Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

MotoGP: Παγώνει η εξέλιξη μέχρι το 2022!

Στα μέτρα για την ενίσχυση των ομάδων

Η σεζόν του 2020 δεν έχει καν αρχίσει για τα MotoGP (έγινε μόνο ο πρώτος αγώνας στο Qatar για τις Moto2 και Moto3 κατηγορίες), με τις ομάδες να αντιμετωπίζουν ήδη το οικονομικό φάσμα της καταστροφής. Όλο αυτό το διάστημα πρέπει να πληρώνουν υπαλλήλους, μηχανικούς, αναβάτες, την ίδια στιγμή που έχουν μηδενικά έσοδα από τους χορηγούς τους.

Γι' αυτό το λόγο η Dorna με την FIM, την MSMA και την IRTA αποφάσισαν να ενισχύσουν οικονομικά τις δορυφορικές ομάδες –αυτές που πλήττονται περισσότερο από τις εργοστασιακές- ενώ ως ένα επιπλέον μέτρο αποφασίστηκε το πάγωμα της εξέλιξης των κινητήρων και των αεροδυναμικών βοηθημάτων μέχρι το τέλος του 2021.

Αυτή η απόφαση δεν θα μειώσει τα έξοδα και το κόστος μόνο για τις έξι εργοστασιακές ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα, αλλά θα βοηθήσουν και τις δορυφορικές ομάδες. Μέχρι στιγμής τέσσερις από τις factory ομάδες (Yamaha, Honda, Ducati και Suzuki) χρησιμοποιούν τον ίδιο αριθμό κινητήρων για την σεζόν, αλλά έχουν το δικαίωμα να παρουσιάσουν νέους κινητήρες πριν την έναρξη της επόμενης, ενώ όλοι τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν δύο εναλλακτικές για τα φαίρινγκ τους, μέσα στη χρονιά. Από το πάγωμα της εξέλιξης εξαιρούνται οι Aprilia και ΚΤΜ οι οποίες μπορούν να δουλέψουν και να παρουσιάσουν νέους κινητήρες του χρόνου.

Να θυμίσουμε εδώ, ότι παρά το γεγονός ότι οι αγώνες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, ο τεχνικός έλεγχος και η ομολαγκασιόν των κινητήρων και των φαίρινγκ έγινε εξ αποστάσεως την 25η Μαρτίου. Τα ηλεκτρονικά όμως και τα πλαίσια, δεν συμπεριλαμβάνονται στους νέους περιορισμούς.

O Herve Poncharal, Πρόεδρος της IRTA και ιδιοκτήτης της Tech3, δήλωσε σε μια συνέντευξή του ότι η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα, την οποία χαρακτηρίζει ως μια "εξαιρετική απόφαση", ενώ θεωρεί πως δεν πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά το θέαμα, καθώς ήδη οι φετινές μοτοσυκλέτες βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο.

 

 

Tags: