MotoGP: Στην 10η θέση ο Marc Marquez με ποινή – Εξηγεί και γιατί άφησε τον Di Giannantonio

Τιμωρείται με 16 δευτερόλεπτα για χαμηλή πίεση ελαστικών
MotoGP: Στην 10η θέση ο Marc Marquez με ποινή – Εξηγεί και γιατί άφησε τον Di Giannantonio
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

30/6/2024

Μία ποινή που επιβλήθηκε μετά το τέλος του αγώνα στον Marc Marquez εξηγεί και την κίνησή του να αφήσει τον Di Giannantonio να περάσει εμπρός.

Μπορεί να τερμάτισε στην 4η θέση έχοντας ξανά περάσει τον Di Giannontonio στην μοναδική μάχη που είχε ο αγώνας στο Assen, περισσότερα εδώ, όμως ο Marc Marquez δεν ξέφυγε από την τιμωρία που τον κατεβάζει στην 10η θέση και μαζί η συγκομιδή των 13 βαθμών, πέφτει στους έξι την ώρα που ο Bagnaia και ο Martin ανοίγουν την βαθμολογική ψαλίδα στην κούρσα για το πρωτάθλημα.

Αυτή η ποινή ενδεχομένως εξηγεί και την κίνηση του Marc Marquez που ξεκάθαρα άφησε τον Di Giannantonio να περάσει μπροστά καθώς ήξερε πώς είχε χαμηλότερες πιέσεις και ακολουθώντας από κοντά έναν άλλο αναβάτη που παίρνει όλο τον αέρα ψύχοντας το δικό του ελαστικό, ο Marquez υπολόγιζε πως θα μπορούσε να περάσει το όριο των κανονισμών.

Οι νέοι κανόνες θέλουν να υπάρχει πάνω από 1.8 bar για το 60% της απόστασης που στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν περίπου 118 χιλιόμετρα σε 26 γύρους.

Μία ασφαλής υπόθεση είναι πως ο Marquez υπολόγιζε να βρίσκεται συνέχεια στο κατόπι των εμπρός αναβατών, ακόμη και των νεότερων Ducati, αν και αυτό θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο καθώς η πίστα ευνοεί την νέα έκδοση και ήδη είχαν δείξει από την Q2 πώς οι νέες Ducati θα ήταν πολύ καλύτερες από την δική του, καθώς σάρωσαν το περσινό ρεκόρ που είχε θέσει αυτή η μοτοσυκλέτα. Αν δεν είχε πέσει στην Q2 και αν δεν είχε κάνει ένα λάθος που η δική του πλευρά χαρακτήρισε rookie, ολοκληρώνοντας τον αγώνα Sprint τότε θα είχε δει πως ήταν άπιαστοι ή μπορεί να θεώρησε πως ο Vinales θα είναι πιο ανταγωνιστικός. Υπό τον κίνδυνο να βρεθεί με υψηλότερες πιέσεις μετά από πολύ κυνήγι φαίνεται πήρε την απόφαση για χαμηλότερες πιέσεις και αυτό αποδεικνύεται από την ποινή και η κίνηση με τον Di Giannantonio δείχνει πως ήταν κάτι που γνώριζε και ήθελε να αποφύγει με έξυπνο τρόπο.

Ταυτόχρονα όμως και οι συνθήκες στην πίστα δεν ήταν οι αναμενόμενες με χαμηλότερη θερμοκρασία ασφάλτου και χωρίς εκείνον τον ήλιο που το Σάββατο έκανε την διαφορά. Ήταν δύσκολα μαθηματικά και ένα ρίσκο που όπως φάνηκε δεν απέδωσε στο μέγιστο βαθμό.

 

Ετικέτες

MotoGP Δοκιμές Jerez: Ταχύτερος όλων ο M.Marquez - Ισχυρότερος κινητήρας για τη Yamaha

Πολύ καλός ο καιρός έκανε τη χάρη σε ομάδες και αναβάτες
MotoGP Jerez Test 2025
Από το

motomag

29/4/2025

Οι ιδανικές καιρικές συνθήκες μετά τον αγώνα της Jerez έδωσαν την ευκαιρία στις ομάδες του MotoGP να δοκιμάσουν πολλά πράγματα στις επίσημες δοκιμές στην ισπανική πίστα.

Ο Marc Marquez (Ducati Lenovo Team) σημείωσε τον ταχύτερο γύρο της ημέρας, στο δεύτερο απογευματινό session όντας ο μόνος αναβάτης με χρόνο κάτω από 1:36 (01:35.8760), ενώ ήταν ταχύτερος από όλους και στο πρώτο. Εστίασε κυρίως στη βελτίωση της αίσθησης του μπροστινού μέρους της μοτοσυκλέτας του, ενώ δοκίμασε ένα νέο αλλά και ένα παλιότερο ψαλίδι για την GP25. 

