MotoGP Valencia SPRINT: Σημαντική νίκη Martin -14 για την Κυριακή

Δραματικοί πρώτοι γύροι
MotoGP Valencia SPRINT: Σημαντική νίκη Martin -14 για την Κυριακή
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

25/11/2023

Μία σημαντική νίκη για τον Martin που στην φετινή σεζόν έχει μονοπωλήσει σε μεγάλο βαθμό τους αγώνες Sprint. Χρειάστηκε να παλέψει για αυτή και να ρισκάρει φτάνοντας στο σημείο να έχει λαστιχιές στην στολή του, αλλά στο τέλος κατάφερε να κερδίσει.

Η διαφορά του Bagnaia δεν είναι όμως αμελητέα και αύριο θα πρέπει απλά να τερματίσει στην πρώτη πεντάδα. Αν το καταφέρει θα γίνει πρωταθλητής ακόμη και αν ο Martin πάρει την νίκη. Ένας από τους 13 αναβάτες στην ιστορία των MotoGP που καταφέρνει συνεχόμενους τίτλους.

Ο Martin από την άλλη δεν έχει πολλές επιλογές, θα πρέπει να κερδίσει και η τελευταία νίκη για φέτος έχει πολλούς που λένε πως πρέπει να κερδίσουν μέσα στην Valencia. Καταρχάς ο Marc Marquez θέλει να δώσει μία νίκη στην Honda μέσα στην Ισπανία πριν τους αποχαιρετήσει. Και σήμερα έβλεπε πως θα μπορούσε να συμβεί, παρόλο που από έξω δεν φαινόταν πως είχε κάτι περισσότερο.

MotoGP Valencia SPRINT: Σημαντική νίκη Martin -14 για την Κυριακή
άφησε σημάδι στην στολή του Martin, ο Marquez

Την νίκη θέλει και ο Binder για μία σειρά από λόγους και τέλος γιατί απλά μπορεί. Έχει πολύ καλό ρυθμό στην Valencia και θα είναι δύσκολος αντίπαλος. Ο Vinales αντίστοιχα. Έχει πάρει την pole position έχει κάνει ήδη την διαφορά με το να κρατηθεί εμπρός και παίζει εντός έδρας. Παρόλο που έχεις τις λιγότερες πιθανότητες για νίκη, δεν είναι διατεθειμένος να μην παλέψει για αυτή. Θα είναι ένας εντυπωσιακός αγώνας αν δεν έχουμε πτώσεις, όπως αντίστοιχα ήταν και σήμερα ο Sprint.

Κατευθείαν από την εκκίνηση δόθηκε μάχη με τους δύο διεκδικητές του φετινού τίτλου να ξεκινούν πολύ καλά. Ο Bagnaia προσπαθεί να βγει πρώτος μπροστά και για λίγο το καταφέρνει ενώ πιο πίσω ο Martin σκαρφαλώνει τις θέσεις. Ο Binder περνά μπροστά από τον Martin και αμέσως μετά και ο Vinales τον Bagnaia.

Όσο ο Vinales ξεφεύγει για λίγο πίσω του γίνεται ένας χαμός γιατί ο Martin που έχει περάσει ξανά τον Binder πιέζει τον Bagnaia και ανοίγοντας την γραμμή του ο Binder περνά εμπρός και κατευθείαν περνά και τον Bagnaia.

Τρεις αναβάτες στρίβουν τώρα μαζί, ο Binder έφυγε εμπρός αλλά έχει έρθει και ο Marquez οπότε στην επόμενη στροφή μπαίνουν όλοι μαζί και τελικά όταν βγαίνουν ο Bagnaia είναι τελευταίος. Ο Martin ξέρει πολύ καλά πως πρέπει να πάρει την νίκη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Martin, για αυτόν υπήρχε μόνο νίκη ή πτώση! Στην περίπτωση του Marquez τα πράγματα ήταν εύκολα. Τουλάχιστον στην αρχή. Πίσω ο Quartararo πιέζει τον Bagnaia και δείχνει πως θα του στερήσει έναν βαθμό αλλά όταν το επιχειρεί πέφτει μπροστά του και ευτυχώς δεν του καταστρέφει τον αγώνα. Με τη σειρά Bezzecchi και στο τέλος του αγώνα ο DIGIA θα έχουν την ευκαιρία να δώσουν ένα βαθμό στον Martin προσπερνώντας τον Bagnaia και από τον DIGIA το περιμένουμε ακόμη περισσότερο, τόσο γιατί είχε τον ρυθμό, όσο και γιατί θα μπορούσε να το κάνει ως μία δήλωση, όμως αυτή η προσπέραση δεν έρχεται ποτέ…

MotoGP Valencia SPRINT: Σημαντική νίκη Martin -14 για την Κυριακή
Νίκη ή πτώση είπε ο Martin

Μπροστά όμως δεν έχουμε τελειώσει, αν ο Martin δεν περάσει πρώτος. Ο Binder πιέζει συνεχώς τον Vinales και τελικά καταφέρνει να ηγηθεί με τον Martin να προσπαθεί να κάνει και εκείνος την ίδια κίνηση αμέσως και τον Marc Marquez να τονίζει πώς είναι και αυτός εκεί, βάζοντας τον τροχό του εσωτερικά του Martin ακουμπώντας την στολή του.

