Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

MotoGP Motegi Japan FP1: Πυραυλοκίνητος Jack Miller

Επιβεβαίωση της θεωρίας

Σύμφωνα με τη γενική θεωρία, οι πίστες οι οποίες έχουν αργές στροφές με πολλά φρένα και επιταχύνσεις τέρμα γκάζι στις εξόδους όπως η ιαπωνική πίστα του Motegi, ευνοούν τις μοτοσυκλέτες της Ducati. Κοιτώντας τους χρόνους μετά το τέλος των πρώτων ελεύθερων δοκιμαστικών, η θεωρία επιβεβαιώθηκε καθώς οι δύο εργοστασιακές Ducati βρίσκονται στην κορυφή. Μάλιστα ο κορυφαίος χρόνος που έκανε ο Jack Miller έγινε προσπερνώντας την Suzuki του Mir, κάτι που του στοίχησε πάνω από 2-3 δέκατα!

Όλοι οι αναβάτες έπρεπε να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους σε αυτά τα πρώτα δοκιμαστικά, διότι ο μαύρος ουρανός και η πρόβλεψη για βροχή αύριο Σάββατο, δεν άφησε σε κανένα το περιθώριο να ελπίζει πως αύριο πρωί θα κάνει καλύτερο χρόνο για να μπει κατευθείαν στα Q2.

Αυτό άναψε τη μάχη στα τελευταία δέκα λεπτά, με αποτέλεσμα να δούμε αρκετές πτώσεις, κυρίως στα φρένα διότι η επιλογή του Hard εμπρός ελαστικού από όλους επέβαλε να το πιέζουν διαρκώς για να διατηρήσει τη σωστή θερμοκρασία λειτουργίας του, όμως όπως έκοβε ρυθμό για να βρει καθαρή πίστα εμπρός του ή για να ακολουθήσει κάποιον άλλον αναβάτη, αυτομάτως επέτρεπε στο herd εμπρός ελαστικό να παγώσει και να χάσει τη μέγιστη πρόσφυσή του.

Το πρώτο θύμα από μπλοκαρισμένο εμπρός τροχό ήταν ο Bastiani. Ο νικητής του προηγούμενου αγώνα ήταν ο πρώτος που έσπασε το φράγμα του 1:45 και έμεινε για αρκετή ώρα στην κορυφή. Όμως στη δεύτερη προσπάθειά του να σπάσει τα χρονόμετρα είχε πτώση και δεν πρόλαβε να μπει ξανά στην πίστα.

Το ίδιο έπαθε και ο Zarco που επίσης ήταν στην κορυφή από την αρχή των δοκιμαστικών. Τόσο η Ducati του Bastianini, όσο και του Zarco είχαν κάποια καινούρια εξαρτήματα πάνω τους.

Από την μεριά της Yamaha, ο Fabio Quartararo έκανε πάλι το θαύμα του και όσο είχε καθαρή πίστα μπροστά του κατάφερε να ανέβει έως τη δεύτερη θέση.

Όμως στα τελευταία δέκα λεπτά όπου η πίστα είχε γεμίσει με φρέσκο μαλακό λάστιχο και το κράτημά της ήταν πολύ καλύτερο, ο Bagnai κατάφερε να επιτύχει τον δεύτερο καλύτερο χρόνο μετά τον Miller και να κάνει το 1-2 για την Ducati, αφήνοντας τον Quartararo στην τρίτη θέση. Πίσω του ακριβώς βρέθηκε ο Aleix Espargaro με την Aprilia και την πεντάδα έκλεισε ο Luca Marini με έναν εκπληκτικό χρόνο στο τέλος.

Εντυπωσιακή ήταν και η εμφάνιση του Marc Marquez ο οποίος είδε το όνομά του στη δεύτερη θέση για πολύ ώρα και ήταν η ταχύτερη Honda στην έκτη θέση, παρά την υπερπροσπάθεια που έκανε ο τραυματίας Taka Nakagami.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ FP1