MotoGP Ιαπωνία: Νίκη Miller σε αγώνα-jackpot Quartararo!

Ανάσα από την 8η θέση για Yamaha
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

25/9/2022

Αγώνας φωτιά για το πρωτάθλημα, αγώνας ντροπής επίσης για τους Ιάπωνες κατασκευαστές καθώς για αυτούς μετρά πολύ η σημειολογία και το να έχεις την KTM να με δύο μοτοσυκλέτες μπροστά και την Suzuki να πιάνει φωτιά, σε έναν αγώνα που οι Ducati ήταν καλύτερες συνολικά αλλά και ειδικά, δεν είναι η καλύτερη εικόνα για τους διευθυντές των εργοστασίων που βρέθηκαν στην πίστα της έδρας τους.

Το μεγαλύτερο ερωτηματικό για τις ομάδες ήταν η επιλογή ελαστικών καθώς η τελευταία φορά που είχαν δεδομένα για σήμερα, ήταν πριν από τρία χρόνια, οπότε βασικά δεν είχαν δεδομένα. Ο Martin ήθελε να βάλει την σκληρή πίσω γόμα, αλλά δεν το έκανε γιατί δεν τα είχε δοκιμάσει και πήγε με την σίγουρη επιλογή. Ο Binder είπε να τα δοκιμάσει μέσα στον αγώνα, κόντεψε να πέσει στους πρώτους γύρους που πίεσε αλλά στο  τέλος και οι δύο είπαν πως αυτή είναι η σωστή επιλογή.

Ο Marquez άλλαξε δύο φορές ελαστικό την τελευταία στιγμή και τελικά έτρεξε με την μαλακή πίσω γόμα, θέλοντας να κάνει την επίθεσή του στην αρχή όσο έχει τις δυνάμεις του αλλά στο τέλος το πλάνο αυτό δεν του βγήκε. Τέταρτος αλλά μακριά από το βάθρο είναι για τον ίδιο μία νίκη απέναντι σε αυτό που πέρασε και ένα καλό αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση, αλλά όχι για το κοινό που θέλει να βλέπει θαύματα, θέλει την μαγεία. Ας μην ξεχνάμε πως ο Marquez έπαθε, ότι έπαθε, ακριβώς γιατί κυνήγησε το θαύμα, ακριβώς γιατί πήγε να γίνει super hero.

Η εκκίνηση δεν ήταν εύκολη και ευτυχώς δεν υπήρχαν προβλήματα επαφής αναβατών, αγκώνες άγγιξαν, ο Zarco βρέθηκε πίσω, αλλά προβλήματα δεν υπήρχαν. Ο Binder έκανε μία φοβερή εκκίνηση, όπως και ο Marquez αλλά κέρδισε η KTM που είχε και την εσωτερική και έστριψε πρώτος ο Binder χωρίς να υπάρχει έκπληξη εδώ. Στον προηγούμενο αγώνα πέρασε πέντε στις εκκινήσεις και μαζί με τον Oliveira το έχουν κάνει αρκετές φορές αυτό. Όπως και οι Suzuki, σε σημείο που ήταν η τετράδα που περίμενες να κάνει την διαφορά όταν έσβηναν τα φώτα, αλλά δεν ήταν σε κάθε αγώνα και δεν συνέβαινε παντού και πάντα. Σε κάθε περίπτωση δεν ήταν η πρώτη φορά που βλέπαμε μία KTM να εκτοξεύεται στην εκκίνηση και αυτή την φορά που ο Binder ξεκινούσε από την πρώτη σειρά για πρώτη φορά στην καριέρα του στην μεγάλη κατηγορία των MotoGP, η έκπληξη στην πρώτη στροφή ήταν μικρή.

Μεγάλοι χαμένοι από την εκκίνηση ήταν ο Aleix Espargaro και ο Zarco, ο οποίος μετά από την επίθεση Martin έμπλεξε με Vinales και τους υπόλοιπους αναβάτες και βρέθηκε στην 7η θέση και από εκεί κατρακύλησε γρήγορα και προς τα κάτω.

