MotoGP: Τα προβλήματα των ομάδων

Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

5/2/2016

Το πρώτο τριήμερο των επίσημων δοκιμαστικών στην Sepang τελείωσε και οι δηλώσεις που έκαναν οι αναβάτες μας δίνουν, με το καλύτερο τρόπο, την κατάσταση που βρίσκονται οι ομάδες αυτή την στιγμή.

 

Yamaha

Με τον Lorenzo να σπάει τα χρονόμετρα και να κάνει με το σκληρό πίσω ελαστικό της Michelin καλύτερο χρόνο από το ρεκόρ πίστας που είχε ο Marquez το 2014 με τα υπερ-μαλακά Qualifier της Bridgestone, σίγουρα στη Yamaha όλοι είναι χαμογελαστοί. Ο Ισπανός δήλωσε: Δεν ξέρω για πόσο καιρό ακόμα θα βρίσκομαι σε αυτή την θέση, όμως προς το παρόν αισθάνομαι καλύτερα με τα Michelin, απ΄ότι με τα Bridgestone.

Ο Rossi ήταν λιγότερο ενθουσιώδης στις δηλώσεις του, παρά το γεγονός ότι πέτυχε τον δεύτερο καλύτερο χρόνο του τριημέρου. Η δεύτερη θέση, προφανώς και δεν είναι ο στόχος του για φέτος και τα 9 δέκατα του δευτερολέπτου που τον χώριζαν από τον Lorenzo είναι μια μεγάλη διαφορά που δείχνει να τον προβληματίζει. Βασικά αυτό που τον προβληματίζει περισσότερο είναι ότι αυτή η διαφορά στην ταχύτητα είχε διάρκεια και δεν ήταν απλώς για ένα γύρο. Ο Lorenzo έκανε πάνω από έξι γύρους κάτω από τα δύο λεπτά. Όπως ο ίδιος ο Rossi παραδέχτηκε για τον Ισπανό: Είναι πολύ καλός παντού. Φρενάρει δυνατά, έχει μεγάλη ταχύτητα εισόδου και καταφέρνει να διατηρήσει υψηλή ταχύτητα μέσα στην στροφή. Όμως ο Ιταλός πολυπρωταθλητής έκανε ακόμα μία δήλωση που έχει περισσότερο ενδιαφέρον. Για μένα το πίσω λάστιχο είναι καλύτερο από εκείνο της Bridgestone και το εμπρός λίγο χειρότερο. Όλο το θέμα είναι η κατανομή βάρους της μοτοσυκλέτας και πως θα επιλέξεις να την ρυθμίσεις. Αυτά τα λόγια εξηγούν και τις διαμετρικά αντίθετες δηλώσεις που έκαναν οι αναβάτες της Suzuki για τα νέα ελαστικά.

 

Honda

Στο στρατόπεδο του HRC ο προβληματισμός ήταν εμφανής και όλα ξεκινούν από τον κινητήρα. Σχεδιασμένος για να βγάζει όση περισσότερη δύναμη γίνεται και μετά τα ηλεκτρονικά βοηθήματα να ομαλοποιούν την συμπεριφορά του, δείχνει να μην μπορεί να προσαρμοστεί πλέον στα νέα δεδομένα όπου τα ηλεκτρονικά έχουν σαφώς πιο πρωτόγονη συμπεριφορά. Αυτό σημαίνει ότι η Honda θα πρέπει να φτιάξει νέο κινητήρα πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Όπως δήλωσε ο Merquez, όλα τα δεδομένα από τις μοτοσυκλέτες Open της Honda που είχαν πέρσι τα ηλεκτρονικά αυτά, τους είναι εντελώς άχρηστα καθώς οι μοτοσυκλέτες εκείνες είχαν διαφορετικούς κινητήρες! Ο Ισπανός πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής είπε επίσης ότι θα μπορούσε να πετύχει αντίστοιχο χρόνο με τον Lorenzo αλλά μόνο για έναν γύρο και όχι για συνεχόμενους όπως ο αναβάτης της Yamaha. Πιο απογοητευμένος ήταν ο Perdosa που ούτε λίγο, ούτε πολύ είπε ότι η μοτοσυκλέτα του υστερεί σε όλα τα σημεία της πίστας. Ακολουθούσα τα Ducati και έβλεπα ξεκάθαρα να έχουν τεράστια διαφορά στις ευθείες και στις εισόδους των στροφών.

 

Ducati

Οι ιταλοί φαίνεται ότι βρίσκονται σε καλό επίπεδο. Ο Stoner με τον πέμπτο καλύτερο χρόνο του τριημέρου είπε ότι η νέα μοτοσυκλέτα έχει "Μεγάλες δυνατότητες", ενώ ο Iannone αρκέστηκε να σχολιάσει την πρόοδο που έκαναν αυτές τις μέρες λέγοντας ότι εντόπισαν και έλυσαν κάποια "…βρεφικά προβλήματα".

 

 

Suzuki

Στη γαλάζια ομάδα το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι η πρόσφυση του πίσω τροχού, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις όλων των υπόλοιπων αναβατών, που μιλάνε για υπερβολικό κράτημα του πίσω ελαστικού της Michelin. Το πρόβλημα εδώ είναι πιο περίπλοκο και μάλλον θα χρειαστεί ο σχεδιασμός καινούριου πλαισίου. Τα χαμηλά επίπεδα πρόσφυσης είναι σημάδι πολύ σκληρών αναρτήσεων. Οι σκληρές αναρτήσεις επιλέγονται από τους μηχανικούς ως λύση σε προβλήματα ευελιξίας. Αν εδώ προσθέσουμε και την είδηση ότι μετά την Sepang η Suzuki θα πάει στην Ιαπωνία για να επανασχεδιάσει την αεροδυναμική των μοτοσυκλετών της, τότε προφανώς ακόμα δεν έχουν βρει τα απαιτούμενα επίπεδα σταθερότητας στις υψηλές ταχύτητες που ταυτόχρονα να τους επιτρέπει να έχουν επαρκή ευελιξία χωρίς να καταφύγουν σε υπερβολικά σκληρές αναρτήσεις.

Marc Marquez-Sepang Test: Ήμουν ξεκούραστος και αυτό με βοήθησε την 1η μέρα

Τι δήλωσε για τον καλύτερο χρόνο που έκανε και για την μοτοσυκλέτα του μετά την 1η μέρα των δοκιμών
cover2
Από τον

Παύλο Καρατζά

3/2/2026

Ο Marc Marquez έκανε τις πρώτες του δηλώσεις σχετικά με την φυσική του κατάσταση, αλλά και τη νέα Ducati, μετά το τέλος της πρώτης ημέρας του MotoGP τεστ που διεξάγεται στην πίστα της Sepang.

Ο Marc Marquez ήταν ο ταχύτερος σήμερα, αφήνοντας στην δεύτερη θέση τον Di Giannantonio. Ο Ισπανός πολυπρωταθλητής επέστρεψε στην ενεργό δράση έπειτα από 121 ημέρες και παραδέχτηκε πως δυσκολεύτηκε στην αρχή.

Πιο συγκεκριμένα είπε: “Ναι, ήταν μια δύσκολη μέρα το πρωί, ειδικά για να πάρω την πρώτη γεύση. Ένιωθα λίγο περίεργα και αυτό καθυστέρησε λίγο τις δοκιμές, γιατί είπα στην ομάδα ότι χρειαζόμουν γύρους για μένα. Αλλά το απόγευμα, αρχίσαμε να δοκιμάζουμε κάποια αεροδυναμικά πράγματα, γιατί άρχισα να νιώθω πιο χαλαρός στη μοτοσυκλέτα. Είναι αλήθεια ότι είναι και η πρώτη μέρα, ήμουν ξεκούραστος, οπότε αυτό βοηθάει. Για αυτόν τον λόγο, πίεσα στο τελευταίο μέρος των δοκιμαστικών. Ας δούμε πώς θα ξυπνήσω αύριο, θα προσπαθήσω να την βγάλω καθαρή σε αυτό το τεστ και να συνεχίσω με τις προετοιμασίες μας για την Ταϊλάνδη."

Για τον ταχύτερο χρόνο που έκανε στο τέλος της ημέρας και για το πόσο άνετα ένιωσε πιέζοντας για καλύτερο χρόνο ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής είπε:

"Όταν οδηγείς αυτές τις μοτοσυκλέτες, όλοι πιέζουν. Είναι αλήθεια ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι το πιο σημαντικό να είσαι στην κορυφή ή κοντά σε αυτή. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο ώμος λειτουργεί καλά. Αυτό ήταν το κύριο μέλημά μου. Χρειάζομαι γύρους. Πρέπει να συνεχίσω την προετοιμασία μου για το GP και η προετοιμασία σημαίνει τα πάντα: σημαίνει την τεχνική πλευρά και τη φυσική κατάσταση. Είμαστε ευχαριστημένοι, η ταχύτητα είναι εκεί, αλλά πρέπει να δουλέψουμε στη σταθερότητα.

Για το πόσο καλά νιώθει πάνω στην MotoGP μοτοσυκλέτα και σε σχέση με τις μοτοσυκλέτες παραγωγής που οδηγούσε πριν στις προπονήσεις ο Marquez δήλωσε.

Το πιο σημαντικό, όπως κατάλαβα από τα προηγούμενα χρόνια, είναι ότι αν αισθάνομαι καλά σωματικά, τότε η ταχύτητα είναι εκεί. Σήμερα νιώθω ότι η ταχύτητα ήταν εκεί, όταν ήμουν ξεκούραστος. Συνήθως την πρώτη μέρα είσαι πιο φρέσκος από τις άλλες μέρες. Αλλά είναι αλήθεια ότι οι προσπάθειες ήταν πολύ σύντομες, δύο-τρεις γύροι κάθε φορά, οπότε προσπάθησα να μην κουράσω τον τον ώμο μου φρέσκο για τις επόμενες δύο μέρες”

marquez

Όσον αφορά το νέο αεροδυναμικό πακέτο που δοκίμασε ο Ισπανός είπε: “Φυσικά, νιώθεις μια μεγάλη αλλαγή στην αεροδυναμική. Είναι αλήθεια ότι πρέπει να είμαστε πολύ υπομονετικοί με τη νέα αεροδυναμική, επειδή η ισορροπία της μοτοσυκλέτας έχει αλλάξει πολύ. Εκεί είναι που πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε. Θα είναι σημαντικό να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, επειδή το γεγονός ότι οι δοκιμές στην Ταϊλάνδη και το GP της Ταϊλάνδης είναι πολύ κοντά, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να κινηθούμε έξυπνα σε όλους τους τομείς.”