MotoGP Αυστρία: Ψύχραιμος Vinales, έξαλλος Rossi, καυστικός Morbidelli απολογητικός ο Zarco – Όλες οι δηλώσεις για το ατύχημα

Παρασκήνιο με συναντήσεις
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/8/2020

Εξαιρετικά ψύχραιμος ήταν ο Vinales για το δραματικό ατύχημα στον πρώτο από τους δύο διαδοχικούς αγώνες της Αυστρίας, καθώς δεν είχε δει ποτέ την μοτοσυκλέτα να περνά ξυστά από το κεφάλι του! Σήκωσε τα χέρια για να μην τον χτυπήσουν τα θραύσματα και άνοιξε αμέσως το γκάζι να φύγει, για να μην τον περάσει ο Rossi. Εκείνη την στιγμή δεν είχε καταλάβει τίποτα. Όπως και ο περισσότερος κόσμος για την δική του περίπτωςη!

Είχαμε γράψει από την περιγραφή του αγώνα πως η Yamaha είναι πολύ τυχερή που δεν έχει ΔΥΟ αναβάτες σοβαρά τραυματίες. Ωστόσο το βάρος των αντιδράσεων του κοινού αμέσως μετά έπεσε κυρίως στον Rossi, καθώς οι κάμερες του Rossi είναι εκείνες που έδειχναν τι συνέβη και μόνο μία κάμερα ασφαλείας είχε πιάσει την μοτοσυκλέτα του Zarco να περνά πάνω και ξυστά από το κεφάλι του Vinales. Αυτές οι εικόνες όμως θα κυκλοφορούσαν πολύ αργότερα, το γενικό πλάνο στην αρχή έδειχνε πως η μοτοσυκλέτα του Zarco πέρασε ανάμεσα στους δύο και κινδύνεψαν και οι δύο, το πόσο κοντά πέρασε από το κεφάλι του Vinales φάνηκε αργότερα. Τότε είδε και ο ίδιος ο Vinales πόσο κοντά στο ατύχημα είχε φτάσει. Τότε μπόρεσαν να μιλήσουν και οι μαχητές του πληκτρολογίου για τον Vinales, αργά το βράδυ που άρχισαν να κυκλοφορούν τα πλάνα από την κάμερα ασφαλείας και να αναρωτούνται γιατί οι περισσότεροι μιλάνε μόνο για τον Rossi. Η αντίδραση του κόσμου όμως ήταν φυσιολογική με βάση τις εικόνες που διακινούνταν, και οι εικόνες του Rossi ήταν άμεσα διαθέσιμες καθώς τόσο η πίσω κάμερα του Vinales όσο και η εμπρός κάμερα του Rossi μαζί με την κάμερα του σκηνοθέτη, είχαν αποθανατίσει καλύτερα την δική του οπτική.

Η δύναμη της εικόνας οδήγησε σε αντιδράσεις και πάντα με βάση το γεγονός πως κανείς δεν είχε τραυματιστεί, άρα όλοι μπορούσαν να δείχνουν αυτές τις εικόνες εκ του ασφαλούς. Ο ίδιος ο Rossi αντέδρασε πολύ περισσότερο από τον Vinales κι αυτό γιατί είχε καλύτερη εικόνα του τι συνέβη με την μοτοσυκλέτα του Morbidelli να περνά εκατοστά από μπροστά του και του Zarco ελάχιστα μέτρα.

Ο Vinales δεν κατάλαβε πως ήταν εξαιρετικά τυχερός παρά μόνο αρκετά αργότερα κι ενώ κουβαλούσε την απογοήτευση της απόδοσης για την δεύτερη εκκίνηση. Το γεγονός της καθυστέρησης της εικόνας, όπως και των προβλημάτων που τον άφησαν να οδηγεί τελευταίος, έκαμψαν τις αντιδράσεις του. Αυτό που τον έκαιγε ήταν η απόδοση της Yamaha: «Μόνο στις επαναλήψεις είδα πόσο κοντά πέρασε η μοτοσυκλέτα, σήκωσα απλά τα χέρια για να αποφύγω τα κομμάτια που είδα να έρχονται επάνω μου αλλά κατευθείαν άρχισα να πιέζω για να μην με περάσει ο Rossi. Ξέρουμε όλοι πόσο μεγάλα ρίσκα έχουμε δεν χρειάζεται να το μεγεθυνθούμε και δεν έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο για το συγκεκριμένο σκηνικό. (ψύχραιμος πολύ). Υπάρχουν άλλα προβλήματα καθώς για δύο συνεχόμενους αγώνες αντιμετωπίζω θέματα με την μοτοσυκλέτα. Έχω τον ρυθμό να παλέψω με το βάθρο αλλά δεν μπορώ να αγωνιστώ για τον τίτλο με αυτές τις συνθήκες. Δίνω τον καλύτερο εαυτό μου αλλά δεν μπορώ να ανταγωνιστώ τις υπόλοιπες μοτοσυκλέτες. Είναι εκνευριστικό, στις ευθείες απλά δεν μπορούμε να πάμε όπως οι άλλοι. Είναι συνέχεια η ίδια ιστορία, μόνο για ένα γύρο στις δοκιμές κατάταξης είδα τις δυνατότητες μου!».

Ο Vinales εξήγησε επίσης πως το πρόβλημα τελικά ήταν αυτό που αναφέραμε, με τον συμπλέκτη, και ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει, αλλά βελτιώθηκε η κατάσταση και συνέχισε. Έχει πάψει να σκέφτεται το πρωτάθλημα γιατί σε κάθε αγώνα κάτι θα του συμβεί, όπως λέει...

Ο Rossi από την άλλη ήταν επικεντρωμένος σε αυτά που έγιναν στο ατύχημα. Ιδιαίτερα από την στιγμή που είχε άμεση επίγνωση από το τι γλίτωσε! Η μοτοσυκλέτα του Morbidelli έξυσε την ζελατίνα του και γέμισε λάδια την μοτοσυκλέτα του. Μίλησε πολλές φορές στις κάμερες και πρώτα στους Ιταλούς που είπε και τα χειρότερα για τον Zarco. Εν συντομία πως αυτό που έκανε ο Γάλλος ήταν εσκεμμένο, γιατί η Yamaha είναι καλύτερη στα φρένα και δεν ήθελε να τον περάσει, για αυτό φρέναρε μπροστά στον Morbidelli. Πως στον προηγούμενο αγώνα κατέστρεψε την προσπάθεια του Pol ενώ μπορούσε να το αποφύγει δίνοντας ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ και στην συγκεκριμένη περίπτωση. Κάλεσε μάλιστα την Dorna να πάρει μέτρα για να τον περιορίσει.

Ταυτόχρονα ο Morbidelli έκανε δηλώσεις χαρακτηρίζοντας «σχεδόν δολοφονική» την οδήγηση του Zarco και απέδωσε σκοπιμότητα στο άνοιγμα γραμμής με στόχο να τον κόψει στα φρένα. Όταν ο προπορευόμενος σου κόβει τον αέρα και ταυτόχρονα πατά φρένο, οι δυνατότητες που έχεις να αντιδράσεις είναι πολύ μικρές. Κι αν αυτά τα κάνει ακριβώς μπροστά σου, ενώ σας χωρίζουν μερικά μέτρα τότε πρακτικά κανείς δεν μπορεί να αντιδράσει. Και χωρίς φρένα, μόνο από το slipstreaming είναι δύσκολο να αποφύγεις κάποιον που αφήνει το γκάζι τόσο κοντά μπροστά σου, πόσο μάλλον όταν πατά και φρένο στα 300 χιλιόμετρα. Όταν τα κάνει όλα αυτά εσκεμμένα όμως είναι «σχεδόν δολοφόνος».

Μετά από αυτές τις πρώτες δηλώσεις, ο Zarco ανέβαλλε κάθε δική του δήλωση και προσπάθησε να συναντηθεί και με τους δύο. Κατάφερε να έχει δέκα λεπτά με τον Rossi όπου του εξήγησε πως δεν είχε κανένα στόχο όταν άνοιγε γραμμή, ακριβώς γιατί κανείς δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από κάτι τέτοιο και θα καταστρεφόταν και ο δικός του αγώνας, όπως και έγινε. Ζήτησε συγνώμη για το αγωνιστικό αυτό συμβάν και να μην γίνονται τέτοιες δηλώσεις. Δήλωσε ευχαριστημένος από την συνάντηση με τον Rossi, είπε πως του ζήτησε να είναι προσεκτικός και του επανέλαβε πως το ίδιο θέλει κι εκείνος και πώς δεν κόβει γραμμές άλλων με δόλο. Θεωρεί πως έγινε μία ειλικρινή, ιδιωτική συζήτηση. Με τον Morbidelli δεν κατάφερε να συναντηθεί, οι μόνες στιγμές ήταν στο εξεταστήριο που του ευχήθηκε καλή ανάρρωση. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει…

