MotoGP: Πέντε θετικοί στο ιό στο box της Yamaha, πρόσθετη ποινή στον Vinales

Συνεχίζονται τα προβλήματα για την Yamaha
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

7/11/2020

Μετά την αφαίρεση βαθμών από το πρωτάθλημα ομάδων και κατασκευαστών για το άνοιγμα των σφραγισμένων κινητήρων και την επισκευή τους, με την Yamaha να δίνει μία δικαιολογία κατώτερη των περιστάσεων, υπήρξε και συνέχεια καθώς ο Vinales βρέθηκε χωρίς κινητήρα και αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει και έκτο, όταν το όριο για τις ομάδες που δεν υπόκεινται σε βοηθητικά μέτρα είναι οι πέντε κινητήρες.

Αυτομάτως αυτό επέφερε ποινή εκκίνησης από την pit lane για τον Vinales που κατά την προσφιλή του μέθοδο δεν το άφησε ασχολίαστο, πετώντας καρφιά για την ομάδα:

«Αισθάνομαι πολύ άσχημα, κάθε χρόνο πετάμε την ευκαιρία να κερδίσουμε το πρωτάθλημα από λάθη που κάνουμε. Ευτυχώς είμαι ισορροπημένος, έχω μία καλή ζωή στο σπίτι και δεν θέλω να θυμώνω άλλο. Θέλω να είμαι χαρούμενος. Έχω άλλα δύο χρόνια με την Yamaha ελπίζω σε αυτό το διάστημα να καταφέρουμε να κάνουμε κάτι. Για τον αγώνα δεν προδικάζω, όλα μπορούν να συμβούν, οι αντίπαλοι να κάνουν λάθη, να βρέξει και να βγει η σημαία και να ξεκινήσουμε από την εκκίνηση ξανά με την σειρά που είχαμε. Μπορώ να φέρω καλό αποτέλεσμα, μπορώ να οδηγήσω πιο γρήγορα από τους άλλους, θα δούμε.»

Υπήρξε όμως και πιο ομαδική αναφορά στα λόγια του μετά τα παραπάνω:

«Είμαστε απογοητευμένοι προφανώς, δεν τρέχουμε με τις ίδιες ευκαιρίες που έχουν οι άλλοι όμως αυτό είναι δικό μας πρόβλημα. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε ως ομάδα και να το αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε είναι που δεν μπορούμε να προσπεράσουμε, ίσως να πρέπει να ρισκάρω πάρα πολύ για να το καταφέρουμε».

Η χρήση κινητήρων από τον Vinales σε κάθε αγώνα:

Συνοπτικά η Yamaha έχει από την αρχή της χρονιάς πρόβλημα βαλβίδων καθώς ο ένας από τους δύο προμηθευτές δεν κατάφερε να δώσει την αντοχή που έπρεπε. Ζήτησαν από την MSMA την άδεια να ξεσφραγίσουν τους κινητήρες και να τις αλλάξουν, και εισέπραξαν ως απάντηση πως θα πρέπει πρώτα να αποκαλύψουν τα σχέδια του κινητήρα τους. Εμείς έχουμε ξεκάθαρα πει πως αυτή ήταν μία παράλογη απαίτηση προς την Yamaha. Όπως αντίστοιχα είχε ξανά γίνει στο πρόσφατο παρελθόν με την Ducati και το «κουταλο-δήθεν-αεροδυναμικό-βοήθημα» στο ψαλίδι που τώρα όλοι όμως έχουν.

Ο ρόλος της MSMA έχει πρακτικά ακυρωθεί όταν απαιτεί να γίνονται τρομερά επιζήμιες αποκαλύψεις για κάτι τόσο απλό. Το λάθος της Yamaha είναι πως δεν πάλεψε να αντιστρέψει αυτή την απόφαση. Απέσυρε το αίτημα και είπε πως βρήκε λύση περιορίζοντας τις στροφές κατά 500σιες όταν στην πράξη άλλαξε τις βαλβίδες. Κι όταν προχθές ανακαλύφθηκε αυτό που έκαναν, αντί να υποστηρίξουν σθεναρά την πράξη τους βάλλοντας κατά της MSMA έδωσαν μία δικαιολογία αντίστοιχη μαθητή δημοτικού. Το λάθος τους στην όλη πράξη είναι πρώτα επικοινωνιακό, κι έπειτα συμπεριφοράς. Κανονικά θα έπρεπε να μπορούν να προχωρήσουν σε αντικατάσταση βαλβίδων στην συγκεκριμένη περίπτωση που το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με την σχεδίαση του κινητήρα, δεν είναι δηλαδή θεμελιωδώς κατασκευαστικό. Θα μπορούσε να τους επιτρέψει η MSMA να αντικαταστήσουν τις βαλβίδες με τον όρο να αποκαλύψουν σχέδια αν έχουν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα στην συνέχεια πράγμα που θα μαρτυρούσε πως το ζήτημα δεν ήταν στον προμηθευτή των βαλβίδων, αλλά αφορούσε τον σχεδιασμό. Και καθώς βρισκόμασταν στην αρχή του πρωταθλήματος υπήρχε χρόνος να φανεί ξεκάθαρα το πρόβλημα και στις νέες βαλβίδες. Η MSMA ακύρωσε τον θεσμικό της ρόλο με αυτή την απόφαση...

