MotoGP - Honda και Repsol τραβάνε χωριστούς δρόμους από το 2025

Το ένα κακό διαδέχεται το άλλο για την ιαπωνική εταιρεία
motomag MotoGP - Honda και Repsol τραβάνε χωριστούς δρόμους από το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

29/5/2024

H εταιρεία πετρελαιοειδών Repsol, έκανε γνωστό πως δεν θα είναι χορηγός της Honda στο MotoGP από την επόμενη χρονιά, ολοκληρώνοντας έτσι μία σχέση που κρατά 30 χρόνια.

Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν λέει το γνωστό τραγούδι και κάπως έτσι φτάνει στο τέλος της χρονιάς μια συνεργασία η οποία άφησε εποχή στο MotoGP. Ο λόγος για τη χορηγική συνεργασία Honda-Repsol η οποία ξεκίνησε το μακρινό 1995 όταν για πρώτη φορά είδαμε στις Honda NSR500 των Mick Doohan και Alex Criville τα λογότυπα της εταιρείας πετρελαιοειδών από την Ισπανία. Μετά από 30 χρόνια, 15 τίτλους, 183 νίκες και 455 βάθρα έρχεται στο τέλος του 2024 η λήξη της συνεργασίας μεταξύ των δυο εταιρειών.

MotoGP - Honda και Repsol τραβάνε χωριστούς δρόμους από το 2025

Οι λόγοι πίσω από αυτήν αποχώρηση είναι αρκετοί και πολλούς από αυτούς ίσως να μην τους μάθουμε και ποτέ, ωστόσο αναμφίβολα η αποχώρηση του Marc Marquez από την Ιαπωνική ομάδα και οι κακές αγωνιστικές επιδόσεις των Ιαπώνων τα τελευταία χρόνια είναι δύο σημαντικοί λόγοι για τους οποίους η Repsol πήρε αυτή την απόφαση. Ποιο είναι άλλωστε το νόημα να δείχνει ο σκηνοθέτης του MotoGP μόλις λίγα δευτερόλεπτα τις μοτοσυκλέτες με το σήμα της Repsol σε κάθε αγώνα; Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η ισπανική εταιρεία θέλει να παραμείνει στον χώρο του MotoGP καθώς θέλει να προωθήσει τα νέα βιώσιμα καύσιμα τα οποία θα δούμε με τους νέους κανονισμούς από το 2027.

Μέχρι το 2025 η Repsol θα συνεχίζει να βρίσκεται πάνω στο κουστούμι της RC213V των Luca Marini και Joan Mir, οπότε μπορούμε να απολαύσουμε για μερικούς μήνες ακόμη την συνεργασία Repsol – Honda, ενώ αναμένουμε να δούμε σε ποιου εργοστασίου τις μοτοσυκλέτες θα βρουν το επόμενο σπίτι τους τα σήματα της ισπανικής εταιρείας.

MotoGP - Honda και Repsol τραβάνε χωριστούς δρόμους από το 2025
Ετικέτες

Gigi Dall’Igna: "Αμφισβητήσιμη" η ποινή που στέρησε τη νίκη του Marc Marquez στο Sprint της Ταϊλάνδης

Ο Ιταλός τεχνικός διευθυντής της Ducati κάνει λόγο για ένα άτυχες Σαββατοκύριακο στο Buriram
gigi-dall-igna-ducati-corse-ge.jpg
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

5/3/2026

Ο Gigi Dall’Igna χαρακτήρισε ως "αμφισβητήσιμη" την ποινή που επιβλήθηκε στον Marc Marquez στο Sprint της Ταϊλάνδης, τονίζοντας ότι ο Ισπανός στάθηκε ιδιαίτερα άτυχος σε ένα δύσκολο ξεκίνημα της σεζόν για τη Ducati.

Η Ducati ξεκίνησε τη σεζόν του MotoGP 2026 με πολύ πιο δύσκολο τρόπο συγκριτικά με πέρυσι, όταν ο Marc Marquez είχε φύγει από το GP της Ταϊλάνδης με νίκες σε όλους τους αγώνες.

Έπειτα από μια δύσκολη προετοιμασία, με αποθεραπεία από τραυματισμό και τρεις πτώσεις στα χειμερινά τεστ, ο Marquez κατάφερε να ανασυνταχθεί και να διεκδικήσει την pole position απέναντι στον Marco Bezzecchi. Τελικά έχασε την πρώτη θέση εκκίνησης για μόλις 0,035 δευτερόλεπτα από τον αναβάτη της Aprilia.

