MotoGP Assen FP2: O Bagnaia ταχύτερος σε καλύτερες καιρικές συνθήκες από τα FP1

Δέκα δευτερόλεπτα κάτω από ότι στον κατακλυσμό των πρώτων δοκιμαστικών
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

24/6/2022
Ο εργοστασιακός αναβάτης της Ducati Francesco Bagnaia ήταν ο ταχύτερος όλων στα FP2 του Assen, για το τελευταίο GP πριν το Summer Break της σεζόν. Στη δεύτερη θέση, κοντά σε χρόνο, βρέθηκε ο Aleix Espargaro της Aprilia, ενώ ο Fabio Quartararo ανέβασε ρυθμό -σε σχέση με την 17η θέση που πέτυχε στον κατακλυσμό των FP1-, για να τερματίσει τρίτος.
 
Μετά από δυο συνεχόμενα GP δίχως βαθμούς, ο Bagnaia θέλει να επιστρέψει στις νικηφόρες εμφανίσεις, και ο ταχύτερος χρόνος του 1.33.274 στα FP2, χρόνος που έγινε με slick ελαστικά, είναι ένα πρώτο μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
 
Αντίθετα με τον ασταθή σε απόδοση Bagnaia, ο εξαιρετικά σταθερός για φέτος Aleix Espargaro σημείωσε τον 2ο ταχύτερο χρόνο, μόλις 0.178 δευτερόλεπτα πίσω από τον “Pecco”.
 
Τρίτος ήταν ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Fabio Quartararo, που φέτος δείχνει αχτύπητος σε κάθε τομέα -χρόνους σε δοκιμαστικά, απόδοση την Κυριακή, αλλά και παντού αλλού-, με φοβερή ωριμότητα και ψυχολογία σε όλες τις συνθήκες.
 
Τα FP2 μπορεί να ξεκίνησαν με βρόχινα ελαστικά όμως η βροχή που έπεφτε στα FP1 δεν έκανε την εμφάνιση της εδώ, με την πίστα σταδιακά να στεγνώνει ολοένα και περισσότερο.
 
Στα μισά περίπου των FP2 ο Zarco είχε ρίξει τον καλύτερο χρόνο των FP1 (1.42.589) στο 1.39, όταν ο Luca Marini έγινε ο πρώτος αναβάτης που βγήκε στην πίστα με slick, αλλαγή που υιοθέτησαν άμεσα και οι υπόλοιποι.
Με την πίστα να στεγνώνει, τουλάχιστον στην αγωνιστική γραμμή, οι χρόνοι ξεκίνησαν να πέφτουν δραματικά, για να φτάσουν σχεδόν 10 δευτερόλεπτα κάτω από τον καλύτερο των FP1.
 
Ο Bezzecchi είχε μια μικρή πτώση δίχως συνέπειες στα τέλη των δοκιμαστικών, σημειώνοντας τελικά με τον 10ο καλύτερο χρόνο.
 
Το δελτίο καιρού κάνει λόγο για στεγνές συνθήκες για το Σάββατο, και αναμένουμε τους χρόνους να πέσουν ακόμα περισσότερο στα FP3 & FP4.
 
Ακολουθεί η πρώτη δεκάδα των FP2.
1. Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) – 1:33.274
2. Aleix Espargaro (Aprilia Racing) + 0.178
3. Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP™) + 0.305
4. Alex Rins (Team Suzuki Ecstar) + 0.337
5. Jack Miller (Ducati Lenovo Team) + 0.559
6. Joan Mir (Team Suzuki Ecstar) + 0.625
7. Maverick Viñales (Aprilia Racing) + 0.664
8. Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing) + 0.853
9. Johann Zarco (Prima Pramac Racing) + 1.012
10. Marco Bezzecchi (Mooney VR46 Racing Team) + 1.038

Jorge ‘Aspar' Martinez και CFMOTO για MotoGP – Καραμπόλα με Tech3 που μιλά με Honda

Μια ακόμη σημαντική εξέλιξη ψήνεται στο παρασκήνιο του MotoGP ενόψει της νέας εποχής των 850 cc
aspar
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

30/4/2026

Ο Jorge Martinez, γνωστός και από το αγωνιστικό του παρατσούκλι Aspar, εκτός από τετράκις παγκόσμιος πρωταθλητής στις κατηγορίες 80 και 125 κυβικών των Grand Prix τη δεκαετία του 1980, είναι ιδιοκτήτης των δύο ομάδων CFMOTO Aspar Team σε Moto3 και Moto2.

