Morbidelli - Αναμένοντας το ιατρικό "ok" για τη συμμετοχή του στο Qatar

Η ανάρρωση του Ιταλού συνεχίζεται, με επόμενο στάδιο το κρίσιμο ιατρικό τεστ της Πέμπτης 7/3
Franco Morbidelli
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

7/3/2024

Η σεζόν του MotoGP για το 2024 ξεκινά την Παρασκευή με τον πρώτο γύρο, στο Qatar, όμως η συμμετοχή σε αυτόν του αναβάτη της Prima Pramac Racing, Franco Morbidelli κρίνεται ακόμα αβέβαιη.

Ο Ιταλός ελπίζει να πάρει το πράσινο φως από τους γιατρούς της διοργάνωσης στο ιατρικό τεστ της Πέμπτης, ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει στον 1ο γύρο του MotoGP, και να μην ξεκινήσει τη χρονιά με ντεσαβαντάζ.

Έχοντας πάρει μεταγραφή από τη Yamaha στη Ducati στα τέλη της προηγούμενης σεζόν, ο Morbidelli είχε υποστεί ένα άσχημο ατύχημα σε δοκιμαστικά στο Portimao καβάλα σε ένα Panigale V4, όπου είχε χτυπήσει στο κεφάλι με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του για λίγη ώρα.

Το χτύπημα στο κεφάλι είναι ο σοβαρότερος τραυματισμός, ακόμα κι αν οι εξετάσεις (αξονική τομογραφία) δεν δείχνουν κάποιο πρόβλημα. Όπως γνωρίζουν οι φαν των μαχητικών αθλημάτων, στο τέλος κάθε αγώνα, οι αθλητές (μποξέρ κ.α.) μένουν υποχρεωτικά εκτός αγώνων και σπάρινγκ (προπονήσεων) για μεγάλο διάστημα που ποικίλει από εβδομάδες μέχρι μήνες. Κι αυτό γιατί τα χτυπήματα στο κεφάλι δρουν αθροιστικά, και ένα δεύτερο χτύπημα στο ίδιο σημείο μπορεί να αποδειχτεί ακόμα και μοιραίο.

Ο Morbidelli έχει χάσει ήδη τα pre-season test της Sepang και του Qatar, έχοντας μείνει πολύ πίσω σε σχέση με τους αντιπάλους του, ιδιαίτερα όταν έχει μπροστά του την εκμάθηση μιας εντελώς διαφορετικής μοτοσυκλέτας από εκείνη που οδηγούσε τα προηγούμενα χρόνια. Αν λοιπόν χάσει και τον 1ο αγώνα, τότε η απόσταση που τον χωρίζει από τους υπόλοιπους αναβάτες θα είναι εξαιρετικά δυσαναπλήρωτη. Η δεύτερη αξονική στην οποία υπεβλήθη ο Morbido στις 2 Μαρτίου είχε θετικό αποτέλεσμα, και τώρα αναμένουμε να δούμε και την τελική γνώμη των γιατρών της Dorna, σήμερα Πέμπτη 7/3.

Ο αναβάτης της Prima Pramac θεωρεί πάντως πως το τελικό ok των γιατρών είναι απλά μια τυπική υπόθεση αν κρίνουμε και από τις δηλώσεις του. “Είμαι πολύ ευχαριστημένος που κρίθηκα ικανός να ξεκινήσω τη σεζόν (σσ. μιλά για τα αποτελέσματα της αξονικής). Ανυπομονώ να δοκιμάσω τη μοτοσυκλέτα μου, να επιστρέψω στους αγώνες και να γνωρίσω καλύτερα τους ανθρώπους της ομάδας μου. Η χρονιά αυτή αντιπροσωπεύει μια μεγάλη αλλαγή στην καριέρα μου, και το ατυχές συμβάν του Portimao πιστεύω πως ανήκει πλέον στο παρελθόν. Ευχαριστώ τους γιατρούς μου, και την ομάδα μου για την υποστήριξή τους.

