MotoGP Ιαπωνία: Νίκη Miller σε αγώνα-jackpot Quartararo!

Ανάσα από την 8η θέση για Yamaha
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

25/9/2022

Αγώνας φωτιά για το πρωτάθλημα, αγώνας ντροπής επίσης για τους Ιάπωνες κατασκευαστές καθώς για αυτούς μετρά πολύ η σημειολογία και το να έχεις την KTM να με δύο μοτοσυκλέτες μπροστά και την Suzuki να πιάνει φωτιά, σε έναν αγώνα που οι Ducati ήταν καλύτερες συνολικά αλλά και ειδικά, δεν είναι η καλύτερη εικόνα για τους διευθυντές των εργοστασίων που βρέθηκαν στην πίστα της έδρας τους.

Το μεγαλύτερο ερωτηματικό για τις ομάδες ήταν η επιλογή ελαστικών καθώς η τελευταία φορά που είχαν δεδομένα για σήμερα, ήταν πριν από τρία χρόνια, οπότε βασικά δεν είχαν δεδομένα. Ο Martin ήθελε να βάλει την σκληρή πίσω γόμα, αλλά δεν το έκανε γιατί δεν τα είχε δοκιμάσει και πήγε με την σίγουρη επιλογή. Ο Binder είπε να τα δοκιμάσει μέσα στον αγώνα, κόντεψε να πέσει στους πρώτους γύρους που πίεσε αλλά στο  τέλος και οι δύο είπαν πως αυτή είναι η σωστή επιλογή.

Ο Marquez άλλαξε δύο φορές ελαστικό την τελευταία στιγμή και τελικά έτρεξε με την μαλακή πίσω γόμα, θέλοντας να κάνει την επίθεσή του στην αρχή όσο έχει τις δυνάμεις του αλλά στο τέλος το πλάνο αυτό δεν του βγήκε. Τέταρτος αλλά μακριά από το βάθρο είναι για τον ίδιο μία νίκη απέναντι σε αυτό που πέρασε και ένα καλό αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση, αλλά όχι για το κοινό που θέλει να βλέπει θαύματα, θέλει την μαγεία. Ας μην ξεχνάμε πως ο Marquez έπαθε, ότι έπαθε, ακριβώς γιατί κυνήγησε το θαύμα, ακριβώς γιατί πήγε να γίνει super hero.

Η εκκίνηση δεν ήταν εύκολη και ευτυχώς δεν υπήρχαν προβλήματα επαφής αναβατών, αγκώνες άγγιξαν, ο Zarco βρέθηκε πίσω, αλλά προβλήματα δεν υπήρχαν. Ο Binder έκανε μία φοβερή εκκίνηση, όπως και ο Marquez αλλά κέρδισε η KTM που είχε και την εσωτερική και έστριψε πρώτος ο Binder χωρίς να υπάρχει έκπληξη εδώ. Στον προηγούμενο αγώνα πέρασε πέντε στις εκκινήσεις και μαζί με τον Oliveira το έχουν κάνει αρκετές φορές αυτό. Όπως και οι Suzuki, σε σημείο που ήταν η τετράδα που περίμενες να κάνει την διαφορά όταν έσβηναν τα φώτα, αλλά δεν ήταν σε κάθε αγώνα και δεν συνέβαινε παντού και πάντα. Σε κάθε περίπτωση δεν ήταν η πρώτη φορά που βλέπαμε μία KTM να εκτοξεύεται στην εκκίνηση και αυτή την φορά που ο Binder ξεκινούσε από την πρώτη σειρά για πρώτη φορά στην καριέρα του στην μεγάλη κατηγορία των MotoGP, η έκπληξη στην πρώτη στροφή ήταν μικρή.

Μεγάλοι χαμένοι από την εκκίνηση ήταν ο Aleix Espargaro και ο Zarco, ο οποίος μετά από την επίθεση Martin έμπλεξε με Vinales και τους υπόλοιπους αναβάτες και βρέθηκε στην 7η θέση και από εκεί κατρακύλησε γρήγορα και προς τα κάτω.

