Γράφτηκε από: 
τον Πάνο Καραβοκύρη

MotoGP: Απομακρυσμένος τεχνικός έλεγχος και πάγωμα της εξέλιξης!

Επιδιώκεται η ισονομία μεταξύ των ομάδων

Ένα απ’ τα διάφορα θέματα που έχουν δημιουργηθεί μέσα απ’ όλη κατάσταση με τον κορωνοϊό και μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω καθυστέρηση της διεξαγωγής των αγώνων, είναι το πώς θα πραγματοποιηθεί ο τεχνικός έλεγχος των μοτοσυκλετών. Στη μεγάλη κατηγορία του πρωταθλήματος, κάθε εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιήσει μέχρι επτά κινητήρες ανά σεζόν, ενώ τα εργοστάσια που έχουν πλεονέκτημα όπως η ΚΤΜ και Aprilia έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν δυο επιπλέον κινητήρες συγκριτικά με τις υπόλοιπες εταιρείες, μέχρι να φτάσουν το επίπεδο του ανταγωνισμού. Ακόμη, κάθε αναβάτης έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει μέχρι δυο φαίρινγκ με διαφορετικά αεροδυναμικά βοηθήματα, εκ των οποίων το πρώτο πρέπει να κατοχυρωθεί πριν τον πρώτο αγώνα, ενώ το δεύτερο μπορεί να κατοχυρωθεί κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Υπό κανονικές συνθήκες, ο τεχνικός έλεγχος των κινητήρων, κατά τον οποίο σφραγίζονται οι κινητήρες, πραγματοποιείται την Πέμπτη, πριν τον πρώτο αγώνα των Grand Prix, όπως αντίστοιχα και του ενός απ’ τα δύο φαίρινγκ. Λόγω της ακύρωσης του αγώνα των MotoGP στο Losail, ο τεχνικός έλεγχος των κινητήρων δεν πραγματοποιήθηκε. Ωστόσο, το Qatar παραμένει επίσημα ο αγώνας με τον οποίο ξεκινά η σεζόν και που ομολογκάρονται οι μοτοσυκλέτες.

Επειδή η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε στο Qatar, οι FIM, IRTA, MSMA και Dorna αποφάσισαν να την πραγματοποιήσουν απομακρυσμένα, ώστε να σφραγιστούν οι κινητήρες όλων των κατασκευαστών (εκτός από ΚΤΜ και Aprilia όπως αναφέρεται παραπάνω) για να μην αδικηθεί κανείς. Αντίστοιχα το ίδιο θα γίνει και με τα φαίρινγκ, ενώ η διαδικασία και για τις δύο περιπτώσεις θα πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα.

Υπό κανονικές συνθήκες, κάθε εταιρεία θα είχε δύο επιλογές. Είτε να παρουσιάσει το δείγμα των εξαρτημάτων του κινητήρα που έχουν αλλάξει, παρέχοντας παράλληλα τα κατάλληλα στοιχεία ώστε να διασφαλιστεί ότι οι κινητήρες που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος δεν θα έχουν διαφορές μεταξύ τους, είτε να προσφέρει στη διοργάνωση τα σχέδια του κινητήρα σε ψηφιακή μορφή. Συνήθως όλες οι εταιρείες επιλέγουν να παρουσιάσουν είτε έναν ολόκληρο κινητήρα είτε αρκετά απ’ τα εξαρτήματά του.

Αυτό σημαίνει πως αν μια εταιρεία έχει δύο ομάδες που χρησιμοποιούν κινητήρες με διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως συμβαίνει συνήθως με μερικές εργοστασιακές και δορυφορικές ομάδες ή με μερικούς αναβάτες μεμονωμένα (όπως ο Fabio Quartararo που ήταν στην Petronas Yamaha SRT το 2019 και είχε spec B μοτοσυκλέτα, ενώ ο ομόσταβλός του Morbidelli είχε την εργοστασιακή Μ1, που χρησιμοποιούσαν οι αναβάτες της Monster Energy Yamaha MotoGP), που χρησιμοποιούν τον κινητήρα της προηγούμενης χρονιάς, τότε η εταιρεία θα πρέπει να παρουσιάσει ολόκληρο τον κινητήρα και μόνο τα εξαρτήματα που έχουν αλλαχτεί για τη νέα σεζόν.

Η Honda αποτελεί εξαίρεση καθώς ήταν η μοναδική εταιρεία που κατάφερε να παρουσιάσει τους κινητήρες της στο Qatar. Οι υπόλοιπες εταιρείες δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν τους κινητήρες τους λόγω των συνθηκών με τον κορωνοϊό, όμως τους έχουν ήδη στείλει στην οργάνωση και οι κινητήρες που θα έχουν οι μοτοσυκλέτες στον πρώτο αγώνα της MotoGP του 2020 θα πρέπει να έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά.

Τα ψηφιακά σχέδια των φαίρινγκ του κάθε αναβάτη θα πρέπει επίσης να κατατεθούν και -όπως με τους κινητήρες- θα πρέπει να ταιριάζουν με τα φαίρινγκ που θα έχουν οι μοτοσυκλέτες στον πρώτο αγώνα, καθώς και να είναι εναρμονίζονται με τους κανονισμούς του πρωταθλήματος.

Οι FIM, IRTA, MSMA και Dorna προσπαθούν ώστε οι διαδικασίες του απομακρυσμένου τεχνικού ελέγχου να είναι εύκολες και παράλληλα να μην υπάρξουν παραβάσεις των κανονισμών. Οι άνθρωποι των MotoGP δεν είχαν αναλογιστεί ποτέ πως θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει περίοδος που όλες οι εταιρείες θα έρπεπε να σταματήσουν κάθε διαδικασία εξέλιξης για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στη σεζόν σεζόν, κυρίως επειδή είναι πάρα πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί ένα τέτοιος κανονισμός.

Η εξέλιξη οποιουδήποτε άλλου εξαρτήματος της μοτοσυκλέτας που δεν υπάγεται στις προδιαγραφές μπορεί να συνεχιστεί κανονικά, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα σε όλες τις προηγούμενες σεζόν.

Tags: