MotoGP Sepang Shakedown Test ημέρα 1η - Δοκιμαστές και rookies, με Pedrosa και ΚΤΜ στην κορυφή

Οι Fabio Quartararo, Alex Rins, Joan Mir, Luca Marini, Johann Zarco και Takaaki Nakagami θα πιάσουν δουλειά από αύριο
motomag MotoGP Sepang Shakedown ημέρα 1η – Pedrosa στη κορυφή με ΚΤΜ, από κοντά ο Acosta με GASGAS
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

1/2/2024

Καθώς οι χειμερινές δοκιμές στο MotoGP έχουν πλέον απαγορευτεί από την 1 Δεκεμβρίου έως τις 31 Ιανουαρίου, το νέο σύστημα παραχωρήσεων επιτρέπει σε κάποιες ομάδες να κατέβουν με την πλήρη σύνθεση τους σε δοκιμές και σε κάποιες άλλες να χρησιμοποιήσουν μόνο τους δοκιμαστές τους ή τους rookie αναβάτες τους. Το νέο αυτό σύστημα θέλουν να εκμεταλλευτούν Honda και Yamaha αρχής γενομένης από το τριήμερο “Shakedown Test" το οποίο διεξάγεται από τη 1 έως τις 3 Φεβρουαρίου στη Sepang.

MotoGP Sepang Shakedown ημέρα 1η – Pedrosa στη κορυφή με ΚΤΜ, από κοντά ο Acosta με GASGAS

Μπορεί οι περισσότεροι να περίμεναν από τους δύο Ιάπωνες κατασκευαστές να “ρίξουν” στη μάχη των δοκιμών από την πρώτη ημέρα όλους τους αναβάτες με τους οποίους θα λάβουν μέρος στο φετινό πρωτάθλημα, ωστόσο στην Sepang την εμφάνιση τους την πρώτη ημέρα έκαναν οι δοκιμαστές Stefan Bradl και Takumi Takahashi για την Honda και ο Cal Crutchlow για την Yamaha, με τους Fabio Quartararo, Alex Rins, Joan Mir, Luca Marini, Johann Zarco και Takaaki Nakagami να πιάνουν δουλειά για τα δύο εργοστάσια από αύριο.

Αντίθετα στο στρατόπεδο της Red Bull GASGAS Tech3, θέλησαν να εκμεταλλευτούν τον κανονισμό των παραχωρήσεων δίνοντας περισσότερο χρόνο στην πίστα στον rookie Pedro Acosta. O Ισπανός αναβάτης ο οποίος είναι το “next big thing” του MotoGP, συμπλήρωσε 45 γύρους στη σέλα της RC16, με τον νέο αναβάτη της GASGAS να έχει ως στόχο να συνηθίσει την μοτοσυκλέτα του MotoGP, καθώς όπως και ο ίδιος έχει δηλώσει η διαφορά από την μοτοσυκλέτα της Moto2 που οδηγούσε πέρυσι είναι τεράστια.

MotoGP Sepang Shakedown ημέρα 1η – Pedrosa στη κορυφή με ΚΤΜ, από κοντά ο Acosta με GASGAS

Ο Acosta μπορεί να ήταν ο μοναδικός εργοστασιακός αναβάτης από τις ομάδες που βρίσκονται στο τριήμερο αυτό τεστ αλλά μαζί του βρέθηκαν στην πίστα σήμερα και οι δοκιμαστές των Ducati, Honda, Yamaha, KTM, Aprilia και GASGAS με κάθε έναν από αυτούς να εργάζεται σκληρά ώστε να συλλέξει πολύτιμα δεδομένα. Οι χρόνοι σε αυτά τα τεστ σίγουρα δεν λένε όλη την ιστορία, καθώς η κάθε ομάδα δουλεύει σε διαφορετικούς τομείς ενώ τις περισσότερες φορές οι ομάδες φέρνουν περισσότερες από μία μοτοσυκλέτες -όλοι σήμερα είχαν δύο αγωνιστικές μοτοσυκλέτες εκτός από τον δοκιμαστή της Aprilia, Lorenzo Savadori που είχε τέσσερις- ώστε να κάνουν άμεση αντιπαράθεση. Παρόλα αυτά, οι χρόνοι παραμένουν σημαντικοί, τόσο για την επιβεβαίωση του σωστού δρόμου της εξέλιξης που ακολουθούν οι ομάδες, όσο φυσικά και ως ψυχολογικό ατού / όπλο ενάντια στους άλλους.

