MotoGP Δοκιμές Jerez: Ταχύτερος όλων ο M.Marquez - Ισχυρότερος κινητήρας για τη Yamaha

Πολύ καλός ο καιρός έκανε τη χάρη σε ομάδες και αναβάτες
MotoGP Jerez Test 2025
Από το

motomag

29/4/2025

Οι ιδανικές καιρικές συνθήκες μετά τον αγώνα της Jerez έδωσαν την ευκαιρία στις ομάδες του MotoGP να δοκιμάσουν πολλά πράγματα στις επίσημες δοκιμές στην ισπανική πίστα.

Ο Marc Marquez (Ducati Lenovo Team) σημείωσε τον ταχύτερο γύρο της ημέρας, στο δεύτερο απογευματινό session όντας ο μόνος αναβάτης με χρόνο κάτω από 1:36 (01:35.8760), ενώ ήταν ταχύτερος από όλους και στο πρώτο. Εστίασε κυρίως στη βελτίωση της αίσθησης του μπροστινού μέρους της μοτοσυκλέτας του, ενώ δοκίμασε ένα νέο αλλά και ένα παλιότερο ψαλίδι για την GP25. 

Από την άλλη ο Pecco Bagnaia εργάστηκε πάνω στην ισορροπία της Desmosedici που τον ταλαιπώρησε όλο το Σαββατοκύριακο σύμφωνα και με την επίσημη αναφορά της διοργάνωσης, ενώ στο τέλος δεν έμεινε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι πέρασε πολλές ώρες χωρίς να γυρνάει στην πίστα, ίσως γιατί δεν μπορεί να καταλάβει τι είναι αυτό που του  φταίει με την ισορροπία της GP25.

Οι ανεξάρτητες ομάδες συμμετείχαν με λιγότερους αναβάτες. Ο Franco Morbidelli (Pertamina Enduro VR46 Racing Team) απουσίαζε λόγω πτώσης, ενώ ο ομόσταυλός του Fabio Di Giannantonio εργάστηκε κυρίως πάνω στη διαχείριση της πρόσφυσης του πίσω μέρους. Το ίδιο έκανε και ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Alex Marquez (BK8 Gresini Racing MotoGP) και ο team mate του στην Gresini Fermin Aldeguer.

Η Yamaha παρουσίασε αναβάθμιση στον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα, με τους Fabio Quartararo και Alex Rins να διαπιστώνουν βελτίωση και αυτό μόνο θετικό θα είναι για την εξέλιξη του πρωταθλήματος. Ο Rins ανέφερε αύξηση τριών χλμ./ώρα σε τελική ταχύτητα, ενώ πιο σκεπτικός φάνηκε ο Quartararo, ο οποίος δοκίμασε επίσης νέα σέλα προς βελτίωση της εργονομίας της μοτοσυκλέτας.

Ο Jack Miller (Prima Pramac Yamaha MotoGP) και ο δοκιμαστής Augusto Fernandez επίσης συμμετείχαν και επιβεβαίωσαν τα θετικά αποτελέσματα. Η Yamaha θα εισάγει τις αναβαθμίσεις κινητήρα στον επόμενο αγώνα στον επόμενο κιόλας γύρο στο Le Mans.

Η (Red Bull KTM Factory Racing) εργάστηκε πάνω στη γενικότερη ανταγωνιστικότητα της RC16. Ο Pedro Acosta είχε πτώση αλλά επέστρεψε γρήγορα στην πίστα. Ο Brad Binder, ήταν από τους πρώτους στην πιστά το πρωί αλλά έφυγε και νωρίς το απόγευμα χωρίς να καταφέρει να βελτιώσει τον χρόνο του, με καλύτερο το πρωινό 01:37.0550.

Στην Tech3, ο Maverick Viñales δοκίμασε διαφορετικά μοτίβα απόδοση ισχύος στην ΚΤΜ του και πέτυχε τον δεύτερο καλύτερο χρόνο της ημέρας με 01:36.2370 γυρνώντας παράλληλα σημαντικά πιο γρήγορα από όλους τους αναβάτες της KTM. Ο Enea Bastianini συνέχισε την γενική προσπάθεια προσαρμογής του στην RC16.

Ο Marco Bezzecchi (Aprilia Racing) δούλεψε στη σταθερότητα στο φρενάρισμα στο πρώτο σκέλος και ολοκλήρωσε 99 γύρους συνολικά. Χρησιμοποίησε νέο αεροδυναμικό πακέτο και άλλα εξαρτήματα με τα οποία σημείωσε πρόοδο με καλύτερο χρόνο στον δεύτερο session το 01:36.6150. Ο Lorenzo Savadori είχε τεχνικό πρόβλημα το απόγευμα και έμεινε στους 68 γύρους.

