MotoGP: Απομακρυσμένος τεχνικός έλεγχος και πάγωμα της εξέλιξης!

Επιδιώκεται η ισονομία μεταξύ των ομάδων
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

24/3/2020

Ένα απ’ τα διάφορα θέματα που έχουν δημιουργηθεί μέσα απ’ όλη κατάσταση με τον κορωνοϊό και μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω καθυστέρηση της διεξαγωγής των αγώνων, είναι το πώς θα πραγματοποιηθεί ο τεχνικός έλεγχος των μοτοσυκλετών. Στη μεγάλη κατηγορία του πρωταθλήματος, κάθε εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιήσει μέχρι επτά κινητήρες ανά σεζόν, ενώ τα εργοστάσια που έχουν πλεονέκτημα όπως η ΚΤΜ και Aprilia έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν δυο επιπλέον κινητήρες συγκριτικά με τις υπόλοιπες εταιρείες, μέχρι να φτάσουν το επίπεδο του ανταγωνισμού. Ακόμη, κάθε αναβάτης έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει μέχρι δυο φαίρινγκ με διαφορετικά αεροδυναμικά βοηθήματα, εκ των οποίων το πρώτο πρέπει να κατοχυρωθεί πριν τον πρώτο αγώνα, ενώ το δεύτερο μπορεί να κατοχυρωθεί κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Υπό κανονικές συνθήκες, ο τεχνικός έλεγχος των κινητήρων, κατά τον οποίο σφραγίζονται οι κινητήρες, πραγματοποιείται την Πέμπτη, πριν τον πρώτο αγώνα των Grand Prix, όπως αντίστοιχα και του ενός απ’ τα δύο φαίρινγκ. Λόγω της ακύρωσης του αγώνα των MotoGP στο Losail, ο τεχνικός έλεγχος των κινητήρων δεν πραγματοποιήθηκε. Ωστόσο, το Qatar παραμένει επίσημα ο αγώνας με τον οποίο ξεκινά η σεζόν και που ομολογκάρονται οι μοτοσυκλέτες.

Επειδή η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε στο Qatar, οι FIM, IRTA, MSMA και Dorna αποφάσισαν να την πραγματοποιήσουν απομακρυσμένα, ώστε να σφραγιστούν οι κινητήρες όλων των κατασκευαστών (εκτός από ΚΤΜ και Aprilia όπως αναφέρεται παραπάνω) για να μην αδικηθεί κανείς. Αντίστοιχα το ίδιο θα γίνει και με τα φαίρινγκ, ενώ η διαδικασία και για τις δύο περιπτώσεις θα πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα.

Υπό κανονικές συνθήκες, κάθε εταιρεία θα είχε δύο επιλογές. Είτε να παρουσιάσει το δείγμα των εξαρτημάτων του κινητήρα που έχουν αλλάξει, παρέχοντας παράλληλα τα κατάλληλα στοιχεία ώστε να διασφαλιστεί ότι οι κινητήρες που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος δεν θα έχουν διαφορές μεταξύ τους, είτε να προσφέρει στη διοργάνωση τα σχέδια του κινητήρα σε ψηφιακή μορφή. Συνήθως όλες οι εταιρείες επιλέγουν να παρουσιάσουν είτε έναν ολόκληρο κινητήρα είτε αρκετά απ’ τα εξαρτήματά του.

Αυτό σημαίνει πως αν μια εταιρεία έχει δύο ομάδες που χρησιμοποιούν κινητήρες με διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως συμβαίνει συνήθως με μερικές εργοστασιακές και δορυφορικές ομάδες ή με μερικούς αναβάτες μεμονωμένα (όπως ο Fabio Quartararo που ήταν στην Petronas Yamaha SRT το 2019 και είχε spec B μοτοσυκλέτα, ενώ ο ομόσταβλός του Morbidelli είχε την εργοστασιακή Μ1, που χρησιμοποιούσαν οι αναβάτες της Monster Energy Yamaha MotoGP), που χρησιμοποιούν τον κινητήρα της προηγούμενης χρονιάς, τότε η εταιρεία θα πρέπει να παρουσιάσει ολόκληρο τον κινητήρα και μόνο τα εξαρτήματα που έχουν αλλαχτεί για τη νέα σεζόν.

