MotoGP - Ποινή τριών θέσεων για τον Alex Marquez στο επόμενο GP του Μugello

Η νέα κατηγορία ποινών έχει όνομα: “Υπερβολικά φιλόδοξος”
Alex Marquez
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

15/5/2023

Μετά το γαλλικό Grand Prix του MotoGP, οι αγωνοδίκες τιμώρησαν τον Alex Marquez επειδή ήταν "υπερβολικά φιλόδοξος" στην εκκίνηση του αγώνα, όπου παραλίγο να συγκρουστεί με τον Brad Binder της KTM.

Ο Alex Marquez είμαστε σίγουροι πως θα θέλει να ξεχάσει πολύ γρήγορα το Grand Prix του Le Mans. Στον αγώνα Sprint Race του Σαββάτου ο Ισπανός τερμάτισε στη δέκατη πέμπτη θέση, ενώ στον αγώνα της Κυριακής δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τον αγώνα, μετά την τρομακτική σύγκρουση που είχε με τον Luca Marini.

Ωστόσο πριν φτάσουμε σε αυτό το συμβάν ο Alex Marquez στον πρώτο γύρο είχε εμπλακεί σε μία άλλη επαφή στη στροφή 6 με τον εργοστασιακό αναβάτη της KTΜ, Brad Binder. Ο Ισπανός με την κίνηση του αυτή ανάγκασε τον αναβάτη της KTM να βγει εκτός πίστας με αποτέλεσμα ο Binder να πέσει στα πρώτα στάδια του αγώνα στην τελευταία θέση. Οι αγωνοδίκες της FIM μετά το τέλος του αγώνα εξέτασαν το εν λόγω περιστατικό και αποφάσισαν να επιβάλουν ποινή τριών θέσεων στον Alex Marquez για τον επόμενο αγώνα ο οποίος θα διεξαχθεί επί Ιταλικού εδάφους και συγκεκριμένα στις 9-11 Ιουνίου στο Mugello.

Η επίσημη ανακοίνωση των αγωνοδικών της FIM ανέφερε: "Στις 14 Μαΐου 2023, κατά τη διάρκεια του γαλλικού Grand Prix, παρατηρήθηκε ότι στη στροφή 6, ο Alex Marquez ήταν υπερβολικά φιλόδοξος σε σχέση με τον αναβάτη #33 (Brad Binder). Το συγκεκριμένο περιστατικό επηρέασε επίσης και τον αναβάτη με αριθμό #5 (Johann Zarco)".

Η κίνηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες που δόθηκαν στους συμμετέχοντες και τις ομάδες του MotoGP. Η συγκεκριμένη πράξη θεωρείται επικίνδυνη οδήγηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε άλλους συμμετέχοντες. Αποτελεί επίσης παράβαση του άρθρου 1.21.2 των κανονισμών του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος MotoGP της FIM. Για το λόγο αυτό, η FIM επέβαλε ποινή τριών θέσεων στην εκκίνηση του επόμενου αγώνα”.

Ο επόμενος αγώνας στον οποίο θα εκτίσει την ποινή του ο Alex Marquez θα είναι το ιταλικό Grand Prix, εκτός αν ο οδηγός δεν συμμετάσχει σε αυτόν τον αγώνα για οποιονδήποτε λόγο -ο όρος αυτός σχετίζεται με όσα είδαμε να συμβαίνουν με την ποινή του Marc Marquez μετά τον αγώνα του Portimao. Η ομάδα της Gresini αποφάσισε να ασκήσει έφεση κατά της ποινής, αλλά καθώς δεν υπήρχαν νέα στοιχεία, η FIM αποφάσισε την απόρριψη της. Όσον αφορά στους άλλους δύο εμπλεκόμενους, ο Brad Binder τερμάτισε στην έκτη θέση, με τον Johann Zarco να ολοκληρώνει τον αγώνα στην τρίτη θέση του βάθρου.