Στον επόμενο κύκλο δηλώσεων στην βρετανική τηλεόραση, ο Rossi τόνισε πως ήταν η τρομακτικότερη στιγμή της καριέρας του, και η καριέρα του είναι πολύ μεγάλη οπότε καταλαβαίνουμε όλοι την βαρύτητα αυτής της δήλωσης. Η εικόνα μίας μοτοσυκλέτας που εκτοξεύεται με τριακόσια χιλιόμετρα πάνω του, δεν είναι κάτι που θα το ξεπεράσει εύκολα.

Είπε πως οι μοτοσυκλέτες είναι κανονικές οβίδες σε αυτά τα χιλιόμετρα και πως τα πράγματα στα GP έχουν αλλάξει και είναι όλοι πολύ επιθετικοί ξεκινώντας από την Moto3. Επιβεβαίωσε την συνάντηση με τον Zarco και όλα όσα ειπώθηκαν λέγοντας πως ακόμη κι αν δεν υπήρχε δόλος, εκείνο που θα έπρεπε να υπάρχει είναι η σκέψη για την συνέπεια μίας τέτοιας πράξης. Τρόμαξε πάρα πολύ και αισθάνθηκε την ανάγκη να προσευχηθεί σε όποια δύναμη ορίζει τις τύχες του κόσμου, και πρέπει αυτό να είναι ένα παράδειγμα για να αλλάξουν πράγματα στο μέλλον. Ήταν πολύ δύσκολο να συγκεντρωθεί ξανά στον αγώνα για την δεύτερη εκκίνηση. Μίλησε με τους δικούς του ανθρώπους που έβλεπαν ζωντανά όλα όσα συνέβησαν και έπρεπε να καλμάρει και εκείνους…

Τόνισε πως υπάρχει πολύ πίεση στους αναβάτες γιατί είναι μία ζορισμένη σεζόν με κοντινούς αγώνες, -δεν το είπε αλλά το εννόησε σε άλλο σημείο- πως λείπει και κάποιος παραδοσιακός πρωταγωνιστής και όλοι αισθάνονται πως πρέπει να υπερβάλλουν σε αυτή την χρονική συγκυρία, αλλά πρέπει να θυμούνται πως το ίδιο το άθλημα είναι επικίνδυνο. Δεν χρειάζεται να το κάνουμε περισσότερο με το να είμαστε απερίσκεπτοι.

Ερωτώμενος αν περιμένει μέτρα κατά του Zarco είπε πως δεν μπορεί να είναι σίγουρος αλλά σε αυτό το σημείο έδειξε πως πιστεύει την εξήγηση του Γάλλου, διότι τόνισε πως του ορκίστηκε πως δεν υπήρχε σκοπιμότητα. Το γεγονός παραμένει όμως, συνέχισε, πως αιτία για όλα όσα έγιναν, είναι η αλλαγή στην γραμμή που έκανε.

Ο Rossi τόνισε στο τέλος πως είναι μία δύσκολη πίστα για την Yamaha γιατί της λείπει η τελική ταχύτητα και τα πράγματα έχουν χειροτερέψει ακόμη περισσότερο. Ωστόσο εξακολουθεί να είναι εκείνος που έχει την καλύτερη επίδοση με την εργοστασιακή μοτοσυκλέτα για αυτό και τον ρώτησαν αν υπάρχει περίπτωση να παραμείνει και να μην πάει στην Petronas. Αυτό που είπε έχει την δική του αξία: «Στεναχωριέμαι που φεύγω, θα ήταν ευκολότερα τα πράγματα αν έμενα αλλά προσπαθώ να φτιάξω μία κορυφαία τεχνική ομάδα, σαν εργοστασιακή. Ωστόσο πιστεύω πως όλα έχουν δρομολογηθεί και είναι δύσκολο να αλλάξουν. Ποιος ξέρει, ίσως αν κερδίσω την επόμενη Κυριακή…!».

Ετικέτες

Jorge Lorenzo vs Dani Pedrosa - Κανονίζουν αγώνα… μποξ μεταξύ τους!

