MotoGP Αυστρία: Ψύχραιμος Vinales, έξαλλος Rossi, καυστικός Morbidelli απολογητικός ο Zarco – Όλες οι δηλώσεις για το ατύχημα

Παρασκήνιο με συναντήσεις
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/8/2020

Εξαιρετικά ψύχραιμος ήταν ο Vinales για το δραματικό ατύχημα στον πρώτο από τους δύο διαδοχικούς αγώνες της Αυστρίας, καθώς δεν είχε δει ποτέ την μοτοσυκλέτα να περνά ξυστά από το κεφάλι του! Σήκωσε τα χέρια για να μην τον χτυπήσουν τα θραύσματα και άνοιξε αμέσως το γκάζι να φύγει, για να μην τον περάσει ο Rossi. Εκείνη την στιγμή δεν είχε καταλάβει τίποτα. Όπως και ο περισσότερος κόσμος για την δική του περίπτωςη!

Είχαμε γράψει από την περιγραφή του αγώνα πως η Yamaha είναι πολύ τυχερή που δεν έχει ΔΥΟ αναβάτες σοβαρά τραυματίες. Ωστόσο το βάρος των αντιδράσεων του κοινού αμέσως μετά έπεσε κυρίως στον Rossi, καθώς οι κάμερες του Rossi είναι εκείνες που έδειχναν τι συνέβη και μόνο μία κάμερα ασφαλείας είχε πιάσει την μοτοσυκλέτα του Zarco να περνά πάνω και ξυστά από το κεφάλι του Vinales. Αυτές οι εικόνες όμως θα κυκλοφορούσαν πολύ αργότερα, το γενικό πλάνο στην αρχή έδειχνε πως η μοτοσυκλέτα του Zarco πέρασε ανάμεσα στους δύο και κινδύνεψαν και οι δύο, το πόσο κοντά πέρασε από το κεφάλι του Vinales φάνηκε αργότερα. Τότε είδε και ο ίδιος ο Vinales πόσο κοντά στο ατύχημα είχε φτάσει. Τότε μπόρεσαν να μιλήσουν και οι μαχητές του πληκτρολογίου για τον Vinales, αργά το βράδυ που άρχισαν να κυκλοφορούν τα πλάνα από την κάμερα ασφαλείας και να αναρωτούνται γιατί οι περισσότεροι μιλάνε μόνο για τον Rossi. Η αντίδραση του κόσμου όμως ήταν φυσιολογική με βάση τις εικόνες που διακινούνταν, και οι εικόνες του Rossi ήταν άμεσα διαθέσιμες καθώς τόσο η πίσω κάμερα του Vinales όσο και η εμπρός κάμερα του Rossi μαζί με την κάμερα του σκηνοθέτη, είχαν αποθανατίσει καλύτερα την δική του οπτική.

Η δύναμη της εικόνας οδήγησε σε αντιδράσεις και πάντα με βάση το γεγονός πως κανείς δεν είχε τραυματιστεί, άρα όλοι μπορούσαν να δείχνουν αυτές τις εικόνες εκ του ασφαλούς. Ο ίδιος ο Rossi αντέδρασε πολύ περισσότερο από τον Vinales κι αυτό γιατί είχε καλύτερη εικόνα του τι συνέβη με την μοτοσυκλέτα του Morbidelli να περνά εκατοστά από μπροστά του και του Zarco ελάχιστα μέτρα.