Στον αγώνα Sprint, όταν ο Bezzecchi έπεσε ενώ προηγούνταν, ο Marquez βρέθηκε σε θέση να διεκδικεί τη νίκη. Ωστόσο ο Pedro Acosta πίεσε, με τους δύο αναβάτες να δίνουν σκληρή μάχη μέχρι τους τελευταίους γύρους.

Marquez Acosta

Στον προτελευταίο γύρο, ο Marquez πραγματοποίησε μια δυναμική προσπέραση που έβγαλε τον αναβάτη της KTM εκτός γραμμής. Οι αγωνοδίκες της FIM ανακοίνωσαν ποινή "παραχώρησης μίας θέσης" για τον Marquez περίπου 30 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος του αγώνα.

Μια επανάληψη της μάχης τους στη στροφή 12 φαινόταν πιθανή, όμως ο Marquez αποκάλυψε ότι είδε την ειδοποίηση της ποινής μόλις στην τελευταία στροφή, όπου επιβράδυνε και άφησε τον Acosta να περάσει για να πάρει τη νίκη.

Την Κυριακή ακολούθησε ένα διαφορετικό δράμα για τον αναβάτη της Ducati. Ενώ κυνηγούσε τον Raul Fernandez για την τρίτη θέση του βάθρου, αντιμετώπισε πρόβλημα στη ζάντα του τροχού και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει.

Το περιστατικό αυτό έβαλε τέλος σε ένα εντυπωσιακό σερί της Ducati, καθώς για πρώτη φορά μετά από 88 συνεχόμενα Grand Prix της κορυφαίας κατηγορίας η ιταλική εταιρεία δεν κατάφερε να ανέβει στο βάθρο.

Μετά τον αγώνα ο γενικός διευθυντής της Ducati Corse, Gigi Dall’Igna, συνεχάρη τους αντιπάλους της ομάδας, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ducati πρέπει να καλύψει γρήγορα τη διαφορά, χωρίς όμως πανικό.

"Αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα διαφαίνεται απαιτητικό αλλά και συναρπαστικό, με τις προσδοκίες ήδη υψηλές για τις προκλήσεις που έρχονται," ανέφερε.

"Πρώτα απ’ όλα συγχαρητήρια στους αντιπάλους μας που επικράτησαν δίκαια. Η ανταγωνιστικότητά τους δεν μας εκπλήσσει, καθώς την είχαμε ήδη δει στο τέλος της περσινής σεζόν αλλά και στα χειμερινά τεστ."

Ο ίδιος επισήμανε επίσης ότι για πρώτη φορά μετά από 102 αγώνες η Ducati δεν βρέθηκε ούτε μέσα στην πρώτη πεντάδα, κάτι που δείχνει ότι η ομάδα πρέπει να μειώσει γρήγορα τη διαφορά από τον ανταγωνισμό.

"Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν καταφέραμε να ανέβουμε στο βάθρο μετά από 88 συνεχόμενους αγώνες και για πρώτη φορά μετά από 102 Grand Prix η εταιρεία απουσιάζει από την πρώτη πεντάδα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κλείσουμε το κενό γρήγορα, αλλά χωρίς να δημιουργήσουμε πανικό."

Ο Dall’Igna κατέληξε τονίζοντας ότι ο Marc Marquez έδειξε ωριμότητα και ψυχραιμία σε ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο στο Buriram, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την ποινή του Sprint "αμφισβητήσιμη".

"Με λίγα λόγια ήταν ένα Grand Prix που γνωρίζαμε ότι έπρεπε να διαχειριστούμε με εξυπνάδα. Aυτό ακριβώς έκανε και o Marc, βάζοντας όλο του το μυαλό και την καρδιά."

"Ωστόσο στάθηκε πραγματικά άτυχος, πρώτα στο Sprint, όπου μια αμφισβητήσιμη απόφαση των αγωνοδικών της FIM του στέρησε τη νίκη, και στη συνέχεια στον αγώνα της Κυριακής, όπου παρά τις δυσκολίες ένα βάθρο ήταν απολύτως εφικτό πριν αναγκαστεί να εγκαταλείψει."

Ο ομόσταυλος του στη Εργοστασιακή ομάδα της Ducati, Francesco Bagnaia, ξεκίνησε από τη 13η θέση στο grid αφού δεν κατάφερε να περάσει στο Q2 των κατατακτηρίων και τελικά τερμάτισε ένατος τόσο στο Sprint όσο και στον κυρίως αγώνα.