MotoGP: Τα προβλήματα των ομάδων

Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

5/2/2016

Το πρώτο τριήμερο των επίσημων δοκιμαστικών στην Sepang τελείωσε και οι δηλώσεις που έκαναν οι αναβάτες μας δίνουν, με το καλύτερο τρόπο, την κατάσταση που βρίσκονται οι ομάδες αυτή την στιγμή.

 

Yamaha

Με τον Lorenzo να σπάει τα χρονόμετρα και να κάνει με το σκληρό πίσω ελαστικό της Michelin καλύτερο χρόνο από το ρεκόρ πίστας που είχε ο Marquez το 2014 με τα υπερ-μαλακά Qualifier της Bridgestone, σίγουρα στη Yamaha όλοι είναι χαμογελαστοί. Ο Ισπανός δήλωσε: Δεν ξέρω για πόσο καιρό ακόμα θα βρίσκομαι σε αυτή την θέση, όμως προς το παρόν αισθάνομαι καλύτερα με τα Michelin, απ΄ότι με τα Bridgestone.

Ο Rossi ήταν λιγότερο ενθουσιώδης στις δηλώσεις του, παρά το γεγονός ότι πέτυχε τον δεύτερο καλύτερο χρόνο του τριημέρου. Η δεύτερη θέση, προφανώς και δεν είναι ο στόχος του για φέτος και τα 9 δέκατα του δευτερολέπτου που τον χώριζαν από τον Lorenzo είναι μια μεγάλη διαφορά που δείχνει να τον προβληματίζει. Βασικά αυτό που τον προβληματίζει περισσότερο είναι ότι αυτή η διαφορά στην ταχύτητα είχε διάρκεια και δεν ήταν απλώς για ένα γύρο. Ο Lorenzo έκανε πάνω από έξι γύρους κάτω από τα δύο λεπτά. Όπως ο ίδιος ο Rossi παραδέχτηκε για τον Ισπανό: Είναι πολύ καλός παντού. Φρενάρει δυνατά, έχει μεγάλη ταχύτητα εισόδου και καταφέρνει να διατηρήσει υψηλή ταχύτητα μέσα στην στροφή. Όμως ο Ιταλός πολυπρωταθλητής έκανε ακόμα μία δήλωση που έχει περισσότερο ενδιαφέρον. Για μένα το πίσω λάστιχο είναι καλύτερο από εκείνο της Bridgestone και το εμπρός λίγο χειρότερο. Όλο το θέμα είναι η κατανομή βάρους της μοτοσυκλέτας και πως θα επιλέξεις να την ρυθμίσεις. Αυτά τα λόγια εξηγούν και τις διαμετρικά αντίθετες δηλώσεις που έκαναν οι αναβάτες της Suzuki για τα νέα ελαστικά.

 

Honda

Στο στρατόπεδο του HRC ο προβληματισμός ήταν εμφανής και όλα ξεκινούν από τον κινητήρα. Σχεδιασμένος για να βγάζει όση περισσότερη δύναμη γίνεται και μετά τα ηλεκτρονικά βοηθήματα να ομαλοποιούν την συμπεριφορά του, δείχνει να μην μπορεί να προσαρμοστεί πλέον στα νέα δεδομένα όπου τα ηλεκτρονικά έχουν σαφώς πιο πρωτόγονη συμπεριφορά. Αυτό σημαίνει ότι η Honda θα πρέπει να φτιάξει νέο κινητήρα πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Όπως δήλωσε ο Merquez, όλα τα δεδομένα από τις μοτοσυκλέτες Open της Honda που είχαν πέρσι τα ηλεκτρονικά αυτά, τους είναι εντελώς άχρηστα καθώς οι μοτοσυκλέτες εκείνες είχαν διαφορετικούς κινητήρες! Ο Ισπανός πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής είπε επίσης ότι θα μπορούσε να πετύχει αντίστοιχο χρόνο με τον Lorenzo αλλά μόνο για έναν γύρο και όχι για συνεχόμενους όπως ο αναβάτης της Yamaha. Πιο απογοητευμένος ήταν ο Perdosa που ούτε λίγο, ούτε πολύ είπε ότι η μοτοσυκλέτα του υστερεί σε όλα τα σημεία της πίστας. Ακολουθούσα τα Ducati και έβλεπα ξεκάθαρα να έχουν τεράστια διαφορά στις ευθείες και στις εισόδους των στροφών.

 

Ducati

Οι ιταλοί φαίνεται ότι βρίσκονται σε καλό επίπεδο. Ο Stoner με τον πέμπτο καλύτερο χρόνο του τριημέρου είπε ότι η νέα μοτοσυκλέτα έχει "Μεγάλες δυνατότητες", ενώ ο Iannone αρκέστηκε να σχολιάσει την πρόοδο που έκαναν αυτές τις μέρες λέγοντας ότι εντόπισαν και έλυσαν κάποια "…βρεφικά προβλήματα".