MotoGP Sepang Shakedown ημέρα 1η – Pedrosa στη κορυφή με ΚΤΜ, από κοντά ο Acosta με GASGAS

Ταχύτερος όλων ήταν ο δοκιμαστής της ΚΤΜ Dani Pedrosa, με τον “μικρό σαμουράι” να σταματά τα χρονόμετρα στο 1’59.233, δοκιμάζοντας το νέο αεροδυναμικό πακέτο της KTM. Ελάχιστα πίσω του, μόλις 1,5 δέκατο του δευτερολέπτου, βρέθηκε ο Pedro Acosta, με τον Ισπανό να συνεχίζει την εκμάθηση της RC16. Την τριάδα συμπλήρωσε ο δοκιμαστής της KTM και της GASGAS Pol Espargaro, με το Pierer Group να κλειδώνει το άτυπο βάθρο την πρώτη ημέρα στη Sepang. Ο δοκιμαστής της Honda Stefan Bradl βρέθηκε στην τέταρτη θέση, με τον Γερμανό να δουλεύει υπερωρίες όπως φαίνεται, καθώς πριν ελάχιστες ημέρες πάλι πραγματοποιούσε τεστ με την RC213V για την Ιαπωνική ομάδα στη Jerez. Την πεντάδα συμπλήρωσε ο δοκιμαστής της Ducati Lenovo Team, Michele Pirro, με τον Ιταλό να βρίσκει σιγά σιγά τα πατήματα του μετά τον τραυματισμό που είχε τον περασμένο Οκτώβριο και να δοκιμάζει και αυτός το νέο αεροδυναμικό πακέτο της Ducati. Στην έκτη θέση συναντάμε τον δοκιμαστή της Yamaha Cal Crutchlow, ενώ τον έβδομο χρόνο σημείωσε ο πολυάσχολος δοκιμαστής της Aprilia Lorenzo Savadori, με τον Ιταλό να δοκιμάζει όχι μία, όχι δύο… αλλά τέσσερις RS-GP, οι οποίες είχαν διαφορετικά αεροδυναμικά πακέτα.

MotoGP Sepang Shakedown ημέρα 1η – Pedrosa στη κορυφή με ΚΤΜ, από κοντά ο Acosta με GASGAS

Η δεύτερη ημέρα του τεστ στη Sepang θα συνεχιστεί αύριο, με την Honda και την Yamaha να ρίχνουν στη μάχη της εξέλιξης τους Fabio Quartararo, Alex Rins, Joan Mir, Luca Marini, Johann Zarco και Takaaki Nakagami.

Fabio Quartararo

Οι χρόνοι της πρώτης ημέρας στο Shakedown τεστ της Sepang

1. Dani Pedrosa (KTM Test Rider) – 1’59.233

2. Pedro Acosta (Red Bull GASGAS Tech3) – +0.152

3. Pol Espargaro (KTM & GASGAS Test Rider) – +0.182

4. Stefan Bradl (Repsol Honda Test Rider) – +0.627

5. Michele Pirro (Ducati Lenovo Team Test Rider) – +1.633

6. Cal Crutchlow (Yamaha Test Rider) – +1.780

7. Lorenzo Savadori (Aprilia Test Rider) – +2.576

MotoGP Sepang Shakedown ημέρα 1η – Pedrosa στη κορυφή με ΚΤΜ, από κοντά ο Acosta με GASGASMotoGP Sepang Shakedown ημέρα 1η – Pedrosa στη κορυφή με ΚΤΜ, από κοντά ο Acosta με GASGAS
Ετικέτες

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

Οι Ιταλοί πιέζουν για αποτελέσματα ωστόσο ο Bastianini δεν φαίνεται να ανησυχεί
motomag MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Το συμβόλαιο του Enea Bastianini με την Ducati Lenovo Team λήγει τη φετινή χρονιά και οι μνηστήρες για τη θέση του αναμφίβολα είναι πάρα πολλοί. Τα περισσότερα συμβόλαια των αναβατών όπως διαβάσατε στο ΜΟΤΟ λήγουν στο τέλος του έτους και αυτό σημαίνει ένα πράγμα πως ο Bastianini πρέπει να φέρει αποτελέσματα τα οποία θα του προσφέρουν την ανανέωση του συμβολαίου στην εργοστασιακή ομάδα του Borgo Panigale.

Μέχρι στιγμής η θέση του Bastianini στην Ducati Lenovo Team μοιάζει με ηλεκτρική καρέκλα καθώς αγωνιστικά ο Ιταλός δεν έχει πετύχει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Στην Jerez ο αναβάτης της ιταλικής εταιρείας στον αγώνα Sprint κατέλαβε την 13η θέση ενώ στον κυρίως αγώνα της Κυριακής τερμάτισε στην 5η θέση.

Την επομένη στο μονοήμερο τεστ που έλαβε χώρα στην ίδια πίστα ο Bastianini είχε νωρίς μία άσχημη πτώση με τον ίδιο να ολοκληρώνει την διαδικασία στην ένατη θέση. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του το τεστ ήταν θετικό καθώς κατάφερε να βρει πολλές λύσεις που θα τον βοηθήσουν για τη συνέχεια του πρωταθλήματος αν και για να λέμε την αλήθεια θα χρειαστεί ένας αγωνιστικός άθλος για να κρατήσει ο ίδιος την θέση του στην Ducati Lenovo Team.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

O Bastianini αναφέρθηκε στη συνέχεια τόσο για το τεστ όσο και για την πίεση που δέχεται από την Ducati Lenovo Team ώστε να αποδώσει τα μέγιστα: “Δυστυχώς, δεν ξεκίνησε η μέρα με τον καλύτερο τρόπο. Είχα μία άσχημη πτώση στην στροφή 7. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκα αν και αγχώθηκα όσον αφορά την δουλειά που έπρεπε να γίνει.

Στη συνέχεια ηρέμησα οπότε καταφέραμε να δουλέψουμε σε πολλούς τομείς. Βρήκαμε την σωστή ρύθμιση στο φρενάρισμα ενώ επίσης βελτιώσαμε τον ρυθμό, ωστόσο στο αργό κομμάτι της πίστας πρέπει να βελτιωθούμε περισσότερο. Στο Le Mans τα πράγματα θα είναι διαφορετικά είναι μία πίστα στην οποία έχω κερδίσει -2022- και εκεί έχω αυτοπεποίθηση.

Η ομάδα πιέζει για να έρθουν τα αποτελέσματα ωστόσο είμαι ήρεμος. Το σημαντικό στην αρχή της χρονιάς ήταν να επανακτήσω την αυτοπεποίθηση μου όσον αφορά την οδήγηση. Ήρθαν και κάποια καλά αποτελέσματα ωστόσο τώρα είναι σημαντικό να πετύχω ακόμη περισσότερα”.

Αν και τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον Bastianini o ίδιος δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα, μένει να δούμε αν ο αναβάτης της Ducati Lenovo Team γνωρίζει ήδη τι έχουν αποφασίσει τα μεγάλα κεφάλια της Ducati Corse και παίζει εκ του ασφαλούς ή έχει κάποιον άσσο στο τσεπάκι του όσον αφορά το αγωνιστικό του μέλλον.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

 

Ετικέτες