Τα προβλήματα όμως για την Yamaha σήμερα δεν σταματούν εδώ, καθώς πέντε μέλη της ομάδας, μαζί και ο μηχανικός τους Vinales βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό αποχωρώντας άμεσα. Η αντικατάστασή τους προφανώς και δεν μπορεί να γίνει. Αντικαταστάτη οδηγό βρίσκεις, μηχανικούς όχι…

Ο Quartararo δήλωσε πως είναι σε καλύτερο σημείο από τον Vinales ενώ ο Mir θα ήθελε να μην υπάρξουν ποινές στους αναβάτες της Yamaha γιατί σε περίπτωση που κερδίσει αυτό το πρωτάθλημα, δεν θα ήθελε να υπάρχει η σκιά της αφαίρεσης βαθμών από έναν βασικό διεκδικητή του τίτλου…

Σε περίπτωση βρόχινου αγώνα βέβαια, η ανατροπή στην οποία ποντάρει ο Vinales θα είναι κάτι εύκολο να γίνει…

Ετικέτες

Moto GP Ιαπωνία, Sprint: Κυριαρχική νίκη M.Marquez και Ducati, με 2ο τον Diogo Moreira της Honda!

Ποινή μίας θέσης για τον 3ο τελικά J.Martin και τον E.Bastianini που έστειλε τον Βραζιλιάνο στο βάθρο!
MotoGP Marc Marquez MOtegi 2026 Sprint
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

3/10/2026

Ο M.Marquez οδήγησε τον Sprint από την πρώτη στροφή έως και το τέλος σε μια κυριαρχική νίκη στην ιαπωνική πίστα και μείωσε τη διαφορά του από τον Jorge Martin περισσότερο από όσο υπολόγιζε καθώς ο Ισπανός της Aprilia δέχτηκε ποινή.

Με τις Aprilia της Trackhouse να επιβάλλονται των υπολοίπων στις Q1, ο Marc Marquez με το "καλημέρα" στις Q2 διέλυσε το χθεσινό ρεκόρ του αδερφού του Alex, ο οποίος ωστόσο τον ακολούθησε από κοντά με διαφορά χιλιοστών και έξι αναβάτες να κινούνται κάτω από το 1.43. Για τα ρεκόρ ευθύνεται η νέα ασφαλτόστρωση της ιαπωνικής πίστας.

Τρία λεπτά πριν το τέλος μίλησε ο Jorge Martin με νέο απόλυτο ρεκόρ πίστας πιέζοντας τον συμπατριώτη του που ξέρει ότι πρέπει να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί στην Ιαπωνία καθώς στον επόμενο γύρω οι συνθήκες δεν θα είναι το ίδιο ευνοϊκές για τις Ducati σε σχέση με τις Aprilia. Με J.Martin και M.MArquez μπροστά ο M.Bezzecchi πίεσε στο τέλος όμως μικρά λαθάκια τον κράτησαν τέταρτο μπροστά από τον  5ο A.Marquez. 

Ο M.Marquez προσπάθησε επίσης στο τελευταίο του γύρο να περάσει τον Martin χωρίς να τα καταφέρει. Τα κατάφερε ωστόσο ο P. Acosta να βρεθεί στην πρώτη σειρά της εκκίνησης που πέρασε τρίτος, με τον A.MArquez στην πέμπτη τελικά θέση για την εκκίνηση του Sprint. Ο Martin πήρε την 24η pole position της καριέρας του στη μεγάλη κατηγορία και τη δεύτερη συνεχόμενη φέτος και έτσι φτάσαμε στον Sprint.

M.Marquez o απόλυτος
Με την εκκίνηση του Sprint ο Marc Marquez έκανε την επίθεσή του στον Jorge Martin, τοποθετήθηκε έξυπνα και πήρε τα ηνία του αγώνα από την πρώτη κιόλας στροφή με τον Μαδριλένο να έχει πίσω του τον Marco Bezzecchi. Πιο πίσω επικράτησε χάος με τον Alex Marquez να εμβολίζει τον Pedro Acosta και τον Di GIanantonio να αποτελεί επίσης παράπλευρή απώλεια αφού και οι τρεις έπεσαν και εγκατέλειψαν τον αγώνα.

M.Marquez, Martin και Bezzecchi στις τρεις πρώτες θέσεις με Enea Bastianini και Ai Ogura να ακολουθούν, ενώ ο Diogo Moreira που πίεζε τον Ιάπωνα να ακολουθεί έχοντας πίσω του τον Johan Zarco. Ο Bastianini πέρασε τον Bezzecchi στο τρίτο γύρο για να βρεθεί τρίτος, τη στιγμή που ο Pecco Bagnaina πάλευε να περάσει τον Luca Marini και να μπει στην πρώτη δεκάδα. 

