MotoGP Assen Sprint: Νίκη Bagnaia με ολική επικράτηση

Πτώση Marquez σε rookie στιλ
Νίκη bagnaia assen
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

29/6/2024

Μία ξεκάθαρη νίκη πήρε ο Bagnaia στον αγώνα Sprint δίχως ο Martin να μπορεί να απαντήσει, ως άλλωστε και ο μόνος που θα μπορούσε να το κάνει. Ο Vinales ήταν σε μία σταθερά τρίτη θέση ιδιαίτερα μετά την πτώση του Marc Marquez στην αρχή μάλιστα του αγώνα από ένα λάθος που δεν περιμένεις να συμβεί από αναβάτη της δικής του εμπειρίας. Εκ πρώτης όψης πάτησε στο κερμπ πολύ πιο μέσα από αυτό που θα έπρεπε με αποτέλεσμα να το γόνατο και μαζί ολόκληρη η μοτοσυκλέτα να ανασηκωθούν και στο επόμενο κλάσμα να σέρνεται προς την έξοδο.

Από εκείνη την ώρα ο Binder θα πιέζει τον Alex Marquez στη μάχη για την 4η θέση αλλά θα το κάνει λιγότερο από εκείνο που πιέζεται ο ίδιος από τον Bastianini. Ο οποίος πέρασε μετά από λίγο την KTM και λίγο αργότερα στο τελευταίο εσάκι πριν την ευθεία εκκίνησης, εκεί που έχουμε δει ιστορικές προσπεράσεις, ο Bastianini κατάφερε να περάσει και τον νεότερο Marquez, ταυτόχρονα με τον Aleix Espargaro που προσπερνούσε τον Binder. Με τον Fernandez να τρώει ποινή για τα όρια της πίστας και τον Bagnaia να παίρνει αντίστοιχη προειδοποίηση, ήταν ξεκάθαρο πως η πρόσφυση δεν ήταν κάτι σταθερό σε όλη την πίστα εκείνη την ώρα της ημέρας, όπως άλλωστε τόνισαν αμέσως μετά τον αγώνα ορισμένοι από τους αναβάτες.

Πτώση σημείωσε και ο Rins αλλά συνέχισε ενώ τα προβλήματα συνεχίστηκαν για την Honda  πρόβλημα στον κινητήρα του Marini. Μετά την πτώση του Marc Marquez που μπορούσε να πιέσει τον Vinales, η μόνη ουσιαστική μάχη του σύντομου αγώνα Sprint ήταν εκείνη της 4ης θέσης. Ο Bagnaia δεν είχε σήμερα αντίπαλο μετά την απόλυτη επικράτηση στην κατάταξη και τον Sprint και με δεδομένο πως οι συνθήκες θα μείνουν παρόμοιες και αύριο, ο αγώνας δεν αναμένεται παρά να είναι μία εσωτερική υπόθεση της Ducati.

θεση

βαθμοι

Αναβάτης

Ομάδα

Χρόνος / Διαφ.

1

12

1F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

19:58.090

2

9

89J. Martin

Prima Pramac Racing

+2.355

3

7

12M. Viñales

Aprilia Racing

+4.103

4

6

23E. Bastianini

Ducati Lenovo Team

+6.377

5

5

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+8.869

6

4

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+9.727

7

3

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+10.828

8

2

73A. Marquez

Gresini Racing MotoGP

+13.196

9

1

21F. Morbidelli

Prima Pramac Racing

+13.560

10

 

31P. Acosta

Red Bull GASGAS Tech3

+15.972

11

 

72M. Bezzecchi

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+16.036

12

 

88M. Oliveira

Trackhouse Racing

+16.082

13

 

43J. Miller

Red Bull KTM Factory Racing

+18.739

14

 

36J. Mir

Repsol Honda Team

+21.791

15

 

37A. Fernandez

Red Bull GASGAS Tech3

+22.450

16

 

5J. Zarco

CASTROL Honda LCR

+23.690

17

 

25R. Fernandez

Trackhouse Racing

+24.430

18

 

30T. Nakagami

IDEMITSU Honda LCR

+29.568

19

 

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+83.553

Πτώσεισ - εγκαταλειψεισ

   

41A. Espargaro

Aprilia Racing

12 laps

   