Το περιστατικό με τον Aleix Espargaro είναι άκρως απογοητευτικό καθώς είχε τον ρυθμό, όπως φάνηκε μετά, για να μείνει μπροστά από τον Quartararo και να μειώσει την διαφορά του στο πρωτάθλημα ή τουλάχιστον να μην την αφήσει να αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Η Aprilia έχει εδώ απαντήσεις που πρέπει να δώσει, όχι μόνο για το ηλεκτρικό πρόβλημα που δεν έπρεπε να εμφανιστεί στον αγώνα, αλλά γιατί ο Aleix Espargaro σήκωσε χέρι και δήλωσε πως υπάρχει πρόβλημα από την εκκίνηση του warm -up. Είχαν λοιπόν μερικά λεπτά στην διάθεσή τους για να είναι περισσότερο έτοιμοι όταν έμπαινε στα pit για να αλλάξει μοτοσυκλέτα. Δεν βρήκε κανέναν στην θέση του, οπότε την πέταξε κάτω και πήρε την δεύτερη.

Ο Marquez έχει μπροστά του την KTM και την Ducati της Pramac και φαίνεται σαν ο καινούριος στο σχολείο που χτυπάει το κουδούνι και δεν ξέρει ακριβώς τους διαδρόμους οπότε τον περνάνε σπρώχνοντας εκείνοι που ξέρουν τα κατατόπια. Δεν θα ήταν για πολύ όμως, σε μία ημέρα που η πρόσφυση δεν ήταν εκεί από την αρχή γιατί πολύ απλά κανείς αγωνιζόμενος δεν είχε δεδομένα για στεγνό αγώνα, ήταν σαν όλοι τους να έχουν περάσει αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος. Οπότε ο Marquez φτάνει στην 5η θέση και κανείς δεν τον απειλεί μετά από αυτό, ενώ στο τέλος του αγώνα καταφέρνει να πάρει και μία θέση από τον Oliveira και να ανέβει στην 4η, μία εξαιρετική επίδοση όπως είπαμε πιο πάνω και μία προσωπική νίκη απέναντι σε όλο αυτό που έχει τραβήξει.

Οι KTM είναι εντυπωσιακές μέσα στο Motegi, η απειρία όλων σε αυτή την πίστα και τις συνθήκες είναι καταλύτης που εκμηδενίζει τις διαφορές. Ο Miller είναι σε εξαιρετική ψυχολογική κατάσταση και ήρεμος συναισθηματικά, δικά του λόγια, οπότε από την στιγμή που τα MotoGP είναι πρώτα από όλα ένας αγώνας διαχείρισης του μυαλού και μετά όλα τα υπόλοιπα, κάνει την διαφορά και ξεφεύγει μπροστά. Ο Martin δεν μπορεί να τον πιάσει και όταν το προσπαθεί ένα γλίστρημα στέλνει την διαφορά κατευθείαν στα τρία δευτερόλεπτα οπότε για ένα μεγάλο κομμάτι της πίστας δεν τον βλέπει κιόλας και κάθε προσπάθεια σταματά εκεί, τώρα απλά διαχειρίζεται την θέση του και περιμένει την επίθεση του Binder από την οποία αντιστάθηκε πολύ περισσότερο από αυτό που θα περίμενε κανείς, δεδομένης και της διαφοράς ελαστικού που λέγαμε στην αρχή.

 

 

Από εκεί και πέρα ο αγώνας είχε ενδιαφέρον για αυτά που συμβαίνανε στην ομάδα της Ducati. Ο Bastianini που δεν γνωρίζει το Motegi έχει φτάσει τον Bagnaia και φαίνεται πως οδηγεί πιο γρήγορα. Στο μεταξύ ο Bagnaia πηγαίνει εξαιρετικά συντηρητικά, όσο γίνεται πιο προσεκτικά χωρίς να διακινδυνεύει μία προσπέραση στον Pol Espargaro. Αυτό δημιουργούσε ερωτηματικά στον Bastianini που δεν ήξερε τι πρέπει να κάνει και τελικά έκανε ένα ριψοκίνδυνο προσπέρασμα στον μελλοντικό του συμπαίκτη και πέρασε και τον Pol Espargaro αλλά όχι κατευθείαν. Έτσι για να βλέπουμε πως μία Honda και μάλιστα του Pol Espargaro κρατούσε πίσω της τους αναβάτες που είναι ποιο γρήγοροι από όλους στους τελευταίους δύο αγώνες με τις πιο γρήγορες μοτοσυκλέτες.

