MotoGP: Ο Πάπας, ο Marquez και οι δοκιμές στο Aragon

Όσα γίνονται στα MotoGP μετά το φιάσκο του Silverstone
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

31/8/2018

Η προηγούμενη Κυριακή ήταν σίγουρα μια ημέρα που οι φίλοι των MotoGP ξενέρωσαν. Διότι μπορεί για τους αναβάτες και τις ομάδες να ήταν άγριο καψόνι να πρέπει να κάθονται βρεγμένοι στην παγωμένη βρετανική υγρασία για ώρες, όμως το ίδιο καψόνι ζήσαμε κι εμείς μέσα από τις διαρκείς αναβολές του αγώνα. Παρ’ όλα αυτά η ζωή συνεχίζεται και ήδη από το βράδυ της Κυριακής, οι ομάδες είχαν φορτώσει τα πάντα στις νταλίκες και ξεκινούσαν την προετοιμασία τους για τον επόμενο αγώνα στο Misano.

Κάποιοι από αυτούς όμως είχαν πιο βαρύ πρόγραμμα, με την Yamaha να βρίσκεται σε μεγάλη κινητικότητα, αφού την επόμενη ημέρα έπρεπε τα πάντα να βρίσκονται στην Ισπανία, στην πίστα του Aragon για δοκιμές. Μάλιστα η μπλε ομάδα έβαλε τρεις οδηγούς σε κάθε νταλίκα, ώστε να κάνουν το ταξίδι χωρίς στάσεις!

Μαζί με την Yamaha στο Aragon για δοκιμές βρέθηκαν οι εργοστασιακές ομάδες της Suzuki και της KTM, ενώ από την μεριά της Ducati το παρόν έδωσε πρώτα η δορυφορική Pramac, με τις εργοστασιακές μοτοσυκλέτες να φτάνουν μετά την Τετάρτη.

Τα νέα από την Yamaha είναι φτωχά ως προς την εξέλιξη της μοτοσυκλέτας, αφού δεν δοκίμασαν κάποιο νέο εξάρτημα και περιορίστηκαν σε δοκιμές ρυθμίσεων και εξομοίωσης αγώνα. Όμως στις κερκίδες της πίστας ήταν παρόν ο Jonas Folger, που οι φήμες τον θέλουν να αποκτά ρόλο test rider για την Yamaha, σε περίπτωση που το πρόβλημα της υγείας του, το επιτρέψει. Αυτόν το λόγο απέκτησε ήδη ο De Puniet για λογαριασμό της ΚΤΜ!

Η περίπτωση του Randy De Puniet είναι ένας μικρός σταθμός στην ιστορία των MotoGP, και η φωτογραφία αντιπροσωπευτική των ενδιαφερόντων του μεγάλου αυτού «παίχτη». Ο De Puniet, κατά δήλωσή του, ήταν στους αγώνες για την ζωή που του υπόσχονταν, για την αδρεναλίνη, για το παιχνίδι, για όλα εκείνα δηλαδή που ονειρεύονται όλοι, κι έπειτα προσγειώνονται απότομα στον τοίχο που λέγεται «πρωταθλητισμός». Ο De Puniet πέρασε μέσα από τον τοίχο, τον γκρέμισε και μπήκε στον πρωταθλητισμό με βάση τα δικά του πιστεύω. Επιστρέφει σε μία θέση που μπορεί να του δώσει και τα δύο…  

Οι Αυστριακοί μαζί με τις μοτοσυκλέτες των MotoGP είχαν φέρει και εκείνες της κατηγορίας Moto2. Η Suzuki από την μεριά της δεν έχει περιορισμούς στην εξέλιξη των μοτοσυκλετών της και έτσι μαζί με τους Rins και Iannone, το παρόν έδωσε και ο Guintoli.