Ετικέτες

MotoGP-Pedro Acosta: Χειρουργείο στο δεξί χέρι έκανε ο Ισπανός

Στον πήχη για να λύσει το πρόβλημα του “arm pump” που τον ταλαιπωρούσε
Pedro Acosta χειρουργείο
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

2/5/2025

Ο Pedro Acosta χειρουργήθηκε για τη θεραπεία του “χρόνιου συνδρόμου διαμερίσματος” στο δεξί του αντιβράχιο έπειτα από τις δοκιμές του MotoGP στη Jerez, και αναμένεται να επιστρέψει για το γαλλικό GP, όπως επιβεβαίωσε η ομάδα του αναβάτη Red Bull KTM.

Ο 20χρονος εργοστασιακός αναβάτης της KTM, ο οποίος σημείωσε τον πέμπτο ταχύτερο χρόνο στις δοκιμές της περασμένης δευτέρας στη Jerez, παρά μια μικρή πτώση το πρωί, υποβλήθηκε σε επιτυχημένη επέμβαση το βράδυ της Τρίτης (6 Μαΐου).

“Ο Pedro Acosta υποβλήθηκε απόψε σε επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση στο δεξί του αντιβράχιο για τη θεραπεία του χρόνιου συνδρόμου διαμερίσματος” (πιο γνωστού ως “arm pump”), ανακοίνωσε η KTM. O εργοστασιακός αναβάτης της ΚΤΜ θα παραμείνει υπό παρακολούθηση για 24 ώρες και αναμένεται να επιστρέψει για το Γαλλικό Grand Prix, εφόσον δοθεί και η έγκριση από το ιατρικό team -λογικά δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις.

Ο Acosta, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη δέκατη θέση της βαθμολογίας του MotoGP, έχει αντιμετωπίσει μια δύσκολη αρχή στη σεζόν του 2025, όπως και οι περισσότεροι αναβάτες της KTM, εξαιτίας προβλημάτων κραδασμών και συνολικού χειρισμού των μοτοσυκλετών τους. Ζητήματα που τον οδήγησαν να επιστρέψει στη περσινή μοτοσυκλέτα του 2024 στο Grand Prix του Qatar .

Red Bull KTM - Pedro Acosta


Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής Moto3 και Moto2 κατέγραψε την καλύτερη φετινή του επίδοση την Κυριακή στη Jerez με την έβδομη θέση, αν και στην περσινή του σεζόν ως rookie είχε ήδη τρεις παρουσίες στο βάθρο μέχρι το ίδιο σημείο.

Το σύνδρομο διαμερίσματος στο αντιβράχιο (πήχης), γνωστό και ως arm pump, εμφανίζεται όταν η επαναλαμβανόμενη φυσική καταπόνηση και η υπετροφία που δημιουργείται στον μυ περιορίζει τη ροή αίματος, προκαλώντας πόνους, απώλεια δύναμης αλλά και αίσθησης.

Είναι ένα συχνό πρόβλημα στο MotoGP, κυρίως εξαιτίας των ακραίων δυνάμεων που δέχονται οι αναβάτες κατά το έντονο φρενάρισμα. Αγωνιζόμενοι με τις βαρύτερες μοτοσυκλέτες της μεγάλης κατηγορίας -σε σχέση με τις μικρότερες- και έχοντας να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα φορτία και δυνάμεις οι περισσότεροι αναβάτες του MotoGP έχουν υποβληθεί τουλάχιστον μία φορά σε επέμβαση για arm pump.

Το δεξί αντιβράχιο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς εκτελεί ιδιαίτερα λεπτούς χειρισμούς τόσο στο γκάζι όσο και στο εμπρός φρένο. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Acosta υποβάλλεται σε εγχείρηση -φαινόταν ότι ήθελε να την αποφύγει με κάθε τρόπο- και μέχρι τώρα προσπαθούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με συντηρητικά (φυσιοθεραπεία αλλά και διαφορετικά γάντια που δοκίμαζε, κάτι που τελικά δεν απέδωσε καρπούς.

Το γαλλικό Grand Prix στο Le Mans θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Le Mans μεταξύ 9 και 11 Μαΐου.