Ο Vinales δεν κατάλαβε πως ήταν εξαιρετικά τυχερός παρά μόνο αρκετά αργότερα κι ενώ κουβαλούσε την απογοήτευση της απόδοσης για την δεύτερη εκκίνηση. Το γεγονός της καθυστέρησης της εικόνας, όπως και των προβλημάτων που τον άφησαν να οδηγεί τελευταίος, έκαμψαν τις αντιδράσεις του. Αυτό που τον έκαιγε ήταν η απόδοση της Yamaha: «Μόνο στις επαναλήψεις είδα πόσο κοντά πέρασε η μοτοσυκλέτα, σήκωσα απλά τα χέρια για να αποφύγω τα κομμάτια που είδα να έρχονται επάνω μου αλλά κατευθείαν άρχισα να πιέζω για να μην με περάσει ο Rossi. Ξέρουμε όλοι πόσο μεγάλα ρίσκα έχουμε δεν χρειάζεται να το μεγεθυνθούμε και δεν έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο για το συγκεκριμένο σκηνικό. (ψύχραιμος πολύ). Υπάρχουν άλλα προβλήματα καθώς για δύο συνεχόμενους αγώνες αντιμετωπίζω θέματα με την μοτοσυκλέτα. Έχω τον ρυθμό να παλέψω με το βάθρο αλλά δεν μπορώ να αγωνιστώ για τον τίτλο με αυτές τις συνθήκες. Δίνω τον καλύτερο εαυτό μου αλλά δεν μπορώ να ανταγωνιστώ τις υπόλοιπες μοτοσυκλέτες. Είναι εκνευριστικό, στις ευθείες απλά δεν μπορούμε να πάμε όπως οι άλλοι. Είναι συνέχεια η ίδια ιστορία, μόνο για ένα γύρο στις δοκιμές κατάταξης είδα τις δυνατότητες μου!».

Ο Vinales εξήγησε επίσης πως το πρόβλημα τελικά ήταν αυτό που αναφέραμε, με τον συμπλέκτη, και ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει, αλλά βελτιώθηκε η κατάσταση και συνέχισε. Έχει πάψει να σκέφτεται το πρωτάθλημα γιατί σε κάθε αγώνα κάτι θα του συμβεί, όπως λέει...

Ο Rossi από την άλλη ήταν επικεντρωμένος σε αυτά που έγιναν στο ατύχημα. Ιδιαίτερα από την στιγμή που είχε άμεση επίγνωση από το τι γλίτωσε! Η μοτοσυκλέτα του Morbidelli έξυσε την ζελατίνα του και γέμισε λάδια την μοτοσυκλέτα του. Μίλησε πολλές φορές στις κάμερες και πρώτα στους Ιταλούς που είπε και τα χειρότερα για τον Zarco. Εν συντομία πως αυτό που έκανε ο Γάλλος ήταν εσκεμμένο, γιατί η Yamaha είναι καλύτερη στα φρένα και δεν ήθελε να τον περάσει, για αυτό φρέναρε μπροστά στον Morbidelli. Πως στον προηγούμενο αγώνα κατέστρεψε την προσπάθεια του Pol ενώ μπορούσε να το αποφύγει δίνοντας ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ και στην συγκεκριμένη περίπτωση. Κάλεσε μάλιστα την Dorna να πάρει μέτρα για να τον περιορίσει.

Ταυτόχρονα ο Morbidelli έκανε δηλώσεις χαρακτηρίζοντας «σχεδόν δολοφονική» την οδήγηση του Zarco και απέδωσε σκοπιμότητα στο άνοιγμα γραμμής με στόχο να τον κόψει στα φρένα. Όταν ο προπορευόμενος σου κόβει τον αέρα και ταυτόχρονα πατά φρένο, οι δυνατότητες που έχεις να αντιδράσεις είναι πολύ μικρές. Κι αν αυτά τα κάνει ακριβώς μπροστά σου, ενώ σας χωρίζουν μερικά μέτρα τότε πρακτικά κανείς δεν μπορεί να αντιδράσει. Και χωρίς φρένα, μόνο από το slipstreaming είναι δύσκολο να αποφύγεις κάποιον που αφήνει το γκάζι τόσο κοντά μπροστά σου, πόσο μάλλον όταν πατά και φρένο στα 300 χιλιόμετρα. Όταν τα κάνει όλα αυτά εσκεμμένα όμως είναι «σχεδόν δολοφόνος».

