MotoGP - Honda και Repsol τραβάνε χωριστούς δρόμους από το 2025

Το ένα κακό διαδέχεται το άλλο για την ιαπωνική εταιρεία
motomag MotoGP - Honda και Repsol τραβάνε χωριστούς δρόμους από το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

29/5/2024

H εταιρεία πετρελαιοειδών Repsol, έκανε γνωστό πως δεν θα είναι χορηγός της Honda στο MotoGP από την επόμενη χρονιά, ολοκληρώνοντας έτσι μία σχέση που κρατά 30 χρόνια.

Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν λέει το γνωστό τραγούδι και κάπως έτσι φτάνει στο τέλος της χρονιάς μια συνεργασία η οποία άφησε εποχή στο MotoGP. Ο λόγος για τη χορηγική συνεργασία Honda-Repsol η οποία ξεκίνησε το μακρινό 1995 όταν για πρώτη φορά είδαμε στις Honda NSR500 των Mick Doohan και Alex Criville τα λογότυπα της εταιρείας πετρελαιοειδών από την Ισπανία. Μετά από 30 χρόνια, 15 τίτλους, 183 νίκες και 455 βάθρα έρχεται στο τέλος του 2024 η λήξη της συνεργασίας μεταξύ των δυο εταιρειών.

MotoGP - Honda και Repsol τραβάνε χωριστούς δρόμους από το 2025

Οι λόγοι πίσω από αυτήν αποχώρηση είναι αρκετοί και πολλούς από αυτούς ίσως να μην τους μάθουμε και ποτέ, ωστόσο αναμφίβολα η αποχώρηση του Marc Marquez από την Ιαπωνική ομάδα και οι κακές αγωνιστικές επιδόσεις των Ιαπώνων τα τελευταία χρόνια είναι δύο σημαντικοί λόγοι για τους οποίους η Repsol πήρε αυτή την απόφαση. Ποιο είναι άλλωστε το νόημα να δείχνει ο σκηνοθέτης του MotoGP μόλις λίγα δευτερόλεπτα τις μοτοσυκλέτες με το σήμα της Repsol σε κάθε αγώνα; Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η ισπανική εταιρεία θέλει να παραμείνει στον χώρο του MotoGP καθώς θέλει να προωθήσει τα νέα βιώσιμα καύσιμα τα οποία θα δούμε με τους νέους κανονισμούς από το 2027.

Μέχρι το 2025 η Repsol θα συνεχίζει να βρίσκεται πάνω στο κουστούμι της RC213V των Luca Marini και Joan Mir, οπότε μπορούμε να απολαύσουμε για μερικούς μήνες ακόμη την συνεργασία Repsol – Honda, ενώ αναμένουμε να δούμε σε ποιου εργοστασίου τις μοτοσυκλέτες θα βρουν το επόμενο σπίτι τους τα σήματα της ισπανικής εταιρείας.

MotoGP - Honda και Repsol τραβάνε χωριστούς δρόμους από το 2025
Ετικέτες

MotoGP Ισπανία Sprint: Άνετη νίκη Alex Marquez με σαφή υπεροχή σε ρυθμό

Εκτός βάθρου ο Bezzecchi – Πανωλεθρία Bagnaia
MotoGP Ισπανία Sprint: Άνετη νίκη Alex Marquez με σαφή υπεροχή σε ρυθμό
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

15/11/2025

Μία πολύ καλή εκκίνηση από τον Alez Marquez με εξίσου επιθετικούς ελιγμούς από τον Acosta και επίσης πολύ καλή εκκίνηση από τον Bezzecchi που όμως στην πρώτη στροφή έμπλεξε το υπόλοιπο γκρουπ αναβατών και έχασε θέσεις.

Η αλήθεια είναι πως λίγα πράγματα μπορούσε να κάνει ο Bezzecchi αν ήθελε να παλέψει με καθαρές κινήσεις, καθώς υπήρχε μία πεντάδα που έστριβε παράλληλα με τους υπόλοιπους και χρειάστηκε έτσι λίγες στροφές παραπάνω μέχρι να κατασταλάξουν οι θέσεις και να βγει η πρώτη κατάταξη.

Για τον Bezzecchi ο Sprint δεν χάθηκε στην πρώτη στροφή που τον πέρασε ο Alex Marquez στα φρένα, ούτε αμέσως μετά όταν πέρασε ο Acosta, αλλά στην τέταρτη στροφή που ήταν μία τετράδα στην ίδια θέση, δηλαδή πίσω από τον Acosta.

Εσωτερικά ο Fernandez και πίσω του ο Quartararo, δίπλα στον Fernandez ο Bezzecchi και πίσω του ο Di Giannantonio. Η εσωτερική σειρά είχε εκεί το προβάδισμα και ο Bezzecchi βρέθηκε τελικά πίσω από όλους αυτούς μένοντας έτσι στην 6η θέση!

Εμπρός οι δύο πρώτοι πολύ γρήγορα θα έκαναν μία μοτοσυκλέτα διαφορά και για περίπου το πρώτο 1/3 του αγώνα ο Acosta είχε μείνει κοντά στον Alex Marquez. Εκεί ένα λάθος στα φρένα χάνοντας πρόσφυση εμπρός του ανοίγει γραμμή και από εκείνη την στιγμή ο Alex Marquez ανοίγει και την απόσταση εμπρός. Έτσι και αλλιώς ο Acosta πάλευε από την πρώτη στιγμή με την πρόσφυση εμπρός όπως είπε και ένιωθε πως δεν θα μπορούσε να πιέσει για κάτι περισσότερο, όπως και τελικά συνέβη.