Το περιστατικό με τον Aleix Espargaro είναι άκρως απογοητευτικό καθώς είχε τον ρυθμό, όπως φάνηκε μετά, για να μείνει μπροστά από τον Quartararo και να μειώσει την διαφορά του στο πρωτάθλημα ή τουλάχιστον να μην την αφήσει να αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Η Aprilia έχει εδώ απαντήσεις που πρέπει να δώσει, όχι μόνο για το ηλεκτρικό πρόβλημα που δεν έπρεπε να εμφανιστεί στον αγώνα, αλλά γιατί ο Aleix Espargaro σήκωσε χέρι και δήλωσε πως υπάρχει πρόβλημα από την εκκίνηση του warm -up. Είχαν λοιπόν μερικά λεπτά στην διάθεσή τους για να είναι περισσότερο έτοιμοι όταν έμπαινε στα pit για να αλλάξει μοτοσυκλέτα. Δεν βρήκε κανέναν στην θέση του, οπότε την πέταξε κάτω και πήρε την δεύτερη.

Ο Marquez έχει μπροστά του την KTM και την Ducati της Pramac και φαίνεται σαν ο καινούριος στο σχολείο που χτυπάει το κουδούνι και δεν ξέρει ακριβώς τους διαδρόμους οπότε τον περνάνε σπρώχνοντας εκείνοι που ξέρουν τα κατατόπια. Δεν θα ήταν για πολύ όμως, σε μία ημέρα που η πρόσφυση δεν ήταν εκεί από την αρχή γιατί πολύ απλά κανείς αγωνιζόμενος δεν είχε δεδομένα για στεγνό αγώνα, ήταν σαν όλοι τους να έχουν περάσει αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος. Οπότε ο Marquez φτάνει στην 5η θέση και κανείς δεν τον απειλεί μετά από αυτό, ενώ στο τέλος του αγώνα καταφέρνει να πάρει και μία θέση από τον Oliveira και να ανέβει στην 4η, μία εξαιρετική επίδοση όπως είπαμε πιο πάνω και μία προσωπική νίκη απέναντι σε όλο αυτό που έχει τραβήξει.

Οι KTM είναι εντυπωσιακές μέσα στο Motegi, η απειρία όλων σε αυτή την πίστα και τις συνθήκες είναι καταλύτης που εκμηδενίζει τις διαφορές. Ο Miller είναι σε εξαιρετική ψυχολογική κατάσταση και ήρεμος συναισθηματικά, δικά του λόγια, οπότε από την στιγμή που τα MotoGP είναι πρώτα από όλα ένας αγώνας διαχείρισης του μυαλού και μετά όλα τα υπόλοιπα, κάνει την διαφορά και ξεφεύγει μπροστά. Ο Martin δεν μπορεί να τον πιάσει και όταν το προσπαθεί ένα γλίστρημα στέλνει την διαφορά κατευθείαν στα τρία δευτερόλεπτα οπότε για ένα μεγάλο κομμάτι της πίστας δεν τον βλέπει κιόλας και κάθε προσπάθεια σταματά εκεί, τώρα απλά διαχειρίζεται την θέση του και περιμένει την επίθεση του Binder από την οποία αντιστάθηκε πολύ περισσότερο από αυτό που θα περίμενε κανείς, δεδομένης και της διαφοράς ελαστικού που λέγαμε στην αρχή.

 

 

Από εκεί και πέρα ο αγώνας είχε ενδιαφέρον για αυτά που συμβαίνανε στην ομάδα της Ducati. Ο Bastianini που δεν γνωρίζει το Motegi έχει φτάσει τον Bagnaia και φαίνεται πως οδηγεί πιο γρήγορα. Στο μεταξύ ο Bagnaia πηγαίνει εξαιρετικά συντηρητικά, όσο γίνεται πιο προσεκτικά χωρίς να διακινδυνεύει μία προσπέραση στον Pol Espargaro. Αυτό δημιουργούσε ερωτηματικά στον Bastianini που δεν ήξερε τι πρέπει να κάνει και τελικά έκανε ένα ριψοκίνδυνο προσπέρασμα στον μελλοντικό του συμπαίκτη και πέρασε και τον Pol Espargaro αλλά όχι κατευθείαν. Έτσι για να βλέπουμε πως μία Honda και μάλιστα του Pol Espargaro κρατούσε πίσω της τους αναβάτες που είναι ποιο γρήγοροι από όλους στους τελευταίους δύο αγώνες με τις πιο γρήγορες μοτοσυκλέτες.

Από την στιγμή που ο Bastianini περνά εμπρός, ένα άνοιγμα στην γραμμή του Pol Espargaro αφήνει το περιθώριο να περάσει και ο Bagnaia ενώ χτίζουν και διαφορά με την Honda και δεν υπάρχει επανάληψη. Ξεκάθαρα λοιπόν πως μέχρι τον 12ο γύρο ο Bagnaia μπορούσε να είχε πάει πιο γρήγορα και κακώς είχε μείνει πίσω από την Honda.

Μπροστά ο Quartararo δεν τα πηγαίνει καλύτερα. Για τον πρώτο στο πρωτάθλημα η εικόνα είναι αποκαρδιωτική όταν φτάνει να παλέψει με τον Luca Marini και χάνει και την μάχη. Ποιος να το φανταζόταν όμως πως από την 8η θέση θα βελτίωνε κατά πολύ την διαφορά του στο πρωτάθλημα. Κι αν πει κανείς πως η Yamaha δεν μπορούσε να κερδίσει σήμερα, τότε η Ducati σίγουρα μπορούσε αλλά δεν έκανε τα πράγματα όπως θα έπρεπε για να είναι μπροστά ο Bagnaia.

 

Στον τελευταίο γύρο και έχοντας πλησιάσει τον Quartararo, ο Bagnaia έχει πίσω του τον Bastianini και μπροστά του την μείωση βαθμών. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι σκέφτεται, αλλά δεν ήταν και πολύ συμφιλιωμένος με την ιδέα να τον περάσει, ένιωθε όμως την υποχρέωση να το κάνει και προσπάθησε σε σημείο που ήταν άκυρο πραγματικά για κάτι τέτοιο. Θα κατέληγε σε πτώση και των δύο και μάλιστα με τον Quartararo να μπορεί να τραυματιστεί κιόλας. Έφτασαν πάρα πολύ κοντά σε αυτό, χιλιοστά κοντά. Ο Bagnaia εκεί που είχε επιλέξει να κάνει την αργή είσοδο δεν είχε περιθώριο, ή φρενάριζε περισσότερο ή έπεφτε στην Yamaha ή και τα δύο μπορούσαν να συμβούν. Τελικά έπεσε χωρίς να συμπαρασύρει τον Quartararo, χειροκροτώντας τον εαυτό του (;) την τύχη του; Ποιος ξέρεις, πάντως ο Bastianini πέρα από ψυχολογική πίεση, που και αυτό παίζει τον ρόλο του όπως είπαμε, δεν είχε μεγαλύτερη συμμετοχή σε αυτό.

 

Δεύτερη φορά που τραβάνε τα μαλλιά τους μέσα στην Ducati. Την πρώτη όταν ο Bastianini πέρασε τον Bagnaia και τώρα στην πτώση του μόλις ελάχιστες στροφές πριν απλά διατηρήσει την διαφορά στο πρωτάθλημα! Ειδικά για το δεύτερο δεν έχουν άδικο, είναι εξωφρενικό αποτέλεσμα, αλλά κι αυτό κομμάτι της μαγείας των MotoGP που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί…

 

 

Αποτελέσματα Αγώνα

 

Θέση
Αναβάτης
ΜΟΤΟ
Km/h
Χρόνος
1
43JackMiller
Ducati
162.7
42'29.1740
2
33BradBinder
KTM
162.5
+3.409
3
89JorgeMartin
Ducati
162.4
+4.136
4
93MarcMarquez
Honda
162.2
+7.784
5
88MiguelOliveira
KTM
162.2
+8.185
6
10LucaMarini
Ducati
162.1
+8.348
7
12MaverickViñales
Aprilia
162
+9.879
8
20FabioQuartararo
Yamaha
162
+10.193
9
23EneaBastianini
Ducati
162
+10.318
10
72MarcoBezzecchi
Ducati
161.6
+16.419
11
5JohannZarco
Ducati
161.6
+16.586
12
44PolEspargaro
Honda
161.6
+17.456
13
73AlexMarquez
Honda
161.5
+18.219
14
21FrancoMorbidelli
Yamaha
161.5
+19.012
15
35CalCrutchlow
Yamaha
161.5
+19.201
16
41AleixEspargaro
Aprilia
161.1
+25.473
17
49FabioDi Giannantonio
Ducati
161
+27.006
18
25RaulFernandez
KTM
160.8
+29.374
19
87RemyGardner
KTM
160.8
+29.469
20
30TakaakiNakagami
Honda
160
+43.294
 
63FrancescoBagnaia
Ducati
162
1 laps
 
40DarrynBinder
Yamaha
155.6
10 laps
 
42AlexRins
Suzuki
160.3
10 laps
 
TakuyaTsuda
Suzuki
157.9
13 laps
 
TetsutaNagashima
Honda
159.6
15 laps

 

Ετικέτες

Marc Marquez για Acosta: “o Marquez του 2013 κέρδισε το Πρωτάθλημα στο ντεμπούτο του” [VIDEO]

“Είμαι αναβάτης, όχι κριτής, δεν θα διαμαρτυρηθώ ποτέ επίσημα, αλλά η κόκκινη γραμμή το 2026 μπήκε χαμηλά”
Marquez-Acosta
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

5/3/2026

Σε εκδήλωση της χορηγού Estrella Galicia με τους Ισπανούς Πρωταθλητές Marc Marquez, Jose Antonio Rueda και τον Βραζιλιάνο Diogo Moreira, μέσα σε άλλες ενδιαφέρουσες δηλώσεις, ο Marquez -που όπως ήταν φυσικό μονοπώλησε το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων, απάντησε αιχμηρότατα σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν στον Pedro Acosta βλέπει τον νεαρό Marc Marquez του 2013.

“O Marquez του 2013 κέρδισε στην πρώτη του χρονιά”, ήταν η απάντηση του 8 φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή, απάντηση που συνοδεύτηκε από μια εύγλωττη κίνηση με τα χέρια που θα μεταφράζαμε ως “τι άλλο να πω”, εννοώντας σαφέστατα πως για εκείνον δεν υπάρχει σύγκριση.

Θυμίζουμε πως στο εκπληκτικό ντεμπούτο του στο MotoGP το 2013 με τη Honda, ο Marc Marquez ανέβηκε στο βάθρο στον πρώτο του αγώνα, κέρδισε τον δεύτερο και τελικά πήρε και τον τίτλο με 6 νίκες, ο πρώτος αναβάτης που έκανε κάτι τέτοιο στο ντεμπούτο του από το 1978 και τον “King” Kenny Roberts. Από την πλευρά του, ο Pedro Acosta στην Τρίτη του χρονιά στο Πρωτάθλημα και μετά από 42 GP δεν έχει καταφέρει να πάρει όχι τίτλο, αλλά ούτε νίκη σε αγώνα Κυριακής.

Acosta

Η πρώτη νίκη του αναβάτη της KTM ήρθε πριν λίγες ημέρες στον αγώνα Sprint της Ταϊλάνδης, αφού όμως οι αγωνοδίκες υποχρέωσαν τον Marquez να χάσει μια θέση λίγο πριν τον τερματισμό για την αμφιλεγόμενη προσπέρασή του στον Acosta. Μια προσπέραση που κάποτε θα θεωρούνταν τυπική για αγώνα μοτοσυκλέτας, όμως τα τελευταία χρόνια οι κριτές έχουν αναπτύξει εντελώς διαφορετικά και σαφώς πιο “clean cut” και αυστηρά κριτήρια για το πόσο μπορεί κανείς να πιέσει σε μια ανάλογη περίσταση.

I will never cry

Αν και ο Marquez ενοχλήθηκε από την απόφαση των κριτών στο Sprint, που έδωσαν τη νίκη στον Acosta, δήλωσε αμέσως μετά σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε “θα μιλήσεις με τον Simon Crafar για το συμβάν”, “Όχι. Είμαι αγωνιζόμενος και όχι κριτής, δεν διαμαρτύρομαι και δεν θα διαμαρτυρηθώ ποτέ”. Οι ακριβείς λέξεις που χρησιμοποίησε ήταν “I’m not a steward, I’m a racer, I never cry and I will never cry”. Το ρήμα cry που συνήθως αποδίδεται σε κλαίω, σημαίνει όμως και φωνάζω / διαμαρτύρομαι. Επειδή έχουμε δει πολλές φορές τον Marquez να κλαίει από συγκίνηση, και επειδή τα αγγλικά του δεν είναι τέλεια, και σε συνδυασμό με τα συμφραζόμενα και τη γενικότερη συμπεριφορά του εναντίον κάποιας ένστασης στους κριτές, το συμπέρασμα τείνει προς το φωνάζω / διαμαρτύρομαι, κάτι που όντως δεν έκανε ούτε ο Marc ούτε η Ducati, τουλάχιστον επίσημα.

O Marquez δήλωσε πως “οι αγωνοδίκες θέτουν πάντα ένα όριο, και φαίνεται πως το 2026 μετακίνησαν την κόκκινη γραμμή προς τα κάτω, και αυτή τη γραμμή θα πρέπει να σεβαστούν και για την υπόλοιπη σεζόν. Πρέπει να προσαρμοστούμε.” Δήλωση που προετοιμάζει το έδαφος για μελλοντικές αντίστοιχες κινήσεις από τους ανταγωνιστές του, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τους κριτές με την ίδια αυστηρότητα.

Tardozzi

Όσον αφορά στο κλατάρισμα του πίσω ελαστικού της Michelin και την λυγισμένη ζάντα της Marchesini σε δυο σημεία, ο Ισπανός είχε τα εξής να πει: “Ας πούμε ότι ήμουν τυχερός την Κυριακή, γιατί διαφορετικά ίσως να μην ήμουν εδώ. Δεν υπάρχει σαφής εξήγηση για το τι συνέβη και δεν προσπαθώ καν να τη βρω. Δεν νομίζω ότι ήταν ευθύνη της Michelin ούτε της ζάντας. Ο Davide (Tardozzi) έλεγξε τα πάντα και ήταν σε άριστη κατάσταση.” Ακόμα λοιπόν απάντηση δεν υπάρχει για το αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα (αν έσκασε το ελαστικό πρώτα ή αν έσκασε στο κερμπ), όμως αν βάλετε τους υπότιτλους στα αγγλικά στο βίντεο της Estrella Galicia, ο Marquez αφήνει αιχμές, καθώς όπως λέει μετά από εξέταση του κερμπ, αυτό δεν έδειξε να έχει κάποιο κατασκευαστικό ελάττωμα, και ήταν μέσα στις προδιαγραφές όσον αφορά στη μελετημένη κλίση του που επιτρέπει σε έναν αναβάτη που θέλει να κάνει έξοδο για να μην πέσει να κάνει μικρό άλμα προς την έξοδο διαφυγής και την αμμοπαγίδα χωρίς η μοτοσυκλέτα να πάρει ύψος.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην ταχύτητα που έδειξε ο Marco Bezzecchi με τη μοτοσυκλέτα της Aprilia Racing: “Ακόμη και αν είχα πιέσει για τον ταχύτερο γύρο στις δοκιμές, δεν θα ήμουν ο πιο γρήγορος. Όταν προσπάθησα να ακολουθήσω τον ρυθμό του Bez, έπεσα”.

Όταν τώρα οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Marquez αν είναι στο 100% της φυσικής του κατάστασης εκείνος έδωσε μια εξαιρετικά οξυδερκή απάντηση. “Ποιο 100%; Το 100% του Marquez τώρα; Γιατί ακόμα και σε ένα πρώτο ατύχημα, το προηγούμενο 100% φθίνει κατά ένα ποσοστό. Δεν θα είσαι ποτέ ξανά στο προηγούμενο 100%. Κατά πόσο φθίνει το νούμερο; Κατά 1%, 20%. Δεν ξέρω το 100% μου σήμερα σε σχέση με πριν. Απλώς θέλω να αισθάνομαι καλά, και να καταλαβαίνω το πώς εξελίσσεται το σώμα μου μετά από τους τραυματισμούς.”

Αν δεν γνωρίζετε ισπανικά, αξίζει να κάνετε μια μικρή ρύθμιση στους υπότιτλους του παρακάτω βίντεο, ώστε να το μεταφράσετε στα αγγλικά, καθώς οι δηλώσεις ενός αναβάτη του επιπέδου του Marquez, ιδίως σε αυτή την ώριμη περίοδο της καριέρας του είναι ανεκτίμητες για όσους αγαπούν τους αγώνες ταχύτητας μοτοσυκλέτας.

Ετικέτες