MotoGP 2023 - Θα ξεκινήσει με το GP του Portimao

Η πρώτη φορά από το 2006 που η σεζόν ξεκινά από την Ευρώπη
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

3/8/2022
Το Πορτογαλικό GP και όχι το GP του Κατάρ θα είναι ο αγώνας που θα ανοίξει τη σεζόν του MotoGP για το 2023, στις 24-26 Μαρτίου.
 
Η Dorna θα ανακοινώσει εν ευθέτω χρόνω το πρόγραμμα του MotoGP 2023, ενώ τα... όργανα ξεκίνησαν με την ανακοίνωση του πρώτου αγώνα της σεζόν που ΔΕΝ θα είναι στο Losail του Κατάρ όπως είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια.
Έτσι, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP 2023 θα ξεκινήσει από το Portimao στις 24-26 Μαρτίου. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά από το 2006 που το Πρωτάθλημα θα αρχίσει από την Ευρώπη, ενώ θα είναι μόλις η τρίτη φορά ευρωπαϊκού ντεμπούτου σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες! Επιπλέον αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η Πορτογαλία θα φιλοξενησει τον πρώτο αγώνα της σεζόν, ενώ και τα pre-season δοκιμαστικά θα λάβουν χώρα στην πίστα του Portimao, κάποιες εβδομάδες πριν τον αγώνα.
 
Πλέον, μετά την ανακοίνωση της Dorna, οι φαν του MotoGP μπορούν να αγοράσουν εισιτήρια για το Πορτογαλικό GP, ΕΔΩ.

MotoGP: Ο Pol Espargaro θα αντικαταστήσει τον Maverick Viñales στη Tech3 KTM στο Silverstone

Μετά τις φήμες περί πρόωρης αποχώρησής - Οι Αυστριακοί τονίζουν πως πρόκειται για ιατρικό ζήτημα
Espargaro
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

5/8/2026

Ο δοκιμαστής της KTM θα οδηγήσει την RC16 της Tech3 στο Silverstone, καθώς ο Viñales συνεχίζει την αποθεραπεία του από τον τραυματισμό στον ώμο.

Η KTM επιβεβαίωσε ότι ο Pol Espargaro θα αντικαταστήσει τον Maverick Viñales στη Red Bull KTM Tech3 για το Grand Prix Μεγάλης Βρετανίας στο Silverstone, καθώς ο Ισπανός δεν έχει αναρρώσει πλήρως από τον τραυματισμό στον ώμο που τον ταλαιπωρεί.

Η είδηση έρχεται λίγες ημέρες μετά τις πληροφορίες ότι η KTM εξετάζει το ενδεχόμενο να λύσει πρόωρα τη συνεργασία της με τον Viñales, κάτι που ο ίδιος διέψευσε κατηγορηματικά, χαρακτηρίζοντας τις σχετικές φήμες "ανόητες" και ξεκαθαρίζοντας ότι σκοπεύει να τιμήσει το συμβόλαιό του μέχρι το τέλος.

Σύμφωνα με την KTM, η απουσία του Viñales οφείλεται αποκλειστικά στην πορεία της αποθεραπείας του. Ο Ισπανός εργάστηκε με εξειδικευμένους γιατρούς κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής ανάπαυλας, προσπαθώντας να αποκαταστήσει πλήρως τη δύναμη και την κινητικότητα του ώμου που τραυματίστηκε στο Sachsenring το 2025. Οι τελευταίες εξετάσεις αποκάλυψαν μια αδιάγνωστη μέχρι σήμερα ρήξη στον υπακάνθιο, γεγονός που καθυστερεί την επιστροφή του και τον αφήνει εκτός δράσης για τον αγώνα στο Silverstone.

Vinales

Τη θέση του θα πάρει ο Pol Espargaro, δοκιμαστής της KTM και γνώριμος τόσο της RC16 όσο και της ομάδας Tech3. Ο Ισπανός έχει πραγματοποιήσει αρκετές συμμετοχές ως αντικαταστάτης τα τελευταία χρόνια και στο Silverstone θα έχει ομόσταυλό του τον Enea Bastianini.

Επισήμως, η KTM κάνει λόγο για αντικατάσταση μόνο για έναν αγώνα, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι ο Viñales θα είναι σε θέση να επιστρέψει στο Grand Prix της Αραγονίας αργότερα μέσα στον μήνα.

Ωστόσο, η χρονική συγκυρία δύσκολα περνά απαρατήρητη. Η παρουσία του Espargaro στην RC16 της Tech3 ακολουθεί άμεσα τα δημοσιεύματα που τον ήθελαν πιθανό αντικαταστάτη του Viñales σε περίπτωση οριστικής ρήξης με την KTM. Αν και η εταιρεία επιμένει ότι η αλλαγή οφείλεται αποκλειστικά στον τραυματισμό, το μέλλον του Viñales παραμένει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ζητήματα στο paddock των MotoGP, με τις εξελίξεις μετά το Silverstone να αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.