 

 

Suzuki

Στη γαλάζια ομάδα το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι η πρόσφυση του πίσω τροχού, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις όλων των υπόλοιπων αναβατών, που μιλάνε για υπερβολικό κράτημα του πίσω ελαστικού της Michelin. Το πρόβλημα εδώ είναι πιο περίπλοκο και μάλλον θα χρειαστεί ο σχεδιασμός καινούριου πλαισίου. Τα χαμηλά επίπεδα πρόσφυσης είναι σημάδι πολύ σκληρών αναρτήσεων. Οι σκληρές αναρτήσεις επιλέγονται από τους μηχανικούς ως λύση σε προβλήματα ευελιξίας. Αν εδώ προσθέσουμε και την είδηση ότι μετά την Sepang η Suzuki θα πάει στην Ιαπωνία για να επανασχεδιάσει την αεροδυναμική των μοτοσυκλετών της, τότε προφανώς ακόμα δεν έχουν βρει τα απαιτούμενα επίπεδα σταθερότητας στις υψηλές ταχύτητες που ταυτόχρονα να τους επιτρέπει να έχουν επαρκή ευελιξία χωρίς να καταφύγουν σε υπερβολικά σκληρές αναρτήσεις.

Προπόνηση VR46 Academy στην Mandalika: Από 4 διαφορετικές MotoGP ομάδες η σύνθεση της Rossoπαρέας

Η Ακαδημία VR46 στην Ινδονησία ενόψει των επίσημων δοκιμών - Ο καιρός τα χάλασε και εκεί
VR46 Academy
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

27/1/2026

Οι αναβάτες της VR46 Riders Academy ταξίδεψαν στη Mandalika για διήμερη προπόνηση με superbike, λίγες ημέρες πριν από το πρώτο επίσημο τεστ της χρονιάς στη Sepang.

Πριν από το εναρκτήριο τεστ του MotoGP στη Sepang την επόμενη εβδομάδα, η ευρύτερη παρέα της VR46 Riders Academy επιστρέφει για ακόμη μία χρονιά στη Mandalika, προκειμένου να πραγματοποιήσει προπονήσεις με superbike και να μπει σε ρυθμό πίστας.

VR46 Academy

Η Ακαδημία αναβατών έδειξε τις superbike στα pit, έτοιμες με τους αγωνιστικούς αριθμούς των Francesco Bagnaia (Ducati), Marco Bezzecchi (Aprilia), Luca Marini (Honda) και Franco Morbidelli (Ducati), καθώς και μια Yamaha με το #46 για τον ιδιοκτήτη της ομάδας, Valentino Rossi.

VR46 Academy

Όπως και πέρυσι, η διήμερη προπόνηση στη Mandalika, που γίνεται εφικτή χάρη στον κύριο χορηγό της VR46, την Pertamina, έχει διπλό στόχο. Αφενός να επαναφέρει τους αναβάτες σε ρυθμούς πίστας μετά από έναν χειμώνα με κυρίως dirt track προπονήσεις και αφετέρου να προσφέρει μια εξοικείωση με τη ζέστη και την υγρασία που θα αντιμετωπίσουν στη Sepang της Μαλαισίας.

VR46 Academy

"Είμαι πολύ χαρούμενος που έχω λίγο χρόνο στην Ινδονησία για να αρχίσω ξανά να οδηγώ πριν από το τεστ στη Μαλαισία, γιατί η Sepang θα είναι εξαιρετικά σημαντική", δήλωσε ο Bagnaia κατά την πρόσφατη παρουσίαση της εργοστασιακής ομάδας της Ducati.

VR46 Academy

Με τη Honda να προβιβάζεται από το group παραχωρήσεων (concession) D στο group C, κανένας από τους αναβάτες της Ακαδημίας VR46 δεν έχει φέτος δικαίωμα συμμετοχής στο Shakedown της Sepang, το οποίο διεξάγεται από τις 29 έως τις 31 Ιανουαρίου. Έτσι, οι πρώτοι τους γύροι με MotoGP μοτοσυκλέτες για το 2026 θα πραγματοποιηθούν όταν ξεκινήσουν οι επίσημες δοκιμές, στις 3 Φεβρουαρίου.

 
 

 

 

Στη Mandalika, οι αναβάτες της Ακαδημίας, βρέθηκαν πλαισιωμένοι και από τον team-mate του Morbidelli στη VR46, Fabio di Giannantonio, καθώς και από τους Celestino Vietti, Andrea Migno και Matteo Gabarrini, σε ένα προπονητικό camp που πλέον έχει καθιερωθεί ως βασικό στάδιο προετοιμασίας των αστέρων της ακαδημίας  VR46 πριν από την έναρξη της νέας σεζόν, παρότι σήμερα (27/01/2026) ο άστατος καιρός και οι βροχοπτώσεις δεν επέτρεψαν την έξοδο στην πίστα για την πρώτη ημέρα των προπονήσεων.

VR46 Academy