MotoGP 2023, Assen, P2 - Άπιαστος Bezzechi, πτώση και 19ος χρόνος για τον Marc Marquez

Πέντε Ducati, δύο Aprilia, ένα KTM κι ένα Yamaha στις πρώτες δέκα θέσεις, με τη Honda... άφαντη
MotoGP 2023, Assen P2
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

23/6/2023

Δυο αναβάτες με το ίδιο κύριο όνομα, τα δυο απόλυτα άκρα της Παρασκευής στο ολλανδικό GP. Από τη μια ο Marco Bezzecchi, απόλυτος κυρίαρχος, πολλά level πάνω απ’ όλους, άνετος, με ροή και αέρα νικητή από τα αποδυτήρια… κι από την άλλη ο Marc Marquez, παραιτημένος, σχεδόν χαμένος, αγνώριστος, σχεδόν τελευταίος, φορτώνοντας μια πτώση ακόμα στο ενεργητικό του, όταν τόλμησε να ανεβάσει έστω και λίγο τον ρυθμό του.

Ο καιρός συνεχίζει να είναι καλός και στα δεύτερα δοκιμαστικά του ολλανδικού GP, με τα σύννεφα και τη βροχή να παραμένουν μακριά. Πρώτος στα δύσκολα είναι ο Zarco, που βγαίνει στα χώματα, δίχως όμως να πέσει.

Η κάμερα μας δείχνει την ουρά της Yamaha του Franco Morbidelli, όπου η εταιρεία των τριών διαπασών δοκιμάζει νέα αεροτομή που θυμίζει πάρα πολύ εκείνη της Ducati που έχει ονομαστεί... ουρά στεγόσαυρου, ενώ την ίδια ουρά δοκιμάζει και ο Fabio. Μακάρι να τους βοηθήσει, καθώς ο Πρωταθλητής 2021 παραπονιέται έντονα πως η Iwata δεν έχει κάνει καμία πρόοδο στα αεροδυναμικά βοηθήματα της Μ1 εδώ και καιρό. Ο Frankie είναι αυτή τη στιγμή 16ος, ενώ ο Fabio Quartararo βρίσκεται 5ος (σε αγαπημένη για εκείνον πίστα), παρά το σπασμένο μεγάλο δάχτυλο του αριστερού του ποδιού από το ατύχημα που είχε στο τρέξιμο.

MotoGP 2023, Assen P2

Σαράντα πέντε λεπτά πριν το τέλος των P2, και ο Pecco συνεχίζει να μην μπορεί να γυρίσει γρήγορα, με νεύρα και χρόνο που τον φέρνει μόλις στην 12η θέση. Σημειώστε όμως πως ο Ιταλός δεν έχει ακόμα βάλει σετ φρέσκων μαλακών slick, επικεντρώνοντας τις προσπάθειες του σε ρυθμό αγώνα, οπότε αναμένουμε έναν πολύ καλύτερο χρόνο στο τέλος των P2.

Πέντε λεπτά αργότερα και οι Taka Nakagami και Raul Fernandez έχουν ένα... καυγαδάκι στην πίστα, καθώς ο πρώτος δεν κάνει στην άκρη να περάσει ο ταχύτερος εκείνη τη στιγμή δεύτερος (που βρίσκεται όμως 18ος ταχύτερος απέναντι στην 7η θέση του Ιάπωνα), τίποτα σπουδαίο όμως.

MotoGP 2023, Assen P2

Για κάποιο μη προφανή λόγο ο αερόσακος του Jorge Martin ενεργοποιείται, ενώ ο Ισπανός βρίσκεται στο γρήγορο κομμάτι της πίστας, με τον αναβάτη της Prima Pramac να αναγκάζεται να κόψει και να μπει στα pits, κουνώντας το κεφάλι του δεξιά κι αριστερά.

Τριάντα δύο λεπτά απομένουν για την καρό σημαία, και ο Augusto Fernandez έχει μια πτώση χωρίς τραυματισμό, τη δεύτερη του μέχρι στιγμής σήμερα -η πρώτη στα P1.

MotoGP 2023, Assen P2

Και κάπου εδώ ο πίσω τροχός του Alex Marquez προσπερνά... με χίλια τον μπροστινό σε μια στροφή, με τον Ισπανό να χορεύει πάνω στη μοτοσυκλέτα του, ενώ δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε το πώς γλίτωσε το high-side, στο θεαματικότερο στιγμιότυπο του Assen φέτος μέχρι στιγμής!

Ακολουθεί δυνατή σκηνή ψυχολογικού θρίλερ στα pits της εργοστασιακής Honda, με τον -ακόμα 21ο στους χρόνους- Marc Marquez να κάθεται εξαιρετικά ήρεμος... σχεδόν σε καταστολή... αντίθετα με τον αρχιμηχανικό του, Santi Hernandez που βρίσκεται δίπλα του, μιλώντας με ρυθμό πολυβόλου στον ασύρματο, με τρομαγμένα μάτια και νευρικές κινήσεις, βάζοντας κάποια στιγμή το χέρι μπροστά από το μικρόφωνο -είτε για να ακουστεί πιο καθαρά, είτε για να μη διαβάσουμε τα χείλη του!

Δώδεκα λεπτά πριν το τέλος και ο Jorge Martin βρίσκει ρυθμό για να ξεφύγει από το τέλος της πρώτης δεκάδας, γράφοντας τον 2ο ταχύτερο χρόνο των P1/P2, πίσω από τον Bezzecchi, με τον Vinales να βρίσκεται 3ος.

High-Side γλιτώνει όμως και ο Marc Marquez, καθώς προσπαθεί να ακολουθήσει τον αδελφό του... με τον Ισπανό να δείχνει κυριολεκτικά χαμένος… στην παραμικρή προσπάθεια του να ανεβάσει ρυθμό το RCV απειλεί να τον πετάξει από πάνω, σαν εξαγριωμένος ταύρος.

Δέκα λεπτά απομένουν για την καρό σημαία και σε time attack mode (χωρίς ακόμα αλλαγή ελαστικών) οι αναβάτες έχουν ξεκινήσει να ρίχνουν τους χρόνους τους, με την κατάταξη να αλλάζει συνεχώς μπροστά, αν και ο Bez παραμένει στην πρώτη θέση.

Ο Bagnaia καταφέρνει επιτέλους να γυρίσει γρήγορα, σημειώνοντας τον 2ο ταχύτερο χρόνο στα συνδυασμένα P1 / P2, τρίτος ανεβαίνει ο Martin, τέταρτος ο Vinales και πέμπτος ο Fabio Quartararo. Όμως και ο Marc Marquez βελτιώνει κάπως τον χρόνο του, για να βρεθεί 16ος -όμως δεν ξέρουμε αν αξίζει η προσπάθεια, καθώς όπως είδαμε το high-side παραμονεύει στη γωνία όποτε ο 8 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής ανεβάζει ρυθμό.

Πέντε λεπτά πριν το τέλος, και ξεκινά το πανηγύρι, με τους πάντες να βγαίνουν στην πίστα με φρέσκα slick.

Assen P2

Δεν προλαβαίνει να συμπληρώσει έναν γύρο ο δύσμοιρος Marc Marquez και έχει ακόμα μια πτώση από low-side, ενώ μόλις σηκώνεται από τα χαλίκια... απομακρύνεται περπατώντας αργά από το RCV του, μην κάνοντας τον κόπο να του ρίξει ούτε ματιά. Η γλώσσα του σώματος τα λέει όλα.

Η κίτρινη σημαία από το ατύχημα του Marc επηρεάζει τους αναβάτες, που χάνουν πολύτιμα δευτερόλεπτα, ενώ βλέπουν και τη θερμοκρασία των ελαστικών τους να πέφτει, όμως τελικά ο Bezzecchi βελτιώνει ακόμα περισσότερο τον χρόνο του, στο 1:32.063, με δεύτερο τον Martin και τρίτο τον Miller που είναι ο πρώτος αναβάτης KTM, καθώς η καρό σημαία πέφτει, με τον Marc Marquez να τερματίζει... 19ος, με καλύτερο Honda τη μοτοσυκλέτα του Nakagami στην 14η θέση.

Το session τελειώνει, και η πρώτη δεκάδα σε P1 / P2 έχει ως εξής:

1. Marco Bezzecchi

2. Jorge Martin

3. Jack Miller

4. Francesco Bagnaia

5. Maverick Vinales

6. Fabio Quartararo

7. Aleix Espargaro

8. Brad Binder

9. Luca Marini

10. Alex Marque

Ετικέτες

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

Οι Ιταλοί πιέζουν για αποτελέσματα ωστόσο ο Bastianini δεν φαίνεται να ανησυχεί
motomag MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Το συμβόλαιο του Enea Bastianini με την Ducati Lenovo Team λήγει τη φετινή χρονιά και οι μνηστήρες για τη θέση του αναμφίβολα είναι πάρα πολλοί. Τα περισσότερα συμβόλαια των αναβατών όπως διαβάσατε στο ΜΟΤΟ λήγουν στο τέλος του έτους και αυτό σημαίνει ένα πράγμα πως ο Bastianini πρέπει να φέρει αποτελέσματα τα οποία θα του προσφέρουν την ανανέωση του συμβολαίου στην εργοστασιακή ομάδα του Borgo Panigale.

Μέχρι στιγμής η θέση του Bastianini στην Ducati Lenovo Team μοιάζει με ηλεκτρική καρέκλα καθώς αγωνιστικά ο Ιταλός δεν έχει πετύχει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Στην Jerez ο αναβάτης της ιταλικής εταιρείας στον αγώνα Sprint κατέλαβε την 13η θέση ενώ στον κυρίως αγώνα της Κυριακής τερμάτισε στην 5η θέση.

Την επομένη στο μονοήμερο τεστ που έλαβε χώρα στην ίδια πίστα ο Bastianini είχε νωρίς μία άσχημη πτώση με τον ίδιο να ολοκληρώνει την διαδικασία στην ένατη θέση. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του το τεστ ήταν θετικό καθώς κατάφερε να βρει πολλές λύσεις που θα τον βοηθήσουν για τη συνέχεια του πρωταθλήματος αν και για να λέμε την αλήθεια θα χρειαστεί ένας αγωνιστικός άθλος για να κρατήσει ο ίδιος την θέση του στην Ducati Lenovo Team.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

O Bastianini αναφέρθηκε στη συνέχεια τόσο για το τεστ όσο και για την πίεση που δέχεται από την Ducati Lenovo Team ώστε να αποδώσει τα μέγιστα: “Δυστυχώς, δεν ξεκίνησε η μέρα με τον καλύτερο τρόπο. Είχα μία άσχημη πτώση στην στροφή 7. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκα αν και αγχώθηκα όσον αφορά την δουλειά που έπρεπε να γίνει.

Στη συνέχεια ηρέμησα οπότε καταφέραμε να δουλέψουμε σε πολλούς τομείς. Βρήκαμε την σωστή ρύθμιση στο φρενάρισμα ενώ επίσης βελτιώσαμε τον ρυθμό, ωστόσο στο αργό κομμάτι της πίστας πρέπει να βελτιωθούμε περισσότερο. Στο Le Mans τα πράγματα θα είναι διαφορετικά είναι μία πίστα στην οποία έχω κερδίσει -2022- και εκεί έχω αυτοπεποίθηση.

Η ομάδα πιέζει για να έρθουν τα αποτελέσματα ωστόσο είμαι ήρεμος. Το σημαντικό στην αρχή της χρονιάς ήταν να επανακτήσω την αυτοπεποίθηση μου όσον αφορά την οδήγηση. Ήρθαν και κάποια καλά αποτελέσματα ωστόσο τώρα είναι σημαντικό να πετύχω ακόμη περισσότερα”.

Αν και τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον Bastianini o ίδιος δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα, μένει να δούμε αν ο αναβάτης της Ducati Lenovo Team γνωρίζει ήδη τι έχουν αποφασίσει τα μεγάλα κεφάλια της Ducati Corse και παίζει εκ του ασφαλούς ή έχει κάποιον άσσο στο τσεπάκι του όσον αφορά το αγωνιστικό του μέλλον.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

 

Ετικέτες