Μετά από μια πορεία γεμάτη με σημαντικές επιτυχίες, ο Aspar εύλογα σκέφτεται την επέκταση στην κορυφαία κλάση MotoGP και οι πληροφορίες που κυκλοφορούν αυτόν τον καιρό στο paddock του παγκοσμίου πρωταθλήματος μιλούν ακριβώς γι’ αυτό.

aspar

Υπάρχουν λοιπόν σοβαρότατες πιθανότητες να δούμε ομάδα CFMOTO Aspar Racing στη μεγάλη κατηγορία MotoGP με μοτοσυκλέτες προερχόμενες από την ΚΤΜ, συνεργάτιδα της κινέζικης εταιρείας εδώ και χρόνια τόσο στα μοντέλα παραγωγής, όσο και στις δύο μικρότερες κλάσεις των Grand Prix.

Για να γίνει αυτό ωστόσο, θα πρέπει να βρεθεί χώρος και αυτός μαθαίνουμε πως ενδέχεται να δημιουργηθεί με την αποχώρηση της Tech 3 από το σχήμα της ΚΤΜ. Η Tech 3 μάλιστα φέρεται να είναι σε συζητήσεις με τη Honda για συνεργασία από το 2027 και μετά, στο οποίο σενάριο η ομάδα του Aspar θα σπεύσει να αναλάβει τις δύο KTM RC16 που τρέχει σήμερα η γαλλική ομάδα με Maverick Vinales και Enea Bastianini.

aspar
O Jorge Martinez με τον David Alonso

Ο Jorge Martinez έχει χτίσει μια σπουδαία υποδομή στη Βαλένθια με επίκεντρο την ιδιόκτητη πίστα Aspar Circuit, στην οποία θα βρει κανείς συχνά όλους τους μεγάλους Ισπανούς πρωταθλητές (αδελφοί Marquez, Jorge Martin κ.ά.) να προπονούνται, αλλά η σημαντικότερη δουλειά που γίνεται εκεί είναι σε επίπεδο ακαδημιών, καθώς ο Aspar έχει ήδη αναδείξει πολλά ταλέντα μέσω του εκπαιδευτικού του προγράμματος και του MIR Racing Aspar Cup.

aspar
Max Quilles

Πρόκειται για έναν θεσμό που συγκεντρώνει νεαρούς αναβάτες από δεκάδες χώρες του κόσμου και μέχρι τώρα έχει χαρίσει στην Ισπανία έναν παγκόσμιο πρωταθλητή, τον David Alonso που το 2024 έφερε στη CFMOTO έναν σπουδαίο τίτλο τιμής: το πρώτο πρωτάθλημα Grand Prix (Moto3) για κινέζικη ομάδα, έστω και με μοτοσυκλέτα ΚΤΜ. Επιπλέον, από το ίδιο πρόγραμμα έχει βγει ένα από τα νέα μεγάλα ταλέντα της Ισπανίας, ο Max Quilles που αυτή τη στιγμή προηγείται στην κατάταξη της Moto3 και μοιάζει με το μεγαλύτερο φαβορί για τον φετινό τίτλο – και είναι επίσης προστατευόμενος του Marc Marquez και τακτικός παρτενέρ του στις προπονήσεις – ενώ δύο ακόμη αναβάτες που έχουν φτάσει στο κορυφαίο πρωτάθλημα μέσω του προγράμματος του Aspar είναι οι Dani Holgado και Marco Morelli.

aspar
Dani Holgado

Φέτος μάλιστα ο Aspar επέκτεινε το πρόγραμμα αυτό στην Ασία με τη συνεργασία της CFMOTO, αναζητώντας τα επόμενα μεγάλα ταλέντα των Grand Prix στην άλλη άκρη του κόσμου και πρωτίστως στην Κίνα, μια χώρα ουσιαστικά “παρθένα” για τον κόσμο του MotoGP και διακαής πόθος της Liberty Media.

Όλα μοιάζουν να δένουν όμορφα και τακτικά, καθώς το όραμα Aspar και CFMOTO ευθυγραμμίζεται ιδανικά με τα θέλω των διοργανωτών, Libery Media και Moto Grand Prix Sports Entertainment (Dorna), τόσο που αρχίζει να μοιάζει περισσότερο με θέμα χρόνου παρά με φήμη.