10L. Marini

Repsol Honda Team

4 laps

   

32L. Savadori

Aprilia Racing

4 laps

   

93M. Marquez

Gresini Racing MotoGP

1 laps

 

Ετικέτες

MotoGP Βρετανία: Νίκη Fernandez στο βάθρο Martin και Bezzecchi

Με δάκρυα στα μάτια τερμάτισε ο Bezzecchi!
MotoGP Βρετανία: Νίκη Fernandez στο βάθρο Martin και Bezzecchi
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

9/8/2026

Μία δυναμική εκκίνηση που στα πρώτα δύο δευτερόλεπτα έδειχνε πως θα εξελιχθεί περίπου όπως εχθές, όταν φτάνοντας στην πρώτη στροφή η μοτοσυκλέτα του Martin αρχίζει να βγάζει σπίθες ξύνοντας στην άσφαλτο μιας και δεν είχε απελευθερώσει το κλείδωμα της ανάρτησης μετά την εκκίνηση. Ένα λάθος που όπως είπε αμέσως μετά τον αγώνα, του στέρησε εκείνη την στιγμή την νίκη.

Αντίστοιχο ζήτημα είχε και ο Ai Ogura κι έτσι ο Fernandez δεν έχει πλέον κάποιον να τον κυνηγήσει, μένοντας εμπρός από την πρώτη στιγμή. Πίσω του έχει τον Bezzecchi και ανάμεσα στις δύο εργοστασιακές Aprilia βρίσκεται ο Marc Marquez που όπως και εχθές δεν φαίνεται εκείνη την στιγμή πως πολύ σύντομα δεν θα μπορεί να κρατήσει αυτόν τον ρυθμό.

Σε δύο ξεχωριστά περιστατικά που όμως συνδέονται πέφτει ο Mir και αμέσως μετά και ο Rins, το μόνο περίεργο θα ήταν να είχε ολοκληρώσει ο Mir τον αγώνα χωρίς πτώση ή να υπήρχε άλλος λόγος να αναφέρει κανείς το όνομα του Rins που παγκοσμίως φιγουράρει μόνο στην λίστα των αποτελεσμάτων και πουθενά αλλού.

Ο Martin δεν θα έμενε για πολύ πίσω από τον Marquez, μόλις στον δεύτερο γύρο πέρασε εμπρός και παρόλο που υπήρχαν ήδη κενά ασφαλείας για τουλάχιστον ένα λάθος, κυνήγησε τον Bezzecchi άμεσα με στόχο, επίσης όπως είπε ο ίδιος, να φτάσει στον Fernandez. Αυτό δεν θα γινόταν ποτέ βέβαια, ενώ και τον Bezzechi δεν θα τον έφτανε γρήγορα καθώς είχαν ήδη ένα δευτερόλεπτο διαφοράς, χωρίς μεγάλη απόσταση ανά γύρο, τουλάχιστον στην αρχή, οπότε χρειαζόταν αρκετός χρόνος για να ψαλιδίσει την απόσταση.

Στον 6ο γύρο πέφτει και ο Bastianini ενώ βρισκόταν σε μάχη για να κερδίσει θέση, όμως ήδη όλα τα μάτια ήταν στραμμένα στον Marc Marquez που φαινόταν πως θα τον περάσει ο Alex Marquez που εδώ και ώρα ήταν στον τροχό του. Παράλληλα και αυτός δεν είχε άλλη επιλογή καθώς τον κυνηγούσε ο Acosta και έτσι σε μία επανάληψη με εχθές στον Sprint ο Alex Marquez πέρασε αμέσως μετά την πτώση του Bastianini.

Ο Acosta αμέσως έκανε δύο επιθέσεις και τελικά τα κατάφερε στον 7ο γύρο, ενώ ο Martin είχε φτάσει πλέον τον Bezzecchi αλλά με ένα λάθος στα φρένα, καθυστέρησε λίγο ακόμη την αναμενόμενη προσπέραση.

Πριν τελειώσει ο γύρος πέφτει και ο Crutchlow και πλέον τα μάτια όλων έχουν μεταφερθεί στην μάχη για την 2η θέση που αναμένεται να κορυφωθεί άμεσα.

Στον 8ο γύρο πέφτει και o Bagnaia χάνοντας πρόσφυση από το εμπρός ελαστικό, δείχνοντας αργότερα στην κάμερα πως δεν κατάλαβε ποτέ τον λόγο.