Πίσω ο Fernandez κάνει τον αγώνα της ζωής του γιατί κρατά τον Di Giannantonio πίσω. Ομοίως ο Quartararo κρατά τον Bezzecchi καθώς αργεί πολύ να πιέσει στα φρένα και καθιστά πολύ δύσκολη την προσπέρασή του.

Ο Bezzecchi είναι ξεκάθαρο πως έχει καλύτερο ρυθμό από τον Quartararo και προσπαθεί να περάσει με διαφορετικούς τρόπους, χωρίς όμως να τα καταφέρνει.

Έχουμε κάνει ήδη τρεις γύρους και δεν έχει πέσει ο Mir, είπε να μην αλλάξει τα στερεότυπα και όχι απλά έπεσε αλλά κλάδεψε, κυριολεκτικά, και την δεύτερη εργοστασιακή Honda καταλήγοντας μαζί με τον Marini στο χαλίκι. Με γρήγορα αντανακλαστικά ο Mir ζητά συγνώμη από το πρώτο του βήμα όρθιος.

Δεν είναι άλλωστε τα αντανακλαστικά το πρόβλημα του Mir για το ρεκόρ πτώσεων και δεν φταίει μόνο εκείνος, φταίει και η Honda.

Στο μεταξύ όμως μία άλλη επιθετική κίνηση απασχολεί, καθώς ο Miller πλαγιολισθαίνει σε στυλ Supermoto χτυπώντας πάνω στον Aldequer ο οποίος παραδόξως δεν πέφτει αλλά χάνει τα αεροδυναμικά βοηθήματα. Κερδίζει δύο θέσεις ο Miller μαζί όμως κερδίζει και μία ποινή τριών θέσεων, πρέπει άμεσα να αφήσει τρεις αναβάτες να περάσουν αλλά δεν βλέπει ποτέ το μήνυμα αυτό.

Οπότε του στέλνουν ένα δεύτερο για ποινή μακρύτερου γύρου την οποία και εκτελεί χάνοντας ακριβώς τρεις θέσεις. Μεγαλύτερος χαμένος λοιπόν είναι τώρα ο Ai Ogura που είχε τον ρυθμό να κυνηγήσει τον Binder αλλά δεν μπορούσε να περάσει τον Miller και πλέον δεν είχε χρόνο να παλέψει με τον Binder.

Πίσω από τον Miller είναι ο Bagnaia και έπειτα ο Bastianini με τον Bagnaia ο οποίος ζει το δικό του δράμα εκτός βαθμών, εκτός συναγωνισμού, εκτός ελπίδας.

Ο Martin στο μεταξύ πήγαινε καλύτερα μέχρι την στιγμή που έχασε τα φρένα και βγήκε εκτός πίστας σε σημείο όμως με άσφαλτο, γλιτώνοντας την πτώση. Μέχρι εκείνη την στιγμή ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικός όμως.

Δύο γύρους πριν το τέλος ο Di Giannantonio κάνει επιτέλους την επίθεση που προετοίμαζε και τελικά περνά εμπρός από τον Fernandez αλλά όχι με μία κίνηση γιατί ο Fernandez αντιστάθηκε σθεναρά χαρίζοντάς μας θέαμα στο τέλος του Sprint.

Με σημαντική διαφορά του πρώτου με τον δεύτερου και ομοίως του δεύτερου με τους δύο που πάλευαν για την τρίτη θέση, ο Sprint μας προετοίμασε κατάλληλα για τον αυριανό αγώνα όπου ο Bezzecchi θα είναι καλύτερα προετοιμασμένος για να μην αφήσει τους άλλους δύο να καταφέρουν ό,τι και σήμερα, αλλά αντίστοιχα και ο Acosta θα είναι έτοιμος με καλύτερη επιλογή ελαστικών, να παλέψει για την τελευταία νίκη.

ΘΕΣΗ

ΒΑΘΜΟΙ

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΟΜΑΔΑ

ΧΡΟΝΟΣ

1

12

73A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

19:37.490

2

9

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

+1.149

3

7

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+2.637

4

6

25R. Fernandez

Trackhouse MotoGP Team

+3.519

5

5

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

+3.727

6

4

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+6.349

7

3

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+7.102

8

2

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+7.352

9

1

79A. Ogura

Trackhouse MotoGP Team

+7.685

10

 

5J. Zarco

CASTROL Honda LCR

+9.346

11

 

54F. Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

+10.067

12

 

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+11.148

13

 

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+11.911

14

 

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+11.957

15

 

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+14.264

16

 

11N. Bulega

Ducati Lenovo Team

+14.951

17

 

88M. Oliveira

Prima Pramac Yamaha toGP

+15.597

18

 

12M. Viñales

Red Bull KTM Tech3

+16.699

19

 

41A. Espargaro

Honda HRC Test Team

+16.885

20

 

7A. Fernandez

Yamaha Factory Racing Team

+18.846

21

 

35S. Chantra

IDEMITSU Honda LCR

+23.028

22

 

1J. Martin

Aprilia Racing

+23.655

ΠΤΩΣΕΙΣ

   

36J. Mir

Honda HRC Castrol

1 Laps

   

10L. Marini

Honda HRC Castrol

1 Laps

 

Ετικέτες