MotoGP Misano Sprint: Φανταστικός Martin παίρνει εκκίνηση και νίκη!

Δεν είχε απάντηση σήμερα ο Bagnaia!
MotoGP Misano Sprint: Φανταστικός Martin παίρνει εκκίνηση και νίκη!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

7/9/2024

Από την πρωί της Παρασκευής και σίγουρα από το σημερινό πρωινό του Σαββάτου, ο κόσμος στο Misano περίμενε να ζήσει έναν Ιταλικό θρίαμβο και τουλάχιστον ένα πανηγύρι αποφοίτων της VR46 σχολής αλλά ο Martin αποφάσισε να καταστρέψει την φιέστα. Απίστευτη εκκίνηση για σεμινάριο που συνοδεύτηκε από ταυτόχρονη κακή εκκίνηση του Bagnaia, πασπαλίστηκε από εξαιρετική επιλογή πλασαρίσματος στην δεύτερη στροφή από τον Martin, έχοντας κρατήσει τα φρένα βαθιά στην πρώτη και ανοίγοντας δεν άφησε κανένα περιθώριο για την είσοδο της επόμενης. Από εκεί και πέρα δεν υπήρχε κανένα περιθώριο. Ο Martin δεν αμφισβητήθηκε όσο ήταν μπροστά οδηγώντας προς τη 14η νίκη του στο Sprint και όπως είπε χαρακτηριστικά έκανε κάθε γύρο λες και ήταν για pole position! Ο Bagnaia δεν ήταν ευχαριστημένος με την εκκίνηση και την πορεία της ημέρας που στο τέλος μεγάλωσε την βαθμολογική απόσταση, αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν είχε απάντηση στον Martin. Απεναντίας αν υπήρχαν περισσότεροι γύροι μπορεί να πάλευε να κρατήσει και την δεύτερη θέση, έχοντας πίσω τον Franco Morbidelli, ο οποίος απόλαυσε το πρώτο του βάθρο στο σπριντ.

Από την πρώτη στιγμή ο Morbidelli ήταν κοντά στο βαθμολογικό δίδυμο του πρωταθλήματος ξεχωρίζοντας από τους υπόλοιπους. Φανταστική εκκίνηση έκαναν ο Brad Binder και ο Enea Bastianini μπαίνοντας στην πρώτη πεντάδα, μπροστά από τον Pedro Acosta, ενώ ο Jack Miller ανέβηκε στην 7η θέση και αντίθετα από όλους ο Marco Bezzecchi βρέθηκε πέρασε από την πρώτη σειρά στην 8η θέση με την χειρότερη εκκίνηση της ημέρας. Ο Marc Marquez βρέθηκε για άλλη μία φορά φέτος να παλεύει να ανέβει από το πίσω μέρος της τρίτης σειράς και παρόλο που δεν ξεκίνησε λάθος, δεν κατάφερε να κερδίσει αμέσως θέση και παρέμεινε 9ος, με τον Fabio Quartararo να συμπληρώνει την πρώτη 10άδα.

Όσο οι Martin, Bagnaia και Morbidelli άνοιγαν εμπρός, ο Binder κρατούσε πάνω από ένα δευτερόλεπτο πίσω τους υπόλοιπους με Bastianini και Acosta να προσπαθούν να βρουν τρόπο να περάσουν φτάνοντας τελικά στο 1,7 δευτερόλεπτα μέχρι τη στιγμή που ο Ιταλός έκανε την κίνησή του στον τέταρτο γύρο. Ο Acosta ακολούθησε το παράδειγμά του έναν γύρο αργότερα, αλλά βρισκόταν ήδη ένα δευτερόλεπτο πίσω από τον Bastianini και δεν είχε τον ρυθμό να κλείσει την ψαλίδα που μόλις είχε ανοίξει. Ο Binder παρέδωσε την θέση σε Miller και Marquez στους επόμενους δύο γύρους, με τον Marquez να έχει παλέψει λίγο περισσότερο από όσο θα ήθελε με τον Bezzecchi πριν τον περάσει. Δεν ήταν μία καλή ημέρα για τον Bezzecchi όμως καθώς η 9η θα ήταν και η τελευταία θέση που βρέθηκε στην κατρακύλα του προς τα πίσω, πριν σημειώσει πτώση βγαίνοντας εκτός αγώνα.

Σχεδόν από την μέση του Sprint Martin και Bagnaia άφησαν τον Morbidelli ενάμισι δευτερόλεπτο πίσω και ο Bastianini τον μάζευε σταθερά χωρίς ο Acosta να μπορεί να ακολουθήσει σε αυτό το κυνήγι, κάνοντας μοναχικό αγώνα με μεγάλες διαφορές εκατέρωθεν. Στο μεταξύ ο Marquez είχε περάσει πιο εύκολα τον Miller εκμεταλλευόμενος το άνοιγμα της πόρτας από την KTM στην Κ8 και έφτασε γρήγορα τον ελαφρώς πιο αργό Binder. Στο τέλος του 9ου γύρου ο Marquez πέρασε τελικά τον Binder με πολλά χιλιόμετρα, έχοντας πλέον μία διαφορά 1,3 δευτερολέπτων από τον προπορευόμενο Acosta, μία απόσταση που μείωσε στο μισό μέσα σε έναν γύρο.

Στους τελευταίους δύο γύρους ο Bagnaia απλά αφέθηκε από κάθε προσπάθεια παραδεχόμενος πλέον την πραγματικότητα με τον Martin να ξεμακραίνει όμως έτσι βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από τους Morbidelli και Bastianini. Δεν υπήρχε ο χρόνος για άλλες αλλαγές στο βάθρο όμως, για αυτό άλλωστε και ο Bagnaia αποφάσισε να μειώσει το ρίσκο μίας πτώσης, διαφορετικά δεν θα άφηνε τους δύο πίσω να πλησιάσουν τόσο. Ο Marquez δεν είχε περιθώριο για κάτι καλύτερο κρατώντας την 5η θέση με έναν Acosta μπροστά του που θα ήταν εύκολος στόχος αν δεν είχε φτάσει εκεί νωρίτερα ενώ ο Binder τερμάτισε τελικά μπροστά από τον Miller. Ο Quartararo πήρε έναν βαθμό κρατώντας τον Alex Marquez που μόνο στο τέλος ξύπνησε για να επιτεθεί.

Αύριο ο Bagnaia πρέπει να βρει μία απάντηση για την εκκίνηση του Martin, που νωρίτερα σήμερα είχαμε προβλέψει πως θα είναι πολύ δυναμική, αν και κανείς δεν περίμενε να είναι τόσο καλή, ούτε και ο ίδιος!

Θέση

Ν#

Αναβάτης

ΜΟΤΟ

Χρόνος/Διαφ.

1

89

Jorge Martin

Ducati

19:56.502

2

1

Francesco Bagnaia

Ducati

1.495

3

21

Franco Morbidelli

Ducati

1.832

4

23

Enea Bastianini

Ducati

2.041

5

93

Marc Marquez

Ducati

6.469

6

31

Pedro Acosta

KTM

6.796

7

33

Brad Binder

KTM

9.979

8

43

Jack Miller

KTM

10.726

9

20

Fabio Quartararo

Yamaha

11.015

10

73

Alex Marquez

Ducati

11.352

11

12

Maverick Viñales

Aprilia

11.658

12

41

Aleix Espargaro

Aprilia

12.083

13

5

Johann Zarco

Honda

21.119

14

44

Pol Espargaro

KTM

21.542

15

88

Miguel Oliveira

Aprilia

21.995

16

37

Augusto Fernandez

KTM

23.442

17

25

Raul Fernandez

Aprilia

24.280

18

10

Luca Marini

Honda

24.747

19

42

Alex Rins

Yamaha

24.873

20

30

Takaaki Nakagami

Honda

25.154

Πτώσεις

 

49

Fabio Di Giannantonio

Ducati

09:42.338

 

72

Marco Bezzecchi

Ducati

06:15.405

 