Στην Trackhouse Aprilia, ο Raul Fernandez έκανε αισθητή βελτίωση (8ος το απόγευμα) με 85 γύρους, ενώ ο rookie Ai Ogura έκανε 88 γύρους, δείχνοντας πρόοδο σε σχέση με το Σαββατοκύριακο συμπληρώνοντας με τρίτη Aprilia τις 11 πρώτες θέσεις στο απογευματινό session και καλύτερο χρόνο το 1:36.8610.

Η Honda εστίασε στη σταδιακή πρόοδο και δοκίμασε νέο ψαλίδι, χωρίς ωστόσο να σημειώσει σημαντικές βελτιώσεις στους χρόνους με τους Joan Mir και Luca Marini (Honda HRC Castrol) να συνεχίζουν μέχρι την καρό σημαία συλλέγοντας πολύτιμα δεδομένα. Ο Johann Zarco ξεχώρισε με ισχυρή παρουσία, 3ος το πρωί, 8ος το απόγευμα είχε ως καλύτερο χρόονο το 01:36.60. Ο Somkiat Chantra επανήλθε μετά από πτώση, ενώ ο Takaaki Nakagami που αντικατέστησε στις δοκιμές την wildcard συμμετοχή του Aleix Espargaro, εργάστηκε πάνω σε 3 μοτοσυκλέτες με διάφορες ρυθμίσεις και πληθώρα εξαρτημάτων οπού και σημείωσε πρόοδο στην διάρκεια 68 γύρων.

Ετικέτες

MotoGP Misano: Νίκη Marc Marquez σε αγώνα καριέρας για Bezzecchi

Νίκη Marquez στην έδρα της Ακαδημίας
MotoGP Misano: Νίκη Marc Marquez σε αγώνα καριέρας για Bezzechi
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

14/9/2025

Ένας φανταστικός αγώνας που θα οδηγήσει, το πιθανότερο, στον τίτλο για τον Marc Marquez στην Ιαπωνία κάνοντας το μεγαλύτερο “comeback” στην ιστορία των MotoGP. Το καθηλωτικό θέαμα δεν ήταν της μορφής μάχης αγκώνα με αγκώνα, αλλά κάτι άλλο πολύ πιο δύσκολο αλλά όχι εξίσου εντυπωσιακό για όλους.

Στην εκκίνηση ο Marc Marquez έκανε ότι και εχθές αλλά λίγο καλύτερα, περνώντας ταχύτερα τον Alex και μπαίνοντας πίσω από τον Bezzecchi. Πριν κλείσει ο γύρος, κλασσικός Mir, εμπλέκεται σε πτώση με τον Zarco και πλέον είναι σαν να λες ότι ο Chantra θα τερματίσει τελευταίος. Τις ίδιες πιθανότητες έχει και ο Mir να τον ρίξουν ή να πέσει μόνος του. Τελικά ο Zarco ξανά μπαίνει στον αγώνα, έτσι για να κόψει το σερί του Chantra από την τελευταία θέση.

Στον 2ο γύρο ο Marc έχει κολλήσει στον Bezzecchi και φαίνεται σαν να είναι έτοιμος να κάνει την κίνηση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και πράγματι έτσι φάνηκε στην 6η στροφή τους 3ου γύρου. Όμως θα μείνουν έτσι κολλητά, για αρκετούς γύρους ακόμη.

Ο Rins κερδίζει μαζί με τον Fernandez που οδηγεί την V4 της Yamaha δύο διελεύσεις από την ποινή μακρύτερους γύρου γιατί έκανε λάθος εκκίνηση, με τον Ai Ogura να συνεχίζει και αυτός τις ατυχίες πέφτοντας στον 4ο γύρο. Μιλάμε για τον μόνο με μαλακή γόμα. Στον ίδιο γύρο ο Acosta περνά τον Di Giannanontio και μπαίνει ανάμεσα στις VR46 που τώρα έχουν την αντίστροφη σειρά από εχθές στον αγώνα Sprint με τον Quartararo μπροστά τους να δημιουργούν ένα διαφορετικό γκρουπάκι καθώς οι τρεις έχουν ήδη αρχίσει να ξεχωρίζουν.

