Χωρίς αντικαταστάτη για τον Rossi η Yamaha

Δεν θα αναπληρώσει την θέση του στον αγώνα
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

5/9/2017

Με διαφορά στο πρωτάθλημα κατασκευαστών υπέρ τους και με την αντικατάσταση του αναβάτη να είναι πολύπλοκο ζήτημα σε αυτό το σημείο εξέλιξης που βρίσκεται η ομάδα, η απόφαση να μην αναπληρώσουν την θέση του Rossi στο Misano, ήρθε εύκολα.

Κι έπειτα είναι η ειδική περίπτωση του Misano. Ακόμα κι αν υπήρχε αναβάτης που να ήθελε να μπει στον αγώνα με τόσο μικρό περιθώριο προετοιμασίας και προσαρμογής, το να τρέξει μπροστά στις στρατιές των οπαδών του Rossi, δεν είναι η καλύτερη σκέψη.

Μπορεί η Yamaha να μην ανακοινώνει την ακριβή ημερομηνία επιστροφής του Rossi, αφού τίποτα δεν μπορεί να είναι απολύτως σίγουρο, ωστόσο είναι πολύ πιθανό να απουσιάζει και από το Aragon. Κάτι τέτοιο πηγάζει και από τις δηλώσεις των γιατρών αμέσως μετά το χειρουργείο, αλλά και από την αντίστοιχη περίπτωση του τραυματισμού του, που δίνουν έως 40 μέρες απουσίας. Σε σχεδόν τρεις εβδομάδες από τώρα όμως οι επιλογές της Yamaha θα στενέψουν και θα κληθεί λογικά να δώσει την σέλα του Rossi σε έναν άλλο αναβάτη. Είναι επίσης βέβαιο πως θα αρχίσει μία ονοματοδοσία στα σχόλια από οπαδούς που θα πετούν το ένα όνομα πίσω από το άλλο, εκφράζοντας ευσεβής πόθους για το ποιον θα ήθελαν να δουν ως αντικαταστάτη.

Το πιο σίγουρο είναι πως η Yamaha θα αναπληρώσει την θέση με αναβάτη εξέλιξης για το Aragon. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσαρμοστεί η μοτοσυκλέτα αλλά και το αντίθετο, να προσαρμοστεί ένας αναβάτης στην μοτοσυκλέτα, ακόμα κι αν επιτρεπόταν αρχίσουν να κάνουν δοκιμές τώρα, ξεσφραγίζοντας κάποιον κινητήρα, που έχουν αυστηρά όρια χρήσης… Με αναβάτη εξέλιξης λοιπόν στο Aragon, είναι το πιο πιθανό σενάριο για την Yamaha του Rossi, αυτή την στιγμή.

Ετικέτες

MotoGP – Ανατριχιάζει η περιγραφή του Johann Zarco για τον τραυματισμό του στη Βαρκελώνη [Video]

Ο Γάλλος έπεσε στην επανεκκίνηση μετά το εξίσου τρομακτικό ατύχημα του Alex Marquez
johann zarco catalunya 2026
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

20/5/2026

Το Καταλανικό Grand Prix του 2026 θα το θυμόμαστε για χρόνια και ο λόγος δεν έχει να κάνει ούτε με το θέαμα, ούτε με τις αγωνιστικές επιδόσεις των αναβατών. Απεναντίας, αυτό που δύσκολα θα ξεχάσουμε είναι τα δύο τρομακτικά συμβάντα που οδήγησαν σε ισάριθμες διακοπές του αγώνα.

Το πρώτο συνέβη όταν η ΚΤΜ του πρωτοπόρου Pedro Acosta έσβησε την ώρα της επιτάχυνσης στην έξοδο από στροφή, με αποτέλεσμα ο Alex Marquez που ακολουθούσε τέρμα γκάζι από πολύ κοντά να πέσει πάνω του και να ξεκινήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση που συμπαρέσυρε αρκετούς ακόμη αναβάτες.