Ετικέτες

Isle of Man TT: Τέλος εποχής για τη SuperTwin κατηγορία

Η νέα αλλαγή στους κανονισμούς του ΤΤ υπακούει στην πραγματικότητα της αγοράς
michael dunlop
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

14/9/2026

Οι διοργανωτές του Isle of Man Tourist Trophy ανακοίνωσαν το τέλος της κατηγορίας SuperTwin, καθώς από το ΤΤ του 2027 οι κανονισμοί της θα εναρμονιστούν πλήρως με αυτούς της κατηγορίας Sportbike, ως έχει στο παγκόσμιο WSPB και στην ανάλογη κλάση του αγγλικού πρωταθλήματος BSB.

Στην ουσία πρόκειται για μια διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει από το 2024 και εξαρχής προέβλεπε τη σταδιακή κατάργηση των SuperTwin αγωνιστικών, έχοντας ήδη αναβαπτίσει την κατηγορία Sportbike και ενσωματώνοντας σε αυτήν τις μοτοσυκλέτες που την έχουν στελεχώσει και στο παγκόσμιο, με κινητήρες που σε κάποιες περιπτώσεις έχουν παραπάνω από δύο κυλίνδρους, όπως οι τρικύλινδρες Triumph Daytona 660 και CFMOTO 675 SR.

Michael Dunlop

Η SuperTwin θεσπίστηκε το 2012 και θεωρείται ως μια από τις τελευταίες αγωνιστικές κατηγορίες που επέτρεπαν μεγάλη ελευθερία στις μετατροπές στις μοτοσυκλέτες, ενώ ήταν το πεδίο όπου δοξάστηκαν τα σπεσιαλάκια Paton S1-R 650, ειδικά διά χειρός του Michael Dunlop και παλιότερα του John Mc Guinness.

Η SuperTwin είχε στο παρελθόν γεμίσει από κάθε λογής τροποποιημένες δικύλινδρες μοτοσυκλέτες, όπως οι Honda CB500, Kawasaki ER-6 και Suzuki GS500, ωστόσο τα τελευταία χρόνια “καθαρόαιμες” κατασκευές όπως οι Paton είχαν κυριαρχήσει εύλογα στην κατηγορία, παίρνοντας τη νίκη στους έξι από τους οκτώ τελευταίους αγώνες.

Η άφιξη μιας νέας γενιάς δικύλινδρων, όπως οι Aprilia RS660 και Yamaha R7 αναζωογόνησαν ελαφρώς τον ανταγωνισμό, αν και στο φετινό ΤΤ και πάλι ήταν δύο Paton που πήραν άνετα την κορυφή με τους Michael Dunlop και Mike Browne.

Sportbike TT

Για τους διοργανωτές του ΤΤ η Sportbike κατηγορία έχει πια το πλεονέκτημα των μοντέλων παραγωγής, με το εμπορικό ενδιαφέρον που αναπόφευκτα τη συνοδεύει, θέλοντας να λειτουργήσει ως μια από τις πιο προσιτές οδούς για νέους αναβάτες χωρίς τα εκτυφλωτικά κόστη των μεγάλων κατηγοριών. Προς την κατεύθυνση αυτή, οι κανονισμοί της θα έχουν αρκετά περιοριστικό χαρακτήρα στις επιτρεπόμενες επεμβάσεις στις μοτοσυκλέτες, πιο κοντά στη superstock λογική.

Τελικός στόχος είναι μια κλάση που δεν θα απαιτεί μια περιουσία για να δώσει κανείς το παρόν, κάτι που θα διευκρινιστεί πλήρως τον ερχόμενο Νοέμβριο, όταν θα δοθούν στη δημοσιότητα οι αναλυτικοί κανονισμοί της Sportbike, ως θα ισχύσουν από το 2027 και εφεξής.

Αυτό που είναι ήδη γνωστό, είναι πως στους νέους κανονισμούς δεν θα υπάρχουν πια τα SuperTwins όπως τα γνωρίζαμε ως σήμερα, ρίχνοντας τίτλους τέλους σε μια αγωνιστική κατηγορία που έχει τις ρίζες της σε μια πιο ρομαντική εποχή του ΤΤ.