Από την στιγμή που ο Bastianini περνά εμπρός, ένα άνοιγμα στην γραμμή του Pol Espargaro αφήνει το περιθώριο να περάσει και ο Bagnaia ενώ χτίζουν και διαφορά με την Honda και δεν υπάρχει επανάληψη. Ξεκάθαρα λοιπόν πως μέχρι τον 12ο γύρο ο Bagnaia μπορούσε να είχε πάει πιο γρήγορα και κακώς είχε μείνει πίσω από την Honda.

Μπροστά ο Quartararo δεν τα πηγαίνει καλύτερα. Για τον πρώτο στο πρωτάθλημα η εικόνα είναι αποκαρδιωτική όταν φτάνει να παλέψει με τον Luca Marini και χάνει και την μάχη. Ποιος να το φανταζόταν όμως πως από την 8η θέση θα βελτίωνε κατά πολύ την διαφορά του στο πρωτάθλημα. Κι αν πει κανείς πως η Yamaha δεν μπορούσε να κερδίσει σήμερα, τότε η Ducati σίγουρα μπορούσε αλλά δεν έκανε τα πράγματα όπως θα έπρεπε για να είναι μπροστά ο Bagnaia.

 

Στον τελευταίο γύρο και έχοντας πλησιάσει τον Quartararo, ο Bagnaia έχει πίσω του τον Bastianini και μπροστά του την μείωση βαθμών. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι σκέφτεται, αλλά δεν ήταν και πολύ συμφιλιωμένος με την ιδέα να τον περάσει, ένιωθε όμως την υποχρέωση να το κάνει και προσπάθησε σε σημείο που ήταν άκυρο πραγματικά για κάτι τέτοιο. Θα κατέληγε σε πτώση και των δύο και μάλιστα με τον Quartararo να μπορεί να τραυματιστεί κιόλας. Έφτασαν πάρα πολύ κοντά σε αυτό, χιλιοστά κοντά. Ο Bagnaia εκεί που είχε επιλέξει να κάνει την αργή είσοδο δεν είχε περιθώριο, ή φρενάριζε περισσότερο ή έπεφτε στην Yamaha ή και τα δύο μπορούσαν να συμβούν. Τελικά έπεσε χωρίς να συμπαρασύρει τον Quartararo, χειροκροτώντας τον εαυτό του (;) την τύχη του; Ποιος ξέρεις, πάντως ο Bastianini πέρα από ψυχολογική πίεση, που και αυτό παίζει τον ρόλο του όπως είπαμε, δεν είχε μεγαλύτερη συμμετοχή σε αυτό.

 

Δεύτερη φορά που τραβάνε τα μαλλιά τους μέσα στην Ducati. Την πρώτη όταν ο Bastianini πέρασε τον Bagnaia και τώρα στην πτώση του μόλις ελάχιστες στροφές πριν απλά διατηρήσει την διαφορά στο πρωτάθλημα! Ειδικά για το δεύτερο δεν έχουν άδικο, είναι εξωφρενικό αποτέλεσμα, αλλά κι αυτό κομμάτι της μαγείας των MotoGP που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί…

 

 

Αποτελέσματα Αγώνα

 

Θέση
Αναβάτης
ΜΟΤΟ
Km/h
Χρόνος
1
43JackMiller
Ducati
162.7
42'29.1740
2
33BradBinder
KTM
162.5
+3.409
3
89JorgeMartin
Ducati
162.4
+4.136
4
93MarcMarquez
Honda
162.2
+7.784
5
88MiguelOliveira
KTM
162.2
+8.185
6
10LucaMarini
Ducati
162.1
+8.348
7
12MaverickViñales
Aprilia
162
+9.879
8
20FabioQuartararo
Yamaha
162
+10.193
9
23EneaBastianini
Ducati
162
+10.318
10
72MarcoBezzecchi
Ducati
161.6
+16.419
11
5JohannZarco
Ducati
161.6
+16.586
12
44PolEspargaro
Honda
161.6
+17.456
13
73AlexMarquez
Honda
161.5
+18.219
14
21FrancoMorbidelli
Yamaha
161.5
+19.012
15
35CalCrutchlow
Yamaha
161.5
+19.201
16
41AleixEspargaro
Aprilia
161.1
+25.473
17
49FabioDi Giannantonio
Ducati
161
+27.006
18
25RaulFernandez
KTM
160.8
+29.374
19
87RemyGardner
KTM
160.8
+29.469
20
30TakaakiNakagami
Honda
160
+43.294
 
63FrancescoBagnaia
Ducati
162
1 laps
 
40DarrynBinder
Yamaha
155.6
10 laps
 
42AlexRins
Suzuki
160.3
10 laps
 
TakuyaTsuda
Suzuki
157.9
13 laps
 
TetsutaNagashima
Honda
159.6
15 laps

 

Ετικέτες

MotoGP Silverstone FP1: Ταχύτερος ο Alex Marquez μπροστά από τον Bezzecchi [ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ]

Στις 18:00 ώρα Ελλάδας η συνέχεια με τις χρονομετρημένες δοκιμές για τη πρόκριση σε Q2
Silverstone
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

7/8/2026

Ο αναβάτης της Gresini Ducati ξεκίνησε ιδανικά το τριήμερο στο Silverstone, με τον Marco Bezzecchi να επιστρέφει δυναμικά μετά τον τραυματισμό του και τον Pedro Acosta να συμπληρώνει την πρώτη τριάδα

Με τον πρώτο αγώνα μετά τη θερινή ανάπαυλα να διεξάγεται στο Silverstone, ο Alex Marquez ήταν ο ταχύτερος στην πρώτη περίοδο ελεύθερων δοκιμών (FP1), σημειώνοντας χρόνο 1:58.692 και αφήνοντας πίσω του τον Marco Bezzecchi κατά 0,173 δευτερόλεπτα.

Ο αναβάτης της Gresini Ducati έθεσε τον κορυφαίο χρόνο περίπου στα μισά της 45λεπτης διαδικασίας και δεν απειλήθηκε μέχρι την καρό σημαία.

Ο Marco Bezzecchi, που επέστρεψε στη δράση μετά το κάταγμα κλείδας που υπέστη στη Γερμανία πριν από τη θερινή διακοπή, ολοκλήρωσε την περίοδο στη δεύτερη θέση με την εργοστασιακή Aprilia, δείχνοντας από την αρχή ότι βρίσκεται σε ανταγωνιστικό ρυθμό.

Τρίτος ήταν ο Pedro Acosta με την εργοστασιακή KTM, παρά την πτώση που είχε στη στροφή Stowe περίπου 20 λεπτά πριν από το τέλος της διαδικασίας. Ο Ισπανός ήταν και ο μοναδικός αναβάτης που είχε πτώση στο FP1.

Ο Raul Fernandez συνέχισε τις καλές εμφανίσεις της Trackhouse Aprilia με την τέταρτη θέση, μπροστά από τον Fabio Di Giannantonio, ενώ ο Marc Marquez ολοκλήρωσε την περίοδο έκτος με την εργοστασιακή Ducati.

Στην έβδομη θέση βρέθηκε ο Ai Ogura, μπροστά από τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας Jorge Martin, ο οποίος ήταν όγδοος. Την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Franco Morbidelli και Francesco Bagnaia.

Η Honda είχε κορυφαίο εκπρόσωπο τον Joan Mir στην 11η θέση, ενώ ο Fabio Quartararo ήταν ο ταχύτερος αναβάτης της Yamaha στην 15η θέση.

Ο Iker Lecuona, που αντικαθιστά τον τραυματία Fermin Aldeguer στην Gresini Ducati, ξεκίνησε το τριήμερο με τη 16η θέση, αυτή τη φορά οδηγώντας τη δορυφορική Ducati GP25, έχοντας ήδη εντυπωσιάσει φέτος με την έβδομη θέση στο Balaton Park όταν αντικατέστησε τον Alex Marquez.

Ο Βρετανός Cal Crutchlow, που αντικαθιστά τον τραυματία Johann Zarco στην LCR Honda, ήταν 22ος στον πρώτο του εντός έδρας αγώνα MotoGP από το 2021, ενώ ο Pol Espargaro, που αντικαθιστά τον τραυματία Maverick Viñales στην Tech3 KTM, κατετάγη 21ος.

Ο rookie Toprak Razgatlioglu ολοκλήρωσε την πρώτη περίοδο στην 23η θέση με την Pramac Yamaha.

 

Αποτελέσματα FP1 MotoGP Silverstone 2026

 

Θέση

αναβάτης

Χώρα

Ομάδα

Χρόνος /Διαφορά

Γύρος

Μέγιστη ταχύτητα

1

Alex Marquez

SPA

BK8 Gresini Ducati (GP26)

1'58.692s

7/17

334k

2

Marco Bezzecchi

ITA

Aprilia Racing (RS-GP26)

+0.173s

10/13

336k

3

Pedro Acosta

SPA

Red Bull KTM (RC16)

+0.282s

11/12

336k

4

Raul Fernandez

SPA

Trackhouse Aprilia (RS-GP26)

+0.310s

16/16

335k

5

Fabio Di Giannantonio

ITA

Pertamina VR46 Ducati (GP26)

+0.364s

10/15

334k

6

Marc Marquez

SPA

Ducati Lenovo (GP26)

+0.488s

11/16

335k

7

Ai Ogura

JPN

Trackhouse Aprilia (RS-GP26)

+0.573s

18/18

335k

8

Jorge Martin

SPA

Aprilia Racing (RS-GP26)

+0.680s

5/16

331k

9

Franco Morbidelli

ITA

Pertamina VR46 Ducati (GP25)

+0.876s

11/15

330k

10

Francesco Bagnaia

ITA

Ducati Lenovo (GP26)

+0.954s

7/14

335k

11

Joan Mir

SPA

Honda HRC Castrol (RC213V)

+1.016s

10/15

332k

12

Brad Binder

RSA

Red Bull KTM (RC16)

+1.105s

15/15

336k

13

Luca Marini

ITA

Honda HRC Castrol (RC213V)

+1.231s

14/16

334k

14

Enea Bastianini

ITA

Red Bull KTM Tech3 (RC16)

+1.260s

14/14

339k

15

Fabio Quartararo

FRA

Monster Yamaha (YZR-M1)

+1.306s

9/14

325k

16

Iker Lecuona

SPA

BK8 Gresini Ducati (GP26)

+1.316s

11/15

329k

17

Jack Miller

AUS

Pramac Yamaha (YZR-M1)

+1.529s

12/15

331k

18

Alex Rins

SPA

Monster Yamaha (YZR-M1)

+1.601s

14/15

330k

19

Diogo Moreira

BRA

Pro Honda LCR (RC213V)*

+1.603s

15/15

331k

20

Augusto Fernandez

SPA

Yamaha Factory Racing (YZR-M1)

+1.877s

14/16

326k

21

Pol Espargaro

SPA

Red Bull KTM Tech3 (RC16)

+2.060s

16/17

334k

22

Cal Crutchlow

GBR

Castrol Honda LCR (RC213V)

+2.323s

13/14

328k

23

Toprak Razgatlioglu

TUR

Pramac Yamaha (YZR-M1)*

+2.351s

14/15

332k

 

Η συνέχεια της ημέρας έρχεται με τις χρονομετρημένες δοκιμές (P), που ξεκινάνε  στις 18:00 ώρα Ελλάδας (16:00 τοπική ώρα Silverstone) και θα καθορίσει τους δέκα αναβάτες που θα εξασφαλίσουν την απευθείας πρόκριση στο Q2 των κατατακτήριων δοκιμών του Σαββάτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το απόλυτο ρεκόρ πίστας στο Silverstone ανήκει στον Fabio Quartararo με 1:57.233, επίδοση που σημείωσε το 2025, ενώ ο ταχύτερος γύρος σε αγώνα παραμένει το 1:58.895 του Aleix Espargaro από το 2024.