Ο Acosta είναι ασταμάτητος περνά σε δύο γύρους με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και τον Morbidelli και τον Quartararo, μία φανταστική κίνηση όπου τρεις διαφορετικοί αναβάτες δεν είχαν απάντηση. Αρχικά ο Quartararo βέβαια αντιστάθηκε αλλά όχι για πολύ. Στο μεταξύ πέφτει και ο Vinales σε ένα πλούσιο σε πτώσεις ξεκίνημα που όμως θα συμπληρωνόταν περισσότερο.

Ο Quartararo δεν κατάφερε να αντισταθεί για πολύ και ο Acosta περνά μπροστά, την ίδια στιγμή που μπορεί να μην συμβαίνει μάχη σώμα με σώμα εμπρός αλλά να είναι τόσο στο όριο η οδήγησή τους, που να μην μπορείς να παρακολουθήσεις τι γίνεται πιο πίσω.

Στον 8ο γύρο εγκατέλειψε ο Acosta από σπασμένη αλυσίδα, ακριβώς όπως έπαθε και ο Binder εχθές και είναι η τρίτη φορά για την KTM, αυτή τη φορά όμως έχοντας προσπεράσει τις δύο VR46 και τον Quartararo και γιατί όχι, βλέποντας και την πιθανότητα να ανέβουν στο βάθρο. Εξαιρετικά ντροπιαστικά για την KTM και αποκαρδιωτικό για τον Acosta.

Ομοίως αποκαρδιωτική ακολουθεί η πτώση του Bagnaia στον 9ο γύρο και ανοίγει το περιθώριο να χάσει την τρίτη θέση στο τέλος του πρωταθλήματος.

Στο μεταξύ το γεγονός πως ο Acosta είχε ευκαιρίες φαίνεται στον 11ο γύρο, όταν οι δύο πρώτοι ξεμακραίνουν πλέον ακόμη πιο ξεκάθαρα από τον Alex Marquez. Είναι δεδομένο πως θα υπάρξει επίθεση από τον Marc, απλά περιμένουμε να δούμε αν θα περιμένει στο τέλος του αγώνα ή όχι.

Δεν θα περιμένουμε πολύ, στον 12ο γύρο ο Bezzecchi κάνει το λάθος, ανοίγει γραμμή στην 8η στροφή και ο Marc Marquez φεύγει εμπρός με μία μικρή διαφορά, όχι κολλημένοι όπως ήταν πριν.

Στον 13ο γύρο τα προβλήματα της KTM συνεχίζονται με πτώση του Bastianini την στιγμή που ο Morbidelli πιέζει τον Quartararo και εκείνος απαντά φεύγοντας λίγο πιο μπροστά.

Η ψαλίδα του Marc Marquez με τον Bezzecchi δεν κλείνει, αντιθέτως πλέον έχουμε τρεις εμπρός που γυρνούν με ξεκάθαρες θέσεις, χωρίς δηλαδή να μπορεί να κάνει κάποιος μία επίθεση σε κάποια στροφή, θα πρέπει να πλησιάσουν πρώτα και αυτό δεν συμβαίνει ακόμη, αντιθέτως η διαφορά με τον Marc έχει φτάσει στο 0,7 ενώ ο Alex είναι ένα δευτερόλεπτο πίσω.

Τελικά στον 15ο γύρο ο Morbidelli καταφέρνει να κάνει την επίθεση που ήθελε και να περάσει στην 4η θέση.

Για πρώτη φορά από την ώρα του λάθους, η απόσταση των δύο πρώτων μειώνεται τώρα, με τον Marc Marquez να λαμβάνει προειδοποίηση για τα όρια της πίστας, κάνοντας έναν γύρο σε διαφορετικό ρυθμό και πλέον ο Bezzecchi είναι σε θέση επίθεσης. Οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί μέσα σε έναν γύρο, όμως θα φτάσουμε στον 20ο χωρίς να αλλάξει η κατάσταση, αντιθέτως η απόστασή τους αυξήθηκε ελάχιστα και πλέον είναι ο Bezzecchi που παίρνει προειδοποίηση για τα όρια της πίστας. Είχε πλησιάσει τον Marc αλλά ποτέ τόσο όσο θα έπρεπε.

Στο μεταξύ πιο πίσω ο Quartararo είχε κάνει το λάθος αφήνοντας τον Di Giannantonio να περάσει και μέχρι να ανακτήσει τον ρυθμό πέρασαν και ο Aldequer και ο Marini με την προσπάθειά του να ακυρώνεται πλέον καθώς δεν φαινόταν πως θα μπορούσε να ανακτήσει τις χαμένες θέσεις.

Στο μεταξύ η προσπάθεια του Bezzecchi επίσης περνά σκαμπανευάσματα για να φτάσουμε στους τελευταίους γύρους όπου δείχνει πως ίσως να μπορέσει να έχει την ευκαιρία.

Στο μεταξύ όλη αυτή η προσπάθειά τους φαίνεται από το πίσω πίσω έχει μείνει ο Alex που μέσα σε 2 γύρους πηγαίνει από το +4 δευτερόλεπτα στα σχεδόν +6!

Ο Bezzecchi κάνει ταχύτερο γύρο εκείνη την στιγμή και αμέσως μετά το κάνει και ο Marc Marquez με τους δύο να γυρνάνε στην κόψη κάνοντας έναν φανταστικό αγώνα. Μπορεί να μην έχει μάχη αγκώνα με αγκώνα για να ικανοποιηθούν οι οπαδοί, αλλά μόλις αντιληφθείς την προσπάθεια η εικόνα των δύο πρώτων σε γεμίζει με αγωνία.

Αυτός είναι και ο λόγος που αμέσως μετά ο Bezzecchi τον χαρακτήρισε τον καλύτερο αγώνα της καριέρας του!

Δεν με νοιάζει η δεύτερη θέση, αλλά παλεύοντας με αυτόν που είναι ο καλύτερος και πιο δυνατός αναβάτης αυτή την στιγμή, δίνοντας τα πάντα για να είμαι ανταγωνιστικός, ήταν το καλύτερο για εμένα. Ευχαριστώντας την ομάδα, την Ακαδημία (δηλαδή την VR46) και τον ίδιο τον Rossi.

Ομοίως και ο Marc Marquez θα πει πως έδωσε τα πάντα σήμερα για να κερδίσει και να μείνει μπροστά, να δώσει στην Ducati δύο νίκες μέσα στην Ιταλία και σε ένα κοινό που αν είχε στεφθεί εδώ πρωταθλητής, όπως κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει στην Ιαπωνία, θα τον αποδοκίμαζε.

Οι τελευταίοι τρεις γύροι έγιναν όπως και ο μισός αγώνας, στην κόψη του ξυραφιού με τον Marc Marquez να τερματίζει με 0,6 δευτερόλεπτα διαφορά από τον Bezzecchi. Ας μην κανείς πως δεν ήταν ένας φανταστικός αγώνας γιατί θα φανεί πως δεν ξέρει τι βλέπει, δύο κορυφαίοι αναβάτες στο μέγιστο που είχαν για αυτό και βλέπαμε την απόσταση να μην μένει απόλυτα σταθερή με τον Marc Marquez να μην κινδυνεύει και άμεσα σε κάποιο σημείο. Έβαλαν 6 δευτερόλεπτα από τον τρίτο στο βάθρο, δεν έκαναν μερικούς γύρους στο όριο, έκαναν έναν αγώνα με την μέγιστη συγκέντρωση με τον Marc Marquez να γδύνεται για να ανέβει στο βάθρο!

Απίστευτη οδήγηση από τους δύο πρώτους και μία ξεκάθαρη επικράτηση του Marc Marquez ως του καλύτερου αναβάτη των MotoGP.

 

ΘΕΣΗ

ΒΑΘΜΟΙ

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΟΜΑΔΑ

ΧΡΟΝΟΣ

1

25

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

41:20.898

2

20

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

+0.568

3

16

73A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

+7.734

4

13

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+10.379

5

11

49F. Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+11.330

6

10

54F. Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

+16.069

7

9

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+17.965

8

8

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+20.964

9

7

88M. Oliveira

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+21.565

10

6

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+23.109

11

5

25R. Fernandez

Trackhouse MotoGP Team

+24.592

12

4

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+27.492

13

3

1J. Martin

Aprilia Racing

+29.937

14

2

7A. Fernandez

Yamaha Factory Racing Team

+61.504

15

1

35S. Chantra

IDEMITSU Honda LCR

+61.932

16

 

5J. Zarco

CASTROL Honda LCR

+0.000

ΠΤΩΣΕΙΣ

   

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

11 Laps

   

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

9 Laps

   

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

8 Laps

   

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

7 Laps

   

12M. Viñales

Red Bull KTM Tech3

4 Laps

   

79A. Ogura

Trackhouse MotoGP Team

2 Laps

Δεν έκανε έναν γύρο

   

36J. Mir

Honda HRC Castrol