Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

MotoGP: "Κόντρα" μεταξύ Yamaha και Petronas για Quartararo και Rossi!

Η πανδημία του COVID-19 αρρωσταίνει και τις σχέσεις των ομάδων

Φαίνεται πως τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το μακροχρόνιο lock-down της πανδημίας δεν αφορούν μόνο την Dorna. Υπάρχουν παράπλευρες απώλειες και μία σοβαρή αφορά την δήλωση δια στόματος Razlan Razali, του αφεντικού της ομάδας της Petronas, πως σε περίπτωση που το πρωτάθλημα του 2020 οδηγηθεί σε καθολική ακύρωση, η ομάδα του θα κρατήσει τον Quartararo για την επόμενη σεζόν του 2021. Θυμίζουμε πως ο ταλαντούχος Γάλλος έχει υπογράψει διετές συμβόλαιο με την εργοστασιακή ομάδα της Yamaha με ισχύ το 2021 και το 2022.

Επίσης, έχει ανακοινωθεί από τη Yamaha πως αν ο Rossi αποφασίσει να συνεχίσει την αγωνιστική καριέρα του θα του δώσει εργοστασιακή μοτοσυκλέτα, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα βρεθεί στο box της Petronas. ΟΜΩΣ! Η ίδια η Petronas δεν έχει κάτσει επισήμως στο ίδιο τραπέζι με τον Rossi (λογικό αφού ο Ιταλός superstar δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα συνεχίσει) και έχει και αυτή ένα διετές συμβόλαιο με τον Quartararo, όπου λήγει μεν στο τέλος του 2020, όμως η δεύτερη χρονιά (δηλαδή η φετινή ) δεν θα ενεργοποιηθεί λόγω ανωτέρας βίας.

Με άλλα λόγια η Petronas πληρώνει τον Quartararo για το 2020, αλλά εκείνος δεν τρέχει σε αγώνες, διότι δεν γίνονται αγώνες με απόφαση άλλων (συγκεκριμένα της Dorna και της FIM). Αυτό της δίνει το δικαίωμα, να διεκδικήσει αλλαγή των όρων του συμβολαίου του Γάλλου ή να διεκδικήσει αποζημίωση. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν γίνουν αγώνες φέτος, ή το πρωτάθλημα γίνει “τσουρούτικο”, ή ακόμα κι αν γίνει ολόκληρο αλλά με μεγάλη καθυστέρηση, η Petronas έχει κάθε δικαίωμα να προσβάλει τους όρους του συμβολαίου του Quartararo.

Φυσικά αυτό δεν αρέσει καθόλου στην εργοστασιακή ομάδα της Yamaha και στον Massimo Meregalli, που δήλωσε πως το 2021 θα γίνει ό,τι γράφουν τα συμβόλαια… Όμως την ίδια στιγμή παραδέχτηκε πως το θέμα που βάζει η Petronas δεν είναι παράλογο. Φαίνεται δηλαδή πως η Yamaha θέλει να βάλει πάγο σε οποιαδήποτε σκέψη της Petronas να κρατήσει για άλλη μια χρονιά τον Quartararo, όμως την ίδια στιγμή αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μιας διαπραγμάτευσης, που θα σχετίζεται με ανταλλάγματα… όπως ας πούμε να πάει ο Rossi στην Petronas και να τους δώσουν εργοστασιακές μοτοσυκλέτες.

Το πρόβλημα είναι πως αυτή η βολική λύση είναι στα χέρια του ίδιου του Rossi, που με τη σειρά του ήθελε να δει πώς θα τα πάει στους πρώτους αγώνες για να αποφασίσει αν θα συνεχίσει σε δορυφορική ομάδα της Yamaha. Αγώνες όμως δεν έχουν γίνει, οπότε όλα είναι στον αέρα και αυτή η αβεβαιότητα φαίνεται πως θα πάρει μπάλα και το μέλλον του Quartararo!   

Tags: