MotoGP: KTM - Beirer “Ο Vinales μάς έσωσε στην αρχή της σεζόν”

O επικεφαλής του αγωνιστικού τμήματος της KTM μιλάει για τον Vinales, τον Acosta και την RC16
Beirer on Vinales
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

22/1/2026

Ο Pit Beirer επικεφαλής του αγωνιστικού τμήματος της KTM στα MotoGP, , αποκάλυψε ότι ο Maverick Vinales έπαιξε κομβικό ρόλο στην πορεία της ομάδας στο ξεκίνημα της σεζόν 2025, όπως χαρακτηριστικά είπε “μας έσωσε”.

Ο Ισπανός, δέκα δέκα φορές νικητής σε Grand Prix, μετακινήθηκε στην Tech3 KTM το 2025 και από τους πρώτους αγώνες εξελίχθηκε στον πιο ανταγωνιστικό αναβάτη της αυστριακής ομάδας.

Μετά από ένα δύσκολο χειμερινό τεστ, όπου η KTM δεν είχε σημειώσει τη βελτίωση που περίμενε με την RC16, ο Vinales πάλεψε για τη νίκη στον τέταρτο γύρο της χρονιάς στο Qatar, τερματίζοντας δεύτερος στην πίστα.

Παρότι στη συνέχεια έχασε το βάθρο λόγω ποινής για πίεση ελαστικών, η κατεύθυνση που έδωσε στο στήσιμο της μοτοσυκλέτας έγινε το νέο σημείο αναφοράς για όλους τους αναβάτες της KTM.

Beirer on Vinales

“Ο Maverick μας έσωσε”, δήλωσε ο Beirer.
“Οι αναβάτες άρχιζαν να πιστεύουν ότι η μοτοσυκλέτα δεν ήταν καλή και δεν είχαμε καινούριο εξοπλισμό.
Ο Maverick, αντίθετα, έλεγε συνέχεια ότι η μοτοσυκλέτα είναι αρκετά καλή για βάθρο”.

 Ο εσωτερικός ανταγωνισμός ως κίνητρο

Η δυναμική παρουσία του Vinales άσκησε σημαντική πίεση στον Pedro Acosta, κάτι που ο Beirer παραδέχεται ότι αξιοποίησε σε μια προσωπική συζήτηση με τον νεαρό αναβάτη.

“Καθόμασταν στο φορτηγό και του είπα, Είσαι τρομερά καλός. Είσαι το μέλλον αυτού του σπορ. Μπορείς να φτάσεις το επίπεδο του Marc Marquez.

Αλλά αν είσαι τόσο καλός όσο πιστεύεις, πρώτα πρέπει να είσαι ο καλύτερος αναβάτης της KTM.
Ο Maverick είναι συνεχώς μπροστά σου κι εσύ λες ότι δεν μπορείς να οδηγήσεις τη μοτοσυκλέτα.

Αν ο Vinales τερματίζει τέταρτος ή πέμπτος, τότε πρέπει κι εσύ να είσαι εκεί, ίσως και τρίτος.
Και μετά μπορούμε να μιλήσουμε για τη μοτοσυκλέτα".

Beirer on Vinales

Ένας τραυματισμός στο Γερμανικό Grand Prix διέκοψε τη φόρα του Vinales, όμως οι αναβαθμίσεις στην RC16 μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα επέτρεψαν στον Acosta να εξελιχθεί σε σταθερό διεκδικητή βάθρων.

Στο τέλος της χρονιάς, ο Acosta ήταν ο κορυφαίος αναβάτης της KTM, ολοκληρώνοντας τη σεζόν στην 4η θέση της γενικής κατάταξης.

Beirer on Vinales

Για την KTM, η μεταγραφή του Vinales αποδείχθηκε πολλά παραπάνω από μια απλή αλλαγή αναβάτη, ήταν ο μοναδικός που κράτησε ζωντανή την πίστη στην μοτοσυκλέτα της ΚΤΜ σε ένα κακό ξεκίνημα στο 2025, δείχνοντας την πορεία για να φτάσει το (παραδοσιακά) αυστριακό εργοστάσιο να διεκδικεί βάθρα στο 2ο μισό του πρωταθλήματος.

MotoGP, San Marino Sprint: Εύκολη νίκη για M.Marquez και Ducati - 2ος o Marco Bezzecchi και 3ος o Jorge Martin

Αγώνας που έληξε στην 1η στροφή - Χωρίς αντίδραση οι ταχύτερες Aprilia
MotoGP, San Marino Sprint 2026
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

12/9/2026

Ο M.Marquez επικράτησε σχετικά εύκολα στο Misano σε έναν αγώνα που πριν ξεκινήσει έδινε ως φαβορί έναν από τους αναβάτες της Aprilia.

Ένας αγώνας που του βρήκε από την αρχή έως και το τέλος ήταν ο Sprint στο Misano για τον Marc Marquez, ο οποίος πέρασε μπροστά στην πρώτη στροφή του πρώτου γύρου και μέχρι το πέσιμο της καρό σημαίας δεν απειλήθηκε από τους διώκτες του.