Η Honda αποτελεί εξαίρεση καθώς ήταν η μοναδική εταιρεία που κατάφερε να παρουσιάσει τους κινητήρες της στο Qatar. Οι υπόλοιπες εταιρείες δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν τους κινητήρες τους λόγω των συνθηκών με τον κορωνοϊό, όμως τους έχουν ήδη στείλει στην οργάνωση και οι κινητήρες που θα έχουν οι μοτοσυκλέτες στον πρώτο αγώνα της MotoGP του 2020 θα πρέπει να έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά.

Τα ψηφιακά σχέδια των φαίρινγκ του κάθε αναβάτη θα πρέπει επίσης να κατατεθούν και -όπως με τους κινητήρες- θα πρέπει να ταιριάζουν με τα φαίρινγκ που θα έχουν οι μοτοσυκλέτες στον πρώτο αγώνα, καθώς και να είναι εναρμονίζονται με τους κανονισμούς του πρωταθλήματος.

Οι FIM, IRTA, MSMA και Dorna προσπαθούν ώστε οι διαδικασίες του απομακρυσμένου τεχνικού ελέγχου να είναι εύκολες και παράλληλα να μην υπάρξουν παραβάσεις των κανονισμών. Οι άνθρωποι των MotoGP δεν είχαν αναλογιστεί ποτέ πως θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει περίοδος που όλες οι εταιρείες θα έρπεπε να σταματήσουν κάθε διαδικασία εξέλιξης για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στη σεζόν σεζόν, κυρίως επειδή είναι πάρα πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί ένα τέτοιος κανονισμός.

Η εξέλιξη οποιουδήποτε άλλου εξαρτήματος της μοτοσυκλέτας που δεν υπάγεται στις προδιαγραφές μπορεί να συνεχιστεί κανονικά, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα σε όλες τις προηγούμενες σεζόν.

Ετικέτες

Ο Dani Pedrosa κέρδισε τη μάχη με τις ισπανικές φορολογικές αρχές

Επιστροφή φόρου άνω των 22.000.000 ευρώ για τον Ισπανό αναβάτη
motomag Ο Dani Pedrosa κέρδισε τη μάχη με τις ισπανικές φορολογικές αρχές
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

6/12/2023

Ο γνωστός Ισπανός πρώην αγωνιζόμενος του MotoGP και νυν δοκιμαστής της Red Bull KTM Factory Racing, από το 2006 ερευνάται για θέματα φοροδιαφυγής από τις ισπανικές αρχές που όλα αυτά τα χρόνια  προσπαθούσαν να αποδείξουν πως ο Dani Pedrosa είναι κάτοικος Ισπανίας και ως εκ τούτου έπρεπε να πληρώνει βαριά φορολογία. Ο Pedrosa όμως, από το 2006 είχε μετακομίσει στο Λονδίνο ενώ στη συνέχεια επέλεξε ως τόπο διαμονής την Ελβετία όπου διαμένει μέχρι και σήμερα.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα την υπόθεση, οι ημέρες που θα πρέπει να βρίσκεται κάποιος στην ισπανική χώρα αν έχει δηλωμένη άλλη φορολογική κατοικία θα πρέπει να είναι μέχρι 183 το πολύ, ειδάλλως αν αυτός τις ξεπεράσει θεωρείται κάτοικος Ισπανίας. Τώρα, η υπόθεση του Dani Pedrosa η οποία απασχολεί όλα αυτά τα χρόνια τις ισπανικές αρχές φαίνεται πως φτάνει στο τέλος της σύμφωνα με τη δήλωση που εξέδωσε την Τρίτη ο δικηγόρος του Pedrosa David Gil Fernández. "Την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου, το τέταρτο τμήμα του Δικαστηρίου Διοικητικών Διαφορών της Audiencia Nacional (Εθνικό Ανώτατο Δικαστήριο) κοινοποίησε απόφαση που κάνει δεκτή την έφεση της διοικητικής διαφοράς που υπέβαλε ο Dani Pedrosa κατά της εκκαθάρισης του φόρου εισοδήματος για τα έτη 2005 και 2006, όταν εκείνος ζούσε στο Λονδίνο. Παρόλο που η απόφαση μπορεί ακόμη να προσβληθεί με έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, η Υπηρεσία Εσόδων θα πρέπει να επιστρέψει στον ενδιαφερόμενο 2.418.373,20 ευρώ συν τους σχετικούς τόκους, αλλά και να του καταβάλλουν τα δικαστικά του έξοδα! Αυτή η απόφαση είναι το τέλος μιας μακράς διαδρομής κατά την οποία η Υπηρεσία Εσόδων είδε πώς κάθε προσπάθεια να αποδείξει την κατοικία του Pedrosa στην Ισπανία δεν μπόρεσε να τελεσφορήσει.”

Ο Dani Pedrosa κέρδισε τη μάχη με τις ισπανικές φορολογικές αρχές

Ο δικηγόρος του Dani Pedrosa, David Gil Fernández ανέφερε επίσης όλες τις κινήσεις της Υπηρεσίας Εσόδων κατά του Ισπανού θρύλου του MotoGP, οι οποίες απορρίφθηκαν.

1. Εκκαθάριση του IRPF (προσωπικό εισόδημα) των ετών 2008 και 2009 καθώς και της σχετικής κύρωσης, που ακυρώθηκε από το Κεντρικό Οικονομικό-Διοικητικό Δικαστήριο στις 14 Φεβρουαρίου 2019.

2. Διακανονισμός για το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 2011 έως το 2014 συν το σχετικό πρόστιμο, που ακυρώθηκε από το Κεντρικό Οικονομικό-Διοικητικό Δικαστήριο στις 22 Φεβρουαρίου 2021.

3. Διακανονισμός για τον φόρο περιουσίας του 2013 και του 2014, συν τις σχετικές ποινές, που ακυρώνεται από το Κεντρικό Οικονομικό-Διοικητικό Δικαστήριο στις 22 Φεβρουαρίου 2021.

Όλες αυτές οι διαδικασίες, κατά των οποίων δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα προσφυγής, κατέληξαν με την καταδίκη της Υπηρεσίας Εσόδων. Ως εκ τούτου αυτή καλείται να επιστρέψει άνω των 22.000.000 ευρώ πέραν της καταβολής των σχετικών τόκων υπερημερίας που κατέβαλε ο Pedrosa όλα αυτά τα χρόνια στο ισπανικό κράτος.

Ο David Gil Fernández ανέφερε και τα όσα είπε ο πελάτης του μετά το αίσιο τέλος της συγκεκριμένης υπόθεσης: "Ο Dani Pedrosa είναι πολύ ικανοποιημένος με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, κατά την οποία αποδείχθηκε ότι ποτέ δεν είπε ψέματα για τη φορολογική του κατοικία, όπως ισχυρίστηκε η εφορία. Ωστόσο, ο Pedrosa θυμάται επίσης με πικρία πολύ δυσάρεστα επεισόδια, όταν το όνομά του δημοσιεύθηκε άδικα στον κατάλογο των φορολογικών παραβατών το 2015 και το 2016, οπότε χρειάστηκε να υπομείνει κάποιες ανεπιθύμητες καταστάσεις, ή όταν πράκτορες της Υπηρεσίας Τελωνειακής Επιτήρησης παρενόχλησαν το οικογενειακό του περιβάλλον, αναγκάζοντας τον να υποβάλει επίσημη καταγγελία στο συμβούλιο υπεράσπισης φορολογουμένων της Υπηρεσίας Εσόδων."

Ετικέτες