Μετά από αυτές τις πρώτες δηλώσεις, ο Zarco ανέβαλλε κάθε δική του δήλωση και προσπάθησε να συναντηθεί και με τους δύο. Κατάφερε να έχει δέκα λεπτά με τον Rossi όπου του εξήγησε πως δεν είχε κανένα στόχο όταν άνοιγε γραμμή, ακριβώς γιατί κανείς δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από κάτι τέτοιο και θα καταστρεφόταν και ο δικός του αγώνας, όπως και έγινε. Ζήτησε συγνώμη για το αγωνιστικό αυτό συμβάν και να μην γίνονται τέτοιες δηλώσεις. Δήλωσε ευχαριστημένος από την συνάντηση με τον Rossi, είπε πως του ζήτησε να είναι προσεκτικός και του επανέλαβε πως το ίδιο θέλει κι εκείνος και πώς δεν κόβει γραμμές άλλων με δόλο. Θεωρεί πως έγινε μία ειλικρινή, ιδιωτική συζήτηση. Με τον Morbidelli δεν κατάφερε να συναντηθεί, οι μόνες στιγμές ήταν στο εξεταστήριο που του ευχήθηκε καλή ανάρρωση. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει…

Στον επόμενο κύκλο δηλώσεων στην βρετανική τηλεόραση, ο Rossi τόνισε πως ήταν η τρομακτικότερη στιγμή της καριέρας του, και η καριέρα του είναι πολύ μεγάλη οπότε καταλαβαίνουμε όλοι την βαρύτητα αυτής της δήλωσης. Η εικόνα μίας μοτοσυκλέτας που εκτοξεύεται με τριακόσια χιλιόμετρα πάνω του, δεν είναι κάτι που θα το ξεπεράσει εύκολα.

Είπε πως οι μοτοσυκλέτες είναι κανονικές οβίδες σε αυτά τα χιλιόμετρα και πως τα πράγματα στα GP έχουν αλλάξει και είναι όλοι πολύ επιθετικοί ξεκινώντας από την Moto3. Επιβεβαίωσε την συνάντηση με τον Zarco και όλα όσα ειπώθηκαν λέγοντας πως ακόμη κι αν δεν υπήρχε δόλος, εκείνο που θα έπρεπε να υπάρχει είναι η σκέψη για την συνέπεια μίας τέτοιας πράξης. Τρόμαξε πάρα πολύ και αισθάνθηκε την ανάγκη να προσευχηθεί σε όποια δύναμη ορίζει τις τύχες του κόσμου, και πρέπει αυτό να είναι ένα παράδειγμα για να αλλάξουν πράγματα στο μέλλον. Ήταν πολύ δύσκολο να συγκεντρωθεί ξανά στον αγώνα για την δεύτερη εκκίνηση. Μίλησε με τους δικούς του ανθρώπους που έβλεπαν ζωντανά όλα όσα συνέβησαν και έπρεπε να καλμάρει και εκείνους…

Τόνισε πως υπάρχει πολύ πίεση στους αναβάτες γιατί είναι μία ζορισμένη σεζόν με κοντινούς αγώνες, -δεν το είπε αλλά το εννόησε σε άλλο σημείο- πως λείπει και κάποιος παραδοσιακός πρωταγωνιστής και όλοι αισθάνονται πως πρέπει να υπερβάλλουν σε αυτή την χρονική συγκυρία, αλλά πρέπει να θυμούνται πως το ίδιο το άθλημα είναι επικίνδυνο. Δεν χρειάζεται να το κάνουμε περισσότερο με το να είμαστε απερίσκεπτοι.

Ερωτώμενος αν περιμένει μέτρα κατά του Zarco είπε πως δεν μπορεί να είναι σίγουρος αλλά σε αυτό το σημείο έδειξε πως πιστεύει την εξήγηση του Γάλλου, διότι τόνισε πως του ορκίστηκε πως δεν υπήρχε σκοπιμότητα. Το γεγονός παραμένει όμως, συνέχισε, πως αιτία για όλα όσα έγιναν, είναι η αλλαγή στην γραμμή που έκανε.

Ο Rossi τόνισε στο τέλος πως είναι μία δύσκολη πίστα για την Yamaha γιατί της λείπει η τελική ταχύτητα και τα πράγματα έχουν χειροτερέψει ακόμη περισσότερο. Ωστόσο εξακολουθεί να είναι εκείνος που έχει την καλύτερη επίδοση με την εργοστασιακή μοτοσυκλέτα για αυτό και τον ρώτησαν αν υπάρχει περίπτωση να παραμείνει και να μην πάει στην Petronas. Αυτό που είπε έχει την δική του αξία: «Στεναχωριέμαι που φεύγω, θα ήταν ευκολότερα τα πράγματα αν έμενα αλλά προσπαθώ να φτιάξω μία κορυφαία τεχνική ομάδα, σαν εργοστασιακή. Ωστόσο πιστεύω πως όλα έχουν δρομολογηθεί και είναι δύσκολο να αλλάξουν. Ποιος ξέρει, ίσως αν κερδίσω την επόμενη Κυριακή…!».

Ετικέτες

MotoGP: Μεγάλη πιθανότητα να επιστρέψει ο Pol Espargaro!

Θα περάσει ιατρικό έλεγχο - Τέλος τα σενάρια περί απόσυρσης
MotoGP: Μεγάλη πιθανότητα να επιστρέψει ο Pol Espargaro!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

31/5/2023

Ο αναβάτης της GASGAS Tech 3, Pol Espargaro θα υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις οι οποίες θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό πότε θα ανέβει ξανά στην σέλα της RC16.

Στον πρώτο αγώνα της χρονιάς ο Pol Espargaro είχε ένα σοβαρό ατύχημα με αποτέλεσμα να αποκτήσει ένα σπασμένο σαγόνι, κατάγματα σε δύο σπονδύλους καθώς και τραυματισμό στους πνεύμονες.

Ο Ισπανός ο οποίος βρίσκεται στην φάση αποθεραπείας δήλωσε στον ισπανικό τηλεοπτικό σταθμό TV3 πως αν οι γιατροί του το επιτρέψουν θα αγωνιστεί στο Mugello ειδάλλως θα προσπαθήσει να είναι έτοιμος για τους επόμενους αγώνες.

MotoGP: Μεγάλη πιθανότητα να επιστρέψει ο Pol Espargaro!

Ο Espargaro εξέφρασε την έντονη επιθυμία να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση και πάλι, με τον ίδιο να αναφέρει πως αυτός είναι ο λόγος που σηκώνεται από το κρεβάτι κάθε πρωί. Επιπρόσθετα σχολίασε και τις πρώτες ημέρες της αποθεραπείας του, που στην αρχή όπως είπε πολύ χαρακτηριστικά ήταν ένας αγώνας για την ζωή του καθώς δεν είχε επίγνωση της κατάστασης ενώ ήταν στη ΜΕΘ.

Φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα σενάρια απόσυρσης που κυκλοφορούσαν. Ο Espargaro παραδέχτηκε πως πέρασε από το μυαλό του αυτό το σενάριο καθώς έβλεπε τον πόνο των κοντινών του ανθρώπων αλλά επικράτησε η αγωνιστική του φύση.

Η αγωνία της γυναίκας του για την πορεία της υγείας του ήταν ένα καμπανάκι για τον ίδιο, ωστόσο εκείνη του έδωσε δύναμη για να συνεχίσει καθώς τον γνώρισε σαν αναβάτη και είναι κάτι που τον κάνει ευτυχισμένο.

MotoGP: Μεγάλη πιθανότητα να επιστρέψει ο Pol Espargaro!