Το #99 προκάλεσε το #26 σε grudge match, με τον μικρό σαμουράι να απαντά θετικά
Jorge Lorenzo vs Dani Pedrosa
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

25/4/2024

Την ώρα που ο παλαίμαχος Dani Pedrosa επιστρέφει στο MotoGP ως wildcard συμμετοχή της KTM στον αγώνα της Jerez, ο Jorge Lorenzo ανέβαζε βίντεο εν ώρα προπόνησης στο μποξ, προκαλώντας τον Dani για ματς, με τον τελευταίο να απαντά “τα λέμε στο ρινγκ”!

Όπως όλοι γνωρίζουμε, μετά την απόσυρσή του από τους αγώνες MotoGP, ο 5 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Jorge Lorenzo έχει πολύ χρόνο στα χέρια του, κάνοντας τα πάντα για να κρατήσει πάνω του ακόμα και σήμερα τα φώτα της δημοσιότητας. Αυτό το καταφέρνει με πάμπολλους τρόπους όπως με προκλητικές δηλώσεις για τα τεκταινόμενα στο MotoGP, χορεύοντας σε reality show της τηλεόρασης, ενεργώντας ως ambassador διαφόρων εταιρειών (Tissot, Sendi, Laureus, Vmoto Soco, κλπ.), συμμετέχοντας σε αγώνες αυτοκινήτου (Porsche Carrera Cup Italia, κ.α.), και τώρα προκαλώντας το αντίπαλο ισπανικό δέος της εποχής του στο MotoGP, Dani Pedrosa σε αγώνα μποξ.

Συγκεκριμένα, ο Lorenzo ανέβασε ένα βίντεο στο instagram στο οποίο τον βλέπουμε να προπονείται στο μποξ χτυπώντας (χαλαρά, άκεφα και... ατάλαντα) έναν σάκο, όταν σταματά και λέει τα εξής: “ξέρετε πως μου αρέσουν οι προκλήσεις. Δεκαπέντε χρόνια πριν είχα καλές αλλά και κακές στιγμές με τον Dani Pedrosa στην πίστα και εκτός αυτής. Τώρα που τα celebrity events έχουν γίνει της μόδας (βλ. αγώνες μποξ του Jake Paul), μου ήρθε στο μυαλό μια λίγο τρελή πρόκληση. Σε προκαλώ Dani σε έναν αγώνα μποξ στη Βαρκελώνη, στη σχολή που προπονούμαι.” Ο Lorenzo μάλιστα δήλωσε πως στόχος του είναι ο αγώνας να μεταδοθεί ζωντανά από το Youtube!

Οι Lorenzo και Pedrosa είχαν αρκετές ιστορικές μάχες στην πίστα -και αρκετή αντιπάθεια μεταξύ τους-, συμπεριλαμβανομένου και του ισπανικού GP του 2010, όπου τα έδωσαν όλα σε μια μάχη μέχρι τον τελευταίο γύρο του αγώνα, αλλά και στο διαβόητο GP του 2008, ξανά στην Ισπανία, όπου ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας Juan Carlos τους έβαλε με το ζόρι να δώσουν τα χέρια στο βάθρο.

Επιστρέφοντας στο παρών, ο Pedrosa δεν άφησε την πρόκληση του Lorenzo αναπάντητη, και σε μια ανάρτησή του στα social media δήλωσε τα εξής: στην αρχή σκέφτηκα πως παραείναι τρελή σαν ιδέα, αλλά από την άλλη είμαι ακόμα γυμνασμένος και ο πειρασμός να σου ρίξω μερικές μπουνιές είναι μεγάλος. Έτσι, δέχομαι την πρόκλησή σου.”

Το grudge match μεταξύ των δύο πρώην αντιπάλων του MotoGP δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα, αν και ο Pedrosa ανέφερε “πες μου τη μέρα και την ώρα και τα λέμε στο ρινγκ”.

Παρόλο τώρα που στο βίντεο ο Lorenzo δείχνει... ιδιαίτερα ατσούμπαλος με τις γροθιές του, όπως επισήμανε στον Pedrosa ο Michael Ruben Rinaldi (γενικά γίνεται το έλα να δεις στα σχόλια από αναβάτες κάτω από την ανάρτηση), "φίλε Dani, ο Jorge σου ρίχνει τουλάχιστον 15 κιλά. Είναι σα να κάνετε αγώνα εσύ με μοτοσυκλέτα 600 κυβικών κι εκείνος με χιλιάρα! Αλλά όπως και να έχει θα είχε πλάκα να δούμε τον αγώνα σας."