Τέσσερις αναβάτης είναι τώρα στο όριο και ο Martin δεν θα το αφήσει έτσι. Περνά εύκολα τον Vinales και αμέσως μετά ακολουθεί και ο Marc Marquez. Οι δύο πρώτοι έχουν φύγει εμπρός ενώ και ο Marquez θα κατάφερνε να περάσει την Aprilia αφήνοντας με την μάχη αυτή ένα κενό με τους εμπρός. Τελικά ο Martin θα άφηνε μερικούς γύρους τον Binder εμπρός αλλά όπως ακόμη και ο Binder ήξερε κάποια στιγμή θα του γινόταν επίθεση και αυτή δεν άργησε περισσότερο. Από εκεί και πέρα δεν υπήρχε άλλη μάχη από την στιγμή που ούτε ο DIGIA το προσπάθησε και ο αγώνας ολοκληρώθηκε, ανοίγοντας μας την όρεξη για αύριο!

 


 

ΘΕΣΗ

Βαθμοι

Αναβάτης

Ομάδα

Χρόνος

1

12

89J. Martin

Prima Pramac Racing

19:38.8270

2

9

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+0.190

3

7

93M. Marquez

Repsol Honda Team

+2.122

4

6

12M. Viñales

Aprilia Racing

+3.106

5

5

1F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+4.253

6

4

49F. Di Giannantonio

Gresini Racing MotoGP™

+4.400

7

3

72M. Bezzecchi

Mooney VR46 Racing Team

+4.502

8

2

73A. Marquez

Gresini Racing MotoGP™

+5.578

9

1

5J. Zarco

Prima Pramac Racing

+5.910

10

 

37A. Fernandez

GASGAS Factory Racing Tech3

+6.095

11

 

25R. Fernandez

CryptoDATA RNF MotoGP™ Team

+7.674

12

 

43J. Miller

Red Bull KTM Factory Racing

+8.098

13

 

41A. Espargaro

Aprilia Racing

+9.513

14

 

10L. Marini

Mooney VR46 Racing Team

+10.887

15

 

21F. Morbidelli

Monster Energy Yamaha MotoGP™

+11.943

16

 

44P. Espargaro

GASGAS Factory Racing Tech3

+12.453

17

 

23E. Bastianini

Ducati Lenovo Team

+12.599

18

 

30T. Nakagami

LCR Honda

+13.787

19

 

42A. Rins

LCR Honda

+20.378

20

 

32L. Savadori

CryptoDATA RNF MotoGP™ Team

+25.017

Πτώσεις

   

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP™

4 laps

 

MotoGP – Διήμερο τεστ για Honda και Yamaha στο Mugello μήπως βρεθεί φως στην άκρη του τούνελ

Το σύστημα παραχωρήσεων θέλουν να εκμεταλλευτούν οι δύο Ιάπωνες κατασκευαστές
motomag MotoGP – Διήμερο τεστ για Honda και Yamaha στο Mugello μήπως βρεθεί φως στην άκρη του τούνελ
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

14/5/2024

Μπορεί η εμφάνιση του Fabio Quartararo στο Le Mans να έφερε κάποια χαμόγελα στο στρατόπεδο της Yamaha ωστόσο ο δρόμος για να φτάσει ξανά στην κορυφή η εταιρεία από την Iwata είναι πολύ μακρύς, από την άλλη στην Honda τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα καθώς σχεδόν όλοι οι αναβάτες της ψάχνουν να βρουν φως στην άκρη ενός τούνελ που μοιάζει να είναι ατελείωτο.

Αμφότερες οι δύο ιαπωνικές εταιρείες θα βρεθούν δύο ημέρες -Τρίτη και Τετάρτη- στην πίστα του Mugello για δοκιμές, κάνοντας χρήση του νέου συστήματος παραχωρήσεων του MotoGP. Για τη Yamaha αυτές οι δύο ημέρες θα είναι πολύ σημαντικές καθώς οι Fabio Quartararo και Alex Rins για πρώτη φορά θα πραγματοποιήσουν κάποιο τεστ καθώς ο μόνος χρόνος που είχαν για να δουλέψουν με τις μοτοσυκλέτες τους ήταν αυτός που υπήρχε στα Grand Prix που έχουν διεξαχθεί μέχρι και σήμερα.