Ένας εξ αυτών ήταν και ο Johann Zarco, ο οποίος δέχτηκε θραύσματα από τη Ducati του Alex και είχε πολύ έντονους πόνους στο αριστερό του πόδι.

alex marquez catalunya 2026

Σε συνέντευξη που έδωσε σε γαλλική εφημερίδα, ο Zarco περιέγραψε τι έγινε μεταξύ του πρώτου συμβάντος και της επανεκκίνησης:

"Το αριστερό μου πόδι πονούσε φρικτά. Ήταν ήδη μωβ. Του βάλαμε πάγο και ο πόνος υποχώρησε λίγο. Τότε ήταν που έπρεπε να αποφασίσω να μην ξαναμπώ στον αγώνα. Μεταξύ των εικόνων από το ατύχημα του Alex και του χτυπήματος στο πόδι μου, το ηθικό μου ήταν πεσμένο. Δεν ήμουν πια συγκεντρωμένος όταν επιστρέψαμε στον σχηματισμό εκκίνησης."

Ακολούθησε η πρώτη επανεκκίνηση, λίγο μετά την οποία ήρθε η δεύτερη άσχημη στιγμή του αγώνα και, συνεπεία αυτής, η νέα διακοπή.

"Με ρούφηξε η αεροδυναμική του Marini και δεν μπόρεσα να σταματήσω και να τον αποφύγω. Τότε εκτοξεύτηκα πάνω από τη μοτοσυκλέτα του Bagnaia, όπου το αριστερό μου πόδι παγιδεύτηκε ανάμεσα σε τροχό, σέλα και εξάτμιση.”

Το βίντεο αυτού του ατυχήματος είναι πραγματικά ανατριχιαστικό, καθώς η Ducati του Bagnaia έφερνε τούμπες στην αμμοπαγίδα συμπαρασύροντας μαζί της τον Zarco από το παγιδευμένο του πόδι.

Όταν η μοτοσυκλέτα σταμάτησε τις τούμπες, οι Bagnaia και Marini αντιλήφθηκαν αμέσως τη σοβαρότητα της κατάστασης και άρχισαν αγωνιώδεις εκκλήσεις για βοήθεια.

"Είχα κολλήσει στα χαλίκια και ούρλιαζα από πόνο. Το πόδι μου άρχισε να καίγεται και κανείς τριγύρω μου δεν τολμούσε να με ακουμπήσει από φόβο μήπως χειροτερέψουν τα τραύματά μου.

"Τράβηξα το πόδι μου από τη μοτοσυκλέτα και τότε με βοήθησαν, έκοψαν τη φόρμα και μου έκαναν ένεση για να σταματήσει ο πόνος. Δεν έχω ξανανιώσει ποτέ κάτι τέτοιο, ήταν πραγματικά πολύ τρομακτικό."

Ο Γάλλος αποκόμισε από αυτό το συμβάν αρκετά τραύματα στο αριστερό πόδι, όπως κάταγμα περόνης στην κνήμη και ρήξη μηνίσκου στο γόνατο, αλλά πιο σοβαρές και χρονοβόρες στην αποθεραπεία τους είναι σίγουρα οι δύο ρήξεις συνδέσμων, πρόσθιου και οπίσθιου χιαστού.

Ο Zarco βρίσκεται ήδη πίσω στην πατρίδα του και στην κλινική Centre Orthopédique Santyin Lyon, όπου θα εγχειριστεί από τον παγκοσμίου φήμης ορθοπεδικό χειρούργο Dr. Bertrand Sonnery-Cottet. Ωστόσο αυτό που αναμένεται να καθυστερήσει πολύ την επιστροφή του στη δράση είναι οι ρήξεις των δύο συνδέσμων, καθώς θα χρειαστεί να περιμένει ακόμη περίπου δύο εβδομάδες πριν μπει στο χειρουργείο γι’ αυτές.

Κάτι που σημαίνει πως ο χρόνος επιστροφής του στις πίστες αυτή τη στιγμή είναι αδύνατον να προσδιοριστεί.