Στον πέμπτο γύρο ο Diogo Moreira, που βρέθηκε σε πολύ καλή μέρα, πίεσε και πέρασε και τον Bezzecchi αφήνοντάς τον πέμπτο, κάτι που έκανε και ο Ai Ogura για να τον αφήσει έκτο λίγες στροφές μετά!

Στα μισά του αγώνα ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής είχε διαφορά ασφαλείας από τον Jorge Martin και έδειξε ότι ελέγχει απόλυτα τον ρυθμό έχοντας κάνει και ταχύτερο γύρο νωρίτερα, με τον αναβάτη της Aprilia να μην μπορεί να τον απειλήσει έχοντας πίσω τον Enea Bastianini και τον Moreira 4o. Πολύ καλός αγώνας και για το Zarco που κρατούσε πίσω του τον Raul Fernandez πέντε γύρους πριν το τέλος ενώ ο Quartararo ήταν ένατος και ο Marini έκλεινε την πρώτη δεκάδα δεχόμενος πίεση από τον Fermin Aldeguer. 

Από την άλλη ο Bagnaia που παραπονιέται διαρκώς ότι δεν μπορεί να βρει την πρόσφυση που θέλει ήταν μόλις 12ος, ενώ μετά το τέλος του αγώνα το πίσω του ελαστικό είχε καταστραφεί στο κέντρο του και αυτό μάλλον οδήγησε, μεταξύ άλλων και στην τελική του κατάταξη στον αγώνα (UPDATE τελικά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν πήρε καν κατάταξη).

Τρεις γύρους πριν το τέλος ο Marquez έκανε ξανά ταχύτερο γύρο, επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία της Ducati στη συγκεκριμένη πίστα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά και το γεγονός ότι αυτή είναι μια πίστα που ταιριάζει στο οδηγικό του στιλ, έχοντας πάνω από 1,3 δλ. διαφορά από τον Martin.  

Στο τέλος του αγώνα είχαμε εκπλήξεις με τον Jorge Martin που είχε παραιτηθεί της προσπάθειας του να πλησιάσει τον M.Marquez και να απειλείται ξαφνικά από τον Bastianini, ο οποίος με τη σειρά του δεχόταν πίεση από τον Moreira. 

O αναβάτης της Aprilia, που πήγε να πιαστεί στον ύπνο από τον τον Ιταλό της KTM, αντέδρασε τελικά σωστά και κράτησε τη θέση του, ωστόσο μετά το τέλος του αγώνα Martin και Bastianini δέχτηκαν ποινή μιας θέσης γιατί στον τελευταίο γύρο, στην τελευταία στροφή, πάτησαν μερικά χιλιοστά εκτός του επιτρεπόμενου ορίου ενεργοποιώντας τον αισθητήρα που βρίσκεται εκεί και αυτό έστειλε τον Βραζιλιάνο της δορυφορικής ομάδας της Honda για πρώτη φορά στην καριέρα του στο βάθρο του MotoGP!

Με τη νίκη του ο M.Marquez στον Sprint μείωσε τη διαφορά του από τον Martin στους επτά (7) βαθμούς, ενώ ο Bezzechi βρέθηκε 45 βαθμούς πίσω από την κορυφή.

ΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΟΜΑΔΑ Διαφορά δλ.
1 Marc MARQUEZ Ducati Lenovo Team  
2 Diogo MOREIRA Pro Honda LCR 2,754
3 Jorge MARTIN Aprilia Racing 2,466
4 Enea BASTIANINI Red Bull KTM Tech3 2,508
5 Ai OGURA SuperFile Trackhouse MotoGP Team 5,992
6 Marco BEZZECCHI Aprilia Racing 6,984
7 Johann ZARCO Castrol Honda LCR 8,088
8 Raul FERNANDEZ SuperFile Trackhouse MotoGP Team 8,817
9 Fabio QUARTARARO Monster Energy Yamaha MotoGP Team 10,586
10 Fermin ALDEGUER BK8 Gresini Racing MotoGP 11,129
11 Luca MARINI Honda HRC Castrol 13,632
12 Franco MORBIDELLI Pertamina Enduro VR46 Racing Team 15,209
13 Alex RINS Monster Energy Yamaha MotoGP Team 19,873
14 Somkiat CHANTRA Honda HRC Castrol 19,983
15 Maverick VIÑALES Red Bull KTM Tech3 20,469
16 Jack MILLER Prima Pramac Yamaha MotoGP 21,894
17 Toprak RAZGATLIOGLU Prima Pramac Yamaha MotoGP 38,442
18 Brad BINDER Red Bull KTM Factory Racing 41,284
  Εγκατέλειψαν    
  Pedro Acosta KTM Factory Racing  
  Alex Marquez Gresini Racing  
  Fabio di Giannantonio Enduro VR46 Racing  
  Δεν πήραν κατάταξη    
  F. Bagnaia Ducati Lenovo Team