MotoGP – Διήμερο τεστ για Honda και Yamaha στο Mugello μήπως βρεθεί φως στην άκρη του τούνελ

Στο γαλλικό GP o Alex Rins ανέφερε πως αυτό το τεστ είναι πολύ σημαντικό ενώ ο Fabio Quartararo με την σειρά του δήλωσε: “Θέλουμε να επιβεβαιώσουμε την αποτελεσματικότητα των αλλαγών στο στήσιμο που πραγματοποιήσαμε στο Warm-Up στην Γαλλία. Ένας από τους στόχους μας θα είναι επίσης η επαναξιολόγηση των σημαντικών νέων εξαρτημάτων που φέραμε στη Jerez. Θα είμαστε σε θέση να κάνουμε συγκρίσεις σε μια εντελώς διαφορετική πίστα δίνοντας έμφαση στη νέα αεροδυναμική, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στη διόρθωση των προβλημάτων της μοτοσυκλέτας στις στροφές.

Είναι περίπλοκο γιατί ειλικρινά, έχουμε δοκιμάσει τα πάντα. Από το Portimao, νομίζω ότι έχω κάνει περισσότερες αλλαγές από ό,τι σε τέσσερα χρόνια και το πρόβλημα είναι το ίδιο. Έχουμε περισσότερη δύναμη από το μοτέρ ωστόσο έχουμε χάσει στο δυνατό μας σημείο που ήταν οι στροφές και πρέπει να το ανακτήσουμε αυτό το συντομότερο δυνατό. Όσον αφορά την αεροδυναμική, θα τη βελτιώσουμε. Θα χρησιμοποιήσουμε και το νέο ψαλίδι που δεν πρόλαβα να το δοκιμάσω στο Le Mans αλλά μάλλον όχι για πολύ. Οι δύο ημέρες στο Mugello νομίζω ότι θα μπορούσαν να είναι πολύ θετικές".

MotoGP – Διήμερο τεστ για Honda και Yamaha στο Mugello μήπως βρεθεί φως στην άκρη του τούνελ

Στο αντίπαλο ιαπωνικό στρατόπεδο τα πράγματα επίσης είναι δύσκολα αν και η Honda έχει περισσότερους αναβάτες οι οποίοι θεωρητικά θα μπορούσαν να εξελίξουν ταχύτερα την RC213V και να βρουν λύσεις στα πολλά προβλήματα που υπάρχουν. Στη Βαρκελώνη ο δοκιμαστής της εταιρείας Stefan Bradl δοκίμασε μία νέα μοτοσυκλέτα ωστόσο οι αναβάτες της LCR δεν την βρήκαν και τόσο καλή. Από την άλλη η Honda πιστεύει ότι η νέα αυτή μοτοσυκλέτα έχει αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία… άβυσσος το μυαλό των Ιαπώνων.

Στο Mugello παρόντες στο τεστ θα είναι και οι δύο αναβάτες του HRC με τους Luca Marini και Joan Mir να ανυπομονούν να σημειώσουν κάποια πρόοδο. Ο Marini ανέφερε χαρακτηριστικά: “Έχουμε μπόλικη δουλειά να κάνουμε με τη νέα μοτοσυκλέτα, τα νέα χαρακτηριστικά της θα μας επιτρέψουν να γίνουμε λίγο ταχύτεροι. Θα κάνουμε ένα καλό συμβιβασμό ανάμεσα σε πολλά εξαρτήματα. Δεν πρόκειται να αλλάξουν όλα από την μία μέρα στην άλλη, αλλά για μένα μπορεί να υπάρξει καλή πρόοδος και κινούμενοι προς αυτή την κατεύθυνση μπορούμε να σημειώσουμε περαιτέρω πρόοδο για το τέλος της σεζόν".

MotoGP – Διήμερο τεστ για Honda και Yamaha στο Mugello μήπως βρεθεί φως στην άκρη του τούνελ

Για πρώτη φορά σε τεστ παραχωρήσεων θα βρεθούν και οι αναβάτες της LCR. O Johann Zarco θα δοκιμάσει για πρώτη φορά την RC213V στο Mugello και πιστεύει πως ακόμη και αυτά τα εξαρτήματα που δεν δουλεύουν δίνουν ωστόσο μια πληροφορία στην ομάδα. Ο Γάλλος παραδέχτηκε πως προσπαθεί και στους αγώνες να αντιμετωπίσει την κύρια πηγή των προβλημάτων της Honda και πως αυτό το τεστ πρόκειται να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά: "Αν ήταν τόσο εύκολο δεν θα είχαμε αυτό το πρόβλημα. Υπάρχει ένας συνδυασμός πραγμάτων που σημαίνει ότι η Honda δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτό. Η δουλειά μου ως αναβάτης είναι να συγκεντρώνομαι και να δίνω τα πάντα με την μοτοσυκλέτα που οδηγώ. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να απαντήσω τι φταίει. Σε ποιο τομέα θα δουλέψουμε στο τεστ θα το γνωρίζω είτε το βράδυ της Τρίτης είτε το πρωί της Τετάρτης”.

Κρίσιμο λοιπόν το διήμερο τεστ στο Mugello για τις Yamaha και Honda όπου αμφότερες θα πρέπει να βρουν λύσεις στα προβλήματα που τους ταλαιπωρούν τόσο καιρό.

MotoGP – Διήμερο τεστ για Honda και Yamaha στο Mugello μήπως βρεθεί φως στην άκρη του τούνελ

 

Ετικέτες