6

Stefan Bradl

Honda

03:20.418

 

Ετικέτες

MotoGP: Ο Luca Marini στο στόχαστρο της Yamaha

Ο Ιταλός θεωρείται ικανότατος στην εξέλιξη της μοτοσυκλέτας, αξία που εκτιμάται δεόντως από τη Yamaha
Luca Marini
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

26/2/2026

Μια είδηση των τελευταίων ημερών θέλει τη Yamaha να έχει προσεγγίσει τον Luca Marini για μια θέση στην εργοστασιακή της ομάδα το 2027. Μάλιστα ο Ιταλός ετεροθαλής αδελφός του Valentino Rossi ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους κατά τη σημερινή (26/2) συνέντευξη Τύπου του εναρκτήριου Grand Prix στην Ταϊλάνδη, καθώς ισπανικά δημοσιεύματα τον εμφάνιζαν να έχει ήδη υπογράψει με τη Yamaha.

Η απάντηση του Marini ήταν λιτή: “Δεν ξέρω τίποτα, αλλά είναι αλήθεια πως στο θέμα της εξέλιξης μιας μοτοσυκλέτας είμαι ο καλύτερος”.

Η Yamaha φέρεται να έχει εξασφαλίσει την υπογραφή του πρωταθλητή του 2024, Jorge Martin, από το 2027, κάτι που ωστόσο δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ακόμη. Εξίσου ανεπίσημα ο καλύτερος αναβάτης της, Fabio Quartararo, θα μετακινηθεί του χρόνου στη Honda.

Αν θεωρήσουμε ως δεδομένη την απώλεια του Quartararo και τη μετακίνηση του Martin στη Yamaha, αυτό σημαίνει πως ενδεχόμενη άφιξη του Marini θα είναι στη θέση του Alex Rins, ο οποίος σε δύο σεζόν δεν έχει καταφέρει σε καμιά περίπτωση να “κουμπώσει” με την M1.

Με τη Yamaha να έχει περάσει ήδη σε μια νέα V4 εποχή στο MotoGP, η εξελικτική διαδικασία αυτής της μοτοσυκλέτας έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από απλώς τα αποτελέσματα της φετινής σεζόν, καθώς η μοτοσυκλέτα αυτή είναι λίγο-πολύ ένα εργαστήρι εξέλιξης του πραγματικού στόχου, της αγωνιστικής 850cc του 2027.

Το τρέχον δίδυμο της εργοστασιακής ομάδας, Quartararo και Rins, προέρχονται από πολλά χρόνια σε τετρακύλινδρες εν σειρά μοτοσυκλέτες με τη Yamaha ο πρώτος και τη Suzuki ο δεύτερος, έτσι ένας αναβάτης με αποδεδειγμένη ικανότητα στην εξέλιξη και εμπειρία από V4 φαντάζει ως ιδανική λύση για την επιστροφή της Yamaha σε ανταγωνιστικό επίπεδο. Όπως είναι ο Marini, που έχει περάσει την καριέρα του στο MotoGP με τον V4 της Honda και πιο πριν με τον V4 της Ducati. Υπό αυτήν την έννοια, η απάντηση του Ιταλού στο ερώτημα που του έγινε σήμερα μοιάζει να υπονοεί ακριβώς αυτό, όσο άσχετη κι αν δείχνει αρχικά με το θέμα.

Η έλευση του Quartararo στη Honda σημαίνει πως οπωσδήποτε θα πρέπει να δημιουργηθεί χώρος γι’ αυτόν, δηλαδή ένας από τους τρέχοντες εργοστασιακούς αναβάτες θα πρέπει να φύγει – και το όνομα του Joan Mir δεν έχει αναφερθεί καθόλου στη μεταγραφολογία της επόμενης χρονιάς που κυριαρχεί τον τελευταίο καιρό. Επίσης δεν υπάρχει χώρος ούτε στη δεύτερη ομάδα της Honda, όπου οι Johann Zarco και Diogo Moreira έχουν συμβόλαια και για το 2027.

Ετικέτες