MotoGP 2023 - Θα ξεκινήσει με το GP του Portimao

Η πρώτη φορά από το 2006 που η σεζόν ξεκινά από την Ευρώπη
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

3/8/2022
Το Πορτογαλικό GP και όχι το GP του Κατάρ θα είναι ο αγώνας που θα ανοίξει τη σεζόν του MotoGP για το 2023, στις 24-26 Μαρτίου.
 
Η Dorna θα ανακοινώσει εν ευθέτω χρόνω το πρόγραμμα του MotoGP 2023, ενώ τα... όργανα ξεκίνησαν με την ανακοίνωση του πρώτου αγώνα της σεζόν που ΔΕΝ θα είναι στο Losail του Κατάρ όπως είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια.
Έτσι, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP 2023 θα ξεκινήσει από το Portimao στις 24-26 Μαρτίου. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά από το 2006 που το Πρωτάθλημα θα αρχίσει από την Ευρώπη, ενώ θα είναι μόλις η τρίτη φορά ευρωπαϊκού ντεμπούτου σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες! Επιπλέον αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η Πορτογαλία θα φιλοξενησει τον πρώτο αγώνα της σεζόν, ενώ και τα pre-season δοκιμαστικά θα λάβουν χώρα στην πίστα του Portimao, κάποιες εβδομάδες πριν τον αγώνα.
 
Πλέον, μετά την ανακοίνωση της Dorna, οι φαν του MotoGP μπορούν να αγοράσουν εισιτήρια για το Πορτογαλικό GP, ΕΔΩ.

Johann Zarco: Πλησιάζει το τέλος της καριέρας του στο MotoGP

Ο 35χρονος Γάλλος σκέφτεται να κρεμάσει το κράνος του - Αφού αγωνιστεί με τις πρωτότυπες των 850 κ.εκ.
Zarco to retire
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

9/12/2025

Ο Johann Zarco, στα 35 του πλέον, όντας ο μεγαλύτερος σε ηλικία αναβάτης στο grid, δήλωσε πως το τρέχον συμβόλαιό του, θα είναι πιθανότατα και το τελευταίο.

Αυτό σημαίνει ότι ίσως να μη δούμε τον Γάλλο να αγωνίζεται μετά την μεθεπόμενη σεζόν ,παρότι είναι ένας από τους μόλις τρείς αναβάτες που έχουν ήδη συμφωνία για την σεζόν 2027, με τους άλλους δύο να είναι οι νεοεισερχόμενοι Diogo Moreira (LCR Honda) και Toprak Razgatlioglu (Yamaha Prima Pramac).

Με τα MotoGP να ετοιμάζονται το 2027 για μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές κανονισμών στην ιστορία τους, με μικρότερους κινητήρες, περιορισμούς στην χρήση αεροδυναμικών βοηθημάτων, απαγόρευση των συσκευών ρύθμισης ύψους ανάρτησης και χρήση 100% βιο-καυσίμων.

Ο Zarco βλέπει θετικά τις επερχόμενες αλλαγές, έχοντας παίξει κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια της Honda να επανέλθει στο αγωνιστικό προσκήνιο, μετά την αποχώρηση του Marc Marquez στο τέλος του 2023. Ο Γάλλος πίστευε ότι η μετακίνηση του από τη Ducati στη LCR Honda για το 2024 θα ήταν το τελευταίο συμβόλαιο της καριέρας του, πριν υπογράψει ακόμα μία διετή συμφωνία με την ομάδα.

Στην ομάδα της LCR Honda είχε δίπλα του για το 2025 τον πρωτοεμφανιζόμενο Somkiat Chantra, ενώ το 2026 θα είναι ομόσταυλος με τον, επίσης rookie, Diogo Moreira.

Zarco

 

Ο Zarco είναι σταθερά ο αναβάτης της Honda με την καλύτερη συγκομιδή βαθμών στο πρωτάθλημα και φέτος πέτυχε εν μέσω βροχής μια ιστορική νίκη στο Le Mans, κατορθώνοντας να γίνει ο πρώτος Γάλλος που κερδίζει εντός έδρας εδώ και 71 χρόνια, κάτι που ούτε ο Fabio Quartararo έχει καταφέρει.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, όταν ρωτήθηκε αν αυτό το συμβόλαιο θα είναι το τελευταίο, απάντησε, “Στο μυαλό μου, ναι… προς το παρόν!”. Με το πέρας της τρέχουσας συμφωνίας του με τη Honda, ο Zarco θα έχει πατήσει πλέον τα 37 έχοντας μια γεμάτη αγωνιστική καριέρα με δύο παγκόσμιους τίτλους στην Moto2, χωρίς όμως τίτλο στην κορυφαία κατηγορία.