Ο πολυνίκης στο Misano με έξι νίκες κατάφερε να κρατήσει πίσω του το Bezzecchi, όπως είχε σχεδιάσει από την αρχή ώστε ο Ιταλός να μην μπορέσει να εκμεταλλευτεί τη γόμα των μαλακών ελαστικών του με τον Marquez να έχει επιλέξει τη μεσαία. Πίσω από τον αναβάτη της Aprilia ακολουθούσε ο Fabio Di Giannantonio με 4ο τον Jorge Martin να καιροφυλακτεί και να είναι εμφανώς ταχύτερος από τον αναβάτη της VR46. O Μαδριλένος πέρασε μπροστά στον δεύτερο γύρο και έβαλε πλώρη για τον ομόσταυλό του χωρίς ωστόσο να καταφέρει να τον φτάσει μέχρι και το τέλος του αγώνα.

Τα πράγματα έδειξαν να αλλάζουν άρδην 8-9 γύρο του αγώνα και έπειται με τον M.Marquez να ρίχνει εμφανώς το γυρολόγιό του και τους Bezzecchi και Martin να εμφανίζονται πολύ δυνατοί πλησιάζοντάς τον. Το ένα και πλέον δευτερόλεπτο που χώριζε τον αναβάτη της Ducati από τον Bezzecchi έπεσε περίπου στο μισό και ξαφνικά φάνηκε πως ο Bezzecchi ετοιμάζεται για να κάνει την κίνησή του. Όμως ο ταχύτερος γύρος που έγινε από τον M.Marquez δύο γύρους πριν από το τέλος έδειξε πως ο Ισπανός απλά διαχειριζόταν τα ελαστικά του με τον ίδιο να χρησιμοποιεί τη μεσαία γόμα και τον Bezzecchi τη μαλακή - μεσαία και ο J.Martin.

Ο Bezzecchi δεν έβγαλε τον ρυθμό που έδειξε στις κατατακτήριες και M.Marquez έφτασε σε μία εύκολη νίκη με τον Ιταλό να αποδέχεται τη 2η θέση κάτι που έκανε και ο Jorge Martin για το 3ο σκαλί του βάθρου. Ο Di Giannantonio πήρε τελικά την η θέση μπροστά από τον Alex Marquez που προσπάθησε να τον προσπεράσει όταν τον πλησίασε αλλά τελικά δεν τα κατάφερε. Στην άλλη μεριά της κατάταξης κακή ήταν η επίδοση του Βagnaia που τερμάτισε μόλις 13ος στον αγώνα.

Πλέον 14 είναι οι βαθμοί που χωρίζουν τον M.Marquez από τον πρωτοπόρο στο πρωτάθλημα Jorge Martin, ο οποίος δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί ή να επαναλάβει την ταχύτητα και τον ρυθμό που επέδειξε στις κατατακτήριες. Ο συμπατριώτης του δεν του άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στον ίδιο αλλά και τον 2ο Bezzecchi, ο οποίος δεν εκμεταλλεύτηκε τα πιο μαλακά ελαστικά στο πρώτο μισό του αγώνα. Ο κυριακάτικος αγώνας ίσως ταιριάξει καλύτερα στους αναβάτες της Aprilia που θα ήθελαν να δώσουν μια απάντηση στον M.Marquez. Οψόμεθα.

ΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΧΡΟΝΟΣ Διαφορά
1 Marc MARQUEZ Ducati Lenovo Team 19'48.519  
2 Marco BEZZECCHI Aprilia Racing 19'49.587 1,068
3 Jorge MARTIN Aprilia Racing 19'52.057 3,538
4 Fabio DI GIANNANTONIO Pertamina Enduro VR46 Racing 19'52.487 3,968
5 Alex MARQUEZ BK8 Gresini Racing MotoGP 19'52.867 4,348
6 Pedro ACOSTA Red Bull KTM Factory Racing 19'55.463 6,944
7 Raul FERNANDEZ SuperFile Trackhouse MotoGP 19'56.226 7,707
8 Fermin ALDEGUER BK8 Gresini Racing MotoGP 19'57.351 8,832
9 Luca MARINI Honda HRC Castrol 20'00.231 11,712
10 Johann ZARCO Castrol Honda LCR 20'03.053 14,534
11 Diogo MOREIRA Pro Honda LCR 20'05.562 17,043
12 Franco MORBIDELLI Pertamina Enduro VR46 Racing 20'05.924 17,405
13 Francesco BAGNAIA Ducati Lenovo Team 20'06.282 17,763
14 Brad BINDER Red Bull KTM Factory Racing 20'06.700 18,181
15 Enea BASTIANINI Red Bull KTM Tech3 20'06.995 18,476
16 Pol ESPARGARO Red Bull KTM Tech3 20'07.271 18,752
17 Jack MILLER Prima Pramac Yamaha MotoGP 20'09.632 21,113
18 Toprak RAZGATLIOGLU Prima Pramac Yamaha MotoGP 20'09.217 20,698
19 Alex RINS Monster Energy Yamaha MotoGP 20'10.259 21,74
20 Joan MIR Honda HRC Castrol 20'10.573 22,054
21 Fabio QUARTARARO Monster Energy Yamaha MotoGP 20'12.938 24,419