MotoGP - Εκτός ΚΤΜ ο κορυφαίος τεχνικός Fabiano Sterlacchini

Η προ διετίας ελπιδοφόρα μεταγραφή από την Ducati δεν απέδωσε τους αναμενόμενους καρπούς
Fabiano Sterlacchini
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

5/7/2024

Πριν από δυο χρόνια, η ΚΤΜ είχε φέρει στους κόλπους της στο MotoGP, τον κορυφαίο τεχνικό Fabiano Sterlacchini,  "κλέβοντάς" τον από την Ducati στην οποία εργαζόταν τα τελευταία... 17 χρόνια και 3 μήνες! Στόχος ήταν η επιτάχυνση της εξέλιξης της RC16, κι ενώ η μεταγραφή έδειχνε πολύτιμη, η πορεία του Pierer Group στο κορυφαίο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μοτοσυκλέτας δεν ήταν η αναμενόμενη, με τον Ιταλό να αποχωρεί από τους "πορτοκαλί" και τον Pit Beirer να κάνει οργισμένες -και λίγο μπερδεμένες- δηλώσεις στον αέρα, στα FP1 του Sachsenring.

Ο Sterlachini ήταν τα δυο τελευταία χρόνια υπεύθυνος για την τεχνολογική εξέλιξη της ΚΤΜ στα αγωνιστικά δρώμενα, ωστόσο η ΚΤΜ έχει να κερδίσει από το 2022 και τον αγώνα της Ταϊλάνδης, όταν ο Miguel Oliveira έφερε στο πρώτο σκαλί του βάθρου την RC16. Όπως είναι προφανές, η εξέλιξη της RC16 συνεχίζεται με πολύ αργούς ρυθμούς, με τους αναβάτες της ομάδας να δυσκολεύονται να βρουν τον δρόμο προς τo βάθρο. Μέχρι που φτάσαμε στην αποχώρηση του Sterlacchini, καθώς ο Ιταλός και η ΚΤΜ δεν κατάφεραν να τα βρουν στην ανανέωση του συμβολαίου τους.

Την ξαφνική αποχώρηση του Sterlacchini επιβεβαίωσε και ο Pit Beirer, διευθυντής μηχανοκίνητου αθλητισμού της KTM, με το μεγάλο κεφάλι των αυστριακών να δηλώνει μεταξύ άλλων στον δημοσιογράφο του MotoGP, Simon Crafar στα FP1 του Sachsenring: "Ήταν μια θυελλώδης εβδομάδα για εμάς. Ο Fabiano βρισκόταν στο τέλος του συμβολαίου του. Την τελευταία εβδομάδα, είχαμε κάποιες συζητήσεις και προσπαθήσαμε να ανανεώσουμε το συμβόλαιο του. Εργαζόμασταν για ένα νέο τριετές συμβόλαιο μαζί του. Αλλά στο τέλος της ημέρας, απλά δεν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε κάποια πράγματα."

MotoGP – Εκτός ΚΤΜ ο Fabiano Sterlacchini

"Για εκείνον η απόσταση από το σπίτι του ήταν κάτι που έπαιξε το ρόλο στην απόφαση του. Αλλά δεν θέλω να το χρησιμοποιήσω ως την κύρια δικαιολογία. Απλά δεν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε κάποια πράγματα για το πώς θα συνεχίσουμε. Γι' αυτό και συμφωνήσαμε αμοιβαία να χωρίσουν οι δρόμοι μας. Ωστόσο θα παραμείνει ένας φίλος. Όσα λέγονται πως τσακωθήκαμε δεν ισχύουν, είναι βλακείες. Χωρίσαμε ως φίλοι.

Ο Fabiano δημιούργησε κάποιους τομείς στο πρόγραμμά μας που δεν είχαμε καν καλύψει και τους 'έχτισε'. Πήραμε μια διαφορετική κατεύθυνση. Αισθάνομαι ότι το πρόγραμμά μας βρίσκεται σε πολύ πιο σταθερή βάση χάρη στη συμβολή του. Έχουμε περισσότερους σπουδαίους ανθρώπους και τους βρήκαμε μαζί τα τελευταία χρόνια. Είμαι ευχαριστημένος με αυτό που έκανε. Δεν θέλουμε να υπεισέλθουμε στο γιατί δεν θα συνεχίσουμε μαζί, αλλά δεν υπήρξε σπάσιμο του συμβολαίου. Ήταν στο τέλος του συμβολαίου του και δεν μπορέσαμε να βρούμε συμφωνία για το μέλλον του”.

Κάπως έτσι, η εξέλιξη της RC16 παραμένει σε αβέβαιο δρόμο, ενώ μένει να δούμε αν ο Sterlacchini θα ενταχθεί σε κάποια άλλη ομάδα του MotoGP.

Ετικέτες

MotoGP - Ο Gardner θα αντικαταστήσει τον Crutchlow στο Silverstone

Ο Βρετανός χάνει την wilcdard εμφάνιση λόγω τραυματισμού στο χέρι
Remy Gardner
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

16/7/2024

Η Yamaha ανακοίνωσε ότι ο Cal Crutchlow δεν θα μπορέσει να οδηγήσει ως wildcard στο βρετανικό GP λόγω τραυματισμού στο χέρι. Ο Crutchlow θα αντικατασταθεί από τον Remy Gardner, ο οποίος έχει ήδη αποκτήσει εμπειρία στο Γερμανικό GP όταν αντικατέστησε τον Álex Rins, με τον τελευταίο να αναμένεται να έχει αναρρώσει πλήρως για το Silverstone.

Cal Crutchlow: 
"Δυστυχώς, δεν είμαι σε θέση να συμμετάσχω ως wildcard στο Silverstone φέτος. Έκανα χειρουργική επέμβαση στο χέρι πριν από δύο μήνες και η ανάρρωση δεν πήγε καθόλου όπως αναμενόταν, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να κάνω μια νέα επέμβαση και να υπάρξουν επιπλοκές. Είναι σημαντικό να αφήσω το χέρι μου να επουλωθεί πλήρως πριν προσπαθήσω να οδηγήσω μια MotoGP μοτοσυκλέτα. Ανυπομονώ να επιστρέψω και να οδηγήσω με την ομάδα δοκιμών της Yamaha Factory Racing MotoGP το συντομότερο δυνατό, ώστε να συνεχίσουμε το πρόγραμμά μας για τη βελτίωση της μοτοσυκλέτας της Monster Energy Yamaha MotoGP. Φέτος έχουμε ήδη δει κάποια βελτίωση χάρη στην ατελείωτη δουλειά όλων στη Yamaha και την ομάδα. Ελπίζω να παρακολουθήσουμε ένα συναρπαστικό Βρετανικό GP φέτος και όλοι να περάσουν ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο. Τέλος, θα ήθελα να ευχηθώ στον Remy καλή τύχη και να διασκεδάσει. Έχει εμπειρία με την Μ1 και πήρε μια επιπρόσθετη γεύση στη Γερμανία στον τελευταίο αγώνα.

Remy Gardner

Remy Gardner: "Πρώτα απ' όλα, θέλω να πω ότι ελπίζω ο Cal να γίνει σύντομα καλά. Τον είδα την περασμένη εβδομάδα και ελπίζω να μπορέσει να επιστρέψει στην οδήγηση και να βοηθήσει το project του MotoGP της Yamaha να προχωρήσει. Προφανώς, είναι μια ωραία ευκαιρία να οδηγήσω ξανά την Μ1, οπότε είμαι πραγματικά χαρούμενος. Το Silverstone είναι μια πίστα που μου αρέσει και ελπίζω να μπορέσω να κάνω μερικές χρήσιμες παρατηρήσεις για το project και να συνεχίσω να απολαμβάνω τη στιγμή. Ευχαριστώ όλους στη Yamaha και ανυπομονώ να οδηγήσω ξανά!"