Τελικά στον 9ο γύρο ο Martin βρίσκει καθαρό και όμορφο τρόπο να προσπεράσει χωρίς ρίσκο τον Bezzecchi. Το έκανε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και αμέσως μεγάλωσε την απόσταση μεταξύ τους, ενώ ο Bezzecchi είχε πλέον τον Alex Marquez να ανησυχεί. Έκανε αμέσως η δορυφορική Ducati την επίθεση στα φρένα πριν τελειώσει ο γύρος και πέρασε εμπρός.

Τότε ήταν που έπεσε ο Ai Ogura δείχνοντας πως ακόμη και οι Aprilia δεν είναι αλώβητες του θέματος πρόσφυσης που έχει η αγγλική πίστα.

Το δράμα θα συνεχιζόταν με τον Alex Marquez να γλιτώνει από την ίδια μοίρα αλλά να χάνει δύο θέσεις, από τον Bezzecchi που μόλις είχε περάσει αλλά και από τον Acosta που ήταν αρκετά πιο πίσω του. Αυτή τη θέση ο Alex θα την κέρδιζε ξανά πολύ γρήγορα.

Στους 6 γύρους πριν το τέλος ο Fernandez είναι απλά άπιαστος χωρίς καμία ελπίδα να τον πιάσουν αν δεν κάνει κάποιο σοβαρό λάθος, γιατί με πάνω από 4 δευτερόλεπτα διαφοράς, τα μικρά λάθη συγχωρούνται εύκολα. Στο μεταξύ ο ρυθμός του δεν άφηνε κανένα περιθώριο.

Στο μεταξύ ο Marc Marquez όπως και εχθές έχανε συνέχεια ρυθμό και τέσσερις γύρους πριν το τέλος κινδύνευε από τον Di Giannantonio. Ο Alex Marquez είχε πλησιάσει εκ νέου τον Bezzecchi αλλά όχι τόσο που να μπορεί να κάνει άμεση επίθεση. Τελικά τρεις γύρους πριν το τέλος ο Di Giannantonio θα περνούσε εμπρός από τον Marc Marcuez ενώ μέχρι το τέλος ο Alex δεν βρήκε τον τρόπο να ανέβει στο βάθρο. Αυτό οφειλόταν στην υπερπροσπάθεια του Bezzecchi που κατέβηκε από την μοτοσυκλέτα χωρίς να μπορεί να μιλήσει, με δάκρυα στα μάτια από τον πόνο και την υπερπροσπάθεια που είχε κάνει για να μείνει στο βάθρο!

Το Silvestrone έφερε τους αναβάτες στα όριά τους, ανέδειξε την δουλειά που έχει γίνει στην Aprilia και μαζί και τον Fernandez που έκανε αγώνα καριέρας και πήρε μία μεγάλη και εκκωφαντική νίκη χωρίς να χρειαστεί να παλέψει με μεγάλη διαφορά από όλους τους άλλους!

ΘΕΣΗ

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΟΜΑΔΑ

ΧΡΟΝΟΣ

ΒΑΘΜΟΙ

1

25R. Fernandez

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

39:45.930

25

2

89J. Martin

Aprilia Racing

+2.538

20

3

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

+3.393

16

4

73A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

+4.702

13

5

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

+6.256

11

6

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+6.382

10

7

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

+9.550

9

8

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+22.288

8

9

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+23.845

7

10

11D. Moreira

Pro Honda LCR

+25.411

6

11

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+26.301

5

12

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+26.883

4

13

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+29.458

3

14

44P. Espargaro

Red Bull KTM Tech3

+41.310

2

15

7T. Razgatlioglu

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+41.492

1

16

47A. Fernandez

Yamaha Factory Racing

+42.379

 

ΠΤΩΣΕΙΣ

 

79A. Ogura

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

8 Laps

 
 

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

7 Laps

 
 

35C. Crutchlow

Castrol Honda LCR

6 Laps

 
 

27I. Lecuona

BK8 Gresini Racing MotoGP

5 Laps

 
 

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

4 Laps

 
 

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

1 Laps

 

Χωρίς πρώτο γύρο

 

36J. Mir

Honda HRC Castrol