MotoGP Assen Sprint: Νίκη Bagnaia με ολική επικράτηση

Πτώση Marquez σε rookie στιλ
Νίκη bagnaia assen
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

29/6/2024

Μία ξεκάθαρη νίκη πήρε ο Bagnaia στον αγώνα Sprint δίχως ο Martin να μπορεί να απαντήσει, ως άλλωστε και ο μόνος που θα μπορούσε να το κάνει. Ο Vinales ήταν σε μία σταθερά τρίτη θέση ιδιαίτερα μετά την πτώση του Marc Marquez στην αρχή μάλιστα του αγώνα από ένα λάθος που δεν περιμένεις να συμβεί από αναβάτη της δικής του εμπειρίας. Εκ πρώτης όψης πάτησε στο κερμπ πολύ πιο μέσα από αυτό που θα έπρεπε με αποτέλεσμα να το γόνατο και μαζί ολόκληρη η μοτοσυκλέτα να ανασηκωθούν και στο επόμενο κλάσμα να σέρνεται προς την έξοδο.

Από εκείνη την ώρα ο Binder θα πιέζει τον Alex Marquez στη μάχη για την 4η θέση αλλά θα το κάνει λιγότερο από εκείνο που πιέζεται ο ίδιος από τον Bastianini. Ο οποίος πέρασε μετά από λίγο την KTM και λίγο αργότερα στο τελευταίο εσάκι πριν την ευθεία εκκίνησης, εκεί που έχουμε δει ιστορικές προσπεράσεις, ο Bastianini κατάφερε να περάσει και τον νεότερο Marquez, ταυτόχρονα με τον Aleix Espargaro που προσπερνούσε τον Binder. Με τον Fernandez να τρώει ποινή για τα όρια της πίστας και τον Bagnaia να παίρνει αντίστοιχη προειδοποίηση, ήταν ξεκάθαρο πως η πρόσφυση δεν ήταν κάτι σταθερό σε όλη την πίστα εκείνη την ώρα της ημέρας, όπως άλλωστε τόνισαν αμέσως μετά τον αγώνα ορισμένοι από τους αναβάτες.

Πτώση σημείωσε και ο Rins αλλά συνέχισε ενώ τα προβλήματα συνεχίστηκαν για την Honda  πρόβλημα στον κινητήρα του Marini. Μετά την πτώση του Marc Marquez που μπορούσε να πιέσει τον Vinales, η μόνη ουσιαστική μάχη του σύντομου αγώνα Sprint ήταν εκείνη της 4ης θέσης. Ο Bagnaia δεν είχε σήμερα αντίπαλο μετά την απόλυτη επικράτηση στην κατάταξη και τον Sprint και με δεδομένο πως οι συνθήκες θα μείνουν παρόμοιες και αύριο, ο αγώνας δεν αναμένεται παρά να είναι μία εσωτερική υπόθεση της Ducati.

θεση

βαθμοι

Αναβάτης

Ομάδα

Χρόνος / Διαφ.

1

12

1F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

19:58.090

2

9

89J. Martin

Prima Pramac Racing

+2.355

3

7

12M. Viñales

Aprilia Racing

+4.103

4

6

23E. Bastianini

Ducati Lenovo Team

+6.377

5

5

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+8.869

6

4

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+9.727

7

3

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+10.828

8

2

73A. Marquez

Gresini Racing MotoGP

+13.196

9

1

21F. Morbidelli

Prima Pramac Racing

+13.560

10

 

31P. Acosta

Red Bull GASGAS Tech3

+15.972

11

 

72M. Bezzecchi

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+16.036

12

 

88M. Oliveira

Trackhouse Racing

+16.082

13

 

43J. Miller

Red Bull KTM Factory Racing

+18.739

14

 

36J. Mir

Repsol Honda Team

+21.791

15

 

37A. Fernandez

Red Bull GASGAS Tech3

+22.450

16

 

5J. Zarco

CASTROL Honda LCR

+23.690

17

 

25R. Fernandez

Trackhouse Racing

+24.430

18

 

30T. Nakagami

IDEMITSU Honda LCR

+29.568

19

 

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+83.553

Πτώσεισ - εγκαταλειψεισ

   

41A. Espargaro

Aprilia Racing

12 laps

   

10L. Marini

Repsol Honda Team

4 laps

   

32L. Savadori

Aprilia Racing

4 laps

   

93M. Marquez

Gresini Racing MotoGP

1 laps

 

Ετικέτες

MotoGP: O Quartararo ξεσπά: “Δεν είμαι χαζός, ξέρω να οδηγώ”

Απογοήτευση και έντονη κριτική για τη Yamaha μετά τον αγώνα της Ισπανίας
Quartararo complains
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

27/4/2026

Ο Fabio Quartararo δεν μάσησε τα λόγια του μετά από ένα απογοητευτικό Grand Prix στην Ισπανία, εκφράζοντας ανοιχτά την αγανάκτησή του για την κατάσταση της Yamaha και την έλλειψη προόδου.

Ο Fabio Quartararo ξέσπασε μετά τον αγώνα της Jerez, στέλνοντας για ακόμη μία φορά ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Yamaha πως η υπομονή του έχει εξαντληθεί. Ο Γάλλος παγκόσμιος πρωταθλητής του 2021 βρέθηκε μακριά από τον καλό του εαυτό, σε πλήρη αντίθεση με την περσινή του παρουσία στην ίδια πίστα, όπου είχε κατακτήσει pole position και βάθρο.

Το 2026, η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική. Ο Quartararo εκκίνησε μόλις από τη 17η θέση και ολοκλήρωσε τον αγώνα περίπου 30 δευτερόλεπτα πίσω από τον νικητή Alex Marquez, σε μια επίδοση που αποτυπώνει ξεκάθαρα τη διαφορά δυναμικότητας της Yamaha σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

quartararo

Παρά τις νέες αναβαθμίσεις που έφερε η ιαπωνική ομάδα στο Jerez, η πρόοδος ήταν περιορισμένη. Ο ίδιος ο Quartararo περιέγραψε με ωμό τρόπο την κατάσταση, καθώς αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα σε πρόσφυση και ισχύ, ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει ούτε ένας τομέας στον οποίο να αισθάνεται άνετα πάνω στη μοτοσυκλέτα.

“Δεν νιώθω καλά στο φρενάρισμα, στην είσοδο, στη μέση της στροφής, στην επιτάχυνση, πουθενά,” ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως τα προβλήματα είναι τόσα πολλά που ακόμα και όταν λύνεται ένα, εμφανίζεται κάποιο άλλο.

Η πιο χαρακτηριστική του δήλωση ήρθε όταν θέλησε να υπογραμμίσει πως η διαφορά απόδοσης δεν σχετίζεται με την ικανότητά του: “Δεν είμαι χαζός, ξέρω να οδηγώ και ξέρω πόσο χάνουμε. Πέρυσι ήμουν στο βάθρο, τώρα είμαι 30 δευτερόλεπτα πίσω”.

Στον αγώνα, ο Quartararo ήταν τελικά ο καλύτερος αναβάτης της Yamaha τερματίζοντας 14ος, με κανέναν άλλο αναβάτη της M1 να μην καταφέρνει να μπει στη ζώνη των βαθμών. Ο ομόσταυλος του, Alex Rins, τερμάτισε 16ος, ενώ ο Jack Miller βρέθηκε 18ος μετά από τεχνικό πρόβλημα. Πιο πίσω ολοκλήρωσαν τον αγώνα οι Toprak Razgatlioglu και Augusto Fernandez.

quartararo

Σε τεχνικό επίπεδο, η Yamaha συνεχίζει να αναζητά λύσεις. Ο επικεφαλής της ομάδας, Massimo Meregalli, επιβεβαίωσε πως υπάρχει μια ελαφρώς τροποποιημένη έκδοση κινητήρα, ωστόσο η βασική αρχιτεκτονική παραμένει ίδια, κάτι που δείχνει πως δεν αναμένονται άμεσα ριζικές αλλαγές.

Με την κατάσταση να δείχνει στάσιμη και τον ανταγωνισμό να ανεβάζει συνεχώς ρυθμό, η ένταση στο στρατόπεδο της Yamaha αυξάνεται, με τον ίδιο να έχει επιβεβαιώσει συνομιλίες με το στρατόπεδο της Honda, διαψεύδοντας όμως τις φημολογίες που τον ήθελαν να έχει ήδη υπογράψει. Κι αν κάτι έγινε ξεκάθαρο στη Jerez, είναι πως ο Quartararo δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχτεί παθητικά αυτή την εικόνα για πολύ ακόμη.