MotoGP - O Fermin Aldeguer ο πρώτος μεταγραφικός στόχος της Ducati για το 2024

Ακόμη δεν ξεκίνησε το 2024 και η μεταγραφική σεζόν έχει πάρει ήδη φωτιά
MotoGP
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

26/1/2024

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μοτοσυκλετών ξεκινά στις αρχές Μαρτίου με τον αγώνα του Qatar, ωστόσο αυτό που απασχολεί άπαντες εκτός από το αν ο Marc Marquez θα είναι ανταγωνιστικός με την ομάδα της Gresini, είναι τι θα γίνει στο μεταγραφικό παζάρι καθώς πολλά συμβόλαια αναβατών του grid λήγουν στο τέλος της χρονιάς.

Ένα όνομα το οποίο μας απασχόλησε την περσινή χρονιά ήταν αυτό του Fermin Aldeguer, ειδικότερα μετά από τις τέσσερις συνεχόμενες νίκες που πέτυχε ο Ισπανός με την ομάδα της Speed Up στην Moto2 κατηγορία. Το όνομα του Aldeguer είχε προταθεί σύμφωνα με τα πηγαδάκια των paddock στις ομάδες που είχαν κενές θέσεις -Repsol Honda, Mooney VR46 Racing Team κ.α.- ώστε να κάνει το μεγάλο βήμα και να βρεθεί στην κορυφαία κατηγορία. Αυτό τελικά δεν συνέβη ποτέ καθώς το αφεντικό της ομάδας Luca Boscuscuro δεν αποδέσμευσε τον 18χρονο αναβάτη με αποτέλεσμα και το 2024 να οδηγεί για την ομάδα της Speed Up στην Moto2 κατηγορία καθώς ο Ισπανός έχει συμβόλαιο έως το τέλος της φετινής αγωνιστικής χρονιάς.

MotoGP

Ωστόσο το όνομα του Aldeguer σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Periodico έρχεται πάλι στο προσκήνιο πριν ακόμη πάρουν μπροστά οι κινητήρες των μοτοσυκλετών του MotoGP για τη νέα σεζόν. O Ισπανός δημοσιογράφος Emilio Perez αναφέρει σε κείμενο του πως πριν από μερικές ημέρες ο Fermin Aldeguer βρέθηκε στα κεντρικά γραφεία της Ducati στην Μπολόνια ώστε να υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με την ιταλική εταιρεία για την επόμενη χρονιά. Προς το παρών δεν υπάρχει κάποια επιβεβαίωση από την Ducati ωστόσο ο Ισπανός αναβάτης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διατηρεί είχε ανακοινώσει πως στο Qatar θα υπάρξουν εξελίξεις όσον αφορά το αγωνιστικό του μέλλον.

Isle of Man TT: Τέλος εποχής για τη SuperTwin κατηγορία

Η νέα αλλαγή στους κανονισμούς του ΤΤ υπακούει στην πραγματικότητα της αγοράς
michael dunlop
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

14/9/2026

Οι διοργανωτές του Isle of Man Tourist Trophy ανακοίνωσαν το τέλος της κατηγορίας SuperTwin, καθώς από το ΤΤ του 2027 οι κανονισμοί της θα εναρμονιστούν πλήρως με αυτούς της κατηγορίας Sportbike, ως έχει στο παγκόσμιο WSPB και στην ανάλογη κλάση του αγγλικού πρωταθλήματος BSB.

Στην ουσία πρόκειται για μια διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει από το 2024 και εξαρχής προέβλεπε τη σταδιακή κατάργηση των SuperTwin αγωνιστικών, έχοντας ήδη αναβαπτίσει την κατηγορία Sportbike και ενσωματώνοντας σε αυτήν τις μοτοσυκλέτες που την έχουν στελεχώσει και στο παγκόσμιο, με κινητήρες που σε κάποιες περιπτώσεις έχουν παραπάνω από δύο κυλίνδρους, όπως οι τρικύλινδρες Triumph Daytona 660 και CFMOTO 675 SR.

Michael Dunlop

Η SuperTwin θεσπίστηκε το 2012 και θεωρείται ως μια από τις τελευταίες αγωνιστικές κατηγορίες που επέτρεπαν μεγάλη ελευθερία στις μετατροπές στις μοτοσυκλέτες, ενώ ήταν το πεδίο όπου δοξάστηκαν τα σπεσιαλάκια Paton S1-R 650, ειδικά διά χειρός του Michael Dunlop και παλιότερα του John Mc Guinness.

Η SuperTwin είχε στο παρελθόν γεμίσει από κάθε λογής τροποποιημένες δικύλινδρες μοτοσυκλέτες, όπως οι Honda CB500, Kawasaki ER-6 και Suzuki GS500, ωστόσο τα τελευταία χρόνια “καθαρόαιμες” κατασκευές όπως οι Paton είχαν κυριαρχήσει εύλογα στην κατηγορία, παίρνοντας τη νίκη στους έξι από τους οκτώ τελευταίους αγώνες.

Η άφιξη μιας νέας γενιάς δικύλινδρων, όπως οι Aprilia RS660 και Yamaha R7 αναζωογόνησαν ελαφρώς τον ανταγωνισμό, αν και στο φετινό ΤΤ και πάλι ήταν δύο Paton που πήραν άνετα την κορυφή με τους Michael Dunlop και Mike Browne.

Sportbike TT

Για τους διοργανωτές του ΤΤ η Sportbike κατηγορία έχει πια το πλεονέκτημα των μοντέλων παραγωγής, με το εμπορικό ενδιαφέρον που αναπόφευκτα τη συνοδεύει, θέλοντας να λειτουργήσει ως μια από τις πιο προσιτές οδούς για νέους αναβάτες χωρίς τα εκτυφλωτικά κόστη των μεγάλων κατηγοριών. Προς την κατεύθυνση αυτή, οι κανονισμοί της θα έχουν αρκετά περιοριστικό χαρακτήρα στις επιτρεπόμενες επεμβάσεις στις μοτοσυκλέτες, πιο κοντά στη superstock λογική.

Τελικός στόχος είναι μια κλάση που δεν θα απαιτεί μια περιουσία για να δώσει κανείς το παρόν, κάτι που θα διευκρινιστεί πλήρως τον ερχόμενο Νοέμβριο, όταν θα δοθούν στη δημοσιότητα οι αναλυτικοί κανονισμοί της Sportbike, ως θα ισχύσουν από το 2027 και εφεξής.

Αυτό που είναι ήδη γνωστό, είναι πως στους νέους κανονισμούς δεν θα υπάρχουν πια τα SuperTwins όπως τα γνωρίζαμε ως σήμερα, ρίχνοντας τίτλους τέλους σε μια αγωνιστική κατηγορία που έχει τις ρίζες της σε μια πιο ρομαντική εποχή του ΤΤ.