τ.μ. και διαχωρίζεται σε τέσσερα τμήματα. Η κύρια ασφάλτινη πίστα έχει συνολικό μήκος 2,2 χιλιομέτρων, ενώ η χωμάτινη φτάνει τα 1,1 χιλιόμετρα. Όπως είναι φυσικό τα καρτ δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν, έχοντας μία δική τους πίστα 850 μέτρων.

Στον αχανή χώρο βρίσκουμε επίσης την ακαδημία Aspar KSB Sport, η οποία μαζί με τις δύο εκπαιδευτικές της πίστες καταλαμβάνει συνολικά 18.000 τ.μ. Ακόμη, υπάρχει το Μουσείο Aspar, τα paddock που απλώνονται σε έναν χώρο 10.000 τ.μ., χώρος στάθμευσης, αίθουσα ενημέρωσης, εστιατόριο, χώρος εκδηλώσεων και αναρρωτήριο. Μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο μηχανοκίνητο θεματικό πάρκο.

Aspar Circuit – Η πίστα του Jorge Martinez “Aspar” άνοιξε τις πύλες της

Οι εγκαταστάσεις αυτές δίνουν τη δυνατότητα στην Aspar Circuit να εξελιχθεί σε ένα μοναδικό περιβάλλον, ικανό να φιλοξενήσει πλήθος δραστηριοτήτων. Η αρχή έγινε στις 15 Μαΐου 2024, ημερομηνία-σταθμός, όπου η πίστα ανακοίνωσε ότι ανοίγει τις πύλες της στο κοινό. Όσοι το επιθυμούν θα έχουν τη δυνατότητα να ενοικιάσουν καρτ (παιδικά, ενηλίκων και διθέσια), με τα οποία θα μπορούν να τρέχουν στην πίστα και να αγωνίζονται. Εννοείται ότι υπάρχει πρόβλεψη και για όσους έχουν δικό τους καρτ, οι οποίοι θα μπορούν βάσει προγραμματισμού να οδηγήσουν στην πίστα. Για τους μοτοσυκλετιστές τώρα, η Aspar Circuit δίνει την δυνατότητα σε όσους θέλουν να τρέξουν με την δική τους μοτοσυκλέτα στην μεγάλη πίστα.

Οι διαδρομές μπορούν να δεχτούν αλλαγές, με στόχο προπονήσεις και ιδιωτικές δοκιμές, ένα χαρακτηριστικό που θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα ομάδες και αναβάτες, καθώς με αυτόν τον τρόπο έχουν την δυνατότητα να δοκιμάσουν τα όριά τους σε διαφορετικές περιπτώσεις, που απεικονίζουν διαφορετικές πίστες. Η αχανής έκταση παρέχει ακόμη υπηρεσίες για την διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων, παρουσιάσεων, συνέδριων και ό,τι άλλο επιθυμεί κάποια εταιρεία.

Η πίστα θα είναι ανοιχτή τέσσερις ημέρες της  εβδομάδας, από Πέμπτη μέχρι και Κυριακή. Για την κύρια ασφάλτινη πίστα των 2,2 χιλιομέτρων, οι ώρες λειτουργίας έχουν οριστεί από τις 9:00 π.μ. μέχρι και τις 6:00 μ.μ. (τοπική ώρα), ενώ για αυτή των καρτ το ωράριο διευρύνεται από τις 9:00 το πρωί μέχρι και τις 8:00 το απόγευμα. Το εστιατόριο, το οποίο αποτελεί τμήμα του συμπλέγματος Aspar θα ανοίγει τις πύλες του την ίδια ώρα με τις πίστες και θα παραμένει ανοιχτό μέχρι και τις 7:00 μ.μ.

Aspar Circuit – Η πίστα του Jorge Martinez “Aspar” άνοιξε τις πύλες της

Δεν σταματάμε όμως εδώ, καθώς η πίστα του Jorge Martinez θέλει να αποτελέσει ταυτόχρονα και φυτώριο νέων αναβατών, περικλείοντας στους κόλπους της, τη σχολή Aspar KSB Sport, με τα γραφεία της να βρίσκονται εντός του χώρου. Στόχος της ακαδημίας είναι η εύρεση, ανάπτυξη και εξέλιξη νέων ταλέντων, τόσο για μέσα στις πίστες, όσο και έξω από αυτές, στα box. Επιπροσθέτως, θα περιλαμβάνονται προγράμματα εκπαίδευσης οδήγησης μοτοσυκλέτας για όλα τα επίπεδα και ηλικίες. Από την άλλη, οι μηχανολόγοι του Τεχνικού τμήματος της Aspar KSB θα μπορούν να εφαρμόσουν πρακτικά τις γνώσεις τους, εντός επαγγελματικού περιβάλλοντος.

Τέλος, η τεράστια έκταση της πίστας προβλέπεται να αποτελέσει ταυτόχρονα και τα κεντρικά της αγωνιστικής ομάδας Aspar, από το Ισπανικό Πρωτάθλημα μέχρι και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP. Έτσι, γίνεται πιο εύκολο για τις εταιρείες και τους χορηγούς να έρθουν σε επαφή με την ισπανική ομάδα.

Η συγκεκριμένη πίστα αποτελεί το απαύγασμα μίας γενικότερης φιλοσοφίας γύρω από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό που διατρέχει ολόκληρη την Ισπανία. Για να φτάσει όμως εκεί, δημιουργώντας τεράστιας έκταση συμπλέγματα, που μεταξύ άλλων αποτελούν και φυτώρια νέων πρωταθλητών, πέρασε από πολλά στάδια. Όπως έχουμε ξαναπεί, για να μπορέσουμε κάποια στιγμή κι εμείς να φτάσουμε σε ένα υψηλό επίπεδο θα πρέπει να ξεκινήσουμε από πιο χαμηλά, φτιάχνοντας πίστες για τον κόσμο και τα εθνικά πρωταθλήματα. Αντί λοιπόν να συζητάμε για πίστες MotoGP και F1 που απαιτούν τεράστια οικονομικά ποσά για να στηθούν και να καλύψουν τις προδιαγραφές, θα ήταν καλό να ξεκινήσουμε την κουβέντα από πιο γερές βάσεις, φτιάχνοντας πίστες που θα έχουν έσοδα από τους αναβάτες, αλλά και από εταιρείες. Η Ελλάδα έχει πολλούς χώρους, όπου μπορούμε να φτιάξουμε πίστες και χάρη στο ορεινό της ανάγλυφο να είναι και αρκούντως τεχνικές. Πρέπει όμως να ξεκινήσουμε από χαμηλά, χτίζοντας το επίπεδο και την φιλοσοφία γύρω από τους αγώνες, για να φτάσουμε κάποια στιγμή να συζητάμε για Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Ετικέτες