MotoGP - Ποινή τριών θέσεων για τον Alex Marquez στο επόμενο GP του Μugello

Η νέα κατηγορία ποινών έχει όνομα: “Υπερβολικά φιλόδοξος”
Alex Marquez
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

15/5/2023

Μετά το γαλλικό Grand Prix του MotoGP, οι αγωνοδίκες τιμώρησαν τον Alex Marquez επειδή ήταν "υπερβολικά φιλόδοξος" στην εκκίνηση του αγώνα, όπου παραλίγο να συγκρουστεί με τον Brad Binder της KTM.

Ο Alex Marquez είμαστε σίγουροι πως θα θέλει να ξεχάσει πολύ γρήγορα το Grand Prix του Le Mans. Στον αγώνα Sprint Race του Σαββάτου ο Ισπανός τερμάτισε στη δέκατη πέμπτη θέση, ενώ στον αγώνα της Κυριακής δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τον αγώνα, μετά την τρομακτική σύγκρουση που είχε με τον Luca Marini.

Ωστόσο πριν φτάσουμε σε αυτό το συμβάν ο Alex Marquez στον πρώτο γύρο είχε εμπλακεί σε μία άλλη επαφή στη στροφή 6 με τον εργοστασιακό αναβάτη της KTΜ, Brad Binder. Ο Ισπανός με την κίνηση του αυτή ανάγκασε τον αναβάτη της KTM να βγει εκτός πίστας με αποτέλεσμα ο Binder να πέσει στα πρώτα στάδια του αγώνα στην τελευταία θέση. Οι αγωνοδίκες της FIM μετά το τέλος του αγώνα εξέτασαν το εν λόγω περιστατικό και αποφάσισαν να επιβάλουν ποινή τριών θέσεων στον Alex Marquez για τον επόμενο αγώνα ο οποίος θα διεξαχθεί επί Ιταλικού εδάφους και συγκεκριμένα στις 9-11 Ιουνίου στο Mugello.

Η επίσημη ανακοίνωση των αγωνοδικών της FIM ανέφερε: "Στις 14 Μαΐου 2023, κατά τη διάρκεια του γαλλικού Grand Prix, παρατηρήθηκε ότι στη στροφή 6, ο Alex Marquez ήταν υπερβολικά φιλόδοξος σε σχέση με τον αναβάτη #33 (Brad Binder). Το συγκεκριμένο περιστατικό επηρέασε επίσης και τον αναβάτη με αριθμό #5 (Johann Zarco)".

Η κίνηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες που δόθηκαν στους συμμετέχοντες και τις ομάδες του MotoGP. Η συγκεκριμένη πράξη θεωρείται επικίνδυνη οδήγηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε άλλους συμμετέχοντες. Αποτελεί επίσης παράβαση του άρθρου 1.21.2 των κανονισμών του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος MotoGP της FIM. Για το λόγο αυτό, η FIM επέβαλε ποινή τριών θέσεων στην εκκίνηση του επόμενου αγώνα”.

Ο επόμενος αγώνας στον οποίο θα εκτίσει την ποινή του ο Alex Marquez θα είναι το ιταλικό Grand Prix, εκτός αν ο οδηγός δεν συμμετάσχει σε αυτόν τον αγώνα για οποιονδήποτε λόγο -ο όρος αυτός σχετίζεται με όσα είδαμε να συμβαίνουν με την ποινή του Marc Marquez μετά τον αγώνα του Portimao. Η ομάδα της Gresini αποφάσισε να ασκήσει έφεση κατά της ποινής, αλλά καθώς δεν υπήρχαν νέα στοιχεία, η FIM αποφάσισε την απόρριψη της. Όσον αφορά στους άλλους δύο εμπλεκόμενους, ο Brad Binder τερμάτισε στην έκτη θέση, με τον Johann Zarco να ολοκληρώνει τον αγώνα στην τρίτη θέση του βάθρου.

Ετικέτες

MotoGP - Ο Simon Crafar νέος Πρόεδρος της Επιτροπής Αγωνοδικών

Αφήνει τα μικρόφωνα και αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της επιτήρησης των κανόνων στο MotoGP
motomag MotoGP – Ο Simon Crafar νέος Πρόεδρος της Επιτροπής Αγωνοδικών
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

25/7/2024

O πρώην αγωνιζόμενος και νυν ρεπόρτερ του MotoGP Simon Crafar θα αναλάβει από την επόμενη χρονιά τον ρόλο του Προέδρου της Επιτροπής Αγωνοδικών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μοτοσυκλετών διαδεχόμενος τον Freddie Spencer -για τον οποίο είχαν υπάρξει πολλά παράπονα σχετικά με τις αποφάσεις του- ο οποίος θα αποχωρήσει από αυτή την θέση στο τέλος του 2024.

Ο Νεοζηλανδός ο οποίος είναι νικητής Grand Prix την εποχή των 500 κυβικών του MotoGP, προτάθηκε από την ένωση ομάδων (IRTA), από τη FIM και από το Μόνιμο Συμβούλιο ενώ δίπλα στον Crafar θα βρεθούν οι μέχρι πρότινος αγωνοδίκες Andrés Somolinos και Tamara Matko. Να θυμήσουμε πως ο Freddie “Fast” Spencer βρίσκεται στην θέση του Προέδρου της Επιτροπής Αγωνοδικών από το 2019 όταν η εν λόγω θέση έγινε αυτόνομη. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια αποτελεί το γεγονός πως η Επιτροπή Αγωνοδικών συστάθηκε μετά το γνωστό συμβάν μεταξύ Valentino Rossi και Marc Marquez στη Sepang το 2015 όταν ο manager της Dorna, Javier Alonso κατηγορήθηκε πως επηρέασε τις αποφάσεις του Διευθυντή Αγώνα Mike Webb για εμπορικούς λόγους, ώστε το Πρωτάθλημα να κριθεί στο φινάλε της Valencia. Θυμίζουμε πως τότε ο Rossi είχε πάρει ποινή για το συμβάν με τον Marquez, και ξεκίνησε από την τελευταία θέση στον αγώνα της Valenica, ενώ ο Marquez δεν είχε δεχθεί καμία ποινή. Κάπως έτσι, ο Lorenzo ανακηρύχθηκε Πρωταθλητής με 330 βαθμούς, με τον Rossi να "μένει" στα 9 Πρωταθλήματα, τερματίζοντας 2ος με 325 βαθμούς.

MotoGP – Ο Simon Crafar νέος Πρόεδρος της Επιτροπής Αγωνοδικών

Ο Simon Crafar ανέφερε μετά την ανακοίνωση πως θα αναλάβει τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Αγωνοδικών: “Ανυπομονώ πραγματικά να αναλάβω αυτή τη νέα πρόκληση. Ήταν δύσκολο να αποφασίσω αυτή την αλλαγή και να αποδεχτώ αυτή τη νέα θέση, καθώς σημαίνει ότι αφήνω έναν ρόλο που μου άρεσε πολύ, αλλά μετά από επτά χρόνια στο MotoGP ως ρεπόρτερ είμαι έτοιμος για κάτι νέο. Θα προσεγγίσω αυτή τη νέα θέση αξιοποιώντας την εμπειρία μου εντός και εκτός της μοτοσυκλέτας, ως αναβάτης, τεχνικός, προπονητής και δημοσιογράφος, αλλά κυρίως με την αγάπη μου για το άθλημά μας και τον σεβασμό για τους ανταγωνιστές του. Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που μου εμπιστεύονται αυτή την ευθύνη”.

O Freddie Spencer δήλωσε με τη σειρά του: “Ήταν χαρά μου που ήμουν ο πρώτος Πρόεδρος της Eπιτροπής και που εργάστηκα για να θέσουμε σε εφαρμογή τις διαδικασίες που έχουμε τώρα. Όταν μου ζητήθηκε να γίνω πρόεδρος, δέχτηκα καθώς ήθελα να συνεισφέρω στο άθλημα και είμαι περήφανος για τη θητεία μου. Ανυπομονώ για το τι θα φέρει το μέλλον και ξέρω ότι η ομάδα θα είναι σε καλά χέρια με τον Simon”.

Για να δούμε αν θα τα καταφέρει στο νέο του έργο ο Simon Crafar.

Ετικέτες