Τα νέα της εβδομάδας για την Honda και το HRC δεν αφορούν την μοτοσυκλέτα της, ούτε το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι. Έχουν όμως ενδιαφέρον, καθώς ο Marc Marquez έδωσε μια συνέντευξη στο βρετανικό σταθμό SKY, όπου ουσιαστικά επιβεβαίωσε την πολύ κακή διαπροσωπική σχέση που έχει με την ομάδα της Yamaha. Ο Ισπανός πολυπρωταθλητής είπε ότι το 2016, ο Lin Jarvis του ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει και ούτε πρόκειται στο μέλλον να υπάρξει θέση στην Yamaha για έναν Marquez. Αυτή η δήλωση σημαίνει δύο πράγματα ταυτόχρονα. Το πρώτο είναι ότι πριν υπογράψει το νέο του συμβόλαιο με την Honda, ο Marquez είχε επαφή με την Yamaha. Το δεύτερο έχει να κάνει με τον αδερφό του Marquez, ο οποίος είχε προταθεί για την νέα δορυφορική ομάδα της SIC/Petronas στα MotoGP, αλλά τελικά θα παραμείνει για άλλη μια χρονιά στην Moto2. Αυτό μας δείχνει ότι οι διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ του δίδυμου Lin Jarvis/ Rossi και συνολικά της οικογένειας των Marquez είναι ραγισμένο γυαλί που δεν κολλάει.

Ας ελπίσουμε ότι με την βοήθεια του θεού θα τα βρούνε στο μέλλον. Τουλάχιστον ο Marc Marquez θα έχει την ευκαιρία να ζητήσει την βοήθεια του Θεού, καθώς η ιταλική ομοσπονδία έχει προγραμματίσει για αυτόν, τον αδερφό του Alex και τον Pedrosa, να συναντήσουν το Πάπα στο Βατικανό την επόμενη εβδομάδα, πριν τον αγώνα του Misano. Μαζί τους θα είναι ο Petrucci, ο Iannone και ο Miller.         

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ο Πάπας θα συναντηθεί με αναβάτες των MotoGP, που θα συνοδεύονται από τον επικεφαλή της Dorna κύριο Carmelo Ezpleta. Να θυμίσουμε όμως ότι στο παρελθόν ο Πάπας έχει δεχθεί από την Lamborgini και την Harley Davidson να του δώσουν ένα αυτοκίνητο και μία μοτοσυκλέτα ως “δώρα”, τα οποία δημοπρατήθηκαν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ετικέτες

MotoGP Δοκιμές Jerez: Ταχύτερος όλων ο M.Marquez - Ισχυρότερος κινητήρας για τη Yamaha

Πολύ καλός ο καιρός έκανε τη χάρη σε ομάδες και αναβάτες
MotoGP Jerez Test 2025
Από το

motomag

29/4/2025

Οι ιδανικές καιρικές συνθήκες μετά τον αγώνα της Jerez έδωσαν την ευκαιρία στις ομάδες του MotoGP να δοκιμάσουν πολλά πράγματα στις επίσημες δοκιμές στην ισπανική πίστα.

Ο Marc Marquez (Ducati Lenovo Team) σημείωσε τον ταχύτερο γύρο της ημέρας, στο δεύτερο απογευματινό session όντας ο μόνος αναβάτης με χρόνο κάτω από 1:36 (01:35.8760), ενώ ήταν ταχύτερος από όλους και στο πρώτο. Εστίασε κυρίως στη βελτίωση της αίσθησης του μπροστινού μέρους της μοτοσυκλέτας του, ενώ δοκίμασε ένα νέο αλλά και ένα παλιότερο ψαλίδι για την GP25. 

Από την άλλη ο Pecco Bagnaia εργάστηκε πάνω στην ισορροπία της Desmosedici που τον ταλαιπώρησε όλο το Σαββατοκύριακο σύμφωνα και με την επίσημη αναφορά της διοργάνωσης, ενώ στο τέλος δεν έμεινε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι πέρασε πολλές ώρες χωρίς να γυρνάει στην πίστα, ίσως γιατί δεν μπορεί να καταλάβει τι είναι αυτό που του  φταίει με την ισορροπία της GP25.

Οι ανεξάρτητες ομάδες συμμετείχαν με λιγότερους αναβάτες. Ο Franco Morbidelli (Pertamina Enduro VR46 Racing Team) απουσίαζε λόγω πτώσης, ενώ ο ομόσταυλός του Fabio Di Giannantonio εργάστηκε κυρίως πάνω στη διαχείριση της πρόσφυσης του πίσω μέρους. Το ίδιο έκανε και ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Alex Marquez (BK8 Gresini Racing MotoGP) και ο team mate του στην Gresini Fermin Aldeguer.

Η Yamaha παρουσίασε αναβάθμιση στον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα, με τους Fabio Quartararo και Alex Rins να διαπιστώνουν βελτίωση και αυτό μόνο θετικό θα είναι για την εξέλιξη του πρωταθλήματος. Ο Rins ανέφερε αύξηση τριών χλμ./ώρα σε τελική ταχύτητα, ενώ πιο σκεπτικός φάνηκε ο Quartararo, ο οποίος δοκίμασε επίσης νέα σέλα προς βελτίωση της εργονομίας της μοτοσυκλέτας.

Ο Jack Miller (Prima Pramac Yamaha MotoGP) και ο δοκιμαστής Augusto Fernandez επίσης συμμετείχαν και επιβεβαίωσαν τα θετικά αποτελέσματα. Η Yamaha θα εισάγει τις αναβαθμίσεις κινητήρα στον επόμενο αγώνα στον επόμενο κιόλας γύρο στο Le Mans.

Η (Red Bull KTM Factory Racing) εργάστηκε πάνω στη γενικότερη ανταγωνιστικότητα της RC16. Ο Pedro Acosta είχε πτώση αλλά επέστρεψε γρήγορα στην πίστα. Ο Brad Binder, ήταν από τους πρώτους στην πιστά το πρωί αλλά έφυγε και νωρίς το απόγευμα χωρίς να καταφέρει να βελτιώσει τον χρόνο του, με καλύτερο το πρωινό 01:37.0550.

Στην Tech3, ο Maverick Viñales δοκίμασε διαφορετικά μοτίβα απόδοση ισχύος στην ΚΤΜ του και πέτυχε τον δεύτερο καλύτερο χρόνο της ημέρας με 01:36.2370 γυρνώντας παράλληλα σημαντικά πιο γρήγορα από όλους τους αναβάτες της KTM. Ο Enea Bastianini συνέχισε την γενική προσπάθεια προσαρμογής του στην RC16.

Ο Marco Bezzecchi (Aprilia Racing) δούλεψε στη σταθερότητα στο φρενάρισμα στο πρώτο σκέλος και ολοκλήρωσε 99 γύρους συνολικά. Χρησιμοποίησε νέο αεροδυναμικό πακέτο και άλλα εξαρτήματα με τα οποία σημείωσε πρόοδο με καλύτερο χρόνο στον δεύτερο session το 01:36.6150. Ο Lorenzo Savadori είχε τεχνικό πρόβλημα το απόγευμα και έμεινε στους 68 γύρους.

Στην Trackhouse Aprilia, ο Raul Fernandez έκανε αισθητή βελτίωση (8ος το απόγευμα) με 85 γύρους, ενώ ο rookie Ai Ogura έκανε 88 γύρους, δείχνοντας πρόοδο σε σχέση με το Σαββατοκύριακο συμπληρώνοντας με τρίτη Aprilia τις 11 πρώτες θέσεις στο απογευματινό session και καλύτερο χρόνο το 1:36.8610.

Η Honda εστίασε στη σταδιακή πρόοδο και δοκίμασε νέο ψαλίδι, χωρίς ωστόσο να σημειώσει σημαντικές βελτιώσεις στους χρόνους με τους Joan Mir και Luca Marini (Honda HRC Castrol) να συνεχίζουν μέχρι την καρό σημαία συλλέγοντας πολύτιμα δεδομένα. Ο Johann Zarco ξεχώρισε με ισχυρή παρουσία, 3ος το πρωί, 8ος το απόγευμα είχε ως καλύτερο χρόονο το 01:36.60. Ο Somkiat Chantra επανήλθε μετά από πτώση, ενώ ο Takaaki Nakagami που αντικατέστησε στις δοκιμές την wildcard συμμετοχή του Aleix Espargaro, εργάστηκε πάνω σε 3 μοτοσυκλέτες με διάφορες ρυθμίσεις και πληθώρα εξαρτημάτων οπού και σημείωσε πρόοδο στην διάρκεια 68 γύρων.

Ετικέτες