Από την άλλη ο Pecco Bagnaia εργάστηκε πάνω στην ισορροπία της Desmosedici που τον ταλαιπώρησε όλο το Σαββατοκύριακο σύμφωνα και με την επίσημη αναφορά της διοργάνωσης, ενώ στο τέλος δεν έμεινε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι πέρασε πολλές ώρες χωρίς να γυρνάει στην πίστα, ίσως γιατί δεν μπορεί να καταλάβει τι είναι αυτό που του  φταίει με την ισορροπία της GP25.

Οι ανεξάρτητες ομάδες συμμετείχαν με λιγότερους αναβάτες. Ο Franco Morbidelli (Pertamina Enduro VR46 Racing Team) απουσίαζε λόγω πτώσης, ενώ ο ομόσταυλός του Fabio Di Giannantonio εργάστηκε κυρίως πάνω στη διαχείριση της πρόσφυσης του πίσω μέρους. Το ίδιο έκανε και ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Alex Marquez (BK8 Gresini Racing MotoGP) και ο team mate του στην Gresini Fermin Aldeguer.

Η Yamaha παρουσίασε αναβάθμιση στον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα, με τους Fabio Quartararo και Alex Rins να διαπιστώνουν βελτίωση και αυτό μόνο θετικό θα είναι για την εξέλιξη του πρωταθλήματος. Ο Rins ανέφερε αύξηση τριών χλμ./ώρα σε τελική ταχύτητα, ενώ πιο σκεπτικός φάνηκε ο Quartararo, ο οποίος δοκίμασε επίσης νέα σέλα προς βελτίωση της εργονομίας της μοτοσυκλέτας.

Ο Jack Miller (Prima Pramac Yamaha MotoGP) και ο δοκιμαστής Augusto Fernandez επίσης συμμετείχαν και επιβεβαίωσαν τα θετικά αποτελέσματα. Η Yamaha θα εισάγει τις αναβαθμίσεις κινητήρα στον επόμενο αγώνα στον επόμενο κιόλας γύρο στο Le Mans.

Η (Red Bull KTM Factory Racing) εργάστηκε πάνω στη γενικότερη ανταγωνιστικότητα της RC16. Ο Pedro Acosta είχε πτώση αλλά επέστρεψε γρήγορα στην πίστα. Ο Brad Binder, ήταν από τους πρώτους στην πιστά το πρωί αλλά έφυγε και νωρίς το απόγευμα χωρίς να καταφέρει να βελτιώσει τον χρόνο του, με καλύτερο το πρωινό 01:37.0550.

Στην Tech3, ο Maverick Viñales δοκίμασε διαφορετικά μοτίβα απόδοση ισχύος στην ΚΤΜ του και πέτυχε τον δεύτερο καλύτερο χρόνο της ημέρας με 01:36.2370 γυρνώντας παράλληλα σημαντικά πιο γρήγορα από όλους τους αναβάτες της KTM. Ο Enea Bastianini συνέχισε την γενική προσπάθεια προσαρμογής του στην RC16.

Ο Marco Bezzecchi (Aprilia Racing) δούλεψε στη σταθερότητα στο φρενάρισμα στο πρώτο σκέλος και ολοκλήρωσε 99 γύρους συνολικά. Χρησιμοποίησε νέο αεροδυναμικό πακέτο και άλλα εξαρτήματα με τα οποία σημείωσε πρόοδο με καλύτερο χρόνο στον δεύτερο session το 01:36.6150. Ο Lorenzo Savadori είχε τεχνικό πρόβλημα το απόγευμα και έμεινε στους 68 γύρους.

Στην Trackhouse Aprilia, ο Raul Fernandez έκανε αισθητή βελτίωση (8ος το απόγευμα) με 85 γύρους, ενώ ο rookie Ai Ogura έκανε 88 γύρους, δείχνοντας πρόοδο σε σχέση με το Σαββατοκύριακο συμπληρώνοντας με τρίτη Aprilia τις 11 πρώτες θέσεις στο απογευματινό session και καλύτερο χρόνο το 1:36.8610.

Η Honda εστίασε στη σταδιακή πρόοδο και δοκίμασε νέο ψαλίδι, χωρίς ωστόσο να σημειώσει σημαντικές βελτιώσεις στους χρόνους με τους Joan Mir και Luca Marini (Honda HRC Castrol) να συνεχίζουν μέχρι την καρό σημαία συλλέγοντας πολύτιμα δεδομένα. Ο Johann Zarco ξεχώρισε με ισχυρή παρουσία, 3ος το πρωί, 8ος το απόγευμα είχε ως καλύτερο χρόονο το 01:36.60. Ο Somkiat Chantra επανήλθε μετά από πτώση, ενώ ο Takaaki Nakagami που αντικατέστησε στις δοκιμές την wildcard συμμετοχή του Aleix Espargaro, εργάστηκε πάνω σε 3 μοτοσυκλέτες με διάφορες ρυθμίσεις και πληθώρα εξαρτημάτων οπού και σημείωσε πρόοδο στην διάρκεια 68 γύρων.

Ετικέτες